Kde nesmím nosit?

Co jinam nepatří...
jirka911

Příspěvek#16 » sob 14. pro 2013, 06:38

Mám zkušenosti s věznicí a vojenským letištěm.

1. do věznice jsem vezl náklaďákem zboží, měl jsem na pásku revolver a v pouzdru 6 dalších nábojů a po kapsách 2 nože a 2 mobily. Otevřeli bránu a já vjel do věznice, chtěli otevřít náklaďák a zkontrolovali zboží, pak mě jeden strážný doprovodil na místo kde jsem skládal, celou dobu jsme si povídali o práci ve věznici a pak mě doprovodil k bráně a jel jsem. Za celou dobu se nikdo nepodíval do kabiny ani se nezeptal jestli u sebe něco nemám.

2. vezl jsem náklaďákem železný trubky na vojenský letiště, měl jsem u sebe vše jak jsem popsal v první zkušenosti. U brány se mě zeptal kam jedu a jestli jsem ohlášený, řekl jsem že tam jedu skládat a že ohlášený nejsem. Pustil mě do areálu ať tam počkám na někoho kdo mě doprovodí. Pak ale ukázal ať jedu, jel jsem sám v areálu letiště. Dojel jsem na místo a složil trubky (cca 30 minut). Když jsem se vrátil k bráně, ptal se kde jsem byl tak dlouho, tak jsem řekl, že toho bylo hodně. Vůbec se neptal co jsem vezl a kdo o tom věděl, ani jednou nechtěl vidět co mám naloženo nebo kabinu. Neukázal jsem mu žádný doklad, nic nekontroloval a půl hodiny jsem byl v areálu bez dozoru, takže si myslím, že když neřeší toto, tak nějakou zbraň v kapse neřeší vůbec.

E-Ryc

Příspěvek#17 » sob 14. pro 2013, 08:35

vladimeer píše:Při návštěvě ambasády ... O zbraních ani zmíňka. A pak tam u vchodu stát a diskutovat o tom, zda je či není samozřejmé přijít tam bez zbraně?

Ambasada neni ceske uzemi a tudiz tam zbrojak neplati. Neni co resit.

Mobster

Příspěvek#18 » sob 14. pro 2013, 09:36

Ikewoo píše:... a ve škole nosím běžně, podle mě je zákon nadřazený nějakému "školnímu řádu" (a pokud by mi to chtěli zakazovat, tak budu požadovat schránky na zbraně u vrátnice)

Jenomže zákon NESTANOVUJE, že ve škole se SMÍ nosit, proto to školní řád zakázat MŮŽE. Jó, kdyby v zákoně o zbraních bylo řečeno, že pokud smíš nosit zbraně, tak je smíš nosit i ve škole, tak to by byla jiná. To by se pak škola mohla stavět třeba na hlavu a vydat třeba 20 školních řádů a bylo by jim to k ničemu. Jenže tak to není.

Mimochodem, docela bych Tě chtěl vidět, jak žádáš ve škole o schránku na zbraně, resp. jak Ti oni vyhoví. :lol:

Serz

Příspěvek#19 » sob 14. pro 2013, 09:49

Do prostoru vojenskeho arealu nesmi byt vnasena soukroma strelna zbran. Vyplyva to tusim z narizeni NGŠ nebo rozkazu ministra. VP te muze kontrolovat na "vojenskem" uzemi (tj vcetne vojenskych vycvikovych prostoru - a o to prisneji, kdyz tam nemas byt), ale jelikoz sami zadne moznosti potrestani nemaji, stejne by to museli predat k reseni tvemu veliteli (pokud jsi vojak), nebo na PCR/urad.

agnusdei

Příspěvek#20 » sob 14. pro 2013, 10:57

Mobster píše:Jenomže zákon NESTANOVUJE, že ve škole se SMÍ nosit,

Tak v podstatě v demokracii zákon nemusí vyjmenovávat, co člověk smí. Velmi často něco zakazuje, ale co nezakáže, tak je povolený, ne?

A viz předchozí příspěvek - nevím, jak ostatní, ale já nijak nesleduju rozkazy NGŠ. Otázka je, jestli teda nějakej zákon nestanoví, že při vstupu na vojenskou základnu apod. se musím seznámit s jejich řádem...

