OT - sloucene prispevky MPi z jinych diskuzi
Moderátor: LOS vedení
- PaF
Příspěvek#256 » ned 23. lis 2014, 21:14
cmk:
Pri vsi ucte - pojmy na tema "navrat ke korenum stareho dobreho LOSu" jsou jen lestene prdy.
8r revolver - ja myslel, zes tim strilel proto, ze e ti 5r rozsypal - alespon tak jsi to rikal nahlas u regostrace? To neni pravda?
P11 - jaky zasadni rozdil je mezi P11 a G26 s botkou?
..............................................................................................................................
ad1) Jestli ono těmi leštěnými prdy není to hledání ředitele? To bylo pořád řečí, ať se někdo přihlásí
ad2) 8 ranným jsem začal střílet s tím, že to bude argument proti velkým Re s krátkou hlavní. Nestalo se...
Na M ČR to bylo, jak jsem říkal. A jak vidím, byla to chyba, měl jsem raději střílet jinou divizi, abych se takové otázce vyhnul. Mohl bys mne znát za léta dost na to, abys mi podobnou otázku nepoložil... Ale ta křeč je asi větší, než jsem si myslel.
ad3) Já měl včera obě ty zbraně vedle sebe a parametry znám... A je mi divné, že Ty ten rozdíl nevidíš. Ale hlavní problém není v rozdílu, ale v neexistenci hranice, na které se to jednou zastaví.
Takže dál už beze mne, na nějaké invektivy nemám náladu. Stačilo napsat, imho - nejsi vhodný adept na ředitele
Pri vsi ucte - pojmy na tema "navrat ke korenum stareho dobreho LOSu" jsou jen lestene prdy.
8r revolver - ja myslel, zes tim strilel proto, ze e ti 5r rozsypal - alespon tak jsi to rikal nahlas u regostrace? To neni pravda?
P11 - jaky zasadni rozdil je mezi P11 a G26 s botkou?
..............................................................................................................................
ad1) Jestli ono těmi leštěnými prdy není to hledání ředitele? To bylo pořád řečí, ať se někdo přihlásí
ad2) 8 ranným jsem začal střílet s tím, že to bude argument proti velkým Re s krátkou hlavní. Nestalo se...
ad3) Já měl včera obě ty zbraně vedle sebe a parametry znám... A je mi divné, že Ty ten rozdíl nevidíš. Ale hlavní problém není v rozdílu, ale v neexistenci hranice, na které se to jednou zastaví.
Takže dál už beze mne, na nějaké invektivy nemám náladu. Stačilo napsat, imho - nejsi vhodný adept na ředitele
- cmk
Příspěvek#257 » ned 23. lis 2014, 21:53
Pomerne zajimave slucovani argumentu, které spolu nesouvisi...
Pokud bylo neco v kreci, urcite ne ode me - me jen prekvapila ta rozdilnost informaci z 2 zdroju k 1 faktu.
A ano - P11 je o něco vetsi nez G26. O 5mm vyska je asi ten podstatnejsi rozdil. I P11 je nižší nez většina jednoradaku, které do MPi spadaji (vc. P239ky).
Ale vracíme se zpet k tématu - je tu snaha vykousnout 1 věc a tu "omezit"... A doplatej na to třeba strelci s velkejma rukama. Proc bychom měli zvýhodňovat strelce s malejma rukama, který se poskladaj na 10r G26?
A co se tyce hledani reditele - ac v tom, ze "jsou to lestene prdy" nevidim vůbec nic, na co ti argumentovat, protože tomu vůbec nerozumim, muzu Te uklidnit - ac si myslim, ze novy reditel by se mel především prihlasit sam, pac samostatnost a ochota prichazet s napady je jedna z prvních vlastnosti, kterou by mel reditel mit, tak jsem oslovil 6 lidi vcetne Tebe. Je tu někdo, kdo oslovil vic?
To, jestli jsi nebo nejsi "vhodny kandidat" nezalezi na me. Ano, asi si k tomu reknu nekde svoje. Asi, pokud bys prisel na predstavenstvo s nejakymi myslenkami, tak bych nesouhlasil s tak vyraznym omezenim MPi, ale to vůbec nerika nic o tom, kdo je vhodny reditel. To nakonec rozhodne Tomas, kteremu ta pravomoc přísluší.
Pokud to beres osobne nebo to chces pojmout jako záminku k vycouvani, je to tve rozhodnuti ze kterého nemam radost, ale nezbyva mi, nez jej respektovat.
Pokud bylo neco v kreci, urcite ne ode me - me jen prekvapila ta rozdilnost informaci z 2 zdroju k 1 faktu.
A ano - P11 je o něco vetsi nez G26. O 5mm vyska je asi ten podstatnejsi rozdil. I P11 je nižší nez většina jednoradaku, které do MPi spadaji (vc. P239ky).
Ale vracíme se zpet k tématu - je tu snaha vykousnout 1 věc a tu "omezit"... A doplatej na to třeba strelci s velkejma rukama. Proc bychom měli zvýhodňovat strelce s malejma rukama, který se poskladaj na 10r G26?
A co se tyce hledani reditele - ac v tom, ze "jsou to lestene prdy" nevidim vůbec nic, na co ti argumentovat, protože tomu vůbec nerozumim, muzu Te uklidnit - ac si myslim, ze novy reditel by se mel především prihlasit sam, pac samostatnost a ochota prichazet s napady je jedna z prvních vlastnosti, kterou by mel reditel mit, tak jsem oslovil 6 lidi vcetne Tebe. Je tu někdo, kdo oslovil vic?
To, jestli jsi nebo nejsi "vhodny kandidat" nezalezi na me. Ano, asi si k tomu reknu nekde svoje. Asi, pokud bys prisel na predstavenstvo s nejakymi myslenkami, tak bych nesouhlasil s tak vyraznym omezenim MPi, ale to vůbec nerika nic o tom, kdo je vhodny reditel. To nakonec rozhodne Tomas, kteremu ta pravomoc přísluší.
Pokud to beres osobne nebo to chces pojmout jako záminku k vycouvani, je to tve rozhodnuti ze kterého nemam radost, ale nezbyva mi, nez jej respektovat.
- Carloss
Příspěvek#259 » ned 23. lis 2014, 22:52
Honzo, promiň, ale tohle už fakt přeháníš. Nejprve se Ti nelíbí slučování pravidel v Pi, a v MPi takovým způsobem, že když se začne omezovat jedno, tak se musí omezovat i druhé, ale pak najednou jsi proti tomu. Já MPi vnímám jako podmnožinu Pi s tím, že je nutno určit u hranici mezi nimi, Nikoli vnější hranici mezi Pi a ostatními. Myslím, že o tom je řeč v tomhle vlákně. Jestli se mýlím, pak se klidně může taky udšělat divize Pi1 a Pi2 kde Pi1 jsou velké jednořadé a Pi2 velké dvouřadé. Pak by se toto muselo ovšem aplikovat i na MPi, tedy MPi1 a MPi2... Ale to by spíše omezilo účasti v některých divizích... A já jsem si tak nějak nevšiml, že by se podobný rozdl, jako v MPi jedno vs. dvoj řadé řešil v Pi. Nebo botky, nebo origo, nebo velkokacity. Podle mě, jsou věci, které v MPi je nutné řešit oproti Pi, kde to nutno není. V Pi jsou prostě jiné priority, než MPi. U revolverů to vidím podobně: Není problém velikost, kromě třeba délky laufu a řekněme výšky zbraně, ale taky počet, rozuměj plnění válce. Malá zbraň je prostě něco jiného, než full size, nebo služební, tak si vyřaduje také jiná kritéria a parametry. Malé věci jsou prostě z filozofického hlediska něco docela jiného, proto by se k tomu mělo přistupovat zcela odlišnými pohledy.
- cmk
Příspěvek#261 » pon 24. lis 2014, 07:58
Carloss - opakuji recnickou otázku... Co kdybychom kdysi neprejmenovali divizi ze Zalozni pistole na Malou pistoli, ale Obrannou pistoli... Nebyl by ten problém jinde? Není to o lpeni na nazvoslovi? Za ucelem posunout tu divizi nekam uplne jinam? Aby banda Kevinaru mela pocit, ze ma kde soutezit? Opakuji - pro tyhle lidi uz tu jednou neco bylo a dopadlo to, jak to dopadlo.
Není uz při soucasnych pravidlech zrejme, ze i stavajici MPi je vyrazne jina, nez klasicka Pi, protože když se sejdou nejlepší strelci v Pi a nejlepsi strelci v MPi, tak ti v MPi jsou radi, když daji na ty v Pi 80% presto, ze kdyz strileli velkou Pi, strileli stejne rychle jako ti nejlepsi?
A asi jsi nejak nepobral tu moji retoriku ohledne PI a MPI.
Ja jen tvrdil, ze ohanet se soumeritelnosti pri myslence dalsiho omezeni MPi neni spravne, protoze pokud jde nekomu o soumeritelnost, mel by tytez kroky provest i u velke pistole, kde je prece jednorada 1911 (tedy klasika mezi pistolemi) diskriminovana.
Nikdy jsem nepsal, ze to chci, ze to navrhuju. Proste jsem to uvadel jako priklad toho, jak chapu tu logiku.
Ale priznam se - vetu "Nejprve se Ti nelíbí slučování pravidel v Pi, a v MPi takovým způsobem, že když se začne omezovat jedno, tak se musí omezovat i druhé, ale pak najednou jsi proti tomu" jsem vubec nepochopil (to neni rejpani, jen si fakt neumim vysvetlit, co tim myslis).
PS - opakuji - z filosofickeho hlediska - zkus si predstavit, ze se divize jmenuje "obranna pistole" nebo "pistole primarne urcena ke skrytemu noseni" (divize by se mohla jmenova PPUSN). A pak si zkus filosoficky predstavit, ze to "MALA" v nazvu ma nejak lidsky jednoslovne vyjadrit to "PUSN".
PS: ze se z kapacity dela prehnanej strasak svedci treba i vysledky MCR. PaF s 8ranakem tam mel 70% na viteze Re s 6ti ranakem.
Není uz při soucasnych pravidlech zrejme, ze i stavajici MPi je vyrazne jina, nez klasicka Pi, protože když se sejdou nejlepší strelci v Pi a nejlepsi strelci v MPi, tak ti v MPi jsou radi, když daji na ty v Pi 80% presto, ze kdyz strileli velkou Pi, strileli stejne rychle jako ti nejlepsi?
A asi jsi nejak nepobral tu moji retoriku ohledne PI a MPI.
Ja jen tvrdil, ze ohanet se soumeritelnosti pri myslence dalsiho omezeni MPi neni spravne, protoze pokud jde nekomu o soumeritelnost, mel by tytez kroky provest i u velke pistole, kde je prece jednorada 1911 (tedy klasika mezi pistolemi) diskriminovana.
Nikdy jsem nepsal, ze to chci, ze to navrhuju. Proste jsem to uvadel jako priklad toho, jak chapu tu logiku.
Ale priznam se - vetu "Nejprve se Ti nelíbí slučování pravidel v Pi, a v MPi takovým způsobem, že když se začne omezovat jedno, tak se musí omezovat i druhé, ale pak najednou jsi proti tomu" jsem vubec nepochopil (to neni rejpani, jen si fakt neumim vysvetlit, co tim myslis).
PS - opakuji - z filosofickeho hlediska - zkus si predstavit, ze se divize jmenuje "obranna pistole" nebo "pistole primarne urcena ke skrytemu noseni" (divize by se mohla jmenova PPUSN). A pak si zkus filosoficky predstavit, ze to "MALA" v nazvu ma nejak lidsky jednoslovne vyjadrit to "PUSN".
PS: ze se z kapacity dela prehnanej strasak svedci treba i vysledky MCR. PaF s 8ranakem tam mel 70% na viteze Re s 6ti ranakem.
- ianraider
Příspěvek#262 » pon 24. lis 2014, 09:37
cmk - kapacita není ,,přehnanej strašák,, ale významná výhoda,jak jsi sám uznal. Neodváděj téma jinam....Pokud jsou v LOSu situace na 12 ran, pak MRe s 8 ve válci má proti 5 ranému tuším 40% výhodu před přebitím,MPi s kapacitou 6 - 7 proti 15 ranám je pořád přes 100% před přebitím ? Tohle není stašák,ale jasný fakt !!!! Kolik lidí střílelo za poslední 2 roky 1911 ? Co si já vzpomínám,tak ji vlastní a myslím i někdy stříleli pan Maxa,Toník a nyní Kuba. U 1911 se sníženou kapacitou 8+1,případně10+1 při max 12 ranám na situaci není tak výrazná výhoda( neříkám že žádná ) jako u MRe + MPi.Je snad jasné, že MPi + MRe s malou kapacitou přebijí minimálně jednou !!! a bez rezervy...
