Střelecká sluchátka

JYbour

Příspěvek#706 » sob 28. čer 2025, 18:41

Já tam nacpal materiál geofiltex, to je něco jak filc. Taky chodím sám a komunikovat nepotřebuji. Ale teď slyším padnout hilznu na zem i tom jak se kutálí zleva doprava. Stejně tak slyším, když někdo vejde do místnosti, takže nehrozí, že se leknu až na mě přímo vybafne. Stejně tak už nemám pocit nestability a mám lepší rovnováhu než s pasivníma. Slyším naprosto všechno čistě, stejně jako když poslouchám hudbu. Plynule, žádný výpadky, skvělá srozumitelnost. Akorát při výstřelu nebo puštění závěru, se sluchátka ztlumí a plynule naběhnou. Žádný mono nebo skokový vypínání jak třeba u těch Howardů. Nic jsem od nich nečekal, ale jsem spokojenej. Na druhou stranu nemám zkušenost s ničím lepším.

M82K

Příspěvek#707 » pon 30. čer 2025, 15:41

Tak ja jsem nakonec koupil dnes Walkers Razor - uz jsem byl rozhodnutý pro nové Recon - jel jsem se na ně podívat a vyzkoušet, spolu s XCEL 100 a 500 a Razor.

Recon - Zvuk sice hezký řekl bych lepší jak Sordiny. Náušníky se nedají vyměnit
Mají slabé sevření - paradoxně byť mají uvedeno 26 dB NRR byly s brýlemi na utlum horší jak Razory s 23 dB NRR. Cítil jsem jak mi zespod netlačí a kolem brýlí to už vůbec nepřitlačí. Ten most sice hezky větrá ale taky tlačí.

XCEL - Tady je sevření hezké ale hlasová asistentka a drobná nahuštěná tlačítka plus podstatně vyšší cena, kterou nejsem ochoten platit.

Razor - Zvuk je sice mono ale je čistý srozumitelný a překvapivě mi to nevadilo - kdybych je měl na lov asi bych volil jinak ale na stav na střelnici slyším co slyšet potřebuji a to pevné sevření polstrovaný most a možnost výměny náušníků pro mne byla jasná výhoda.

K Razorum jsem vzal gelové náušníky a teď odpoledne prošli testem - na vedlejším stavu s přepážkou kolega a slyšel jsem jak si páskuje zásobníky. S brýlemi ty gelovky sednou moc hezky a utlumení paráda. Myslim ze to půjde i na vnitřní střelnici. Eventuelně mohu pod to dat tedy špunty ale myslim že na pistoli to bude stačit - utlum o parník lepší jak erární sluchátka.

Vzal jsem si i střelecké brýle.

Kdyz jsem měnil mušle bylo vidět ze dovnitř by se taky vešel dalsi materiál - takže možná budu pres dlouhé zimní večery tunit a taky tam něco přidám.

Beru ze zvukové jsou dnes lepsi kousky ale za tu cenu mi mono nevadí a na hifi nejsou ani nejdražší modely - to bude chtít pár let. Hlavni pro mne bylo si je vyzkoušet za což sem rád pac ty Recony bych musel vracet kdybych je vzal přes e-shop. Asi mam atypickou šišku.

M82K

Příspěvek#708 » úte 8. črc 2025, 08:06

Podařilo se mi dohledat FCC měření k Walkers Razor.

Poměrně zajímavá tabulka která uvádí útlum na různých frekvencí a pomocí které jsem dále přes AI nechal přesně přepočítat NRR na SNR (jelikož bez těchto frekvenčních údajů jde vždy jen o nějaký odhad - proto se někde uvádí 2-3dB a jinde třeba 7dB ale i výrazně víc).

Skvělé, teď máme kompletní data pro přesnější *přepočet NRR → SNR* podle evropské normy *EN 352-2*. Výpočet SNR se provádí z průměrných hodnot útlumu (Mean Attenuation) a standardních odchylek podle tzv. *HML metody* nebo přesné *octave band* metody.

