Změna hodnoceni - pruzkum zajmu a moznosti

Moderátor: LOS vedení

Radim

Příspěvek#16 » pon 29. dub 2013, 23:17

Ježíš to bude super, tak to doufám že budou situace jako v žalanech 2jka a 5tka všude a bude todle "skvělý" počítání výsledků. To už vidim přímo miliony lidí, jak si to jedou střelit.

ianraider

Příspěvek#17 » úte 30. dub 2013, 08:02

Osobně jsem přesvědčený o nejlépe fungujícím systému - body/výsledným časem. Mis + procedura za -10 bodů. Nezasažený terč a nebo kov je za stejné mínus body jako procka třeba za nekrytí ( -10 bodů ),zony 5,3,1. A v pojetí LOS závodů,kdy je max 6 terčů,toto hodnocení chybující zavodník sakra pocítí !!! Vymýšlet a zavádět nějaké nové systémy hodnocení nepovažuji za přínos,spíše naopak. Je nutné být papežštější než papež ????? Proč nevyzkoušet to,co už jinde léta dobře funguje. :twisted:

Ptak

Příspěvek#18 » úte 30. dub 2013, 08:34

Nechápu důvod tohoto návrhu na změnu. Současný systém je celkem ok. Jediný problém je větší relativní váha malé situace versus dlouhá, na kterou poukázal Kuba. Ale i s tím umím žít. A myšlenka, že je to zajímavé a mělo by se to vyzkoušet na několika klubovkách je úsměvný, když v tomto ročníku jsou asi 2 klubovky a z toho Ples v Opeře je spíše společenská událost než skutečný závod. Výrazné zvednutí penalizace za bábu v kombinaci se situacema jaké posledně předvedl Honza P. v Žalanech povede jedině k nasranosti závodníků, kteří si chtějí zastřílet něco svižného a pobavit se. Takto by měli 0 ze situace a příště pojedou jinam.

Ptak

Příspěvek#19 » úte 30. dub 2013, 08:40

Myslím, že Ianraider tady před časem napsal jak AOS zavedla na sklonku své aktivní činnosti změnu v počítání výsledků. Spočívala v tom, že střelec, který nevyřešil terč, byl v kategorii "mrtvola" a v pořadí byl až za posledním "živým". Netvrdím, že to byl hlavní a jediný důvod "úmrtí" AOSky, ale určitě to na atraktivitě nepřidalo. No a tato novinka navržená CMK jde zhruba stejným směrem.

ianraider

Příspěvek#20 » úte 30. dub 2013, 10:03

Ivoši,souhlasím s Tebou,také to tak vidím. Nesmlslné penalizace a podobné věci určitě na atraktivnosti a smysluplnosti závodu nepřidají.Mimo jiné - minula doba to plně potvrdila.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#21 » úte 30. dub 2013, 10:33

Ja se nebranim jakekoli debate a napadum.
AOS si pamatuju... Skoncilo to na uplne jinych vecech nez system hodnoceni.
A ze se nebranim debate znamena: "kdyuz někdo rekne, ze je něco blbos"t, rad bych slysel proc".
Tedy se tazi - co je mysleno pojmem "Nesmyslné penalizace a podobné věci" ? Jsou-li penalizace nesmyslne ci nikoliv je prave cilem této diskuze - takze pokud toto někdo napise, ocekavam i důvod, aby jeho arument mel nejaky smysl.
A pak jen připomínám - tady se nejedna o "navrh", nýbrž "pruzkum trhu" - a bylo jasne psano, ze nejde o nic oficialni, nýbrž o soukromy test.
Naposledy upravil(a) cmk dne úte 30. dub 2013, 10:43, celkem upraveno 2 x.

kuba

Příspěvek#22 » úte 30. dub 2013, 10:39

kuba píše:Sorry honzo, jak jsem ti říkal v žalanech, podle me je to chujovina. a jenom to podrejva střeleckou dovednost, zvladat dvoustřely (i vicestřely) patří dle mého mezi naprosté základy jakékoliv dynamičtější střelby. + přiblížení k "realitě naprosto nulový.