- cmk
Příspěvek#263 » pon 24. lis 2014, 10:42
ianraider píše:Pokud jsou v LOSu situace na 12 ran, pak MRe s 8 ve válci má proti 5 ranému tuším 40% výhodu před přebitím,MPi s kapacitou 6 - 7 proti 15 ranám je pořád přes 100% před přebitím ? Tohle není stašák,ale jasný fakt !!!!
A tento "jasny" fakt se zcela odmítl prokazat tim, ze někdo s 8mi ranym revolverem nastrilel na nekoho s 6ti ranym jen 70%, vid
Naproti tomu s 15 ranym prvním zásobníkem ještě nikdo závod MPi nevyhral.
Kolik lidí střílelo za poslední 2 roky 1911 ? Co si já vzpomínám,tak ji vlastní a myslím i někdy stříleli pan Maxa,Toník a nyní Kuba.
Dekuji za prihravku
Řekl bych, ze vic, nez lidi, co střílelo LOS nejakym mini-gunem. Musis rozsirit okruh zavodu, kam jezdis
A ted si predstav, kolik by jich bylo, kdybychom omezili zasobnik v Pi na 7 - konecne by prestali byt diskriminovani a vytahli by to uplne všichni, kdoz s tim nejezdi, pac se boji, ze nemaji sanci
To prece dava logiku, ne?
U 1911 se sníženou kapacitou 8+1, případně10+1 při max 12 ranám na situaci není tak výrazná výhoda (neříkám že žádná) jako u MRe + MPi.Je snad jasné, že MPi + MRe s malou kapacitou přebijí minimálně jednou !!! a bez rezervy...
Nerozumim.
Mala plocha pistole - 7+1 vs. Rami 14+1 a naproti tomu bezna 1911 7+1 vs. prumerna wonder-nine 15+1. Rozdil vyhod at si každý sam zhodnoti.
- ianraider
Příspěvek#264 » pon 24. lis 2014, 11:38
cmk - trošku uber z demagogie.... To, že zvýšená kapacita je výhoda jsi Ty sám přiznal!!!!! Srovnávat ale střelceovy schopnosti s kapacitou je slušně řečeno hovadina.MRe s 8 je prostě velká výhoda proti 5 ranému,stejně jako MPi 6-7 proti 15 ranám. A pokud je střílející pako,tak mu nepomůže ani válec na 10
,obrazně řečeno,na nikoho tím nepoukazuji ! Tak schválně,kolik lidí střílelo v posledních letech víc než dvakrát LOS 1911,bavíme se o VPi.Pravda,navštívil jsem povětšinou jen ,,České destinace,,
... Ale k věci,debata zní ke kapacitě MPi,tak do to pořád netahej jiné divize. Sice výborně odvádíš diskusi jinam,ale drž se tématu - MPi! Na 12 ranách na situaci a stavbách LOS situací, 1911 není tak v nevýhodě jako MPi. Očekávám ,že mi opět ,,natřeš,, že co se líbí mě,to se nelíbí vám,ale na závodech typu 10 a dost se Tebou stále připomínané rozdíli smazaly.A co já vím,tak nikdo neremcal,že by ho to diskriminovalo ! Jinak,sám argumentuješ,kolik lidí by vytáhlovelkou Pi, 1911 při omezení nábojů v zásobníku a u málé to podle tebe nebude obdobné ? Směšné.....
- 4mike
- cmk
Příspěvek#266 » pon 24. lis 2014, 13:09
ianraider píše:cmk - trošku uber z demagogie.... To, že zvýšená kapacita je výhoda jsi Ty sám přiznal!!!!!
S odvetkem, ze se to ale nemá přeceňovat
Srovnávat ale střelceovy schopnosti s kapacitou je slušně řečeno hovadina.
No vidíš... Takze nejde az zas tak o kapacitu, jako o schopnosti?
MRe s 8 je prostě velká výhoda proti 5 ranému,stejně jako MPi 6-7 proti 15 ranám.
Je to vyhoda... Ale sam jsi v předchozí vete kostrbate napsal, ze jde o schopnosti strelce.
A pokud je střílející pako,tak mu nepomůže ani válec na 10
A omezeni zasobniku mu pomuze?
Tak schválně,kolik lidí střílelo v posledních letech víc než dvakrát LOS 1911,bavíme se o VPi.
Moc jich není. Stejne jako jich moc není s mini-gunama.
Sice výborně odvádíš diskusi jinam,ale drž se tématu - MPi
Drzim se tématu. Jen na jinych prikladech ukazuji, jak tou samou logikou bys mel ty sam zadat omezeni dalsích divizi. Ale to pisu zatím jen asi po jedenacte - chapu, ze je to malo na to, aby to bylo dostatecne zrejme
Na 12 ranách na situaci a stavbách LOS situací, 1911 není tak v nevýhodě jako MPi.
Jako ze 7+1 1911 je oproti Shadowu 19+1 méně zvyhodnena nez 7+1 P239 oproti 14+1 RAMI?
Očekávám ,že mi opět ,,natřeš,, že co se líbí mě,to se nelíbí vám
Vis, ze je mi uplne sumak, co se Tobe libi?
Existuje zcela bezny postup, který funguje v LOSu lepe, nez kdekoliv jinde (diky tomu, ze si pytlikujeme vlastní pravdila).
Vzdy pred zmenou pravidel je LOSacka verejnost oslovena s navrhy na zmenu pravidel. S temito prichazeji i clenove rady.
Dost casto se nad nekterymi body vedou i verejne diskuze, aby lepe zrejme, co strelci chteji.
Nasledne se sejde rada, coz by mela byt nejaka kvalifikovana particka, ktera tohgle vsechno probere. V prvním kroku vyfiltruje nektere ojedinele požadavky jednotlivých strelcu, které jsou uplne mimo. Probere vlastní návrhy zmen a probere ty požadavky od strelcu, které mimo nejsou. Po diskuzi pak prijde na radu hlasovani, kde nektere zmeny projdou a nektere neprojdou.
Rekl bych, ze tohle je pomerne demokraticky a transparentni postup, mnohem otevrenejsi nez ma kdokoliv jiny. A zaroven filtruje moznosti toho "a bude to takhle, protoz eme se to takhle libi". Jediny, kdo ma určitou formu prava něco "zaseknout" je reditel, který ma pravo veta proto, kdyby rada schválila něco, co se odklani od toho, s cim LEX zalozil LOS (proto reditel LOS chodi i na schuze představenstva LEXu kde podava). Pravo VETA ještě nebylo nikdy pouzite.
Takze...
Verejnou diskuzi tu vyvolanou mame.
Dokonce tu mame i nejaky pruzkum. Ac k nemu mam vyhrady (je zrejme, ze když se udela závod pro urcity druh zbrani, ze je logicke, ze jich prijede vic a když se tech lidi zeptam, tak mi nereknou, ze se jim to pravidlo nelíbilo), tak jej respektuji. Je tu část strelcu, ktera strili danou divizi a CHCE naridit vsem povinne omezeni kapacity. Je tu část strelcu, které je to uplne sumak a je tu část strelcu, ktera to nechce povinne narizovat.
Stavajici stav je takovy, ze každý organizator ma pravo, nikoliv povinnost to omezit.
Takze zbyva predlozit paragrafove zneni zmeny rediteli nebo rade při zmene pravidel a navrh budto projde nebo neprojde.
V dobe, kdy jsem byl clenem rady tento navrh jiz predlozen byl a neprosel.
Nyní Ti nezbyva nez pockat az bude novy reditel, který si jmenuje radu a predlozit jim to.
Bud to to neprojde nebo projde a nasledna statistika ze "rok, maximalne dva" ukaze, jak moudry napad to byl. Nesouhlasil jsem, ale chapal snahu u MRe omezit na 5. MRe byla polomrtva divize. Rikal jsem si "at si tedy omezovaci pripravi vlastní hrebicek do rakce omezenim na 5 ran" - schvalilo se omezeni, MRe nezacal fungovat, omezeni se zrusilo, MRe zacal fungovat. V pripade MPi je to jiné v tom, ze MPi je ziva divize a neni tu prostor na "tak to zkusime a uvidime". Pokud chci nejakou zmenu, musim mit jistotu, ze neco prinese.
Tedy - zopakuji první vetu - me je uplne sumak, co se ti (nebo komukoliv jinemu) libi a co ne (prosim o neprevraceni vyznamu této vety - z kontextu celého textu je snad zrejme, jak to myslim).
Ja maximalne reknu "me se to taky libi protože...", nebo "me se to nelibi protože..." a pak hlasuji pro nebo proti. A když se s nekym neshoduji a on mi 100x napise svůj názor, tak ja mu hold 100x odpovim svůj názor. To neni nic osobního. Jsem ochoten souhlasit s lidmi, které třeba nemam rad, jsem ochoten nesouhlasit s lidmi, které třeba rad mam. To neni o souboji lidi, ale nazoru (tot vzkaz i pro PaFa).
A v MPi je proste muj názor takovy, ze pokud někdo chce mit omezeni, nemelo by mu byt braneno si toto omezeni na závodech udelat. Pokud někdo nechce mit omezeni, nemelo by mu byt braneno si závod bez omezeni udelat, protože... (viz 18 stran argumentu).
Jestli myslis, ze je to demagogie, tak si to mysli.
ale na závodech typu 10 a dost se Tebou stále připomínané rozdíli smazaly
To je videt na výsledcích. Mam pocit, ze v první desitce tam není jediny jednoradak, ale u jednoho člověka z ty desitky si jisty nejsem
Ale je to fajn, ze nejaky poradatel, když ma pocit, ze by bylo fajn to omezit, tak ma moznost to omezit, omezi to a lidi mu odjizdi spokojeni, ne? Ty bys rad tu moznost volby zrusil a naridil to vsem povinne. To je to, s cim nejsem ztotoznen.
A co já vím,tak nikdo neremcal,že by ho to diskriminovalo!
Bodejd by jo, když jste omezili i tu velkou a lidi mohlo vytahnout i 1911ky
Jinak,sám argumentuješ,kolik lidí by vytáhlovelkou Pi, 1911 při omezení nábojů v zásobníku a u málé to podle tebe nebude obdobné ? Směšné.....
Takze podvanacte (mozna to pak napisu ještě ctyricetosmkrat, nez to pochopis) - ja nechci omezovat velkou Pi na 7+1. Ja jen tvrdim, ze tohle omezeni velke ma uplne stejnou logiku, jako omezovat malou - "srovnani podminek pro nizko a vysoko kapacitni zbrane" a ze tudíž nechapu, ze nekdo vehementne tohle protlacuje v jedny divizi a strasne moc proti tomu bojuje v jine divizi. Kdo se domniva, ze po omezeni kapacity/velikosti pritahne do MPi jednorade prcky, logicky by se mel domnívat, ze by do velke pritahnul 1911ky.
Ale znova ti nabizim - pokud ti na předchozích 3 vetach neni něco jasne, rad to zopakuji po trinacte, ctrnacte, patnacte...
Ale abys mohl rict, ze utikam od tématu, tak ted ti jdu prihrat na smec...
Podivejme se do probehlych 4 let a rekneme si uprimne, ktere navrhy vyvolaly nejvic vasni o odporu strelcu LOS, kdo je navrhoval a kdo hlasoval pro. A kdo musel byt tim uzitecnym blbcem, kdo je pak vysvetloval...
- ianraider
Příspěvek#267 » pon 24. lis 2014, 14:02
cmk - jde zde o diskuzi,jak přiměřeně narovnat nepatřičné rozdíly v divizi MPi. Postavení některých zbraní v této divizi je prostě špatné a zbraně v MPi s jednořadým zásobníkem jsou ve značné nevýhodě oproti ,,plnotučným,, Tvůj příklad z MČR je dost úsměvný...
Ano ,v závodě 10 a dost měli všichni stejný počet nábojů v zásobníku a tudíš nikdo neměl výhody pramenící z velké kapacity oproti malé (mino některých MPi v úchopu ). Rozhodovalo se tedy střeleckými schopnostmi. Pokud toto nechápeš,.....
Nikdo nikomu nic nenařizuje,jde především o diskusi,jak něco ,co zřejmě zvýhodňuje některé zbraně oproti jiným,je nesportovní - srovnat.Na závěr - přečti si i Ty pozorně,co píšeš , jak a na co odpovídáš....
- rocky77
Příspěvek#268 » pon 24. lis 2014, 14:41
Zkusím to vzít z jiného konce: co je vlastně důvodem pro návrh omezovat kapacitu (ať již výrobní, nebo ládování do magu) v MPi? Napadají mne 4 hlavní důvody (+ jejich kombinace):
1) přilákat na LOS (jako celek) více střelců
2) přilákat do MPi více střelců (t. j. přetáhnout některé střelce z Pi do MPi)
3) snaha nastavit rovnější podmínky (protože je to správné bez ohledu na počty střelců)
4) snaha více odlišit divizi MPi od Pi, aby v MPi nebyly malé, leč velkokapacitní zbraně
ad 1) pochopitelný důvod, leč pochybuji, že má kdokoli nějaký podložený přehled, který by prokazoval významně velký počet střelců, kteří na LOS vůbec nejezdí, protože doma mají jen malou jednořadou, se kterou se jim do závodu proti malým dvouřadým (o velkých nemluvě) nechce... Ale třeba se mýlím...
ad 2) věřím, že existují střelci, kteří mají zbraně pro Pi i MPi, nicméně raději střílí Pi, protože v MPi by museli závodit s malou jednořadou, což se jim nechce - viz bod 1. Je však současný nepoměr v počtu střelců v Pi a MPi natolik problematický, že je potřeba měnit pravidla?
ad 3) asi nejčastější důvod uváděný v této diskuzi zastánci omezení. Je pochopitelný, nicméně samostatně (tedy bez aplikace na celý LOS - všechny divize) je prostě logicky neobhajitelný. V tom má cmk pravdu - je-li nesportovní startovat v MPi s P239 (7+1) proti Rami (14+1), je zcela totožně nesportovní startovat v Pi s 1911 (7+1) proti Shadow (19+1). A chce-li někdo narovnat podmínky pro majitele P239 (a podobných) v divizi MPi, postrádá jakoukoli logiku, aby analogicky nenarovnal podmínky pro majitele 1911 (a podobných) v divizi Pi. Pokud si mají být všichni rovni, tak opravdu všichni...
ad 4) tady se dostáváme k fundamentální otázce - proč vůbec divize MPi? Podle mne má smysl odlišit Pi od MPi, nicméně definice MPi je dosti problematická... Zbraň vhodná ke skrytému nošení? Na to ale s čistým svědomím každému doporučím i G19... Obranná zbraň? To už vůbec, anžto na obranu domu si vedle postele klidně dám i Desert Eagla
Záložní zbraň? Paradoxně to mi zní nejlépe - udělat soutěž pro zbraně, které jsou určené k nošení jako záložní, tedy druhá zbraň... Jenže to zas nejde moc dohromady s filosofií LOS (je to lidová střelba, kdežto záložní zbraně se civilistů zrovna moc netýkají), navíc je to spíše pro Keviny, LCP apod. G26 bych si třeba na kotník už nedal, a to mám 180 cm a přes metrák...
Zároveň ale zrovna G26 (bez botky - přiznávám, že nošení G26 s botkou moc nechápu, protože pak už to vyjde stejně jak G19) pocitově vnímám jako "malou" pistoli... Ono je totiž podle mne rovněž podstatné, zdali se při přemýšlení o parametrech bavíme o tovární zbrani (tím myslím se zásobníkem bez botky, a to např. i u Walthera PPS, ke kterému min. jeden další zvětšený zásobník dostanete už rovnou při koupi zbraně), nebo o zbrani v konfiguraci, ve které jde na start...
