zbraně v "neobývaném" nebo "cizím" bytě

mikky

Příspěvek#16 » pon 11. dub 2016, 12:42

Zrovna tady mam hned tři problémy: 1) nevhodné zabezpečení pro uskladnění zbraní, 2) ceny "na vyžádání" ve mě moc důvěru nevzbuzujou, 3) "unikátní" osobní kód: To jako osmi-až-desetimístnej kód a žádnej čip, karta nebo jinej faktor? to ve mě taky moc důvěry nevzbuzuje

imho je levnější a "legálnější" mít trezor v neobývaném bytě

Zulda

Příspěvek#17 » pon 11. dub 2016, 12:45

Kamerový systém, zabezpečovačka a ještě vlastní visací zámek. Cena za sklad cca 2m byla něco málo přes litr měsíčně.
Ale jinak bych taky preferoval ten trezor v bytě.

Kencui

Příspěvek#18 » pon 11. dub 2016, 12:50

Ja v bance delam, uz jsem mel domluvenou schranku k pronajmu, ale zbrane tam proste nesmi - coz kdybych do te schranky chodil dvakrat denne tak asi vzbudi pozornost. Ani jako zamestnanec nemam moznost vyjimky. Ted bych chtel zkusit zevnitr zmenit produktove podminky, ale asi to neklapne - nechteli ani google view z pobocek kvuli bezpecnosti, coz mi prijde absurdni.

cmd_

Příspěvek#19 » pon 11. dub 2016, 14:08

Za doktory samozřejmě omluva, mělo to být 158.

LESSMESS prima, díky, že se snažíte poradit, ale je to v pořádku ze zákona, i když pokud vím, takový způsob výslovně neřeší? Když by se uskladněné zbraně ztratily, předpokládám, že popotahovaným subjektem bych byl asi já, to samé pokud bych je uskladnil třeba na střelnici, která takovou službu nabízí?

mikky

Příspěvek#20 » pon 11. dub 2016, 14:25

cmd_ píše:...to samé pokud bych je uskladnil třeba na střelnici, která takovou službu nabízí?

Nikoliv, střelnice bude mít příslušnou zbrojní licenci a tudiž bude poskytovat "odbornou" službu úschovy zbraní v souladu se ZoZ. Pokud LESSMESS nená zbrojní licenci, nebo aspoň příslušnou certifikaci úložných prostor dle ČSN, je to +- samý, jako bys zbraň nechal zamčenou na chalupě.

rcc

Příspěvek#21 » pon 11. dub 2016, 15:16

cmd_ zajímavá situace, zde je vidět, že vlastnictví zbraně s sebou nese řadu omezení. Každopádně jdeš správým směrem, aby o tom vědělo co nejméně lidí, trezor, ...

cmd_

Příspěvek#22 » pon 11. dub 2016, 20:05

Snažím se, i když si nejspíš pár lidí klepe na čelo, co řeším, když ještě nemám zbroják a pronájem předpokládám za dva roky. Každopádně ke zbraním přistupuji s respektem, už mi bohužel dávno není 20 ani 30 ani...atd. :) . Zatím se zdá, že jediným rozumným řešením je prozatím pořídit trezor do mého bytu a po pronájmu uskladnit někde na střelnici nebo u rodičů,případně někoho jiného, forma ani obsah souhlasu, zdá se, definován není.

Mimochodem, bývalý kolega si také dělá zbroják, a uvažuje o uskladnění zbraně se střelivem doma v trezoru (má malé dítě), ale závěr chce mít v bytě jinde, má to nějaký smysl a co na to zákon - pokud překročím limit na nutné pořízení trezoru, tam je to asi jasné, v trezoru musí být celá zbraň, ale co když mám do dvou, a závěry mám jinde v bytě mimo trezor nebo dokonce třeba v mém případě u rodičů. Má to nějaký praktický/právní dopad a jaký (jasně, degraduje to držení zbraně zejména z důvodů skupiny E, ale na to se neptám, jde spíš o to, zabránit případně někomu zbraň zneužít :roll: ).

marinakus

Příspěvek#23 » pon 11. dub 2016, 20:08

Zákon ani prováděcí předpisy nespecifikují co to je "vhodné zabezpečení."

cipis

Příspěvek#24 » pon 11. dub 2016, 20:34

Jo, přesně tak. Proto paradoxně může být horší situace pro 2/500 a méně, než pro do 10, do 20 a nad 20. Protože tam už je přesně vyjmenované, co je potřeba.
Jinými slovy - stalo se něco? A měls trezor dle zákona? Ok, co se dá dělat ... Neměls? Tedy jsi vhodně nezabezpečil, byť do 2/500 nic přesně napsaného není.

4R

Příspěvek#25 » úte 12. dub 2016, 13:35

Když tu padla ta chalupa... Budou-li zbraně uložené v patřičném trezoru třeba na chalupě, kam se člověk podívá jednou ročně, tak není de jure problém, ne?

cipis

Příspěvek#26 » úte 12. dub 2016, 13:40

Copak je někde v zákoně psáno, kde to má být? Je popsán způsob (vhodně, trezor, skříň, komorový, zámek A, mříže atd.), ale nikde není psáno, že to musí být v místě trvalého bydliště, v okrese atd. To je svobodná vůle majitele, kde bude mít svůj majetek. To je asi tak, jako bys chtěl, aby ti nařídili u soukromého auta, kde budeš parkovat přes noc ... U firemních naprosto v pořádku, ale u soukromých ani omylem.

Sedmej

Příspěvek#27 » stř 13. dub 2016, 07:50

cipis: jen musíš mít souhlas vlastníka nemovitosti nebo nájemníka a podobně. auto klidně můžeš zaparkovat třeba k bratrovi do garáže, ale dát si k němu tašku se zbraněma bez jeho vědomí by asi nebylo úplně v pořádku.

cipis

Příspěvek#28 » stř 13. dub 2016, 07:57

Ten souhlas nemusí být výslovný, tedy stačí, že bude vědět, že tam zbraně mám a nevyjádří se opačně.
Navíc tím, že mi povolí používat jeho garáže, tak jsem se stal nájemcem a už si ten souhlas dám sám sobě. Tedy když mi někdo povolí bydlet (ad první příspěvek), tak jsem se stal nájemcem a nepotřebuji souhlas majitele.
Neberu teď v potaz to, že "taška se zbraněmi" dost těžko splní vhodně zabezpečit ...

Sedmej

Příspěvek#29 » stř 13. dub 2016, 08:18

cipis:
cituji ze zákona a mám pocit, že to je i součást otázek z testu ke zkoušce:
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,

- nejsem právník, nechci se hádat. ale tohle si vysvětluju, že bych potřeboval vyložený souhlas. ne ve stylu, jak to píšeš ty, že stačí informovat a nemít nesouhlas.

cipis

Příspěvek#30 » stř 13. dub 2016, 08:39

Ano, to cituješ správně, ale tam není napsáno výslovný souhlas, navíc v komentáři zákona je vyloženě ten konkludentní souhlas (ví o tom, neprotestuje).
Navíc ten souhlas nepotřebuješ ani od majitele, když ti majitel řekne "Pepo, tady máš volnou cimru" - v ten okamžik ses stal nájemcem a povolíš si to sám.
Něco jiného ovšem je, "Pepo, tady máš volnou cimru, ale netahej mi sem kurvy a bouchačky" :D

Edit - patří to pak spíše do debaty o samolepce s přeškrtlou berettou ...

Zpět na