Mobster

Příspěvek#21 » sob 14. pro 2013, 11:22

agnusdei: Samozřejmě, že zákon nemusí vyjmenovávat, co smím, ale taky pak nemůže nikomu zakazovat, aby svým vnitřním řádem omezoval něco, co zákon výslovně neupravuje (typicky třeba kouření v restauracích - to, že je zákonem de facto povoleno mi nebere právo ho ve své restauraci zakázat). To by pak ani střelnice nemohla zakazovat návštěvníkům nošení zbraní.

Phil

Příspěvek#22 » sob 14. pro 2013, 11:45

Mobster píše:
Ikewoo píše:... a ve škole nosím běžně, podle mě je zákon nadřazený nějakému "školnímu řádu" (a pokud by mi to chtěli zakazovat, tak budu požadovat schránky na zbraně u vrátnice)

Jenomže zákon NESTANOVUJE, že ve škole se SMÍ nosit, proto to školní řád zakázat MŮŽE. Jó, kdyby v zákoně o zbraních bylo řečeno, že pokud smíš nosit zbraně, tak je smíš nosit i ve škole, tak to by byla jiná. To by se pak škola mohla stavět třeba na hlavu a vydat třeba 20 školních řádů a bylo by jim to k ničemu. Jenže tak to není.

Mimochodem, docela bych Tě chtěl vidět, jak žádáš ve škole o schránku na zbraně, resp. jak Ti oni vyhoví. :lol:

Rozdíl bude imo státní / soukromá škola. U státní nevidím důvod aby proti zbraním šli. Je to de fakto státní úřad. U soukromých je to na vůli zřizovatele.

@vladimeer
Min. zahraničí, Kramářova vila, Senát, ČNB - odložení zbraně v pohodě.

Int1m1thy

Příspěvek#23 » sob 14. pro 2013, 11:52

Jako ja nevim ale veznice hotel hvezda na borech je jiny kafe. Zajel sem, zavreli se zamnou prvni vrata, zeptal se co vezu, kontrolovali papiry. Vizualne cely auto i zrcatkama. Pak se me zeptal jestli nemam mobil atd. a vsechny mobily navigaci, noze sem musel ulozit do schranky, potom scanovani auta. Zakladni bezpecnosti instrukce atd. A to sami pri odjezdu ;) takze velice dukladny a profesionalni.

HonzaLBC

Příspěvek#24 » sob 14. pro 2013, 11:55

Mobster: To u nás ve škole zbraně nezakazují, ale nesmíme nosit oblečení (prý abysme si nezáviděli hezčí oblečení), tak tam všichni běhají nahatý, protože zákon přeci neříká, že SMÍŠ chodit ve škole oblečený :-D

A teď vážně. Osoba, která se účastní veřejných shromáždění, slavností, sportovních podniků nebo lidových zábav normálně nosit nemůže, proto když se účastním veřejných shromáždění, slavností, sportovních podniků nebo lidových zábav, tak vyhodím zásobník ze zbraně, zbraň do ledvinky a to potom DRŽÍM a to se smí. Jediná vyjímka je shromáždění podle § 1, tam nemůže mít člověk vůbec nic.

Mobster

Příspěvek#25 » sob 14. pro 2013, 13:45

HonzaLBC: To záleží na tom, kde se takový podnik koná. Pokud se koná uprostřed Václaváku, tak si zbraň klidně nosit můžu. Když se bude konat na soukromém pozemku, tak to záleží na rozhodnutí majitele.

mobil-man

Příspěvek#26 » sob 14. pro 2013, 14:47

E-Ryc píše:
vladimeer píše:Při návštěvě ambasády ... O zbraních ani zmíňka. A pak tam u vchodu stát a diskutovat o tom, zda je či není samozřejmé přijít tam bez zbraně?

Ambasada neni ceske uzemi a tudiz tam zbrojak neplati. Neni co resit.

To je velký omyl, který si myslí mnoho lidí. Ambasáda a určené území kolem ní je území ČR, dokonce tam platí celý český právní řád. Je tam pouze omezena suverenita státu a to do možnosti vynucení práva veřejnou mocí - pokud by nějaký orgán (typicky OČTŘ) chtěl zasáhnout, musí mít svolení dotčeného státu. Viz Vídeňská úmluva o diplomatických stycích.

K věci: Zákon v § 16 odst. 1 říká, že držitele ZP příslušné skupiny opravňuje nosit (...osobu opravňuje k nabývání vlastnictví a držení zbraně nebo střeliva do těchto zbraní v rozsahu oprávnění stanovených pro jednotlivé skupiny zbrojního průkazu a v rozsahu těchto oprávnění k jejich nošení...).
Takže se zde uplatní princip právní síly jednotlivých předpisů a je jasné, že zákonem stanovené oprávnění lze odejmout pouze na základě zákona. V tomto případě zákon v § 60 stanoví, kde nošení zakazuje (resp. pozitivně vymezuje situace, za kterých i na shromážděních atd. nosit lze).

Ovšem nutné je hledat zákazy také v jiných speciálních zákonech, např. zákon o soudech a soudcích v § 7 (Do budovy soudu nebo na místo, kde soud jedná, je zakázáno vstupovat se zbraní ...).
Co se týká soukromých objektů, zde záleží na povaze smluvního vztahu, ale přeskrtnutý symbol čehokoliv je pouze přání vlastníka, není postižitelné jeho porušení a to jak v rovině soukromého, tak v rovině veřejného práva. Maximálně vás může odmítnout do budovy pustit, ale osobně si tyto samolepky vykládám jako zákaz používat, nikoliv vnášet.
Jako argument lze použít to, že téměř všude je přeskrtnutý mobil, zmrzlina a pes. Kdyby nešlo tyto věci vnášet ani zabezpečené (zmrzlina v kelímku, pes v přepravce, mobil vypnutý), tak to nedává příliš smysl.

U vysokých škol je to trošku šedá zóna. Vysoká škola má zákonem stanovené určité oblasti, ve kterých vykonává samosprávu. Je to mimo jiné studijní a disciplinární řád. Zákon také stanoví, že student je povinen se jím řídit. Takže pak narážíme na to, jestli vš může do tohoto disciplinárního řádu vložit zákaz vnášení zbraní... já se obávám, že patrně ano. Z toho ale vyplývá, že pokud ho zakotví, je vynutitelný pouze vůči studentům. Došlo by tak k paradoxu, že studenti by nemohli nosit a jiné osoby ano. :arrow: to je blbost a neznám školu, který by to zakazovala (nepočítám ty samolepky, minulý rok se objevily na PF UK během zkouškového :mrgreen: ).

Int1m1thy

Příspěvek#27 » sob 14. pro 2013, 15:24

Carloss

Příspěvek#28 » sob 14. pro 2013, 15:53

gun = pistole, palná zbraň, puška...

free = svobodný, volný, ale také zdarma...

zone = oblast, zóna...

Tedy Gun free zone by se snadno dalo chápat jako zbraňově svobodná (volná) zóna (oblast)... ;-)

Jestli by nebylo přesnější Gun restricted (prohibited) zone (area)... :-D

Serz

Příspěvek#29 » sob 14. pro 2013, 16:29

agnusdei píše:A viz předchozí příspěvek - nevím, jak ostatní, ale já nijak nesleduju rozkazy NGŠ. Otázka je, jestli teda nějakej zákon nestanoví, že při vstupu na vojenskou základnu apod. se musím seznámit s jejich řádem...

V zivote existuji mnohem obycejnejsi omezeni dana napriklad vyhlaskou obce o omezeni venceni psu, alkoholu, hernich automatu a taky se nikdo nebude obtezovat te o nich informovat, ani pri vjezdu na uzemi obce nenajdes zadnou tabuli s temito informacemi. To ten provozni rad je jeste docela vstricna varianta ;-) Na brane bechynskeho utvaru je nejake "desatero", ktere lze precist driv, nez vstoupis do arealu; nikdy jsem ho extra nestudoval, ale nejaka pravidla tam jsou.

mobil-man

Příspěvek#30 » sob 14. pro 2013, 17:05

Jenže obec zase může vydávat obecně závaznou vyhlášku, kterou stanoví nějaký zákaz, pouze v rámci pravomocí jí svěřené zákonem. Zákon o obcích stanoví rozsah samostatné působnosti, ve které si obec může OZV vydávat a také vynucovat.
OZV navíc podléhají přezkumu z hlediska zákonnosti. To prostě nelze srovnávat s nějakým návštěvním řádem...

Zpět na