Střelba proti vlčákovi, co útočil na psa obránce
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- Rick
Příspěvek#1 » stř 9. dub 2025, 15:44
Často tady čtu různé dohady o krajní nouzi a použití střelné zbraně pro obranu před útočícím psem. Jeden senior na Vyškovsku svou legálně drženou zbraň použil na obranu proti vlčákovi, co útočil na jeho pejska. Výsledek je podmínka.
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-sen ... u-40516553
Je škoda, že se pan Langhammer neodvolal... jednak by to dopadlo líp pro něj, ale taky by snad byl lepší precedent pro celou společnost. Z toho, co čtu, byl jednoznačně v právu a je mi ho moc líto. A taky toho vlčáka, kterého majitel nezvládl vychovat ani zabezpečit
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-sen ... u-40516553
Je škoda, že se pan Langhammer neodvolal... jednak by to dopadlo líp pro něj, ale taky by snad byl lepší precedent pro celou společnost. Z toho, co čtu, byl jednoznačně v právu a je mi ho moc líto. A taky toho vlčáka, kterého majitel nezvládl vychovat ani zabezpečit

- kk
Příspěvek#2 » stř 9. dub 2025, 16:26
Co na to říct, pokud to bylo tak jak je popisováno, měl se odvolat, neodvolal kvůli ohledům na proti stranu když po něm chtěli skoro 100k, jeho problem, ma podminku. Já bych se odvolal. Mam rád psy, ale pokud situace byla tak jak byla popsána, jednal bych stejně. Litost neni na poradu dne, max litost nad tim psem, že měl takové majitele. A co se týče článku. Jeden celkem normálně napsaný článek. Což si myslím, že je vyjímečné. Většinou jsou dost tendenční.
- JardaB
Příspěvek#4 » stř 9. dub 2025, 18:39
Trosku neco podobneho - asi jsou v nasi oblasti vlci, vcera jednoho prejelo auto...
Rad chodim/jezdim kolem po lesich, chodim i se psy, nevim, kdybych si zacal brat kver, jestli by ze zastreleni vlka nebylo velke mrzeni, pokud bych mel pocit, ze me chce pokousat, tezko by se to asi dokazovalo. Jak byste se k tomu postavili? Medvedi tu zatim nejsou nastesti
Rad chodim/jezdim kolem po lesich, chodim i se psy, nevim, kdybych si zacal brat kver, jestli by ze zastreleni vlka nebylo velke mrzeni, pokud bych mel pocit, ze me chce pokousat, tezko by se to asi dokazovalo. Jak byste se k tomu postavili? Medvedi tu zatim nejsou nastesti

- ante
Příspěvek#5 » stř 9. dub 2025, 18:53
No to by asi bylo. Tuhle jsem spal několikrát venku na Brdech a taky si řikal že by z toho mohlo být velký mrzení a mediální lynč, jednak je vlk myslim chráněnej a jednak se seběhnou ekologisti a začnou dokazovat že jsi tomu vlkovi bránil v ústupu a že v právu je on.
Za mne dokud si neobstaráte kousance rozhodně do vlka nestřílet.
Za mne dokud si neobstaráte kousance rozhodně do vlka nestřílet.
- JirkaCV
Příspěvek#8 » stř 9. dub 2025, 20:08
Podle mě na lovící smečku canis lupus (pes nebo vlk, to je fuk) bude stačit výstřel do BP. Jako špičkoví lovci umí vyhodnotit, jakou mají převahu.
Jiná situace je, pokud už přímo útočí. Ale to bude podobné jako s člověkem. Adrenalin je silný motor.
EDIT: Jak pozná veterinář, že je zvíře očkovaný?
Jiná situace je, pokud už přímo útočí. Ale to bude podobné jako s člověkem. Adrenalin je silný motor.
- GeorgeM
- Murphy
Příspěvek#10 » stř 9. dub 2025, 21:03
JirkaCV píše:.
Rekl bych, ze stejne, jako u lidi. Podle hladiny protilatek.
Da se z toho usoudit, jestli tvor nemoc prodelal, nebo byl jen ockovany a jestli je ockovani stale funkcni. Takhle si nechavam merit uz asi 5 let propadlou klistatovku. A porad mam dost orotilatek.
Mel jsem pocit, ze se proti vztekline da ockovat peroralne, tedy v navnade, ale mozna se mylim. Jestli ne, pak muze byt ockovany jakykoliv masozravec.
Tak jo, uz jsem to nasel.
Takhle se mohl naockovat klidne i vlk:
https://www.denik.cz/z_domova/lisky_ock ... 90413.html
- Rick
Příspěvek#11 » čtv 10. dub 2025, 06:29
Vlk útočit na člověka nebude. Kdyby - kdyby - tak proti vlkům bude stačit varovný výstřel. Vlci nejsou s hlukem v kontaktu tak často jako pejsci.
A kdyby už fakt došlo na na to, že střelíte vlka, tak se bude posuzovat vzdálenost a zásah... když to bylo z 30 metrů do boku zvířete, jste pytlák. Když ze 3 do přední části hrudě nebo hlavy, jste obránce. Cokoliv mezi tím je na posouzení.
Tohle je ale scénář krajně nepravděpodobný. Vlků není tolik, a člověk pro ně není jídlo. Je to pro ně problém který snadno řeší útěkem.
A kdyby už fakt došlo na na to, že střelíte vlka, tak se bude posuzovat vzdálenost a zásah... když to bylo z 30 metrů do boku zvířete, jste pytlák. Když ze 3 do přední části hrudě nebo hlavy, jste obránce. Cokoliv mezi tím je na posouzení.
Tohle je ale scénář krajně nepravděpodobný. Vlků není tolik, a člověk pro ně není jídlo. Je to pro ně problém který snadno řeší útěkem.
- Sobiho
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX