9x19, subsonic, deformace

BoroCZ

Příspěvek#1 » ned 9. bře 2025, 14:11

Ahoj,
uvažuji o obranném střelivu 9mm Luger, které by bylo subsonic a zároveň se hezky deformovalo a tedy výrazně snížilo riziko "overpenetration". A mělo by být v ČR sehnatelné. Cena hraje samozřejmě roli také, ale až v druhé řadě.

Zatím jsem narazil na tyto kandidáty:
- Hornady 147gr XTP - viděl jsem nepěkné případy, kdy se střele nedeformuje a tedy byla penetrace daleko větší, něž by člověk očekával/chtěl. (cca 900Kc/25ks)
- Federal HST 147gr - údajně vše v pořádku (cca 950Kc/20ks)
- Magtech 147gr JHP - nenašel jsem nikde skladem
- Remington 147gr HTP - na první pohled nevypadá špatně (cca 700Kc/20ks)
- Speer Gold dot 147gr - údajně vše v pořádku (1100Kc/20ks)

Přehlížím nějakou variantu? Nějaké doporučení nebo zkušenosti?

JZFireworks

Příspěvek#2 » ned 9. bře 2025, 15:09

Subsonic JHP dělá ještě Aguila 147gr ;-)
Měl jsem na zkoušku krabičku, Glock43 bez závady.

BoroCZ

Příspěvek#3 » ned 9. bře 2025, 16:48

Nenasel jsem. Nebo presneji, nasel jsem 124gr JHP nebo 147gr FMJ, ale 147gr JHP ne.
Ale pri hledani jsem narazil na 147gr JHP PPu od Prvi Partizan. Nicmene nic moc verohodneho ohledne jejich deformace.

audis

Příspěvek#4 » ned 9. bře 2025, 18:18

Subsonik pomalá střela jhp se neotevře v měkké tkáni podle mě. Důkaz testy střeliva jhp nadzvukove tuším hardtasku. Koupit jhp 7,5 g, méně je lépe, popř 8 g. Lze koupit za 10 Kč nebo násobky. I za 10 Kč bude uspokojivě penetrovat minimálně. Který nejlépe dle testu hardtasku.

Nevěřím že subsoniky méně penetruji obecně. Jsou lidé s opačným názorem. Na nějaký test nadzvuk vs podzvuk = penetrace? Různé materiály si nevzpomínám.

Tvrdolín

Příspěvek#5 » ned 9. bře 2025, 19:16

Já používám Selier Bellot XRG. Mám zkušeností jen málo, ale kdykoliv jsem o tomto něco četl, všude psali, že střela tohoto typu je bezolovnatá, proto o něco lehčí, proto o něco rychlejší, aby došlo ke spolehlivému rozevření střely při nárazu do tkáně. Z těchto všech textů mi podzvukové expanzní střelivo nedává smysl.

Carloss

Příspěvek#6 » ned 9. bře 2025, 19:27

Mám pocit, Tvrdolíne, že je tu řeč o subsonicích, předpokládám, že kvůli "tlumidlu". To XRG fak nejni. Jinak na nočení mám taky XRG.

BoroCZ

Příspěvek#7 » ned 9. bře 2025, 20:57

Přesně tak, snažím se najít spolehlivé, spolehlivě se deformující a subsonické střelivo, abych ho dokázal utlumit. Nějak nevidím důvod, proč se nesnažit ochránit sluch dětí, pokud bych to náhodou musel použít doma. Pokud nic takového nenajdu, pak je to jiná situace.

Nemám nic proti XRG, ani proti názoru, že subsonicy nemají smysl, ale víc by mi pomohl někdo, kdo se dané střelivo také snažil najít a nasdílí zkušenosti.

Henry

Příspěvek#8 » pon 10. bře 2025, 06:46

Zkus jestli se dají sehnat třeba tyhle náboje.
https://www.youtube.com/watch?v=zYTd1lNx_TQ

Béďa

Příspěvek#9 » pon 10. bře 2025, 10:15

Pokud jde o HD, je možná varianta uvažovat o tlumíči, resp. trebaPCC,krátké pušce s tlumičem. Tam lze pouzit nadzvuk a stále mít solidní ochranu sluchu. Podotýkám že právě to kompaktní PCC s tlumičem a kvalitní JHP, nadzvuk je i moje volba.

Henry

Příspěvek#10 » pon 10. bře 2025, 11:59

BoroCZ: Ještě být tebou bych zkusil náboje (Prvi Partizan) PPU JHP 147 gr, cena je cca 12,- za kus což není tak špatný. Kup a vyzkoušej a uvidíš. Já mám od PPU střelu JHP ale 115 gr a ta funguje bezvadně a hlavně jsou to přesný střely kam namíříš tam to dopadne :D

BoroCZ

Příspěvek#11 » pon 10. bře 2025, 13:31

@Henry:
150gr Federal HST, proč ne, ale nevidim snadnou možnost jak sehnat.
O prvi Partizan píšu výše, ale nenašel jsem žádný přesvědčivý test deformace. Možná časem si tu deformaci budu chtít vyzkoušet sám, ale zatím to je nákladné a netriviální.

@Béďa:
Jasně, uvažuju o HD. Zatím ve variantě pistole + tlumič. Časem PCC, ale zatím jsou jiné priority. Proč ale do PCC nadzvuk? Vím, že i nadzvukové střelivo lze částečně utlumit tlumičem. Ale s tím sonickým třeskem nic udělat nejde, ať už pistole nebo PCC. I když je fakt, že některé střelivo má uvedenou v0 na hranici... pokud to v reálu bude o něco níž, tak může být reálně podzvukové.

Murphy

Příspěvek#12 » pon 10. bře 2025, 14:14

Jak dlouhou mas hlaven?
Treba XRD pisou 400 m/s z 15cm hlavne. Z 10cm hlavne mi to v prumeru letelo 379 m/s
A .357 z dvoupalcove hlavne mely na hradlech cca metr daleko rychlost a energii jako podle SB tabulek z 15cm hlavne maji mit na 100 m, tedy podzvukovych 330 misto 405.

Henry

Příspěvek#13 » pon 10. bře 2025, 14:37

BoroCZ: To že koupíš krabičku PPU 147 JHP a zkusíš to třena do pořádně namočeného papíru ze skartovačky tě moc stát nebude jen jde o to si na to najít čas. Rovnou zkusíš přesnost, spolehlivost. Hlavní je to střílet přes několik vrstev oblečení.

BoroCZ

Příspěvek#14 » pon 10. bře 2025, 20:13

@Murphy:
4,6", tedy necelých 12cm. Já vím, že si to nakonec budu chtít zkusit v té svoji, už jen kvůli tomu abych ověřil spolehlivost. Jen se snažím udělat předvýběr.

@Henry:
S krabičkou nábojů problém nemám. Ale netuším jak z namočeného papíru poznat, jak moc to penetruje. Možná jen nezkušenost. A ano, s vrstvou oblečení počítám.

Béďa

Příspěvek#15 » čtv 13. bře 2025, 17:52

Proč nadzvuk? Protože nechceš být zase aupeetichy, ale hlavně dám přednost výkonu střeliva. Nejde o to, aby výstřel byl tichý z pohledu pohodlí, ale bezpečný z pohledu ohrožení sluchu, to zase je dost individuální a záleží i na prostředí.
Jinak útlum nadzvuku ke pořád hodně velký, třeba u 223 podzvuk ani nepoužívaná ale v praxi tlumič je stejně masové používán...

Zpět na