Pokud je návrhem to, aby se střelci naučili rychleji střílet a + přiblížit to k realitě, tak zrušme C zónu, která je dneska na úrovni vitální zóny (orgány, plíce,....) a úrověn delty je na zranění která ve většině případů znamená vyřazení z boje (ruce, žebra, kosti,.... ) tak tam nechat penalizaci +2s, pokud to stále chceme tak aby o závodě rozhodovali krátké situace.

Pokud by se dal důraz na delší střelecké situace, kde přeci jenom se naopak ukáže daleko víc o dovednosti střelce, tak já jsem pro systém body/čas a z koeficientu procenta. Tam se navíc daleko víc promítnou body(tedy zásahy) pokud střelec za terč může dostat 5+5 bodů tedy 10 dohromady a nebo má 2x miss coz je najednou -5-5 bodů za miss plus jeste -10 bodu za to ze nemá žádné body za terc. Mě osobně totiž dost překvapuje že pokud bude například situace na 3terče ale na 20s tak pokud jí nejlepší střelec má za 20s a já za 20 ale netrefil jsem napriklad 1terc tak mám 30s tedy 66% ale nekdo kdo si dá tu práci a byt odstrili daleko pomaleji treba za 35s ale bude mit vsude alfi tak je na tom hur (nejakejch 55%) nez ten kdo to odlajdal a jeden netrefil vubec, ale ma vic procent. (takhle jsem predloni na zavodech ve slanem se vysral na posledni terc na tajne(proste sem ho nehledal) a mel jsem 85% ze situace a mel 3ti nejlepsi vysledek. a to je podle me spatne. pri pocitani bodu bych na tom samozrejme byl daleko hur(coz by bylo spravne)

ianraider

Příspěvek#23 » úte 30. dub 2013, 10:44

cmk - např.špatně postavené situace,kdy se řeší ,nelogicky,pořadí terčů... terče ala ,,Žalany,,...to k současnosti. O nesmyslnosti jsem se vyjádřil k AOS.
Naposledy upravil(a) ianraider dne úte 30. dub 2013, 10:47, celkem upraveno 1 x.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#24 » úte 30. dub 2013, 10:45

Kuba > Ja na to nereagoval, ale cetl jsem :-) Beru v potaz...

Ianraider > aha, ja myslel, ze resime systém pocitani vysledku.

ianraider

Příspěvek#25 » úte 30. dub 2013, 10:49

V případě počítání výsledku se budu přiklánět k modelu,který jsem popsal.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#26 » úte 30. dub 2013, 11:02

Kuba + Ianraider:
Muzeme tedy do diskuze zahrnout i systém body/cas.
Dejme nejaky zaklad, at je nad cim diskutovat
A=5, C=3, D=1, PP=10 nebo 5 (k uvaze v diskuzi), Miss=-10, Baba=-20, Proc=-10

Otázkou pak je, co scitat. Jestli hit-faktory ze situaci (a to jsem vyrazne proti - na PT-SC cupu overeno, ze pak 8rana situace z brokovnice mela asi 3x vetsi vahu nez 50ti rana kombinovana situace pistole+puska), nebo procenta z hit-faktoru (coz jsem pro - nejvíce to odpovida soucasnemu stavu), nebo vazena procenta hit-faktoru dle poctu ran (coz odpovida IPSC).

ianraider

Příspěvek#27 » úte 30. dub 2013, 11:08

cmk - za úvahu možná stojí,jak jsem už psal.A-5,C-3,D-1, jakýkoliv mis -10, procka -10, Nezabývání se terčem - papír 2x mis + procka. :lol: Model z IPSC je propracovaný,vyzkoušený a spravedlivý....

kuba

Příspěvek#28 » úte 30. dub 2013, 11:49

jedine co tu chce promyslet je váha procedury, protoze pri souctu 60bodu ze situace maximalne, je 1 procedura daleko nicivejsi nezli +3s

Ptak

Příspěvek#29 » úte 30. dub 2013, 12:21

4CMK:

Za prvé: psal jsem, že AOS dopadla tak jak dopadla MIMO JINÉ kvůli hodnocení. Samozřejmě, že tam byly i další důvody jako nedostatek zavodů a jejich jistá uzavřenost apod.. Nicméně pravidlo "mrtvý střelec" rozhodně nebylo moc atraktivní.

Za druhé: místo zdůvodnění proč je co blbost bych rád slyšel spíše zdůvodnění, proč dělat tak zásadní změnu. Argumenty, že se jedná o soukromou úvahu apod. neberu. Píše to tady úřadující ředitel LOSu, takže to není žádná soukromá úvaha, ale názor ředitele. Současný systém je jednoduchý, zavedený, kluby ho umí používat atd. Dříve než bych měl zvednout v radě ruku pro jakoukoliv změnu, musí mě někdo přesvědčit o nutnosti změny tj. vysvětlit, jaký konkrétní problém nové pravidlo řeší. To mi zatím zcela chybí. Domnívám se, že současný systém lze lehce "dolaďovat" tak, aby lépe řešil potřeby LOSu. Pokud chceme "zrychlit" snižme penalizace za missy, báby apod., pokud chceme "zpomalit", naopak penalizace zpřísněme. Jediné, co nelze snadno řešit je relativní vyšší "váha" krátké situace. Pokud je toto ten hlavní problém (a já si to moc nemyslím), pak převezměme zcela ověřený systém hodnocení z IPSC tj. založený na hit faktoru (body/čas). Pak se ale otevírá pandořina skřínka s nastavením bodů, penalizací apod. a vracíme se x let zpátky. Každý bude mít svou "nejlepší" verzi a bude ji tlačit. To je ostatně vidět už z některých příspěvků :-) Bude trvat 1-2 roky než se ověří dopady nového nastavení a doladí se tak, aby vyhovoval. Nejsem si jist, zda nás současný systém opravdu pálí natolik, že má smysl toto podstoupit.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#30 » úte 30. dub 2013, 13:40

Prave proto, ze jsem reditel a vim, ze by to někdo mohl brat jinak, zcela jasne jsem to předem uvedl, jako zcela neoficialni věc a osobní názor aby to někdo nezamenil... Pokud to tak neberes, tak to tak neber :-)
Cele je to delany prave jako "pruzkum trhu". Jestli je hlad po zmene, jestli je pruchodna varianta, která me napadala, k tomu prisla jina.
Opakovane rikam - nemame patent na rozum, ale musíme rozhodnout. Tahle diskuze nam muze dat nasobne vic podkladu pro kvalifikovane rozhodnuti, nez jakekoli uzavrene sezeni.
Ja mam nejake duvody (které jsem uvedl) proc by se třeba mohlo (nikoliv muselo) menit hodnoceni. Je to obrovska změna s ne mozna zřejmými dopady a proto me zajima názor vice lidi. Názor, který mi rekne: "je to dobře, protože ....", nebo "je to blbe, protože ...".
Nikomu nic nenavrhuju a nevidim tedy jediny duvod nekoho presvedcovat, ze je to dobre. Proste pokladam napad, zajimaji me nazory. (Ocividne i rozsiruji o konkurencni navrhy). Budto to za tyden zavrhnu, když se tu objevi dostatek logických argumentu, proc je to hovadina, nebo to odlozim, nebo to zacnu prosazovat, když se tu objevi další logicke duvody, proc je to dobry napad. A az pak je cas na presvedcovani.
O vyssi vaze kratke situace jsem tu nic nepsal. To se da resit stavbou situace, kdy donutim strelce něco udelat, nez se dostane ke strileni.
Ale rozhodne nechci uz po treti za posledních 14 dni zabřednout do nevecne diskuze na tema, jestli je změna spatna proto, ze je velka, nebo proto, ze se nekomu neco nelibi proto, ze se mu to nelibi.

Za sebe tedy rikam ke svému navrhu:
a) strelecky to zvyhodni dobre strelce ci ty, co nedelaji zasadni chyby
b) zhorsi to výsledky tech, co se netrefuji do tercu a trefuji do bab
c) totalne se nevyplati spekulovat, jestli něco odstřílet ci nikoliv
d) organizacne to zjednodusi psani (rozhodcim na situaci i zapisovateli) - tedy neberu, ze s tim organizatori neumi - zadnou povinnost navíc to neprinese, naopak to snizi nároky

A pro jistotu po ctvrte pisu - neni to oficialni navrh reditele LOS, je to jeho soukromy napad a zajimaji ho vecne nazory ostatnich.
Naposledy upravil(a) cmk dne úte 30. dub 2013, 14:07, celkem upraveno 1 x.

Zpět na