Z tabulky máme tyto průměrné útlumy:

| Frekvence (Hz) | Útlum (dB) |
|----------------|------------|
| 125 | 6.3 |
| 250 | 14.7 |
| 500 | 28.2 |
| 1000 | 36.6 |
| 2000 | 38.4 |
| 3150 | 35.9 |
| 4000 | 44.1 |
| 6300 | 40.8 |
| 8000 | 28.0 |

---

Odhad SNR (metoda E-A-R):
- Jednoduchým přepočtem se často používá vzorec:

*SNR ≈ průměr útlumu mezi 500–4000 Hz – střední odchylka*

- V tomto případě průměr:
- (28.2 + 36.6 + 38.4 + 44.1) / 4 = *36.825 dB*

- Odhadovaná standardní odchylka ≈ 3.2 dB
(ze sloupce vpravo u NRR)

- *SNR ≈ 36.8 − 3.2 = cca 33.6 dB*

---

Závěr:
- *Odhadované SNR: cca 33–34 dB*
- To je *výrazně více než NRR 23 dB* → NRR je totiž výpočetně „konzervativnější“.
- Útlum na 4000 Hz: *44,1 dB* je velmi vysoký – výborná ochrana proti výstřelům.

Dále jsem požádal o výpočet průměru na ochranu proti vysokým frekvencím (což jsou výstřely)

*Útlum ve vysokých frekvencích (H)*
Podle normy EN 352-2 se hodnota „*H*“ (high frequencies) vypočítává z pásma *1000 Hz – 8000 Hz*, se započtením standardních odchylek.

Z tabulky pro *Walker's Razor Slim Electronic*:

| Frekvence (Hz) | Útlum (Mean) |
|----------------|--------------|
| 1000 | 36,6 dB
| 2000 | 38,4 dB
| 3150 | 35,9 dB
| 4000 | 44,1 dB
| 6300 | 40,8 dB
| 8000 | 28,0 dB

*Odhad hodnoty H:*
Vypočítejme průměr útlumu ve vysokých frekvencích:

(36,6 + 38,4 + 35,9 + 44,1 + 40,8 + 28,0) / 6 ≈ *37,3 dB*

Pokud odečteme přibližně 2,5–3 dB jako konzervativní korekci pro standardní odchylku (běžná praxe podle EN 352):

→ *H ≈ 34–35 dB SNR

Závěr - co do ochrany sluchu jsou ty sluchátka moc fajn což se mi potvrdilo pouhým poslechem - ten útlum je velmi dobrý.
Gelové náušníky to posunuly opravdu dál.

Na lepší útlum jsou snad už jen pasivní sluchátka jako Peltors Optime 3 nebo Bull či Walkers Razor pasiv nebo Premium pasiv.
U aktivních jsem se nikde nedohledal modelu který by šel přes 35dB SNR.

JYbour

Příspěvek#709 » úte 8. črc 2025, 08:30

To je sice fajn, ale už od pohledu je všem jasný, že tenhle model nepůjde reálně nad 27 dB SNR. To je prostá fyzika a netřeba nic počítat - objem ničím nenahradíš.

M82K

Příspěvek#710 » úte 8. črc 2025, 08:42

To je právě ono - pokud rozebereš většinu sluchátek zjistíš že uvnitř je krom elektroniky jen tenký kus molitanu a prázdno - a to včetně slichátek jako Sordin a Swatcom, které jsou na tom ohledně útlumu výrazně hůř.

Tedy ten objem je dost zavádějící - taky jsem čekal bůh ví co uvnitř nebude za izolační materiály a ono je tam velké prd.

Což mě tedy vede k tomu si časem ty sluchátka opravdu vytlumit zvukově izolačním materiálem.

Ty sluchátka spoléhají spíše na materiál mušle než na obsah mušle.

tomas fuk

Příspěvek#711 » úte 8. črc 2025, 17:50

Napsat, ze MSA Sordin, nebo Swatcom maji horsi utlum, nez tyhle sracky Walkers Razor je prinejmensim posetile. Papir snese vsechno a AI je neco, co normalni clovek nemuze brat vazne.

kolombo

Příspěvek#712 » úte 8. črc 2025, 19:23

Nevím, používám už jen aktivní sluchátka a nemůžu si je vynachválit. Počítej si to jak chceš :-)

Tedy na střílení, na řezání dřeva motorovkou a ke křoviňáku mám nějaké pasivní 3M, žluté ....

M82K

Příspěvek#713 » úte 8. črc 2025, 20:52

Nevím, mě přijde pošetilé zpochybňovat dokumenty z FCC nebo CE 708856 kde máš černé na bílém nějaké relevantní údaje jen proto ,,zaplatil jsem za to majlant tak to musí být lepší" když se do těch Sordin/Swatcom podíváš dovnitř, zjistíš že je to úplně stejná srajda jako ty Walkers - jen za 4-5 násobek ceny - kus plastu, mikrofon s repráčkem, destička elektroniky a kus molitanu - zázrak se nekoná.

tomas fuk

Příspěvek#714 » stř 9. črc 2025, 16:03

Tak to nemas vubec pravdu. Vem si na strelnici ty tvoje Walkers a MSA Sordin. Ten rozdil poznas hned. A zjistis, ze MSA Sordin tlumi lepe, maji cistejsi zvuk, lepe zasiluji, atd. Mam jeste sluchatka Glowiser, ktere prodava Odeon. Jsou to kopie MSA a udajne tam ma byt stejna elektronika. Bohuzel se zazrak nekona. Sluchatka Glowiser nesahaji MSA ani po kotniky. Horsi zvuk, hur zesiluji, ulum horsi. Dokonce jsem do nich vsude nacpal tlumici tkaninu, kam se vesla. Utlum horsi. Ta elektronika to proste nezvlada utlumit tak rychle, jako to zvlada elektronika v MSA. MSA mam tak, jak jsem je koupil. Zadna tlumici tkanina navic, i kdyz by se tam dala nacpat. Neni duvod.
Haluziak si moje MSA zkousel na poslednich zavodech v Holesove. Jestli se tu objevi, treba k tomu neco napise.
Az si MSA vyzkousis soubezne s Walkers a budes chlap, tak sem napises, ze MSA jsou lepsi. Protoze proste jsou. A neni to tim, ze jsou drazsi. Je to tim, ze maji mnohem kvalitnejsi elektroniku a materialy.

Střelec

Příspěvek#715 » stř 9. črc 2025, 19:40

Peltor mi přijde, že má ještě lepsí elektroniku než Sordin. Levná sluchátka fungují, mě taky vyhovovaly, než jsem přešel na Sordin (měl jsem Impact Sport), pak už se k nim ale těžko vrací.

JirkaCV

Příspěvek#716 » stř 9. črc 2025, 19:45

Dneska jsem konečně vyzkoušel Peltory ProTac Shooter. V tunelovce, střílelo se i okolo mě devítkama. Za mě dobrý.

M82K

Příspěvek#717 » stř 9. črc 2025, 20:49

Nebavím se o elektronice - uznám že mají lepší zvuk to ano - oni ty Walkersy Razor jsou staré - verze PRO má lepší elektroniku tu zde nikdo neprodává, Recon, XCEL mají taky lepší elektroniku s automatickým vypnutím, digitální zvuk, režimy, voděodolnost (ale vadily mi tam zas jiné věci).
Takže ano zvuk dostaneš na Sordinech lepší.

Ale útlum mají horší. To je to o co mi u sluchátek jde v první řadě - zbytek je druhotný (někomu může jít více o tu elektroniku)
Naposledy upravil(a) M82K dne stř 9. črc 2025, 20:57, celkem upraveno 1 x.

M82K

Příspěvek#718 » stř 9. črc 2025, 20:55

Peltor Shooter - za mne asi jediný model sluchátek který je opravdu lepší - mají dobrý útlum a mají dobrý zvuk a cena je přijatelná, co mi vadilo byl ten profil, byt jsem si říkal, že na pistoli mi to vadit nebude nakonec ano a taky mi tak nesedí jak mají trochu jiný tvar náušníků (měl sem pocit, že mi nejdou tolik přes ucho a přítlak je slabší. Jinak pěkný sluchátka, snad jen by je mohli dělat i v jiných barvách.

JirkaCV

Příspěvek#719 » stř 9. črc 2025, 21:12

M82K: ty jsi holka?
Na "profil" mám pasivy od Peltoru. Ale ve stejných barvách.

M82K

Příspěvek#720 » stř 9. črc 2025, 21:31

Ne jen nesnáším vyblité ,,Army" barvy - asi mám vkus :)

Zpět na