Zabezpečení dlouhé zbraně bez trezoru
- jirka911
Příspěvek#1 » pon 16. čer 2014, 17:41
Zdravím, mám trezor na krátké zbraně a rád bych koupil pumpu nebo nějakou dlouhou malorážku, ale do trezoru se nevejde a větší trezor mi manželka nepovolí. Dá se tohle nějak vyřešit, třeba že bych ji měl zamčenou v kufru pod postelí. Já si myslím, že kdybych měl jednu krátkou u sebe a dlouhou zamčenou pod postelí a zbytek v trezoru, tak by to mohlo být ok nebo se pletu?
- fixfokus
Příspěvek#2 » pon 16. čer 2014, 18:21
Tady: http://www.adsafe.cz/produkt/trezory-a- ... 58mtSi0fj4 je "ležatý" trezor ve tvaru šupklete, který jde dát třeba pod postel. Je to lepší než kufr a pod postelí by to snad manželka skousla, ne? Jenom ta ceny, no 

- fixfokus
Příspěvek#4 » pon 16. čer 2014, 19:07
Steiner: No já to pochopil tak, že když má trezor na krátké zbraně, tak už v něm taky nějaké krátké zbraně jsou. Takže s malorajdou a brokárnou to už rozhodně bude víc než 2, tzn. trezor nutný.
Další možností je vyměnit manželku, ale to je snazší koupit ten trezor
Další možností je vyměnit manželku, ale to je snazší koupit ten trezor

- Mobster
- Gash
Příspěvek#7 » pon 16. čer 2014, 20:16
Mám takový silný pocit, že na tomto foru jsem četl příspěvěk a tam bylo, že pokud mám 40 zbraní, rozdělených do 4 trezorů na 10ks zbraní, tak je vše v pořádku, jelikož po rozmlácení jedoho trezoru se lupič dostane pouze k 10kusům...ale že toto neplatí pro "do dvou ks"
- jirka911
- Steiner
- Azar
Příspěvek#10 » pon 16. čer 2014, 21:17
už to tu bylo dokonce o konverzaci níže takže to postnu znova
http://www.gunlex.cz/aktuality-strelci/ ... ks-zbrani/
prostě máš smůlu více jak 2 musí být zabezpečeny formou do 10 kusů
http://www.gunlex.cz/aktuality-strelci/ ... ks-zbrani/
prostě máš smůlu více jak 2 musí být zabezpečeny formou do 10 kusů
- jirka911
Příspěvek#11 » úte 17. čer 2014, 05:33
Z toho odkazu jsem pochopil, že i když budu mít třeba 17 zbraní ve dvou trezorech, tak pořád můžu mít maximálně 2 mimo trezor. Je jasný, že nemůžu mít 3 zbraně mimo trezor a tvrdit, že v ložnici mám pouze 2 a v obýváku jednu. Ale když třeba pojedu na chalupu a doma nechám v trezoru těch 17 zbraní a 2 si vezmu s sebou, tak přece ty 2, co jedou se mnou, nemusím na chalupě zabezpečovat jako 10 zbraní, protože jsou to právě maximálně 2 zbraně.
- Biermann
Příspěvek#12 » úte 17. čer 2014, 09:09
Ano, když pojedeš na chalupu a 2 si vezmeš, tak je v trezoru mít nemusíš. Nicméně chalupa je jiný objekt. Pokud budeš mít 17 zbraní a odjedeš pryč s tím, že 15 jich necháš v trezoru a 2 na posteli a někdo ti vybere byt, tak seš v problémech, protož jsi neměl zabezpečeno dle zákona (aspoň tak to chápu já). Byť logičtější by mi přišla varianta, kdy zkrátka 2 můžu mít vhodně a další pak už v trezorech odpovídající kvality dle počtu.
- Piggy
Příspěvek#13 » úte 17. čer 2014, 16:54
Já bych ty počty vztahoval ke stavu "pod jedním uzamčením" - takže třeba doma dvě v nějaké obyč. plechovce, na chalupě taky dvě a u milenky taky dvě (pokud sama nemá).
Když mám trezor do 10, nesmím tam přihodit jedenáctou, ale N trezorů po 10 je v pořádku i podle ministerského výkladu. Ten sice není závazný pro soud, ale jednak se bavíme o případném přestupku (a není snad ministerstvo odvolacím orgánem?), jednak dává najevo, jak to tvůrce zákona vlastně myslel.
Větu "Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů.,." bych sám rád chápal tak, že ty dva kusy jsou zcela nezávislé na tom, zda je někde poblíž nějaký trezor či více trezorů a co tyto obsahují.
Když mám trezor do 10, nesmím tam přihodit jedenáctou, ale N trezorů po 10 je v pořádku i podle ministerského výkladu. Ten sice není závazný pro soud, ale jednak se bavíme o případném přestupku (a není snad ministerstvo odvolacím orgánem?), jednak dává najevo, jak to tvůrce zákona vlastně myslel.
Větu "Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů.,." bych sám rád chápal tak, že ty dva kusy jsou zcela nezávislé na tom, zda je někde poblíž nějaký trezor či více trezorů a co tyto obsahují.
-
Návštěvník
- Návštěvník
Příspěvek#14 » úte 17. čer 2014, 19:45
Nechápu, co tady všichni tak řeší... Pokud máš do 10ti zbraní a nemáš žádný Ačko na vyjímku, tak k tobě domů policajti stejně nemůžou, aby to zkontrolovali apod... Tím ovšem nechci říkat, že trezory jsou k ničemu, to určitě ne, ale nemusí bejt člověk ze zákonů hned po...
Jak je to s těmi 40ti zbraněmi rozdělenými do 4 trezorů po 10ti to nevím, ale když má člověk např. 8 zbraní, musí je mít zabezbečené v trezoru s tím, že 2 má k osobní ochraně zdraví a majetku, to znamená, že 6 v trezoru a mimo. Jednu např. pod polštářem nebo na těle k osobní ochraně a druhou klidně dlouhou na zdi k ochraně majetku, takže asi tak... 2 prostě mohou byt jen zabezpečeny, jak kdyby měl člověk jen 2 zbraně. Stačí se nicméně selským rozumem zamyslet nad zněním zákona, než žačnete stavět kvůli 3tí zbrani v baráku trezorovky a montovat mříže do oken
Jak je to s těmi 40ti zbraněmi rozdělenými do 4 trezorů po 10ti to nevím, ale když má člověk např. 8 zbraní, musí je mít zabezbečené v trezoru s tím, že 2 má k osobní ochraně zdraví a majetku, to znamená, že 6 v trezoru a mimo. Jednu např. pod polštářem nebo na těle k osobní ochraně a druhou klidně dlouhou na zdi k ochraně majetku, takže asi tak... 2 prostě mohou byt jen zabezpečeny, jak kdyby měl člověk jen 2 zbraně. Stačí se nicméně selským rozumem zamyslet nad zněním zákona, než žačnete stavět kvůli 3tí zbrani v baráku trezorovky a montovat mříže do oken

- Biermann
Příspěvek#15 » stř 18. čer 2014, 09:33
Divokejjaryn: A přemýšlels někdy nad tím, že někdo ty zbraně zabezpečuje protože chce dodržovat zákon? Stavět to tak, že trezor vlastně není potřeba ani pro víc jak 2 zbraně (což z tvého příspěvku dost vyplývá) jen proto, že policajti nemůžou přijít na kontrolu mi přijde dosti nešťastné. Jinak kontrola se nevztahuje nijak k počtu zbraní, takže "pokud máš do 10ti zbraní" je zcela zbytečný předpoklad. Pokud někdo chce kašlat na zákony a nemá výjiku, tak si nemusí trezor pořizovat ani pro 100 zbraní.
Co se pak týká té ochrany zadraví a majetku, tak tam zaprvé musíš mít E, což ne každý má (i když většina asi ano) a za druhé ti zbraň k ochraně majetku nemůže trvale viset na zdi. Resp. pokud ten barák jako držitel E opustíš, tak už nemůžeš říkat, že je k ochraně majetku (to se vztahuje na 2 zbraně, které u sebe nosíš, nikoliv na zbraně uložené).
Nicméně s E můžeš mít de jure až 4 zbraně bez nutnosti trezoru, ale už to vyžaduje určitou kreativitu a neustálé nošení 2 zbraní (2 trvale nošeny, 2 trvale uloženy).
Co se pak týká té ochrany zadraví a majetku, tak tam zaprvé musíš mít E, což ne každý má (i když většina asi ano) a za druhé ti zbraň k ochraně majetku nemůže trvale viset na zdi. Resp. pokud ten barák jako držitel E opustíš, tak už nemůžeš říkat, že je k ochraně majetku (to se vztahuje na 2 zbraně, které u sebe nosíš, nikoliv na zbraně uložené).
Nicméně s E můžeš mít de jure až 4 zbraně bez nutnosti trezoru, ale už to vyžaduje určitou kreativitu a neustálé nošení 2 zbraní (2 trvale nošeny, 2 trvale uloženy).
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí