Tip na zavírací nůž
- pesi
Příspěvek#16 » ned 31. srp 2014, 18:59
Pár nožů jsem také zkusil (včetně výše uváděného Smithe), ale zůstávám u svých dvou oblíbenců. Victorinox s kleštičkami a křížovým šroubovákem používám spíš jako nářaďák. Na svačinu ale mám nejradší 5.11 http://www.511tactical.com/min-pin-fold ... -edge.html. Je sice menší, než uvedený limit, ale je lehounký a když je zavěšený za klips v kapse, prakticky o něm nevím. I ta kulatá čepel mi příjde lepší na krájení klobásky než tanto.
- sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
Příspěvek#17 » ned 31. srp 2014, 19:16
Osobně bych se rád zeptal ostatních, na co používáte zavírací nůž? Nejde mi totiž do hlavy, proč někdo odmítá nože Mikov z nerezky 420. Mám jich několik, jeden už 25 let, a dodnes s nima nemám problém. Rambo nejsem, abych s tím řezal ostnatý dráty, a na chleba, klobásu, nebo uříznutí klacku to bohatě stačí a opravdu nevím, na co bych mohl potřebovat nějakou super ocel na tyhle běžný použití. Jsem sice patriot, ale s tímhle to nemá nic společného. Ty nože se mi líbí už od dob těch starých klasických legendárních zavíráků s imitací parohu a pojistkou, až po dnešní boční vystřelováky řady "Predátor".
- lanasxxx
Příspěvek#18 » ned 31. srp 2014, 19:27
Sagitarius: presne. Nehlede u tech vystrelovaku... Koupil jsem ho na bazosi bez zaruky.Po roce mi praskla pruzina na vystrelovani-jsou tam dve. Napsal jsem do mikovu a do 14 dnu mi prisly dve pruziny a uplne zdarma s navodem na vymenu. Za 10sekud bylo hotovo. A takoveho servisu si ja osobne vazim!
- Cosmogagy
- Fugo
- ladaj
Příspěvek#22 » pon 1. zář 2014, 09:01
Když jsem před časem vybíral, chtěl jsem také čepel okolo 10cm, aby se dal ukrojit i chleba... jednoruční otvírání a jednoduchý a střízlivý vzhled. Vyšel mi tento:
http://www.noze-nuz.com/meyerco/MC6951.php
Dělá se i černěný i s čepelí Tanto.
Jestli je to super ocel fakt neřeším. Denně nošený nůž se občas použije k hrubší práci a přece jen se může ztratit, takže za těch cca 800 mi to přišlo luxusní až až.
http://www.noze-nuz.com/meyerco/MC6951.php
Dělá se i černěný i s čepelí Tanto.
Jestli je to super ocel fakt neřeším. Denně nošený nůž se občas použije k hrubší práci a přece jen se může ztratit, takže za těch cca 800 mi to přišlo luxusní až až.
- Cosmogagy
Příspěvek#24 » úte 2. zář 2014, 21:10
Co jsem si tak pozkoušel v ruce pár nožů, tak jsem zjistil že mi kovové střenky asi v ruce sedí nejlíp.. z plasťáků a gumáků mám takový zvláštní pocit, a dřevo z mýho pohledu patří spíš na lovecké nože ( ale to je fakt jen moje perspektiva
)
Při zpocený ruce ale asi budou trochu klouzat, to je fakt...
Btw, jen tak čistě z rozmaru pro radost jsem si do objednávky přihodil i prcka od Opinelu, číslo 5
Když jsem byl tak kluk jsme jednoho staršího Opinela měli, tak z nostalgie a pro radost

Při zpocený ruce ale asi budou trochu klouzat, to je fakt...
Btw, jen tak čistě z rozmaru pro radost jsem si do objednávky přihodil i prcka od Opinelu, číslo 5

Když jsem byl tak kluk jsme jednoho staršího Opinela měli, tak z nostalgie a pro radost

- mobil-man
- Cosmogagy
Příspěvek#27 » stř 3. zář 2014, 20:06
Jasně, dojmy napíšu. Zítra bych ho měl mít doma, tak určitě dám vědět co a jak...
Jinak Opinela jsem objednal z uhlíkaté oceli, nějak mi to příjde tradičnější
Kdybych ho ale chtěl běžně používat, určitě bych bral Inox...
A číslo 5 pokud vím Virobloc nemá, měl by být až od čísla 6 nahoru.. budu pak muset nějakej větší taky pořídit, na zkrášlění vitríny a hraní si s tou otočnou pojistkou
Jinak Opinela jsem objednal z uhlíkaté oceli, nějak mi to příjde tradičnější

A číslo 5 pokud vím Virobloc nemá, měl by být až od čísla 6 nahoru.. budu pak muset nějakej větší taky pořídit, na zkrášlění vitríny a hraní si s tou otočnou pojistkou

- nico
Příspěvek#28 » čtv 4. zář 2014, 11:05
sagitarius píše:Osobně bych se rád zeptal ostatních, na co používáte zavírací nůž? Nejde mi totiž do hlavy, proč někdo odmítá nože Mikov z nerezky 420. Mám jich několik, jeden už 25 let, a dodnes s nima nemám problém. Rambo nejsem, abych s tím řezal ostnatý dráty, a na chleba, klobásu, nebo uříznutí klacku to bohatě stačí a opravdu nevím, na co bych mohl potřebovat nějakou super ocel na tyhle běžný použití.
Čtyřistadvácou těch klacků moc nenařežeš, než ztratí ostří. Lepší je koupit třeba aspoň 440C. To je podstatně lepší ocel než např. AUS8 nebo 8Cr13MoV, což je levná čínská ocel, která se dává např. na ta low-end Spyderca, jako třeba Tenacious. To je nůž za ty prachy krásnej, ale ostří dlouho neudrží. Pokud ho teda hodláte kromě nošení i používat. Co třeba Ganzo G704? Ocel je 440C, nůž dost vydrží a vyjde na něco přes tři kila. Na výběr G10 v několika barvách, ... za ty prachy, co to trumfne?
https://www.youtube.com/watch?v=7T0EIAjQ61Y
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_blade_materials
- sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
- sagitarius
Příspěvek#29 » pát 5. zář 2014, 19:54
Můj problém je i v tom, že nůž se mi prostě musí líbit- když se mi nelíbí, nepořídím si ho ani kdyby byl ukovanej z nejlepší oceli a stál desetikorunu. Bohužel žádnej z těch moderních patvarů, co byly v tomto vláknu postnutý, se mi vůbec nelíbí. Jedinej co bych ještě strávil, je ten Ganzo 704.
Ještě bych se zeptal:
Nebyl by někde ke shlédnutí nějaký seznam ocelí, co se používají na nože, ale seřazený podle kvality? (ale v češtině). Těm ocelím moc nerozumím.
Ještě bych se zeptal:
Nebyl by někde ke shlédnutí nějaký seznam ocelí, co se používají na nože, ale seřazený podle kvality? (ale v češtině). Těm ocelím moc nerozumím.
- mobil-man
Příspěvek#30 » pát 5. zář 2014, 22:23
Snad jedině tady:
http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/ocele.php
Ale ne každá stejně označená ocel je stejná...jsou vyráběny v různých kvalitách a zakalené na různou tvrdost. Složení a vlastnosti tam však jsou.
Co se týká řezivosti, je nutné vzít v úvahu také tvar a výbrus čepele. Ono taková full flat je proti sabre grind docela žiletka, a to za cenu pouze mírně snížené odolnosti díky tloušťce. Naopak někdo ocení co nejodolnější širokou čepel, ale pak to tak dobře nekrájí, ač je sebeostřejší.
http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/ocele.php
Ale ne každá stejně označená ocel je stejná...jsou vyráběny v různých kvalitách a zakalené na různou tvrdost. Složení a vlastnosti tam však jsou.
Co se týká řezivosti, je nutné vzít v úvahu také tvar a výbrus čepele. Ono taková full flat je proti sabre grind docela žiletka, a to za cenu pouze mírně snížené odolnosti díky tloušťce. Naopak někdo ocení co nejodolnější širokou čepel, ale pak to tak dobře nekrájí, ač je sebeostřejší.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí