Přebíjení nejen pro vlastní potřebu
- papros
Příspěvek#1 » čtv 24. bře 2016, 10:17
Dobrý den pánové a dámy,
co je třeba splňovat, abych mohl přebíjet, ale nejen pro vlastní potřebu. Nechci mít nějakou velkofabriku, ale uvažuju o tom přebíjet např. pro kamarády, známé ze střelnice, jelikož Limity nikdo nechce a přebíjené jsou kvalitativně úplně jinde.
Musím mít zbrojní licenci? Jak náročné to je nejen finančně, ale i legislativně?
co je třeba splňovat, abych mohl přebíjet, ale nejen pro vlastní potřebu. Nechci mít nějakou velkofabriku, ale uvažuju o tom přebíjet např. pro kamarády, známé ze střelnice, jelikož Limity nikdo nechce a přebíjené jsou kvalitativně úplně jinde.
Musím mít zbrojní licenci? Jak náročné to je nejen finančně, ale i legislativně?
- iloveguns
Příspěvek#2 » čtv 24. bře 2016, 10:46
Získání zbrojní licence je hodně náročné. Pokud např. nemáš kvalifikaci a nemáš nikoho, kdo by ti dělal odpovědného zástupce s kvalifikací, budeš si muset kvalifikaci udělat a potom požádat napřed Živnostenský úřad o koncesi a potom s koncesní listinou a dalšími potřebnými doklady PČR o zbrojní licenci.
Zákon o živnostenském podnikání požaduje, aby žadatel o vydání koncesní listiny
opravňující ho k manipulaci se střelivem prokázal pro výrobu, opravy, úpravy,
znehodnocování a ničení střeliva průkaz pyrotechnika a věk nejméně 21 let a pro vývoj
střeliva vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářském, magisterském nebo
doktorském studijním programu v oblasti technických věd a technologií, studijním
oboru teorie a technologie výbušnin a 3 roky praxe v oboru.
Zákon o živnostenském podnikání požaduje, aby žadatel o vydání koncesní listiny
opravňující ho k manipulaci se střelivem prokázal pro výrobu, opravy, úpravy,
znehodnocování a ničení střeliva průkaz pyrotechnika a věk nejméně 21 let a pro vývoj
střeliva vysokoškolské vzdělání získané studiem v bakalářském, magisterském nebo
doktorském studijním programu v oblasti technických věd a technologií, studijním
oboru teorie a technologie výbušnin a 3 roky praxe v oboru.
- mikymoto
Příspěvek#3 » čtv 24. bře 2016, 11:00
No a teď nabízející se otázka - je přebíjení pouze výroba (stačí zástupce pyrotechnik), nebo je to zároveň i vývoj (potřebuješ zástupce VŠ)? Jedu sice podle nějakých tabulek a používám kupované komponenty, ale zároveň hledám optimum - je to "jen" výroba, nebo je to vývoj?
A co když střely nenakupuju, ale budu je mlátit doma na koleni?
A co když střely nenakupuju, ale budu je mlátit doma na koleni?
- iloveguns
Příspěvek#4 » čtv 24. bře 2016, 11:10
Ono je to ještě poněkud složitější: Zákon o zbraních neumožňuje vydat zbrojní licenci umožňující nakládat pouze se zbraněmi nebo pouze se střelivem. Znamená to, že abys dostal zbrojní licenci, musíš mít ještě koncesi minimálně na nákup, prodej a půjčování zbraní. A na to musíš mít minimálně kvalifikaci prodavače zbraní a střeliva a ještě k tomu praxi nebo odpovědného zástupce.
- sided
Příspěvek#5 » čtv 24. bře 2016, 12:14
Hele je to jednoduchý, nevyplatí se to.
Zbrojní licence je ten nejmenší problém, splníš požadavky a nebo si domluvíš odborného zástupce a hotovo. Ale pokud chceš patronu prodávat tak ji musíš nechat homologovat což je náklad cca 20000,- (jen z hlavy možná je to trochu jinak) a každou vyrobenou patronu označit. Suma sumárum když to všechno sečteš tak se nevejdeš na cenu tovární SB nedostaneš. U jiných ráží to bude trochu lepší ale zase těžko budeš dávat potřebný objemy aby ses dostal na rentabilitu.
Jediný skupinový řešení je koupit si lis dohromady s tím že si každý nacvaká svý patrony. Ale to málokdy funguje dýl než pár měsíců.
Zbrojní licence je ten nejmenší problém, splníš požadavky a nebo si domluvíš odborného zástupce a hotovo. Ale pokud chceš patronu prodávat tak ji musíš nechat homologovat což je náklad cca 20000,- (jen z hlavy možná je to trochu jinak) a každou vyrobenou patronu označit. Suma sumárum když to všechno sečteš tak se nevejdeš na cenu tovární SB nedostaneš. U jiných ráží to bude trochu lepší ale zase těžko budeš dávat potřebný objemy aby ses dostal na rentabilitu.
Jediný skupinový řešení je koupit si lis dohromady s tím že si každý nacvaká svý patrony. Ale to málokdy funguje dýl než pár měsíců.
- mihlit
Příspěvek#6 » čtv 24. bře 2016, 12:24
Podle mě se to nevyplatí, finančně ani stresově-byrokraticky. Nejlepší řešení je nastavit lis s elektropohonem, nakrmit ho nábojema a prachem. Pak každý zájemce o náboje, ať si je přebije sám = zmáčkne to tlačítko, které ten lis zapne. Každý ať si třeba přeměří dávku prachu a oal prvního náboje, což by se stejně na začátku várky mělo dělat. No a než vypije kafe, nebo pokecáte co a jak, tak za chvíli odchází domů se svými přebitými náboji.
- papros
Příspěvek#9 » čtv 24. bře 2016, 14:17
já spíš myslel nejen pro kámoše, ale tak trochu menší komerc, (např pro známé ze střelnice), malinkej vedlejšák...
Počítal jsem asi takhle :
- Střelnice, 4 posty ze 6 jsou obsazený pořád, každej dá cca. po 100 lugerech / hodinu,
- na náboji uděláš cca 2.50Kč. To máš 250*4 = 1000Kč/hod.
- otevřeno 10 hodin denně, dobrá, budu počítat jen s polovinou 5x1000, ne všichni by je chtěli, někdo má svoje přebíjené, jiné ráže....
- to máš 5000/den * 30dní = 150 000Kč za měsíc vedlejšáku, co by se dalo střelit.... což už, podle mě, stojí za zvážení, jestli to nezkusit...
Takže mi tam svítily ty dolárky, vypadalo to celkem jako easy money, ale to za riziko dělat to v tomhle množství nějak nelegálně to určitě nestojí, koledovat si o nějaký průser. Jde mi o legální cestu v souladu se zákony, zda by moje úvaha mohla být vůbec přetavitelná do peněz a jestli by to stálo za to martyrium.
Prosím, zanedbejte cenu lisu 30-150000 Kč, protože ta je jednorázová a z "businessplanu"
vyplývá, že by se zaplatila již první měsíc.
Počítal jsem asi takhle :
- Střelnice, 4 posty ze 6 jsou obsazený pořád, každej dá cca. po 100 lugerech / hodinu,
- na náboji uděláš cca 2.50Kč. To máš 250*4 = 1000Kč/hod.
- otevřeno 10 hodin denně, dobrá, budu počítat jen s polovinou 5x1000, ne všichni by je chtěli, někdo má svoje přebíjené, jiné ráže....
- to máš 5000/den * 30dní = 150 000Kč za měsíc vedlejšáku, co by se dalo střelit.... což už, podle mě, stojí za zvážení, jestli to nezkusit...
Takže mi tam svítily ty dolárky, vypadalo to celkem jako easy money, ale to za riziko dělat to v tomhle množství nějak nelegálně to určitě nestojí, koledovat si o nějaký průser. Jde mi o legální cestu v souladu se zákony, zda by moje úvaha mohla být vůbec přetavitelná do peněz a jestli by to stálo za to martyrium.
Prosím, zanedbejte cenu lisu 30-150000 Kč, protože ta je jednorázová a z "businessplanu"

- mikymoto
Příspěvek#11 » čtv 24. bře 2016, 14:39
"Plán platí do prvního výstřelu" říká už klasické přísloví. Plánovat si to můžeš jak chceš, realita Ti dá takovou po čuni, že se nestačíš divit. 
Taky by mě zajímal ten zisk 2,50 Kč.
Z kupovaných komponentů je to hodně od boku 1,60 (střela) + 0,60 (zápalka) + 0,40 prach = 2,60 Kč/kus a to v tom není hilzna, kterou když budeš muset kupovat tak přičti dalších 0,50 - 0,70 podle množství a nálady prodávajícího. Prodávat to musíš levněji než v obchodě, tedy maximálně 4,0 Kč/kus. Takže když vezmu náklady i s kupovanou hilznou: 4,00 - 3,10 = 0,90 Kč/kus a to v tom ještě není Tvůj čas, elektrika, chemie, .... Ceny komponent prosím brát s rezervou - liší se obchod od obchodu v ČR.
Nechci Ti kazit prvotní nadšení, ale tak jednoduchý to nebude. Hlavně se připrav i na to, že až bude mít zákazník nějakej problém na zbrani, tak to prve půjdou řešit s Tebou - i kdyby to střelivem způsobený nebylo (pač to předtím s továrním střelivem nedělalo, žeáno).

Taky by mě zajímal ten zisk 2,50 Kč.
Z kupovaných komponentů je to hodně od boku 1,60 (střela) + 0,60 (zápalka) + 0,40 prach = 2,60 Kč/kus a to v tom není hilzna, kterou když budeš muset kupovat tak přičti dalších 0,50 - 0,70 podle množství a nálady prodávajícího. Prodávat to musíš levněji než v obchodě, tedy maximálně 4,0 Kč/kus. Takže když vezmu náklady i s kupovanou hilznou: 4,00 - 3,10 = 0,90 Kč/kus a to v tom ještě není Tvůj čas, elektrika, chemie, .... Ceny komponent prosím brát s rezervou - liší se obchod od obchodu v ČR.
Nechci Ti kazit prvotní nadšení, ale tak jednoduchý to nebude. Hlavně se připrav i na to, že až bude mít zákazník nějakej problém na zbrani, tak to prve půjdou řešit s Tebou - i kdyby to střelivem způsobený nebylo (pač to předtím s továrním střelivem nedělalo, žeáno).
- papros
Příspěvek#12 » čtv 24. bře 2016, 14:44
Od kolegy co přebíjí : Pokud přebíjíš 9mm luger ,tak počítej, že náboj srovnatelný s továrním novým nábojem S&B (limity a tst přebíjenky vůbec nepovažuju za střelivo-jsou to vyhozené peníze) zhotovíš zhruba za 2,50,-
no a já počítám, že by se dal prodat za 5Kč
(na střelnici) 6 i 7 Kč/ks (SB tovární, jasně)
no a já počítám, že by se dal prodat za 5Kč
(na střelnici) 6 i 7 Kč/ks (SB tovární, jasně)
- sided
Příspěvek#13 » čtv 24. bře 2016, 14:49
Přidej odpis technologie, údržba, náklady na homologaci, označení každého náboje, balení, náklady na zřízení a provoz živnosti, pořízení nebo pronájem prostor, sociální zdravotní, .........a v tomhle objemu i 21%DPH. A jsi kde? No v mínusu přeci 
Edit: Vážně si myslíš že jsi první koho to napadlo?

Edit: Vážně si myslíš že jsi první koho to napadlo?
- mihlit
Příspěvek#14 » čtv 24. bře 2016, 14:53
No ale tam je jedna podstatná věc - proč by ti měli platit 5 Kč za tvoje přebíjenky, když za 5 Kč můžou mít ty spolehlivé náboje, dobou ověřené.
Ta ekonomická úvaha kolegy je správně, ale neaplikovatelná na tebe. Taky udělám náboj za 2.50 máto to háček. Nábojnice mám, co si vystřílím, to si posbírám, "ztráty" mi občas doplní nějaký kolega "ty přebíjíš, tak jsem ti nějaké nábojnice donesl". Ty těch nábojnic potřebuješ spoustu, takže je musíš pořídit za peníze.
Druhá věc je ta, co jsem nezapočítal já, ani tvůj kolega, že nábojnice musíš připravit a vyprat, což znamená nějaká čistidla a leštidla (zašedlé matné přebíjenky od tebe nikdo nekoupí), což jsou další náklady navíc.
Ta ekonomická úvaha kolegy je správně, ale neaplikovatelná na tebe. Taky udělám náboj za 2.50 máto to háček. Nábojnice mám, co si vystřílím, to si posbírám, "ztráty" mi občas doplní nějaký kolega "ty přebíjíš, tak jsem ti nějaké nábojnice donesl". Ty těch nábojnic potřebuješ spoustu, takže je musíš pořídit za peníze.
Druhá věc je ta, co jsem nezapočítal já, ani tvůj kolega, že nábojnice musíš připravit a vyprat, což znamená nějaká čistidla a leštidla (zašedlé matné přebíjenky od tebe nikdo nekoupí), což jsou další náklady navíc.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí