Prodej zbraně

JirkaCV

Příspěvek#76 » stř 4. zář 2024, 11:15

Dneska jim to můžeš hodit datovkou. Je to emotivně neutrální a vyvlíknout se z toho nemůžou.

Honzik

Příspěvek#77 » stř 4. zář 2024, 19:04

Každý prodej/nákup mimo obchod začínám frází "ukážeme si navzájem doklady a NP. A nebo průkazku SKPV."

To druhé jsem zatím nikdy neviděl :-D

JZFireworks

Příspěvek#78 » ned 6. říj 2024, 08:49

Ahoj,
Chystám se prodat poprvé zbraň, konkrétně kategorie C puška opakovací + tlumič.
Mám pár dotazů k postupu při prodeji, prosím někoho zkušeného o odpověď, zda je můj postup Ok :-D načetl jsem si forum ale pro jistotu… :)

Kontrola kupujícího zda má platný ZP.
Stačí že je číslo ZP kupujícího napsané v kupní smlouvě nebo mám mít foto/ jiný důkaz? :D

4x kupní smlouva klasika, stažena zde z webu.
2x zbraň s doplňky, 2x na tlumič
Číslo kupní smlouvy - může být třeba datum? Např. 06102024? Nebo nechám volné?

4x “šedivák”, opět 2x zbraň a 2x tlumič.
Já jako prodávající škrtám políčko převod, vyplnim kolonku číslo průkazu zbraně, způsob převodu vlastnictví uvedu prodej. Samozřejmě iniciály o mě + kupujícím a o zbrani/tlumiči.
Kupující škrtá kolonku nabytí, číslo PZ nechává volné a způsob převodu vlastnictví píše koupě.

Počítám že podepsat šediváky až na oddělení PČR, stejně jako při koupi klasicky z obchodu.

Do 10 dnů já jako prodávající jdu na PČR odevzdat 2x průkaz zbraně + 2x šedivák a tím to pro mě končí.

Děkuji o kontrolu a doplnění informaci ;)

skagerak

Příspěvek#79 » ned 6. říj 2024, 10:52

Kupni smlouva v papírové podobě není dle zakona o zbr. povinná(obcanskopravni hledisko proč je vhodná a co tam dávat ponechám stranou)
Ale asi bych ji sepsal, (Pokud je člověk trochu "více obezřetný" tak krom data i hodinu :twisted: )
Sedivaky si klidně vypsat doma nebo na pcr, ale pochopitelně muze byt lepší na miste

Když tě nechá vyfotit ZP tak proč ne...

Číslo povoleni se u C nepíše (dřív se nepsalo ani u B)

Piggy

Příspěvek#80 » ned 6. říj 2024, 12:27

JZFireworks píše:Já jako prodávající škrtám políčko převod
Kupující škrtá kolonku nabytí
Škrtnout nebo zaškrtnout? Význam je opačný.

JZFireworks

Příspěvek#81 » ned 6. říj 2024, 14:02

skagerak: smlouvu určitě pro klid duše. Je tady na webu i vzor tak proč ne :D

Piggy: zaškrtnout. Nebo jinak - udělám křížek do kolonky “převod” :-D

dan

Příspěvek#82 » ned 6. říj 2024, 19:56

JZFireworks píše:Kontrola kupujícího zda má platný ZP.
Stačí že je číslo ZP kupujícího napsané v kupní smlouvě nebo mám mít foto/ jiný důkaz? :D
Kdyz chces jet opravdu na maximalni jistotu, tak potrebujes fotku jak si ten zbrojni prukaz drzi pred oblicejem. Nestaci, ze jsi videl platny ZP - potrebujes i to, ze ti ho prinesl ten, komu patri. Jinak je uplne fuk, ze byl platny.

To, ze je dany prukaz je (stale) platny je treba overit take v databazi neplatnych dokladu.

JZFireworks

Příspěvek#83 » ned 6. říj 2024, 21:46

Dan: to je už ale asi extrém po někom chtít zapózovat se ZP u obličeje ne? :D myslím že to bych flintu nikdy neprodal, tohle po někom chtít tak mi pošle někam :D

cipis

Příspěvek#84 » ned 6. říj 2024, 22:32

No než takové pičičandy, tak radši schůzka na pčr ...

Carloss

Příspěvek#85 » pon 7. říj 2024, 05:18

Mě tohle přijde už ujetý. Jako prodávající jsem snad svéprávný a jsem schopnej posoudit, jestli ten, kdo mi nějaký průkaz předkládá je ten, kdo je na fotce. Zkontrolovat platnost stačí taky na průkazu. Za případný zneplatnění je odpovědný držitel průkazu, nikoli prodávající. Neberte si, probůh, na sebe víc odpovědnosti, než máte. Když si udělám fotku průkazu, je to v podstatě důkaz, že jsem se podíval, komu jsem něco prodal. Jestli držitel průkaz padělal, nebo že měl úředně zkrácenou platnost je věc držitele průkazu, nikoli prodávajícího.

JYbour

Příspěvek#86 » pon 7. říj 2024, 05:35

Nejlepší je se prostě domluvit a prodat někomu ze stejnýho kraje a oba na PČR ve stejnou dobu a realizovat odhlášení/přihlášení a oba mají klid, tohle budu vyžadovat já.

Carloss

Příspěvek#87 » pon 7. říj 2024, 05:43

Nevim, jestli je to nejlepší. Nejlepší je, podle mě, vyváženost odpovědností. Nesnažit se být papežštější než papež.

MojeTikka

Příspěvek#88 » pon 7. říj 2024, 05:54

Ja teda jsem strelnou palnou zatim nikdy neprodaval, zato kdykoli jsem od nekoho kupoval, tak obvykle o vikendu, kdy jsem mel cas si zajet treba i pres pul republiky. Pokud by prodejce trval na rande na Oddeleni pro zbrane PCR, tak bych se mu na to vyprdl a radeji pockal, az nekdo jiny nabidne totez. Ono se porad neco prodava.

S necim podobnym jsem se setkal u koupe auta a prodejce mi rekl, ze ma spatnou zkusenost s plnou moci pro prevod, ze trva na prodeji primo na urade a tak s koupe seslo. Koupil jsem jinde. Nez si vzajemne delat nejake neprijemnosti, tak si holt kazdy najde jineho partaka pro obchod. Jestli si prodejce pak myslel, ze zrovna ja jsem ten podvodnik, pred kterym se prave zachranil, je mi fakt fuk.

dan

Příspěvek#89 » pon 7. říj 2024, 06:22

JZFireworks píše:Dan: to je už ale asi extrém po někom chtít zapózovat se ZP u obličeje ne?
Ty sis zacal ;-). Me by nenapadlo si delat kopii ZP, protoze bez kopie jeho obliceje mi stejne k nicemu neni. Nejkritictejsi je vedet komu jsme strelivo dal, a to mi kopie dokladu nijak nepotvrzuje. Mohlo to byt doklad ukradeny nekym jinym, padelany - a nakonec - i tu udajnou kopii jsme si ve photoshopu mohl namalovat sam.

Ja bych opsal cislo nakupniho povoleni a cislo dokladu, kterym jsem overil jeho totoznost (muze byt prave zbrojni prukaz) a to by me pripadalo dostatecne. Kdybych mel urcity pochybnosti, tak bych overil cislo ZP v databazi neplatnych dokladu, ale to je asi tak maximum paranoie, kterou povazuju za jeste prijatelnou.

Střelec

Příspěvek#90 » pon 7. říj 2024, 07:01

Technická poznámka, ta databáze sice zjistí neplatné číslo, ale ne takové, které nikdy neexistovalo, tzn. padělek neodhalíte.

Zpět na