Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Raasi
Příspěvek#466 » čtv 6. pro 2012, 16:06
Já uvažuji o Makarovu na nošení. A samozřejmě s tím související trénink. Díval jsem na CZ 83 i 75 Compact, protože asi jako každý na ZP byl trénink s CZ. U makarova se mi obecně líbí tenkost (stejně jako u PPK), ale makarov má lepší účinek (asi). CZ 83 Makarov je nová. tak obecně splňuje novost, ale tady na fóru je hodně velké kritika. Chci prostě něco spolehlivého a bezpečného (proto ta poznámka o stáří).
- Georg
Příspěvek#467 » čtv 6. pro 2012, 22:57
Na nošení je velmi vhodný, ikdyž si myslím, že PPK by bylo možná vhodnější, ale rozdíl by tu nebyl asi moc velký. Osobně však nemohu porovnat, PPK nevlastním, nenosím a střílel jsem z něj před cca měsícem. Oproti PPK bude mít lepší zastavovací účinek (7,65 Br. oproti 9mm Mak. ), ale jak všichni víme, zabít se dá i .22
Nemíním však zde rozpoutávat debatu o účinnosti toho či onoho náboje. Osobně jsem také uvažoval o CZ 75 kompakt a nevylučuji, že si jej v budoucnu pořídím, ale osobně bych asi trval na starší celoocelové verzi. Nemám ty moderní lehké slitiny moc v oblibě - můj osobní názor, který za pár let mohu změnit, ale nyní je to tak
CZ je totiž v nejrozšířenější a tedy v podstatě nejlevnější ráži 9mm Luger (nepočítám malé malorážky typu Bereta 71). Je však pravdou, že s Makem se dá také dobře potrénovat. Sice asi ne tak často jako s CZ kvůli ceně náboje a navíc je to s přebíjením Makarovových nábojů těžší, resp. složitější kvůli shánění střel, ale i tak je s ním zábava
Co se týká CZ 82/83, tak jde hlavně o starší kusy, používané v armádě a u policie, které byly následně uvolněny v civilním prodeji. Jejich kvalita je opravdu při nejlepším hodně diskutovatelná, protože s těmito zbraněmi někteří zacházeli všelijak. A nejen tím ty zbraně trpěly.
Co se týče toho stáří u "Sovětského" Makarova, tak toho bych se vůbec nebál. Když v prodejně narazíš na uloženku, buď v klidu, pokud kupuješ z druhé ruky, tak tam platí veškeré zásady pro koupi použité zbraně, nehledě na to, jestli je to Makarov, či jiná zbraň. Navíc u koupi z druhé ruky se také mimo jiné hlavně zaměř na drážky v hlavni, jestli nejsou "ohoblované" od nábojů vz. 82. To jsou ty se střelou ze spékaných ocelových pilin. Tento náboj je určen jen pro pistoli vz. 82 (83) r. 9mm Makarov a v pistoli PM Makarov vybrušuje drážky. Nepozná se to po pár ranách, ale při dlouhodobějším používání, nebo větším množství použití těchto nábojů už ty stopy po používání tohoto náboje by měly být vidět. Projeví se to obroušením hran polí (drážek).
Co se týká spolehlivosti, tak Makarova lze jen doporučit. Zatím jsem na něj žádné zvláštní negativum neslyšel, ani nečetl. Samozřejmě, že má své mouchy v podobě váhy 810 g plně nabité zbraně (což se někomu může zdát hodně), že se hůře (jde tíže natáhnout - ale to je subjektivní názor) natahuje závěr, což se eliminuje natažením závěru - nabitím náboje do komory - před vložením do pouzdra. Já osobně ještě dopáskuju zásobník, takže nosím 8+1. Jinak nosím kohout spuštěný dopředu. Dřív jsem nosil ještě zajištěno (kvůli možné ztrátě zbraně - tzv. taktika, kdy mohl přijít neočekávaný útok zezadu např. úderem do hlavy a následným odcizením zbraně), ale upustil jsem od toho. Odpor dvoučinné spouště je dostatečný nato, abych jej v případě nutnosti rychle a bezproblému překonal, nebo abych si v rozrušení při hrozbě střelnou zbraní nechtěně nevystřelil. No prostě Makarov je spolehlivý i bezpečný. A relativně levný.
A jak jsem psal dříve, stáří bych se nebál, protože je to vojenská zbraň, konstruovaná pro zhoršené (bojové) podmínky, která se však po vyrobení zakonzervovala, uložila a nyní, po letech opět spatřuje světlo světa
Osobně svého Makarova podezřívám z toho, že první ranu jsem z něj vystřelil až já
, což je však jen moje domněnka 
Nechci zde dělat nějakou skrytou či neskrytou reklamu této zbrani, protože ta si ji umí udělat sama, ani ti jej nechci vnutit jako jedinou možnou a nejideálnější zbraň. Vycházím hlavně z osobních zkušeností, zkušeností jiných majitelů a vlastních vědomostí o zbraních, taktice a znalostech s tím souvisejících obecně.

