Reklamace pistole

Co jinam nepatří...

lubo80

Příspěvek#1 » úte 5. kvě 2015, 09:20

Ahoj, reklamoval někdo z vás někdy zbraň? Jak to funguje? Předpokládám, že se to v principu nebude lišit proti standardní reklamaci, jenom by mně zajímalo, jak to je s průkazem zbraně, povolením a pod.

V zásadě vidím 4 možnosti

a. Zbraň obchodník odemne převezme a předá na opravu výrobci.
b. Zbraň obchodník odemne převezme a vrátí mi peníze.
c. Zbraň obchodník odemne převezme a dostanu nový kus za kus.
d. Zbraň obchodník/ výrobce odmítne uznat za vadnou.

Teď otázky
1. Na základě čeho přenechám zbraň obchodníkovi? Zbraň se bude reklamovat klidne i několik týdnů a já ji nemám pod dohledem
2. Když zbraň odemne převezme a vrátí mi peníze, tak postupuji jako při prodeji zbrane? Normálne vyplnim šedivák a vrátim průkaz policii?
3. Kdyby mi měnil zbraň kus za kus, tak předpokládám, že stejný postup jako v předchozím bodě s tím, že navíc ještě potřebuji nové nákupné povolení? Tedy 2 šediváky, jeden na prodej a jeden na nákup. Jeden průkaz vrátím, jednu zbraň přihlásím.
4. Co dělat v případě, že závada na zbrani je sporadická. Jednou se projevuje, jednou ne? Jak dokážu obchodníkovi, že mé tvrzení je pravdivé? Mám si to natočit na video? To je hodně kostrbaté řešení, navíc jak mu to ukážu v prodejně...?

Díky za informace

Carloss

Příspěvek#2 » úte 5. kvě 2015, 09:49

1. Myslím, že na základě zbrojní lcence. U některých obchodníků lze zbraň i uložit. Tedy normálně proti potvrzení - převzetí do opravy. Já měl takhle u Novotného rám CZ85. Tedy podobně jako v případě běžné opravy.

2., 3. Asi ano... Nějak si neumím představit jiný postup.

4. Tento problém se netýká jen zbraní. A je to opravdu problém. Nposled jsem reklamoval GPS modul... výrobce to neřešil a poslal jiný kus. Tedy je to asi obchodník od obchodníka.

marinakus

Příspěvek#3 » úte 5. kvě 2015, 11:47

Obchodník si ji normálně převezme na evidenční knihu vedenou v CRZ, v CRZ se dnes eviduje celý pohyb zbraně během jejího "života", tzn. když jde na zkušebnu, když jde k puškaři do opravy, když jde do reklamace, prostě vše......... pokud ti vrátí peníze, bude to jako by ji od tebe vykoupil a ty jen odevzdáš šedivák na PČR a vrátíš PZ...... ta třetí možnost je asi správně jak uvádíš, to by chtělo se zeptat na policii, jestli budeš muset znovu žádat o NP ale já myslím, že ano, protože to minulé bylo využité a musí být znovu zaneseno do CRZ...... obchodník nemá co rozhodovat o oprávněnosti reklamace, to je na výrobci, pokud ten závadu neuzná, zbývá pouze občansko právní řízení

Snad ti to trochu pomohlo.

paulus.u

Příspěvek#4 » úte 5. kvě 2015, 11:57

spíš jak je to s PZ? Mám zkušenosti z okolí, že jednomu obchodníkovi stačilo si okopírovat PZ, druhý obchodník trval na originálu PZ.

MM

Příspěvek#5 » úte 5. kvě 2015, 12:00

Moja skusenost s PZ je (ci uz oprava, alebo uschova), ze sa pohybovali spolu so zbranou.

lubo80

Příspěvek#6 » úte 5. kvě 2015, 12:32

Odevzdávat PZ mi přijde trošku divné. Je to jediný doklad, kterým dokážu dosvědčit, že zbraň je skutečně moje a že ji držím oprávněně. (Tedy kromě nahlídnutí do registru zbraní.) Navíc, kdyby si obhodník bral do opravy řekneme jenom jednu hlavní část zbraně, tak by jsem byl stále povinný mít u sebe průkaz.

MM

Příspěvek#7 » úte 5. kvě 2015, 14:03

Tak to nemozem komentovat - zatial som neriesil pripad napr. jednej hlavnej casti, vzdy som s tym operoval ako s celkom. A k tomu ze je zbran opravnene tvoja - na to predsa je NP, kupna zmluvu a samozrejme protokol o prevzati (ci uz do opravy alebo uschovy) od obchodnika / zbrojara. Vo chvili ked davam zbran z ruky tak na to musim mat papier.

marinakus

Příspěvek#8 » úte 5. kvě 2015, 14:47

Souhlas s MM, PZ se zbraní a doklad o převzetí. Není jednodušší poslat celou zbraň než jen část? Ono je to jednodušší zapsat i v CRZ.

david33

Příspěvek#9 » úte 5. kvě 2015, 20:44

Ja s reklamací mam zkušenost nevim jak ted ale pred rokem šla pistole i z prukazem zbraně a z obchodu sem šel potvzenim o odevzdaní zbraně i průkazem plus vypsány příslušenství

tslaby

Příspěvek#10 » úte 5. kvě 2015, 20:51

Já teda nemám zkušenosti s reklamací, ale když jsem dával do opravy kozlici, tak jsem odevzdal zbraň i s průkazem puškaři a dostal jsem také potvrzení o převzetí.

Bohuliby

Příspěvek#11 » úte 5. kvě 2015, 21:54

Já jsem reklamoval pistoli, musel jsem dát PZ.
Reklamoval jsem 3x, vrátili peníze i průkaz zbraně, dále jsem to odhlásil na policii.
Dva prodejci, dvě zbraně, stejný postup.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » stř 6. kvě 2015, 14:43

Kamarád když reklamoval, měnili kus zbraně a na novém kusu výrobce přerazil číslo aby souhlasilo se zbytkem zbraně.

Walt

Příspěvek#13 » čtv 7. kvě 2015, 20:40

pri reklamaci UK59 SEMI jsem poslal vyrobci zbran pres prodejnu, kterou ZS zasobuje
obdrzel jsem potvrzeni o prevzeti, PZ jsem si ponechal
vyrobce resil reklamaci vymenou kus za kus, obdrzel jsem fakturu o zpetnem vykoupeni a spolu s PZ ji odevzdal na PCR

KajaKliment

Příspěvek#14 » čtv 7. kvě 2015, 22:10

Já reklamoval Deringer u Dave, vzali si ho i s PZ, dostal jsem protokol. Když se zjistilo, že derik umřel, PZ mi vrátili s šedivákem, já derika odhlásil a bylo vyřízeno.

moony666

Příspěvek#15 » čtv 7. kvě 2015, 22:20

při předání zbraně puškaři či na reklamaci jsem vždy předával zbraň vč. PZ a dostal potvrzení o předání vč., přesného času předání.

Zpět na