Proč nepoužívat IPSC pistoli na skryté nošení?

Co jinam nepatří...

Jarda.Jezek

Příspěvek#16 » sob 4. led 2025, 21:48

Přesně. První problém je hmotnost. Před pětadvaceti lety jsem nosil CZ75D Compact, která plná vážila cca rovné kilo. Pěkně v podpažním pouzdře. Doporučuji celodenně vyzkoušet... Po asi roce jsem si koupil Kevina. Dneska to dělám dávno jinak.

Jde nosit i natažený striker s kilem na spoušti, stačí to s ním jen umět. TS2 bych nenosil, protože kohout na pojistce je dost vošajslich a bez toho nejde prakticky v krizové situaci jednoruč vystřelit, ale S2C asi nosit jde. Kdo už je velký kluk, může nosit S2T, klidně delší verzi, ten palec navíc se do kalhot taky vleze.

Rada k tomu přidat další dva plné zásobníky není od věci, pěkně to člověka vyváží, že nepadá tolik na stranu.

kk

Příspěvek#17 » sob 4. led 2025, 21:52

Jozinek: zacatecnik?
1/ cenu neresis, tak proc nemit jednu IPSC pistoíli na zavody a druhy compact na naseni?
2/ váha, pokud jsi chlap jak hora tak ti to bude jedno, pro normální postavu je menší váha lepší a zároveň menší rozměr compactu nebo subcompactu se lépe schová než full size pistole
3/ odpor spouste dela take hodne, v krizi urcite lepsi nez spoust co reaguje na blbej pohled.
4/ jak ti tady psali, hlavne bezpecnost, idealne blokace uderniku atd.

edit: trosku s nadsazkou a humorem: pistoli stejne budes resit jen velmi kratkou vzdalenost, protoze pri vetsi ti reknou ze jsi mel moznost utect, a pro pripady ze by na me nekdo strilel z ochozu budovy, nosime my paranoidnějsí ješte pušku s optikou...

Jozinek

Příspěvek#18 » sob 4. led 2025, 22:14

1. určitě závodně nikdy střílet nebudu, dotaz mířil na používání nějakého vyladěného modelu na běžné nošení
2. vážím 100+ kilogramů, v tomto směru se nebojím

Ještě vysvětlím pozadí - předběžně jsem si vyhlédl Wilson Combat 92G Centurion Tactical (samozřejmě pokud mi sedne do rukou, teprve se na prodejnu chystám). Nicméně konfigurátor CZ na webu mě zaujal a třeba černočervená kombinace TS 2 je pro mě působivá a recenze zbraně velmi pozitivní. Leč jsem měl pořád pocit, že to prostě není správná cesta na běžné nošení. Pár důvodů proč touto cestou nejít mě napadlo a více méně mi v diskuzi byly potvrzeny, ale právě proto že jsem v ruce zatím držel minimum zbraní jsem se raději doptal zkušenějších, coby teoretik/začátečník snadno něco přehlédnu.

kolombo

Příspěvek#19 » sob 4. led 2025, 22:25

Takže nastříleno asi moc nemáš. Takže bych začal něčím vhodným na trénování.
Teprve pak bych řešil, co za zbraň trvale nosit.

A zákon umožňuje 2 zbraně bez trezoru.

A ta Beretta je taky pěkná :-)

audis

Příspěvek#20 » sob 4. led 2025, 22:41

Jozinek:
kolombo teď jeden názor.

V tvém postu první odpověď též správná.

Záměrně se vyrábí malé pistole aby se daly lépe (častěji, komfortnější) nosit. 100 let. Neobjevuj objevené. Já myslel že to pochopíš napoprvé. Na malou trávu malá sekačka, na velkou rotavator myslím se to jmenuje. Tvoje teze vyladena sportovní na obranu nefunguje (velký, odev ostré hrany zadrhava, příliš lehká spoušť). Vyladena na nošení je zbraň malá hladká odpor 2 - 4 N, na trhu desítky). neexistuje oxymoron co píšeš. Nikdo by to nekupoval. *)

Já koupil pidi pistol a velkou sportovní pistol po 3 letech, do dneška spokojenost. Tu velkou možná vyměním za sportovnější.

