konec Zbrojních průkazů, od 1.1.2026?

vvitty

Příspěvek#226 » stř 20. srp 2025, 18:34

glock69 píše:Jen jsem "kvalitu" pošty při doručování dopisů potvrdil, nic víc.

V tom přece nejsme ve sporu. A je to jeden z důvodů proč jsem si datovku pořídil, úplně se mi nechce spoléhat na to že zvládnou doručit každý papír na který se případně vztahuje fikce doručení.

Důvodů proč to doručování papírů nefunguje je víc - počínaje tím že stát si u pošty pravidelně objednává nějaký balík služeb aniž by za něj včas a řádně zaplatil přes různé zajimavé tendry až po to že doručovatelé jsou mizerně placení a tomu taky odpovídá na mnoha místech úroveň výkonu. Jak říkal kamarád co nějakou dobu vedl jedno depo - co mám asi tak dělat, když na dotyčného chodí stížnosti a při snaze mu to vytknout práskne dveřmi a druhý den je u konkurence za větší prachy? A náhrada opět odpovídá nabízené mzdě, pokud se vůbec najde ... to bude i důvod proč máte ty reklamace pořád dokola - za mizernou mzdu mizerný výkon.

Služby založené primárně na IT a minimálně na koncové míli (tedy na tom roznosu do schránky na rohu ulice) - Datové schránky, Postservis, Balíkovna - fungují velmi dobře. A neovlivňuje je ani běžné provozní diletantství vedení.

Ten zbytek je silně lokálně proměnný - já si třeba na pošťáka už dlouho nemohu stěžovat, pravidelně volá kam má hodit balíkem atd., prostě funguje.

JirkaCV

Příspěvek#227 » stř 20. srp 2025, 18:41

To závisí i na tom, jestli bydlíš v baráku nebo paneláku, kde je na jedný adrese 36 příjemců. Tohle DS řešit nemusí.

Střelec

Příspěvek#228 » stř 20. srp 2025, 18:52

Já měl posledního dobrého doručovatele ČP asi před 13 lety, pak to začalo stát za nic a od té doby, když nemusím, tak ČP nevyužívám. V posledních letech jsem ji využil asi 1x, když jsem potřeboval potvrdit plnou moc. DS je za mě fajn.

JirkaCV

Příspěvek#229 » stř 20. srp 2025, 19:09

Za posledních pár let jsem dostal obálky do ruky od pana domácího, kde mi oznamoval zvýšení nájmu a vyúčtování. Sichr je sichr. Nechápu, čeho se bojí.

ptarmigan

Příspěvek#230 » pon 8. zář 2025, 16:09

marinakus píše:dan i ostatní : To není z mojí hlavy. Taky jsem tak trochu čuměl.
https://mv.gov.cz/docDetail.aspx?docid= ... Y7-QK0rihA

Tohle je sice moc hezké, ale třeba bod 2. Co mám dělat v případě, že v mi v roce 2026 končí platnost zbrojního průkazu? moc člověku, kterému platnost ZP končí v lednu 2026, nepomůže. Ano, může postupovat dle části Pokud Vám platnost zbrojního průkazu zaniká nejpozději 30. června 2026, jste ještě v roce 2025 oprávněni požádat o vydání nového zbrojního průkazu Nicméně to znamená podat žádost, pořídit fotky, sehnat lékařský posudek a zaplatit. Jo, je to bezpečná varianta, ale se zbytečnými náklady (časovými i finančními). Navíc to sami alibisticky formulují "jste ... oprávněni", ne "musíte". A jak se tam píše, Vzhledem k tomu, že každý držitel zbrojního průkazu se po 1. lednu 2026 automaticky stane držitelem zbrojního oprávnění (obecného nebo rozšířeného, viz výše), zdá se takový postup zbytečným.

Hmm. Takže podle starého zákona musí nejpozději dva měsíce před uplynutím platnoti (tj. v listopadu 2025) požádat. Na druhou stranu podle nového se mu ZP 1.1.2026 automaticky převede na ZO, a žádat nemusí. Jen musí donést papír od doktora. Ale pokud nezažádal (a nedodal vše potřebné) v listopadu 2025, tak má nejspíš přestupek na úseku zbraní a střeliva...

Jarda.Jezek

Příspěvek#231 » pon 8. zář 2025, 16:33

Nepožádat naštěstí není přestupek. Podle stávajícího by skončila platnost, ale podle budoucího ne. Takže problém asi žádný nebude.

dan

Příspěvek#232 » úte 9. zář 2025, 06:32

ptarmigan píše:pokud nezažádal (a nedodal vše potřebné) v listopadu 2025, tak má nejspíš přestupek na úseku zbraní a střeliva...
Prestupkem je jen jednani, ktere zakon za prestupek vyslovne oznacuje. A ja tam takovy prestupek nikde nevidim.

ptarmigan

Příspěvek#233 » čtv 11. zář 2025, 08:18

Máte oba samozřejmě pravdu, tu poslední větu beru zpět. NIcméně tu zůstává hlavní pointa mého příspěvku - že tam MV pořádně nevysvětlilo, co přesně má držitel ZP s koncem platnosti začátkem roku 2026 dělat, pokud nechce (zbytečně) žádat o vydání nového ZP.

cliffer

Příspěvek#234 » čtv 11. zář 2025, 08:34

Já bych se držel aktuálně platného. V době 2 měsíce před uplynutím platí starý zákon a ZP. Tedy měl bys udělat veškerou procedůru. Taky bych piskoval, ale kdyby nebyla změna zákona musel bys to udělat tak jako tak.
Druhá možnost je počkat na 1.1.2026, dodat jen zdravotní posudek k prodloužení ZO a doufat, že to stihnou. Případně počítat s pozastavením a z toho vyplývajícími důsledky.

Samozřejmě vždy když se něco mění, tak na někoho dopadne přechodové období, ale jinak to prostě nejde. Na vejšce vejšce náš ročník taky vychytal změnu učebních plánů a z toho důvodu jsme my a ročník po nás měli rozsáhlejší předměty se stejnou hodinovou dotací. A my jako první jsme ani nevěděli jak to bude probíhat, na rozdíl od druhýho následujícíjo ročníku. Taky jsme piskovali ale holt někdo musí být první.

dan

Příspěvek#235 » čtv 11. zář 2025, 09:54

ptarmigan píše:MV pořádně nevysvětlilo, co přesně má držitel ZP s koncem platnosti začátkem roku 2026 dělat
Asi byses musel optat nejak konkretne. Ja myslim, ze oba zakony to popisuji velice jasne a jedine co je potreba k tomu dodat (ale to mi pripada dost samozrejme na to aby se to muselo rikat) je, ze spravny je kazdy postup pri kterem nedojde k protipravnimu jednani. A pokud je takovych postupu vice, pak vyber mezi nimi je ciste na tvych preferencich.

Ale ja jsem matfyzak - me prace s vyroky potize nedela, byt' "pravni" verze vyrokove logiky se od te matematicke lisi. V cem tam vidis problem, kterej by bylo vhodny (do)vysvetlit ?

Soucasny zakon ti neuklada povinnost o ZP pozadat, takze pokud o nej nepozadas, niceho spatneho ses nedopustil.

kolemjdoucí

Příspěvek#236 » čtv 11. zář 2025, 11:07

A nebylo by řešením poslední den v termínu dodat žádost datovkou, oni požádají o doplnění (fotka, lékař) a pak se postupně pročekat v termínu až do nového?

dan

Příspěvek#237 » čtv 11. zář 2025, 21:42

Posledni den jakeho terminu ? Zadny termin v tomto pripade neni. Nikdo neni povinen zadat o vydani noveho ZP.

vvitty

Příspěvek#238 » pát 12. zář 2025, 12:10

cliffer píše:...
Druhá možnost je počkat na 1.1.2026, dodat jen zdravotní posudek k prodloužení ZO a doufat, že to stihnou. Případně počítat s pozastavením a z toho vyplývajícími důsledky.
...

Já to teda četl už před týdnem ale co by měli (ne)stihnout?
ZO už nemá platnost omezenou jako ZP, kde byla povinnost žádat o vydání nového s následným úředním úkonem na který mají až 30 dnů, povinností je nově pouze doložit v dané lhůtě zdravotní posudek.
Já tam tedy četl že doložením kladného zdravotního posudku je splněno a následně není "co stíhat", ev. pokud si úřad přeje "něco stíhat" je to už jen jeho boj který nemá na splnění povinnosti vliv ....

Dentista Žurovský

Příspěvek#239 » pát 12. zář 2025, 12:37

Ja dostal novy ZP vcera a poldove toho vedeli o cele veci jeste mene nez ja. Ze od ledna zkonci ZP ale nevedeli zda ho pak odevzdat. Ze za 5 let zdravotni posudek, ale nevedeli zda u toho bude i kontrola zbrani. Tak jsem se nezdrzel a ja jim, ze vy jste tady platni jak Vladni Vojsko v Italii :D Velmi jedovate kdakali :D

JirkaCV

Příspěvek#240 » pát 12. zář 2025, 12:59

Dentisto, jsi HRDINA! Tak se na ně musí, hajzly. Tejden nebudou spát, jak jsi jim to nandal.

Zpět na