Mosin

Sportovní, lovecké, "odstřelovačky" a další
Také jednoranné nebo vícehlavňové dlouhé zbraně

zarozak

Příspěvek#451 » úte 24. čer 2025, 03:24

Jj, to jsem kontroloval. Náboje to drží dole spolehlivě, přesto se ale rantlíky dostanou do kontaktu a při podávání do komory se často špička náboje zapíchne do spodní hrany komory, tudíž nejde natlačit dál, musí se dloubnout prstem do náboje a pak už to jde. Dělá to občas, především u prvního nebo druhého a nikdy se to nestane u posledního náboje

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#452 » úte 24. čer 2025, 06:18

A nejsou náboje naskládány moc dopředu?
Zkus je poskládat ve schránce co nejvíc dozadu.

zarozak

Příspěvek#453 » úte 24. čer 2025, 23:13

Když se naskládají pečlivě a dává se bacha na to, ať jsou rantlíky vždy správně, tak to funguje. Ale při nabíjení z klipu nebo rychlém naládování po kusech nebo při zachrastění flintou, kdy se volnější horní náboj různě posouvá, je problém. Podle mě mají být náboje ve schránce tlačené podavačem vždy v poloze špičkou mírně nahoru a rantlem utopeným dolů, při zachycení "blokátorem"(pružinou vyhazovače), aby horní náboj neměl šanci se zachytit za rantl drženého náboje pod ním....což se zde neděje, protože jsou náboje v rovině. Možná by pomohl výbrus zobáčku "blokátoru", aby byly náboje špičkou víc nahoru+rantlem dolů a ne v rovině. Jedná se o kus se starším hexagon pouzdrem s pružinou a vyhazovačem v jednom kuse. Abych to upřesnil, problém je v drtivé většině vždy s prvním nábojem po naládování

Murphy

Příspěvek#454 » stř 25. čer 2025, 08:07

Presne tenhle efekt jsem si vyrobil pri spatnem poskladani zasobniku na malorazce. Otocil jsem podavac celem vzad, takze se zacal zadrhavat. no, mozna i pruzinu. Pri opetovnem rozebrani mi to vyskocilo cele ven. Ale podavac byl opacne urcite.
Nemohlo dojit k podobne zavade? Pripadne nejaka spona, ktera by podavac zadrhavala na predni strane?
Naposledy upravil(a) Murphy dne stř 25. čer 2025, 08:15, celkem upraveno 1 x.

skagerak

Příspěvek#455 » stř 25. čer 2025, 08:14

zarozak píše:Jj, to jsem kontroloval. Náboje to drží dole spolehlivě,

Ten muj taky drzel naboje dole spolehlive, ale blbnulo to, a po vymene to blbout prestalo...

zarozak

Příspěvek#456 » stř 25. čer 2025, 15:43

Tento problem je znamy, v usa tomu rikaji rimlock. Jde o to, ze at se s prerusovacem(interrupter) udela cokoliv, tak horni naboj stale lezi na naboji pod nim, jinak to ani z logiky veci nejde. A kdyz se naboj pod hornim z jakehokoliv duvodu posune dopredu a ten horni se dostane rantlem za nej, tak je problem. Pri nabijeni po kusech do schranky se to da ohlidat, ale pri rychlem naladovani klipem je vetsinou problem s rantly pres sebe v nevhodnych pozicich. Problem je predevsim z prvniho naboje nahore po naladovani. Finove na to meli na svych schrankach ficuru, ktera tomu branila v podobe dvou dodatecnych prolisu. Zajimave je, ze nektere mosiny funguji, jine ne, tak se to snazim nejak diagnostikovat a zjistit jak s tim vydrbat

zarozak

Příspěvek#457 » stř 25. čer 2025, 21:30

Tak zdá se, že jsem to z 88,5% vyladil 8-) . Musel jsem udělat poměrně hodně věcí, ale prohnal jsem přes to 20 klipů a nedošlo ani k jednomu rimlocku. Kdybych se hodně snažil a skládal záměrně náboje do schránky tak, aby se zasekly, tak se nejspíš zaseknou, ale při zcela běžném bezmyšlenkovitém ládování klipama, jako na frontě se to zatím neděje, předtím byl problém s rimlockem u prvního náboje po každém naládování
Udělal jsem toto:
1) Vyměnil jsem jednodílný (starší typ) vyhazovače za dvoudílný (novější klasika-vyhazovač, pero). Po pouhé výměně byl stav ještě horší
2)Srazil jsem přední část záchytu (interrupteru) pod úhlem tak, aby držel náboje pokudmožno co nejvíc zadkem s rantlem dolů a střelou nahoru
3)Napružil jsem horní pero podavače tak, jak jen to šlo pro maximální sílu na podavač, ať tlačí přední část nábojů co nejvíce nahoru
4)Na vyhazovači jsem trochu prohloubil oblouček a srazil hrany obloučku přesně podle tohoto videa: https://www.youtube.com/watch?v=hKxa19_CT-s Spodní hranu obloučku jsem vybral trochu víc, ať tama rantl náboje proklouzne co nejhladší a volnou cestou i když se zachytí o rantl náboje na kterém leží

Výsledek je ten, že teď jde mosinka naládovat z klipu stejně hladce, bezproblémově a spolehlivě jako mauser, hrkne to tam úplně samo. A při protočení 20 klipů jsem nedostal ani jeden zásek (rimlock)

Tak snad to někomu pomůže

Zpět na