*) příklad opačný pro dokreslení : czub dal na trh s2 compact. Sportovní pistol menší. Nemá smysl. Závodní střelci náš vzor přesné rychlé střelby ipsc chtějí velkou (lip to trefuje) . Na nošení velký plus chybí blokace udernik vhodné na nošení. Jestli to je jasné neodpovídej. Na trhu je tolik pistolí verze striker da sa oboje dao malá menší střední , není třeba vymýšlet vlastní návrh, stačí upustit od nepozemskych teorií a vybrat si. Jednu, dvě, tři vlastnit zároveň dle přání. Není to složitější jak jsem psal třetí post. A už dost audis.

Ps: nosím po 5 let slim pistol 3,3 palce na 3. Hodině, , dá se, přestává me to bavit, nosit g19 bych nechtěl. (kalhoty bokovky, tričko nebo košile 10 cm pod pásek, tam by větší pistol nešla ani nechci. V případě obrany domova nebo ulice beru jiné oblečení a větší pistol owb.
Naposledy upravil(a) audis dne sob 4. led 2025, 22:52, celkem upraveno 2 x.

LordSalix

Příspěvek#21 » sob 4. led 2025, 22:44

No tak ten Wilson Combat je na nošení úplně v pohodě .. je to DA/SA a je to v podstatě navoněná armádní pistole. Taky je to "jenom" čtyřpalec, takže to není žádný extrém. Akorát je to hodně těžké a dlouhá ručka se špatně skrývá, ale když to dokážeš nosit, tak máš vyhráno a když ne, tak budeš mít první pistoli pro radost a druhou na nošení... jako skoro každý. Kdybys kupoval trezor, tak hlavně ten největší, co se domů vejde a co zaplatíš. To je nejcennější rada pro každého začátečníka :D

kolombo

Příspěvek#22 » sob 4. led 2025, 23:07

Ale každý může trénovat s čím chce :-)

Jen jsem viděl spoustu lidí, co koupili MPi a po pár drilech a kurzech šli ještě pro Compact nebo velkou.

Jarda.Jezek

Příspěvek#23 » sob 4. led 2025, 23:13

Přesně.
Jen dodám že beretta 92 a cz ts2 nejsou srovnatelné zbraně. Už jen kvůli jinému typu spouštění. K tomu mají úplně jinou geometrii a ergonomii.

Teoreticky je beretta nositelnější, je to prakticky služební zbraň. Wilsonem jsem necvakal, ale zatím všechny b92, co jsem měl v ruce, měly hroznou spoušť.

Začít velkou a těžkou pistolí je podle mého lepší než malou a lehkou. Běž si zkusit S2T. A porovnej si jeho spoušť s tou berettou.

Hlavně si zkus úchop a úhel, abys nebyl překvapen, že nemůžeš najít mušku...

audis

Příspěvek#24 » sob 4. led 2025, 23:14

Kolombo: jen pro mě : děkuji.. Proč šli pro compact nebo velkou?
Nosit větší? Mít nenosit závodit?

MM

Příspěvek#25 » ned 5. led 2025, 11:33

[OT]
K tej Berette 92:
@Jozinek:
Kym za tu WC vyplaznes tie krvave prachy, doporucujem zohnat niekde za +- 10.000 staru 92sku (mozno este niekde su tie ulozenky co sem niekto dotiahol, v bazaroch obcas byvvaju). Pominuc mieridla ktore stoja za prd ti to da pocitit do coho ides a predas to s ovela mensou stratou nez tu WC.

- Berettu 92 milujem uz od puberty (rocnik 70 :mrgreen:), potom som z nej strielal par rokov po revolucii a po 30 rokoch si ju konecne kupil, mam FS a A1, zvazujem v ramci nejakej vymeny este A4ku koli optike) ... ale su to zbrane na strelnicu, pripadne na HD / SHTF, nenosim ich
- daj z toho aspon par stovak ran, opakovane, skus to nosit, su ludia co ich miluju, ludia co ich neznasaju
- poistka na zavere je nic moc, ale prave WC robi plochejsiu verziu, pripadne sa da na prasaka kupit dalsia a sfrezovat to doplocha
- nosit to v lete je podla mna kravina, proste ti to bude printovat, mam 198 /100kg a pod tricko to teda neschovam, ale tak kazdemu co jeho jest
- aj bezne FSsko sa da doladit (osobne by som siel mat len jednu do A1 - koli railu a moznosti vymeny kompletnych mieridiel) - spustak som nechal, na 92A1 mam "G"ckovu variantu poistky, na FS snad konecne najdem cas hodit tu plochu WC, takisto mam zvacsene tlacidlo vypustania zasobniku ... ta predrazena WC verzia mi az take terno nepride

@Jarda.Jezek:
Ako ok, samozrejme su zbrane s lepsou spustou, ale mne ako revolverarovi 92ka vyhovuje - a to tam mam originalny spustak.
[/OT]

Suma sumarum vseobecne - aj do sportoveho kupe sa da nalozit nakup a ked sa sklopia sedadla, tak aj zabite prasa v lornach a pripadne aj vibracna doska - to pisem z vlastnej skusenosti :mrgreen: . Ale holt ten kombik je na to tak nejako lepsi. Pokial mozem mat oboje, super. Pokial nie, volim to co chcem viacej a holt znesiem kompromisy. Konkretne zvazit ci ta zbran ma poistne mechanizmy, spust a ine ovladacie prvky / charakteristiky ktore mi nebude vadit mat cely den na zadku, pripadne vo vysoko stresovej situacii v ruke. A potom ako ju dokazem nosit a co to znamena pre moj satnik a pohodlie. Nic ine to nie je.

kolombo

Příspěvek#26 » ned 5. led 2025, 15:59

audis píše:Kolombo: jen pro mě : děkuji.. Proč šli pro compact nebo velkou?

Poměrně brzo přišli na to, že výuky a drily počítají spíše se zásobníkem na cca 15 ran, což jsou u MPi dva zásobníky, pokud to tedy není H-11 Hellcat. A většina lidí má něco jako kompakt, takže se jen přizpůsobili.

Co se střílení týče, tak je to zhruba stejné. I já nastřílím s velkou i MPi na závodech zhruba stejně, takže o velikosti to fakt není. A koneckonců, pokud je počasí jako teď, tak nosit po Praze 4" Walther PDP, včetně náhradního zásobníku, taky nebyl problém, ani v narvaném metru.

Erix

Příspěvek#27 » ned 5. led 2025, 17:14

Když už se to od nošení IPSC spec. dostalo až k MPi a drillům, zažil někdo z Vás třeba nějaký kurz, který počítá přímo se záložkou (MPi)? Kdysi u nás cosi podobné bylo, ale nevím, kdo to pořádal. Měli tam dokonce i drill "nabíjení" ručně přes okno po jedné" -> simulace závady přebíjení. Ví někdo?

LordSalix

Příspěvek#28 » ned 5. led 2025, 18:01

To zní zajímavě. Simulace ztráty zásobníku to asi nebude, protože pak by nebylo čím tu komoru plnit. Takže mě napadá jenom simulace prasklé pružiny v zásobníku. A pak by asi hlavní bylo ho otočit dnem vzhůru kvůli gravitaci a vypáskovat do kapsy, ze které bych to pak plnil, ale to je teda drsná fantasmagorie :D Neříkám, že se to nemůže stát, ale nejen proto je prostě dobré nosit druhý zásobník. Lepší by bylo vyzkoušet, jestli pistole podá při ručním natažení bez pružiny zásobníku hlavou dolů a mít z toho opakovačku. Nebo jsem něco přehlédl a "závada přebíjení" je ještě něco jiného?

Erix

Příspěvek#29 » ned 5. led 2025, 18:12

Říkám, už nevím, kde, ale něco takového tam bylo. Prostě ruční nabíjení po jedné. + dorážení závěru (takže možná i mechanická deformace) :) Další věc je, že ne všechny pistole "umí" střílet bez vloženého zásobníku. ;) Nevím, jak přesně to mají řešené, jestli zrovna ten "podavač" při prasknuté pružině náhodou nevypne, resp. aktivuje pojistku. :?
Třeba taková Beretta M92 je bez problémů (asi to byl i požadavek), díky řešení závěru je tam místa dost i pro prsty v rukavici, takže nouzové přebití, ruční vložení do komory půjde pěkně. Třeba u Maka či Pepka do bude výzva, LCP a Kevina raději nezmiňovat -> to bude lepší hodit :lol:

kolombo

Příspěvek#30 » ned 5. led 2025, 18:28

Hodit náboj přímo do komory a spustit závěr není nic složitého, jen nechápu, co je to za dril. A proč by se to mělo učit.

MPi dril má Aegis, ale jen pro Glock.

Zpět na