9x19 Luger
- Johny_F
- Johny_F
Příspěvek#93 » čtv 28. srp 2014, 10:35
Ještě doplním odpověď na barevné značení munice přímo z S&B:
Takže za mě - záhada objasněna!
Vážený pane.
Mezeru mezi zápalkou a zápalkovým lůžkem jsme dříve lakovali pro zajištění hermetizace prachové náplně tohoto náboje. Před krátkým časem jsme zavedli novou technologii výroby zápalek i nábojnic, která umožňuje udržovat rozměry obou polotovarů v užších výrobních tolerancích, Provedli jsme proto rozsáhlé zkoušky, zda je i u těchto daleko přesněji vyrobených polotovarů nutné lakovat spáru kolem zápalky. Zkoušky prokázaly, že je to zbytečné. Z tohoto důvodu jsme přestali spáru lakovat při dodržení původní záruční lhůty na náboj.
S pozdravem
Hykel
Sellier & Bellot.
Takže za mě - záhada objasněna!

- jakolev3
- Xerxes
Příspěvek#95 » pon 30. bře 2015, 10:27
jakolev3: grs značí váhu střely v grainech, přičemž 1 grain (grs)= 64,799miligramů (mg). Na krabičce nábojů např. od SB si můžeš všimnout, že uvádí obě hmotnosti 115grs, 7,5g.
Já radši střílim těžšími střelami, protože mi připadá, že se s nima líp trefuju. Ale asi to je dost subjektivní pocit
Já radši střílim těžšími střelami, protože mi připadá, že se s nima líp trefuju. Ale asi to je dost subjektivní pocit

- jakolev3
Příspěvek#96 » pon 30. bře 2015, 10:39
dakujem za vysvetlenie... tym poctom granul som trosku prestrelil
ale o hmotnostnej jednotke "grain" som este nikdy nepocul..
znamena to teda, ze hmotnost prachovej zlozky je pri tychto nabojoch rovnaka a ich rozdielna hmotnost spociva len v hmotnosti gulky?
presne taketo subjektivne porovnania som mal na mysli !
ked ich uz vyrabaju v rozdielnych hmotnostiach, tak predpokladam, ze sa nejako lisit svojimi vlastnostami musia, ale ako?

znamena to teda, ze hmotnost prachovej zlozky je pri tychto nabojoch rovnaka a ich rozdielna hmotnost spociva len v hmotnosti gulky?
Xerxes píše:Já radši střílim těžšími střelami, protože mi připadá, že se s nima líp trefuju. Ale asi to je dost subjektivní pocit
presne taketo subjektivne porovnania som mal na mysli !

- Xerxes
Příspěvek#97 » pon 30. bře 2015, 10:53
Hmotnost prachu není stejná. Čím těžší střela, tím méně prachu se dává. Kdybys pod těžší střelou nechal stejně prachu jako pod tou lehkou, tlak v hlavni bude o dost větší (pokud bych v tomto uvedl nějakou mystifikaci, prosím ať mne nějaký zkušený přebíječ opraví
)
Čím vším se náboje liší taky nevím, resp. zastavovací účinek apod. To jsem nikdy neřešil, ale třeba nás někdo poučí...

Čím vším se náboje liší taky nevím, resp. zastavovací účinek apod. To jsem nikdy neřešil, ale třeba nás někdo poučí...
- sided
- jakolev3
Příspěvek#100 » pon 30. bře 2015, 16:02
sided píše:To že by jedny nebo druhý byly přesnější je nesmysl.
nehcem to zpochybnovat, kedze sa v tomto velmi nevyznam, ale docital som sa, ze tazsia strela menej kope - ma mensi recoil a tym padom je "presnejsia" pri rychlej strelbe...
spomenul si tiez hybnost, ktoru ma tazsia strela samozrejme vyssiu - z toho mi logicky vychadza, ze by mala byt priebojnejsia (aj ked leti pomalsie) - to sa vsak rozchadza s tym, co na svojich strankach pisu niektori predajcovia - tazsia strela znizuje riziko priestrelu (nasiel som to konkretne pre S&B subsonic 140grs), resp. s mini-testom, ktory bol myslim ze na zaciatku tohto vlakna, kde S&B subsonic prestrelil najmenej zlatych stranok..
nazory su teda dost protichodne... trebalo by to nejak zjednotit

- mikymoto
- Int1m1thy
Příspěvek#103 » pon 30. bře 2015, 18:14
kazda typ naboje dle navazky a strely ma jinej prubeh zpetnyho razu... lehci rychlejsi je spis takovej naraz pouze dozadu velmi rychlej... tezka strela je takova vic ze kopne i nahoru a a pruhebeh je takovej pomalejsi... je vtom proste pocitovej rozdil, kazdej at si sam zkusi...
Porad nechapu kdo rozsiril mezi streleckou komunitu famu ze Sub je nejlepsi, kdyz je to to nejhorsi co si kdo muze koupit na sebeobranu, diky male rychlost naboje se netvori skoro docasna dutina a naboj jenom prolitne a nic. Blbosti typu ze preda maximum energie se nedeje !!!! Nepreda skoro zadnou.
SUB JE NEJHORSI MOZNA VARIANTA NA SEBEOBRANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ma nejmensi ranivy ucinek
SUB .45 colt LFN predala 4x!!! min energie nez 9mm SP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a to je 2-2,5x tezsi strela !!!!

Porad nechapu kdo rozsiril mezi streleckou komunitu famu ze Sub je nejlepsi, kdyz je to to nejhorsi co si kdo muze koupit na sebeobranu, diky male rychlost naboje se netvori skoro docasna dutina a naboj jenom prolitne a nic. Blbosti typu ze preda maximum energie se nedeje !!!! Nepreda skoro zadnou.
SUB JE NEJHORSI MOZNA VARIANTA NA SEBEOBRANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ma nejmensi ranivy ucinek
SUB .45 colt LFN predala 4x!!! min energie nez 9mm SP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a to je 2-2,5x tezsi strela !!!!
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí