Měření rychlosti střel - hradla / radary - jaké? (výběr)

Corwin_102

Příspěvek#1 » pát 27. pro 2024, 18:11

Zdravím.

Vlákno jsem nenašel tak zakládám:
Přebíjím (zatím .38spec a .45LC) - u těhle ráží to má finanční smysl ale i mne to dost baví a budu se tomu věnovat dál..

A součástí přebíjení je i ladění a ověřování = měření rychlosti střel a to znamená nějaké zařízení.

Používal jsem klasická letitá hradla Shooting chrony Alpha, které jsem si ale při posledním měření rozstřelil (trefil jsem drát). Asi opravitelné, ale začal jsem se dívat po nějaké náhradě pro 21.stol

Požadavky:
- spolupráce s aplikací
- co nejlépe přenositelné (co nejmenší)
- ideálně aby fungovaly i na podzemní střelnici (osvětlení)
- rozumná přesnost.

Z uvedených požadavků mi vychází spíš radary, ale:

V klasice s fotodiodami jsem našel jen hradla Cadwell:
https://www.strobl.cz/elektronicka-hrad ... oth_p12330
ale - dokoupit osvětlení + na podzemce se stavy mne nepustí před palebnou čáru kvůli umístění hradel.

Dohledané radary

Caldwell VelociRadar Chronograph - např:
https://www.strobl.cz/caldwell-velocira ... aph_p14130

Garmin:
https://www.hunting24.cz/balisticky-chr ... -stativem/

FX True Balsistic:
https://www.balistas.cz/chronograf-fx-true-ballistic

Máte někdo zkušenosti? Hlavně tedy s radary? I přes celkem krevpeníz se mi líbí - hlavně asi ten Caldwel VelociRadar...
Zajímá mne jak fungují a jaké s nimi máte zkušenosti.
A pak také vhodnost pro použití na klasických vnitřních 25-kách.
Víte ještě o jiných dostupných typech radarů? Zatím mám jen těžké a pomalé střely, ale alespoň 1200m/s by měl umět.

Díky moc za informace.

C.

madbiker

Příspěvek#2 » pát 27. pro 2024, 18:49

Garmin, absolutně funkčni a ovládání pro děcka!

Redsnake

Příspěvek#3 » pát 27. pro 2024, 19:50

Take bych doporucil Garmin xero. Je to docela dost penez, ale funguje to paradne.

tomas fuk

Příspěvek#4 » pát 27. pro 2024, 21:32

Garmin je nejlepsi.

krtek2k

Příspěvek#5 » sob 28. pro 2024, 08:13

mám garmin, ještě se mi nestalo, že by něco nezměřil

Corwin_102

Příspěvek#6 » sob 28. pro 2024, 08:53

Tak to jsou dobré recenze. Dík.
Líbí se mi u něj ta kompaktnost...

Na podzemkách do 25m používáte?

Haluziak

Příspěvek#7 » sob 28. pro 2024, 10:06

Měřil jsem s ním pistoli na podzemce 25m to zvládl. Myslím, že dlouhou by zvládl taky.

tomas fuk

Příspěvek#8 » sob 28. pro 2024, 10:50

Merim s Garminem prevazne v podzemce a zmeril vzdycky uplne vsechno. Pistoli, kulovnici , malorazku, Ar-15, westernove hadi psouky. Jeste se nestalo, ze by nejaky vystrel nezmeril.

SunWuKung

Příspěvek#9 » sob 28. pro 2024, 22:29

Garmin +1. Bere vsechno od vzduchovky po AR.

Jarda.Jezek

Příspěvek#10 » ned 29. pro 2024, 07:41

Jaká je minimální vzdálenost k terči, na které Garmin ještě střelu změří? Jaká maximální? Je možné nastavit, jak daleko dojde ke změření? Je možné jednu střelu změřit vícekrát v různých definovaných vzdálenostech? Jaký je minimální časový rozestup měřených výstřelů?

krtek2k

Příspěvek#11 » ned 29. pro 2024, 15:34

Měřil jsem i ve vnitřní na 18m a změřil všechno. Časový rozestup mi nikdy omezení nedělal, změří všechno, jak rychle zvládáš mačkat spoušť.

Corwin_102

Příspěvek#12 » ned 29. pro 2024, 15:54

Studoval jsem návod a tuším tam nebo někde jinde jsem našel hodnotu min 20m (tím neříkám že to nepůjde na kratší vzdálenost, ale tohle by měla být hodnota na kterou to výrobce garantuje).
Měření ve více vzdálenostech (a případný výpočet balistického koeficientu) jsem v návodu nenašel... takže ho neumí. Jak to chápu já tak princip je že hradla změří rychlost na nějakém úseku (jen můj příklad např. 5-15m ) a z této rychlosti a jejího průběhu dopočítají v0, které ukáží na displeji.

Měřit v různých vzdálenostech by měly umět oba dva další radary co jsem dával do prvního příspěvku.

Abych se přiznal tak tahle funkce mi trochu vadí... Ale zase - reálně potřebuju fakt jen V0. Případnou výkonější pušku bych musel stejně nastřelit (a koeficient dopočítat) - a u kvalitních fabrických nábojů by měl být známý.

Takže beru ten garmin. ;-)

marinakus

Příspěvek#13 » ned 29. pro 2024, 16:01

Pro výběr doporučuji společnost reloader.cz. Je to přímý dovozce toho, co prodává. Prodejnu má v Praze, jinak není problém přes e-shop. Nabízí Garmin a Labradar. Obojí špička na trhu.

Jarda.Jezek

Příspěvek#14 » ned 29. pro 2024, 19:25

Jestli radar potřebuje desítky metrů, tak určitě neměří v0. Těžko říct, kde vlastně tu rychlost měří. A jestli ji měří pokaždé na tomtéž místě.

Dneska jsem si četl v návodech garmina c1, labradaru lx a Caldwell velociradaru. Jen Caldwell měří po dráze na více místech. Všechny potřebuji řádově vteřiny(2-3), aby se vzpamatovaly. Tedy zjevně žádný nezvládne měřit tak často, jak vystřelím.

Představoval jsem si, že si při tréninku postavím radar a po tréninku seberu data. Tak bohužel, až snad v nějaké budoucnosti, dnešní radary to ještě nezvládnou.

Potřebuji mít jistotu, že radar změří deset střel za vteřinu. Sice tak rychle nemačkám, ale radar musí být rychlejší než já, jinak nejde použít pro můj účel. Škoda.

Haluziak

Příspěvek#15 » pon 30. pro 2024, 07:06

To by mě zajímalo na co potřebuješ změřit deset střel za vteřinu :D (BTW to nedají ani Caldwell hradla)
Garmin je o lehkosti použití. Postavíš ho vedle flinty, lehneš a jdeš střílet. Žádné sáhodlouhé nastavování, nemusíš do střeliště jak s hradlama ...

Zpět na