Praktická část zkoušky OZ - ochrana zraku

martel

Příspěvek#1 » stř 30. pro 2015, 21:57

Ze zkušenosti ze zkoušky 29.12.:
Komisař na začátku praktické zkoušky vysloveně řekl: "Bezpečný prostor je tahle nástěnka před váma! Ne nad ní, ne pod ní,ne vedle ní!"

Ale mám následující dotaz. Jak je to s povinností mít při střelbě střelecké brýle? V provozním řádu střelnice je pouze povinnost mít ochranu sluchu, o očích není zmínka. Nosím dioptrické brýle, mám v nich Trivex čočky, odolnost Trivexu je podstatně větší než polykarbonátu v taktických brýlích (dělá se z něj prosklení kokpitu stíhaček) . Při kurzu jsem střílel jen s diopr. brýlemi, instruktorovi to nevadilo. Ale komisař trval na tom, že si na dioptr. brýle musím dát ještě střelecké. Bylo to na hovno, střelecké brýle tlačily dolu dioptrické a navíc klouzaly neustále po nose dolu. Při kurzu bylo z 50 ran 47 v kruzích. Teď tři z pěti. Kolega na druhém stavu měl stejný problém s brýlemi a taky to nedal.

Existuje nějaká definice střeleckých brýlí, jaké musí plnit požadavky?

Carloss

Příspěvek#2 » stř 30. pro 2015, 22:08

Tam je ten problém, že ty dioptr. určitě nemaj certifikaci... Je úplně fuk, z čeho jsou, ale kdyby došlo naprosto k čemukoli, pojišťovna se na tom otočí. A jen tak mimochodem, nejde pouze o materiál čoček, ale i o tvar i obrouček. Ony třeba za brýle rády padaj hilzny odražený od boční přepážky.

marinakus

Příspěvek#3 » stř 30. pro 2015, 22:13

Komisař byl blbec, dioptrické brýle můžeš normálně použít jako ochranu očí. Zvlášť pokud to není v provozním řádu střelnice.

martel

Příspěvek#4 » stř 30. pro 2015, 22:14

To je sice pěkný, ale když si nasadím střelecký brejle na dioprický, tak padání hilzen za obroučky nezabrání.

Marcurba

Příspěvek#5 » stř 30. pro 2015, 22:15

Carloss kdyby standardni bryle na strelnicich mely certifikace, tak jenom to zapujceni bryli bude stat 100,- :))

SansLogique

Příspěvek#6 » stř 30. pro 2015, 22:15

martel - já mám taky dioptrický brejle a nikdy nikdo s tím neměl problém. Ani komisař u zkoušky. Měl jsi smůlu na komisaře idiota.

martel

Příspěvek#7 » stř 30. pro 2015, 22:21

Vycházel bych z Listiny práv a svobod:

(2) Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví.
(3) Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Problém vidím v tom, že není dobré nasrat zkušebního komisaře, speciálně,když je šéfem oddělení zbraní a bezpečnostního materiálu.

marinakus

Příspěvek#8 » stř 30. pro 2015, 22:26

když tě pak stejně vyhodí, je to asi jedno.... teď to hledat nebudu ale je to i stanoveno

martel

Příspěvek#9 » stř 30. pro 2015, 22:27

Co je stanoveno?

marinakus

Příspěvek#10 » stř 30. pro 2015, 22:29

že můžeš použít dioptrické brýle místo ochranných

martel

Příspěvek#11 » stř 30. pro 2015, 22:29

Tak pokud to je někde napsáno, tak by to bylo super.

marinakus

Příspěvek#12 » stř 30. pro 2015, 22:33

já bych chtěl vidět střelnici, kde mají ochranné brýle s balistickým atestem.... možná taková existuje ale já ji neznám.... jaký předpis určuje jaké brýle nebo jaká sluchátka mám použít na jaké střelnici?

Carloss

Příspěvek#13 » stř 30. pro 2015, 22:59

martel píše:Vycházel bych z Listiny práv a svobod:

(2) Státní moc lze uplatňovat jen v případech a v mezích stanovených zákonem, a to způsobem, který zákon stanoví.
(3) Každý může činit, co není zákonem zakázáno, a nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

Problém vidím v tom, že není dobré nasrat zkušebního komisaře, speciálně,když je šéfem oddělení zbraní a bezpečnostního materiálu.

Pozor na jednu věc: Nikdo nikoho nenutí na střelnci chodit. Tedy pořád jde o to, že když někdo někoho na střelnici pustí, bude dodržovat pravidla střelnice, případně toho, kdo střelbu řídí. Stejně, jako když půjdu k někomu na návštěvu, taky budu dodržovat jeho pravidla a ne ta svoje. Tedy věci, které zákon neupravuje. Ani dělat si zbrojní průkaz nikdo nikoho nenutí. Tak asi tak bych na to pohlížel. A mimochodem.. já jsem taky obrýlen... a narosto nemám problém brýle si vzít. Asi nejsou přímo střelecké, ale nějakou ochranu proti nějakým těm letícím částem určitě mají. Bych si přecijen ty svý nerad poškodil nějakou zbytečnou blbostí... A zkoušet to fakt nehodlám.

martel

Příspěvek#14 » stř 30. pro 2015, 23:19

A jaké brýle tedy používáte na střelbu? Neděláte přece to, že si na svoje dioptr.brýle nasadíte ještě jedny střelecké? Buď máte střelecké s dioptrickým klipem, nebo přes dioptrické máte taktické.

martel

Příspěvek#15 » stř 30. pro 2015, 23:26

To je jako kdyby si komisař vymyslel, že si musíte vzít vojenskou přilbu. Taky je to pro vaše dobro, on tu střelbu řídí...

A moje dioptrické brýle mi poskytují značně vysokou ochranu proti letícím střepinám.

A pravidla střelnice dodržuji, v provozním řádu nejsou brýle požadovány.

Zpět na