Co se týká CZ 82/83, tak jde hlavně o starší kusy, používané v armádě a u policie, které byly následně uvolněny v civilním prodeji. Jejich kvalita je opravdu při nejlepším hodně diskutovatelná, protože s těmito zbraněmi někteří zacházeli všelijak. A nejen tím ty zbraně trpěly.
Co se týče toho stáří u "Sovětského" Makarova, tak toho bych se vůbec nebál. Když v prodejně narazíš na uloženku, buď v klidu, pokud kupuješ z druhé ruky, tak tam platí veškeré zásady pro koupi použité zbraně, nehledě na to, jestli je to Makarov, či jiná zbraň. Navíc u koupi z druhé ruky se také mimo jiné hlavně zaměř na drážky v hlavni, jestli nejsou "ohoblované" od nábojů vz. 82. To jsou ty se střelou ze spékaných ocelových pilin. Tento náboj je určen jen pro pistoli vz. 82 (83) r. 9mm Makarov a v pistoli PM Makarov vybrušuje drážky. Nepozná se to po pár ranách, ale při dlouhodobějším používání, nebo větším množství použití těchto nábojů už ty stopy po používání tohoto náboje by měly být vidět. Projeví se to obroušením hran polí (drážek).
Co se týká spolehlivosti, tak Makarova lze jen doporučit. Zatím jsem na něj žádné zvláštní negativum neslyšel, ani nečetl. Samozřejmě, že má své mouchy v podobě váhy 810 g plně nabité zbraně (což se někomu může zdát hodně), že se hůře (jde tíže natáhnout - ale to je subjektivní názor) natahuje závěr, což se eliminuje natažením závěru - nabitím náboje do komory - před vložením do pouzdra. Já osobně ještě dopáskuju zásobník, takže nosím 8+1. Jinak nosím kohout spuštěný dopředu. Dřív jsem nosil ještě zajištěno (kvůli možné ztrátě zbraně - tzv. taktika, kdy mohl přijít neočekávaný útok zezadu např. úderem do hlavy a následným odcizením zbraně), ale upustil jsem od toho. Odpor dvoučinné spouště je dostatečný nato, abych jej v případě nutnosti rychle a bezproblému překonal, nebo abych si v rozrušení při hrozbě střelnou zbraní nechtěně nevystřelil. No prostě Makarov je spolehlivý i bezpečný. A relativně levný.
A jak jsem psal dříve, stáří bych se nebál, protože je to vojenská zbraň, konstruovaná pro zhoršené (bojové) podmínky, která se však po vyrobení zakonzervovala, uložila a nyní, po letech opět spatřuje světlo světa

Nechci zde dělat nějakou skrytou či neskrytou reklamu této zbrani, protože ta si ji umí udělat sama, ani ti jej nechci vnutit jako jedinou možnou a nejideálnější zbraň. Vycházím hlavně z osobních zkušeností, zkušeností jiných majitelů a vlastních vědomostí o zbraních, taktice a znalostech s tím souvisejících obecně.
- Raasi
- Georg
Příspěvek#469 » pát 7. pro 2012, 21:09
Uloženka z prodejny je moc fajn. Mě osobně se však naskytly obě dvě možnosti. Jak prodejna, tak z druhé ruky. Vybral jsem si prodejnu, neboť po prohlídce té "dvojkové" jsem zjistil zásah do mušky - stranové opilování, což vedlo k ještě většímu zůžení mušky. Za další nevím, čím to bylo způsobeno, ale v hlavni něco bylo (nějaké šmoouhy nebo co). Buď nebyla řádně vyčištěna, nebo byla "ohoblována" střelivem vz. 82. Nevím. Prodávající tam nic neviděl, ale já moc dobře jo. Nějak sem to s ním podrobněji už nerozebíral a vybral si prodejnu (uloženku). Byť dražší o nějakou tu stokorunu, ale zato jsem věděl, kdo s ní a čím předemnou střílel (nikdo ničím
).

- Patrik
- mmaass
Příspěvek#471 » sob 8. pro 2012, 20:11
Na jinem foru jsem narazil na tohle video http://www.youtube.com/watch?v=ZsoJOjt2 ... watch-vrec , tak jsem rikal, ze ho sem hodim
- Georg
Příspěvek#472 » sob 8. pro 2012, 21:00
Jó to je dobrej chlápek, co má hoooodně videí. Už tady o něm v nějakým fóru byla zmínka. Koukal jsem na to celé (nejsem angličtinář, proto jsem vynechal nějaké to povídání) a moc pěkné. Zajímavé bylo sledovat ty "plížící" se střely v té dálce
Taky ten zvuk zvonících nábojnic, ve kterých se brodil byl zajímavý
Nicméně pokud jsem to celé dobře pochopil jako neangličtinář, tak si toho Makarova docela chválil
To mě ještě více navnadilo na zítřejší střelnici 

Nicméně pokud jsem to celé dobře pochopil jako neangličtinář, tak si toho Makarova docela chválil

- mmaass
Příspěvek#474 » sob 8. pro 2012, 22:56
Nejsem nejak zvlast extremni anglictinar, ale v celku to bylo 8+ z 10.
Od toho chlapka jsem videl spousty videi a povazuji ho za docela odbornika, mam dokonce takovy pocit, ze on za tyden vystrili vic naboju, nez ja za rok
A jak rika Bohuliby:,,Když se to umí, tak se to umí,, a ten chlap to se zbranema opravdu umi!
Od toho chlapka jsem videl spousty videi a povazuji ho za docela odbornika, mam dokonce takovy pocit, ze on za tyden vystrili vic naboju, nez ja za rok

A jak rika Bohuliby:,,Když se to umí, tak se to umí,, a ten chlap to se zbranema opravdu umi!
- Georg
Příspěvek#478 » sob 15. pro 2012, 13:11
Mrkni do vlákna :
TIPY na komisní kousky.
Jsou tam poslední 3 odkazy. Odkaz od beaver je z Plumlova, okr. Prostějov, Olomoucký kraj, které by měly být uloženky (je to však jen můj dojem, osobně jsem je neviděl), ale sám jsem tam před rokem jednoho kupoval - byla to uloženka. Odkaz na prodejce:
http://www.zlata-puska.cz/o-nas/
Zbylé dva odkazy jsou ode mne - našel jsem je víceméně náhodou na stránkách Bazar Huntig. Bližší info mi není známo. Je potřeba se v případě zájmu kontaktovat s prodávajícími.
TIPY na komisní kousky.
Jsou tam poslední 3 odkazy. Odkaz od beaver je z Plumlova, okr. Prostějov, Olomoucký kraj, které by měly být uloženky (je to však jen můj dojem, osobně jsem je neviděl), ale sám jsem tam před rokem jednoho kupoval - byla to uloženka. Odkaz na prodejce:
http://www.zlata-puska.cz/o-nas/
Zbylé dva odkazy jsou ode mne - našel jsem je víceméně náhodou na stránkách Bazar Huntig. Bližší info mi není známo. Je potřeba se v případě zájmu kontaktovat s prodávajícími.
- mmaass
Příspěvek#479 » pát 21. pro 2012, 17:10
Čečenec rozebral Maka jednou rukou..fakt masakr
http://www.youtube.com/watch?v=lT8jVtSOFRU
http://www.youtube.com/watch?v=lT8jVtSOFRU
- Raasi
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře