Tlumiče na zbraně

Héfaistos

Příspěvek#1336 » čtv 20. bře 2025, 20:49

Tak podle mě je to takto proto, aby nenarušili pole vývrtu (a střela byla tedy pořád plně vedena) a ty diry jsou pouze v místě drážek...

Murphy

Příspěvek#1337 » čtv 20. bře 2025, 21:04

To by ale mohly byt rozesety sice stale ve sroubovici, ale dal od sebe, aby tolik neoslabily jen maly kouset materialu.

Petzold

Příspěvek#1338 » pát 21. bře 2025, 11:07

Funguje jim to tak přes 50 let, takže by sice "mohly", ale záměrně nejsou. Takto odebírají ten největší tlak plynů, hned za nábojovou komorou. Plyny expandují do další tlakové komory a ta udržuje celkový potřebný tlak pro střelu, aby zase nebyla "příliš" podzvuková. On to nenavrhoval žádný blbec. Jak už někdo psal přede mnou, je to celé navržené na původní 9L FMJ náboj, který byl běžně ve výzbroji bezpečnostních složek.

Gimpel

Příspěvek#1339 » pát 21. bře 2025, 17:47

U portů záleží na jejich velikosti, počtu i umístění.
Většinou ale né vždy, se umisťují i podle aktuálně tlumené ráže.
Problematika není zrovna záležitost kokota s vrtačkou.

Gimpel

Příspěvek#1340 » stř 2. dub 2025, 14:29

Poškození sluchu - 2.
V tomto vlákně, jsme již občas pojednávali střelbu naostro a bez tlumiče. Onehdá majitel střelnice, co sám zbytečně nestřílí názorně prokázal, jak značně se liší náš sluch. Normálně slyší a dobře rozumí i ty hlasové signály, co sám sotva vnímám. Ten samý, co střelbu přes můj tlumič s ablativem, z rozumné vzdálenosti neslyšel vůbec.

===============================================================

Jelikož pan farář a pěkní to ptáci právničtí podvakráte nekáží, zapamatujte si pro budoucnost:

Tlumiče jsou naprosto nezbytné pro NO v citlivých prostorách!

Wowo

Příspěvek#1341 » čtv 3. dub 2025, 16:47

Panove, nemate nekdo a-tec smg ke kterymu jste si porizovali 3-lug adapter? Jsem planoval adapter od gisu na zavit 1/2-28, akorat me dneska v mailu vyfuckovali, ze tj kompatibilni jenom s gis a ase utra tlumicema... Asi uplne nepotrebuju kupovat 3 redukce a zkouset jaka bude nejvhodnejsi.. co jsem u nas koukal, tak tu stejne koupim maximalne "Kaw Valley KVP H&K 3-Lug, závit 1/2"x28", coz by melo pasovat, ale buhvi.

Gimpel

Příspěvek#1342 » čtv 3. dub 2025, 19:55

........... ,,integrované tlumiče .... nejméně od druhé světové války" .........

Až dnes jsem si uvědomil, že zapomněl na revolver Nagant v 7,62 Nagant. Rusové s jeho integrovaným utlumením, možná až do války nečekali ale toto nevím.

Zpět na