Výběr přebíjecího lisu

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#796 » pát 23. srp 2024, 14:25

Kašli na vyhazovátka... Nauč se tohle: https://www.youtube.com/watch?v=KW4Ev8n ... el=McFlyCZ
Jo a je to Turret a ne Turrent..opravil jsem Ti to.. Strašně mi to žralo voči :D

getsome

Příspěvek#797 » pát 23. srp 2024, 14:39

Corwin_102 píše:a určitě bude výhledově i 9L - na ten už mám i matrice

Vyplácí se vůbec dneska ještě přebíjet standardní střelivo? Muselo mi něco ujít, protože jsem koukal na Reloader a Strobla a přijde mi, že jen střela + zápalka se v součtu vyrovnají továrnímu střelivu. Plus prach, nábojnice, lis... What am I missing?

Corwin_102

Příspěvek#798 » pát 23. srp 2024, 15:32

U 9mm Luger je to fakt na zvážení a nemám zatím osobní zkušenost.
Matrice mám protože jsem je koupil použité společně s lisem.
Vychází mi:

2,60 Střela ARES 9mm dia .356, 135grs, RN BB EPRX
1,45Kč zápalka
0,6Kč střelný prach (počítám 4,4gr Ba10 - nevím úplně jaké jsou laborace)
= 4,65Kč

Tovární střelivo teď cca 6.5Kč - ale jde i levněji. Viděl jsem střely Alsa za 2,50kč.
Viděl jsem i sadu na výrobu 3000střel (zápalky, střely, prach) za 11tis Kč - pak to vychází na 3,66Kč
Pro "malé" střílení to má asi smysl jen když si střelec chce vyrobit náboj v laboraci co se nedělá (třeba terčovky).
Pokud ale už vybavení na přebíjení mám, je to šance si za stejné peníze skoro o 40% víc zastřílet ;-)

U ráže .45LC je to super - o návratnosti nemůže být pochyb:
střela 3.5kč kupovaná, ostatní viz výše = 5,5Kč. Tovární náboj 15Kč Střela odlitá a napovlakovaná doma = 1Kč = náboj
3,05Kč - to je úspora 12Kč/rána (uvedená laborace je pro revolver Colt a CAS střelbu - takže takový 260J westernový "čajíček" ;) )

v.k.

Příspěvek#799 » pát 23. srp 2024, 15:48

Corwin_102 píše:... Na YT jsem viděl takový "palec" který při pohybu mezi čtvrtou a první pozicí vyhodí nábojnici ven z lisu a dolů do krabičky... (když se přidá skluz). To se dá koupit? Nebo není na to nějaký 3D model ke stažení na tisk? (v nejhorším bych si namodeloval.. ). Myslím že by šlo ušetřit tak 5sec/cyklus ;) ...

Usetri to hlavne pozornost prebijece, je to s vyhazovacem min unavny proces ;)

Dnes se cele reverse rotation sady vyhazovace (ten se kombinuje s opacnym chodem, aby to vyhazovalo do volneho prostoru) vcetne vseho daji koupit. Napr. Inlinefabrication:

https://inlinefabrication.com/products/case-ejector-for-the-lee-classic-turret-reverse-rotation?srsltid=AfmBOooMtuWg5mHAfBx3Iz7hFYTjBxgINZT13jnubtKZd4XlkKSWZjiA

Nebo si to ale muzes vyrobit i sam.
Potrebujes opacne zkroucenou ctvercovou tyc (myslim 8x8, ja delal v soustruhu asi na trikrat nez jsem to trefil) a skluzavku (naohybas treba z plechu, nebo vytisknes).
Vyhazovac samotny muze sestavat z unasece coz muze byt jen hridelovy nakruzek spravne velikosti (na Turret myslim pr. 10mm) na jehoz upinaci cervik nasadis kousek uriznute pryzove silnostenne hadice. Pripadne muzes misto hadice dat pryzovou krytku konektoru (dustcup, koncova PVC krytka,...). Ty 'palce' netiskni, potrebujes ho pruzny.

Napr.:
nakruzky:
https://cz.rs-online.com/web/c/prenos-m ... zjVaSZ_BVz

koncove krytky:
https://www.conrad.cz/cs/p/tru-componen ... 92745.html
https://cz.rs-online.com/web/p/smrstova ... ty/2680711
Naposledy upravil(a) v.k. dne pát 23. srp 2024, 15:53, celkem upraveno 1 x.

Jarda.Jezek

Příspěvek#800 » pát 23. srp 2024, 15:52

K lugeru. Jestli se vyplatí nebo ne, už tu diskuse jsou. Nenačínejme nové, ale klidně si do těch správných pojďme zase říct, jak kdo počítá, co se má vyplatit.
Kolik stojí nebo jak přebíjet kterou ráži, by se taky mělo řešit ve vlastních tématech. Ať to tu neplevelíme.

getsome

Příspěvek#801 » pát 23. srp 2024, 16:14

Corwin_102 píše:2,60 Střela ARES 9mm dia .356, 135grs, RN BB EPRX

Moje zmatení vyplynulo z toho, že jsem viděl ceny střel přes 4 Kč. Díky za vysvětlení. /OT

Corwin_102

Příspěvek#802 » pát 23. srp 2024, 16:40

v.k. píše:
Corwin_102 píše:... Na YT jsem viděl takový "palec" který při pohybu mezi čtvrtou a první pozicí vyhodí nábojnici ven z lisu a dolů do krabičky... (když se přidá skluz). To se dá koupit? Nebo není na to nějaký 3D model ke stažení na tisk? (v nejhorším bych si namodeloval.. ). Myslím že by šlo ušetřit tak 5sec/cyklus ;) ...

Usetri to hlavne pozornost prebijece, je to s vyhazovacem min unavny proces ;)

Ach jo. To mi vůbec nedošlo že se vlastně lis musí točit opačně aby to fungovalo.. ach jo. Popřemýšlím jestli by jedno malé arduino, mikrospínač a mikroservo neudělalo stejnou práci i při klasickém otáčení. Bylo by to jen o přivrtání jednoho šroubku/přilepení výstupku na otočnou hlavu - při najetí do první pozice by se sepnul spínač a servo by vyhodilo náboj na skluz. 5V už tam stejně mám na osvětlení....

Jarda.Jezek - naprostý souhlas :thumbup: :silent:

v.k.

Příspěvek#803 » pát 23. srp 2024, 17:05

Corwin_102> ja to vyhazovani chtel taky udelat malym elektrickym aktuatorem, ale nakonec jsem to udelal jednoduse takhle mechanicky a je to 100% spolehlive i pro velke nabojnice jako .223Rem.

v.k.

Příspěvek#804 » pát 23. srp 2024, 18:07

Corwin_102> takhle vypada ten muj kus, ten duralovy segment je jen lehce za studena nalisovany na tyc tak, aby sel pootocit a doladit timing.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Corwin_102

Příspěvek#805 » ned 25. srp 2024, 10:33

v.k - máš to pěkný...
Já mám jen modelářské vybavení tak by to pro mne bylo komplikované. Buď to zkusím tou elektromechanickou cestou nebo nejjednodušší je grif co dával McFly pár příspěvků náhoře... ale v ale od pozornosti to neuleví...

Corwin_102

Příspěvek#806 » ned 25. srp 2024, 12:31

Tak možná update - tady je na YT návod na výrobu - tak se do toho možná pustím :o ;)
https://www.youtube.com/watch?v=xKifVNWLKN4&t=0s

v.k.

Příspěvek#807 » ned 25. srp 2024, 13:15

Jasne, neboj se toho. Jen si kup te ctyrhranne tyce vic, protoze to nemusi napoprve vyjit, jak ten zkrut pretahnes, spatne se to odmotava zpet.
Mozna ale nekoupis palcovou 1/4 hlazenku, ja do delal z metricke klinoviny 6x6 (ne 8x8 jak jsem psal vys) a vytisknul jsem si k tomu z HIPS nebo POM nebo IGUSu i180 patricne rozmerove upravene indexing ratchet, coz je v podstate jen takovy deravy ctverec.

Corwin_102

Příspěvek#808 » sob 31. srp 2024, 22:38

Pokročil jsem.
Dnes jsem nakroutil tu 6x6tku - a alespoň vizuálně to nevypadá zle.
Indexing Ratchet samozdřejmě nefunguje - ale ocenil jsem design - jak jednoduše je to otáčení v lisu docílené...

Připravil jsem si modely a zítra vytisknu - první varianta bude z PET-G - uvidíme životnost.
Vršek tyče jsem odmítl komplikovat řezáním závitu a šroubováním matice - navrhl jsem rovnou plastové pouzdro pootočené o 45° (ze dvou částí které se slepí - nemusí se dělat podpěry a spodní část půjde případně pilníkem trochu zvětšit aby sedla na tyč...). Pokud nebude vyhovovat, můžu na modelu pootočit o jiný úhel než 45°a vytisknout znovu. Tisk těchto tří dílů s plnou výplní je cca 15min a materiál pár gramů..

Jsem jestli a jak to bude chodit ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

v.k.

Příspěvek#809 » úte 3. zář 2024, 11:37

Corwin_102> ten vrsek potrebujes stavitelny, tam je nutne cas od casu doladit timing, hlavne kdyz pouzivas vymenne hlavy.

Corwin_102

Příspěvek#810 » úte 3. zář 2024, 19:36

Šel jsem podle instruktážního videa, kde to borec feftnul CO2 - ale asi to bude potřeba - myslím že mám nakrouceno slušně ale stejně se mi hlava cca o 10°nedotočí... Předělám model na kruhový otvor vytisknu, obrousím a zkusím napasovat..

Zpět na