3) snaha nastavit rovnější podmínky (protože je to správné bez ohledu na počty střelců)
4) snaha více odlišit divizi MPi od Pi, aby v MPi nebyly malé, leč velkokapacitní zbraně
ad 1) pochopitelný důvod, leč pochybuji, že má kdokoli nějaký podložený přehled, který by prokazoval významně velký počet střelců, kteří na LOS vůbec nejezdí, protože doma mají jen malou jednořadou, se kterou se jim do závodu proti malým dvouřadým (o velkých nemluvě) nechce... Ale třeba se mýlím...
ad 2) věřím, že existují střelci, kteří mají zbraně pro Pi i MPi, nicméně raději střílí Pi, protože v MPi by museli závodit s malou jednořadou, což se jim nechce - viz bod 1. Je však současný nepoměr v počtu střelců v Pi a MPi natolik problematický, že je potřeba měnit pravidla?
ad 3) asi nejčastější důvod uváděný v této diskuzi zastánci omezení. Je pochopitelný, nicméně samostatně (tedy bez aplikace na celý LOS - všechny divize) je prostě logicky neobhajitelný. V tom má cmk pravdu - je-li nesportovní startovat v MPi s P239 (7+1) proti Rami (14+1), je zcela totožně nesportovní startovat v Pi s 1911 (7+1) proti Shadow (19+1). A chce-li někdo narovnat podmínky pro majitele P239 (a podobných) v divizi MPi, postrádá jakoukoli logiku, aby analogicky nenarovnal podmínky pro majitele 1911 (a podobných) v divizi Pi. Pokud si mají být všichni rovni, tak opravdu všichni...
ad 4) tady se dostáváme k fundamentální otázce - proč vůbec divize MPi? Podle mne má smysl odlišit Pi od MPi, nicméně definice MPi je dosti problematická... Zbraň vhodná ke skrytému nošení? Na to ale s čistým svědomím každému doporučím i G19... Obranná zbraň? To už vůbec, anžto na obranu domu si vedle postele klidně dám i Desert Eagla
- Ptak
Příspěvek#269 » pon 24. lis 2014, 15:16
Ahoj Rocky77, okomentoval bych to asi takto:
Ano určitě
Spíše ne, ale pokud někdo nosí malou zbraň, ale LOS střílí jinou (větší zbraní), tak ano
Spíše snaha otevřít MPi dalším zájemcům
Asi ano, protože pokud to neuděláme, stane se z MPi taková parodie na Pi
Ano určitě
Spíše ne, ale pokud někdo nosí malou zbraň, ale LOS střílí jinou (větší zbraní), tak ano
Spíše snaha otevřít MPi dalším zájemcům
Asi ano, protože pokud to neuděláme, stane se z MPi taková parodie na Pi
- Ptak
Příspěvek#270 » pon 24. lis 2014, 15:38
A ještě komentář k CMK:
...Aby banda Kevinaru mela pocit, ze ma kde soutezit? Opakuji - pro tyhle lidi uz tu jednou neco bylo a dopadlo to, jak to dopadlo.
Ty opakované argumenty o tom, že se to v Čekanicích zkusilo a nedopadlo, jsou zavádějící. Ono to totiž bude malinko složitější a asi ty důvody budou jinde.
...Není uz při soucasnych pravidlech zrejme, ze i stavajici MPi je vyrazne jina, nez klasicka Pi, protože když se sejdou nejlepší strelci v Pi a nejlepsi strelci v MPi, tak ti v MPi jsou radi, když daji na ty v Pi 80% presto, ze kdyz strileli velkou Pi, strileli stejne rychle jako ti nejlepsi?
No ono to je také o tom, že MPi na některých (možná i na většině) situacích musí přebít a Pi ne. I dobrému střelci trvá přebití cca 2 sec. Na situaci za 10 sec celkem to 20%. Takže kapacita má velký vliv.
...Aby banda Kevinaru mela pocit, ze ma kde soutezit? Opakuji - pro tyhle lidi uz tu jednou neco bylo a dopadlo to, jak to dopadlo.
Ty opakované argumenty o tom, že se to v Čekanicích zkusilo a nedopadlo, jsou zavádějící. Ono to totiž bude malinko složitější a asi ty důvody budou jinde.
...Není uz při soucasnych pravidlech zrejme, ze i stavajici MPi je vyrazne jina, nez klasicka Pi, protože když se sejdou nejlepší strelci v Pi a nejlepsi strelci v MPi, tak ti v MPi jsou radi, když daji na ty v Pi 80% presto, ze kdyz strileli velkou Pi, strileli stejne rychle jako ti nejlepsi?
No ono to je také o tom, že MPi na některých (možná i na většině) situacích musí přebít a Pi ne. I dobrému střelci trvá přebití cca 2 sec. Na situaci za 10 sec celkem to 20%. Takže kapacita má velký vliv.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí