Nutná obrana, krajní nouze...
- esorimer
Příspěvek#274 » úte 8. pro 2015, 23:59
wigum píše:Nelze takhle přesně určit zda KN či NO. Musíš definovat model.
1,Jsi v nákupáku a zakuklenec začne pálit v krámě vedle. Ty vykoukneš a sejmeš ho, abys mu zamezil v povraždění x lidí = KN.
2,Ke střelbě dojde přímo v krámě, kde nakupuješ a střelba tě přímo ohrožuje= NO.
To je blbost. V obou případech odvracíte útok, jde tedy o NO.
- janek21
Příspěvek#275 » stř 9. pro 2015, 08:02
Já si KN predstavuju jako ... Ses na horách ztratis se nebo dva se ztratite a nemáš se jak dovolat pomoci padá tma a mráz jako svin vis ze do rána nepreckas a narazite na opuštěnou chatu ... Vlames se dovnitř a preckas noc ... Hrozilo ti nebezpečí a vloupani je cin jinak trestný ..samosebou uhradis škodu tebou způsobenou ... A nezozmlatus celou chatu jen nezbytné nutné aby ses dostal dovnitř ...tak by to mohlo byt ?
- Lynx
- fixfokus
Příspěvek#277 » stř 9. pro 2015, 08:20
Zmatek, zmatek, zmatek
Akorát ty nebožáky odradíte!
NO: Odvracíte ÚTOK (osoby - útočníka). Obrana nesmí být zcela zjevně nepřiměřená.
KN: Odvracíte NEBEZPEČÍ (jakékoli jiné - zvíře, živelní pohroma). Nesmíte způsobit škodu vyšší, než by vznikla působením toho nebezpečí.
Tím bych toto téma uzavřel, všechno další je nimrání se v detailech a vymýšlení coby - kdyby.

Akorát ty nebožáky odradíte!
NO: Odvracíte ÚTOK (osoby - útočníka). Obrana nesmí být zcela zjevně nepřiměřená.
KN: Odvracíte NEBEZPEČÍ (jakékoli jiné - zvíře, živelní pohroma). Nesmíte způsobit škodu vyšší, než by vznikla působením toho nebezpečí.
Tím bych toto téma uzavřel, všechno další je nimrání se v detailech a vymýšlení coby - kdyby.
- Lynx
Příspěvek#279 » stř 9. pro 2015, 09:47
Lynx píše:Nebezpečí jsi vyvolal vlastní vinou, takže ani tady KN není jednoznačnáAle ano, v podstatě se zde o KN dá uvažovat.
Ve zkratce: nutná obrana = vědomý, pachatelem řízený útok. Krajní nouze = neřízené nebezpečí (ohrožení jiná než NO).
Aby v tom fixfokus neměl zmatek (protože napsal totéž, co kritizuje), upravuji:
nutná obrana = (vědomý, pachatelem řízený) útok. Krajní nouze = (neřízené) nebezpečí (ohrožení jiná než NO)
Útok je vždy vědomý, úmyslný čin. Právě ten úmysl, to je rozdíl mezi útokem a nebezpečím podle zákona.
- Simona
Příspěvek#280 » stř 9. pro 2015, 10:30
Tak jsem přes noc studovala a budu muset tak ještě 5 let. Děkuji všem za odpovědi. Na otázku komisaře na rozdíl, bych odpověděla nějak podobně, jak je to v příspěvku od fixfokuse. Tedy co nejjednodušeji, abych se nezamotala. Moc děkuji nicku marinakus, který mi vysvětlil jak zde, tak v SZ i to původní na co jsem se ptala. Tedy kdo je podle par. 28 odst.2.......a nebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet. Což by tedy mělo podle marinakus znamenat, že tato věta se týká např. policistů, hasičů apod. Pravděpodobně se tedy na ně vztahuje jiný režim. Jestli to chápu dobře, tak hypoteticky se mi nemůže nikdy stát, že soud konstatuje "sice jste splnila všechny podmínky uvedené podle par. 28 atd... pro použití střelné zbraně v rámci KN, vyjma podmínky........a nebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet, kde nejde o KN a proto se odsuzujete ke" ....Je to tak ?

Naposledy upravil(a) Simona dne stř 9. pro 2015, 10:50, celkem upraveno 1 x.
- frantisek
Příspěvek#281 » stř 9. pro 2015, 10:46
No, asi tak: potrebujeme odpoved pro uchazece, ktereho se na danou vec pta komisar.
Prvni, o cem bych (potencionalne dotazovaneho) uchazece ujistil, ze znalost teto veci je nekde na hranici toho, co je jeste treba znat k prakticke casti zkousek.
A hlavne, pokud se komisar pta na tohle, naprosto univerzalni odpoved: ocitovat zakon. "Branit se budu, zbran pouziji v souladu s ustanovenim odstavcu prislusneho zakona o nutne obrane a krajni nouzi."
A dost.
Plati, ze jakekoliv debaty s komisarem v prubehu zkousky nekonci dobre (pro uchazece). Kdo zna zakon (a provozni rad strelnice, ten upravuje plno veci, ktere pri zkousce muzou nastat), musi umet odpovedet na kazdou podobne stavenou otazku.
Bacha na jednu vec: komisar urcuje prubeh zkousky, pokud neco rekne dopredu, tak to plati - predevsim ve vztahu k provoznimu radu strelnice.

Prvni, o cem bych (potencionalne dotazovaneho) uchazece ujistil, ze znalost teto veci je nekde na hranici toho, co je jeste treba znat k prakticke casti zkousek.
A hlavne, pokud se komisar pta na tohle, naprosto univerzalni odpoved: ocitovat zakon. "Branit se budu, zbran pouziji v souladu s ustanovenim odstavcu prislusneho zakona o nutne obrane a krajni nouzi."
A dost.
Plati, ze jakekoliv debaty s komisarem v prubehu zkousky nekonci dobre (pro uchazece). Kdo zna zakon (a provozni rad strelnice, ten upravuje plno veci, ktere pri zkousce muzou nastat), musi umet odpovedet na kazdou podobne stavenou otazku.
Bacha na jednu vec: komisar urcuje prubeh zkousky, pokud neco rekne dopredu, tak to plati - predevsim ve vztahu k provoznimu radu strelnice.

- Lynx
Příspěvek#282 » stř 9. pro 2015, 11:15
Simona píše:...hypoteticky se mi nemůže nikdy stát, že soud konstatuje "sice jste splnila všechny podmínky uvedené podle par. 28 atd... pro použití střelné zbraně v rámci KN, vyjma podmínky........a nebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet, kde nejde o KN a proto se odsuzujete ke" ....Je to tak ?![]()
Pokud si nebezpečí přivodíš sama, pak se to stát může. Např. na pozemku je uvázaný zlý pes. Je tam cedulka, že je fakt nebezpečný a útočí na vše v dosahu. Ty k němu přijdeš, že si ho pohladíš, ale on na tebe zaútočí a ty ho zastřelíš. Krajní nouze? Nejspíš ano, "sedět" nepůjdeš. Ale docela určitě odpovídáš za vzniklou škodu.
Tím tě nechci mást. Jak říká František, u zkoušky se s tím těžko setkáš. Ale v životě už bys mohla.
- Steiner
Příspěvek#283 » stř 9. pro 2015, 11:26
wigum: jsi tak trošku mimo mísu, dotaz nebyl na KN obecně, ale dotaz od Simona byl na okolnost, kdy je ten, komu nebezpečí hrozí, povinen je snášet.
Polopaticky - pokud při odvracení nebezpečí způsobíš škodu a ty nebo ten komu nebezpečí hrozilo byl povinen ho snášet, tak tu způsobenou škodu zaplatíš i s chlupama.Komentář k Trestnímu zákoníku - Šámal píše:O krajní nouzi nejde, jestliže ten, komu nebezpečí hrozí, je povinen je snášet (např. nebezpečí hrozící ošetřovateli v nemocnici, vojáku ve válce, plavčíku při záchraně tonoucího apod.). Z tohoto hlediska není rozhodující, zda je povinen nebezpečí snášet ten, kdo je odvrací, nýbrž zda je povinen toto nebezpečí snášet ten, komu hrozí. Nešlo by tedy o krajní nouzi nejen tam, kde by toto nebezpečí odvracel sám ten, kdo byl povinen ho snášet, ale ani tam, kde by takové nebezpečí odvracela osoba od něj rozdílná (tzv. pomoc v krajní nouzi není zde přípustná).
- Simona
Příspěvek#284 » stř 9. pro 2015, 11:50
Františku já beru přípravu na zkoušku velmi zodpovědně. Dokonce tak, že kvůli větší jistotě a přípravě, jsem si posunula termín. Když jsem mluvila s lidmi co mají ZP už delší dobu, tak docela kroutí hlavou, co se dnes na zkouškách chce. Nestěžuju si , udělám to i kdyby čert na koze jezdil. Dozvěděla jsem se jen od kamaráda, že i na KN a NO se při zkoušce ptali. Testy bez problémů, manipulace též, ještě ladím právě doplňující otázky.S komisařem nehodlám diskutovat. Citace zákona je dobrý tip. Děkuji. Narazila jsem na větu v KN ( červeně výše ), která je docela podstatná a nikdo mi ji nějak lépe nevysvětlil s těch co znám a mají ZP. Proto jsem to dala sem mezi zkušené ..... tvé odpovědi na foru jsou vždy velmi fundované, tak se poděl i pro ostatní....chytrému napověz, hloupého....ono je to takto, že ? : To neplatí, vyvolal-li nebezpečí vlastní vinou sám jednající...jaj
Diky všem za odpovědi.
Omluvte blondýnu. 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva