Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Bohuliby
Příspěvek#436 » úte 30. říj 2012, 18:56
Podařilo se mně sehnat pár krabiček nábojů v těchto lepenkových krabičkách po 16 ks, bez žádného popisu. Na dně nábojnic je označení 38 a patřičný rok výroby, jedná se tedy o ruské náboje 9 Makarov. Dodávaly se v těchto krabičkách již z Ruska ?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Georg
Příspěvek#438 » úte 6. lis 2012, 19:09
O těchto nábojích mě osobně není nic moc známo.
Chtěl jsem se jen podělit s mojí nedělní střelbou s Makem. Samozřejmě na střelnici. Mám odnošeno spoustu hodin v jednom a tom samém textilním opaskovém pouzdře. A to jak pěšky, při jízdě na kole nebo autem a to třeba i 6 hodin v kuse. Neustále se mi osvědčuje široký a pevný opasek. Je stabilnější. No a vzhledem k tomu, že v podstatě jen nosím a co se týče samotné střelby, ostatní mají dohromady s mým Makem nastříleno víc jak já, rozhodl jsem se tuto neděli, že si tu krabku pošetřím jen pro sebe.
Takže jako první nastoupila mířenka na cca 8 metrů. Terč: tzv. "černý střed", průměr nejmenšího čísla 7 je 20 cm, průměr 10 je 5 cm. Mířím na střed, trefuji 9, 8, 7 vpravo nahoře, stranově v pohodě, jen výškově je to rozházené. Střílel jsem v tunelu při umělém osvětlení. Po asi 3 seriích po 5 ranách jsem se rozhodl, že si zatrénuju reál. Tzn. zbraň připravenou pod bundou v opasku tak, jak ji nosím - náboj v komoře, zajištěno. Po pomyslném odstartování vytahuji zbraň a střílím na vzdálenost cca 5-7 metrů rychlostřelbu na útočníky (někdy jeden, někdy tři).
No i zde jsem zjistil, že mám co dohánět, nicméně se mi terče dařilo zasahovat tak, že zbraň naprosto plní svůj účel. Po dostřílení mi nezůstával závěr vzadu, ale sklouzl dopředu. Vzpomněl jsem si na zdejší rady s držením a tak jsem zvolnil pevnost držení a ejhle
Závěr zůstával vzadu, jak má
Také jsem si na hřbetu ruky mezi palcem a ukazováčkem ufachčil malé minibebino. To od vysokého držení, kdy se mi po ruce několikrát svezl i závěr. Kdysi mne na to upozorňoval jeden známý, že někteří střelci měli taky takové bebino a já se divil jak je to možné, že tato zbraň se drží dobře a není tak možné přijít k odřenině. Je to možné
No není nad to, kdy si vše člověk vyzkouší sám. Jsem rád, že jsem si zde přečetl teorii a pak si ji se vším všudy vyzkoušel na vlastní ruce
Až se mi zas podaří sehnat nějaké levné náboje, tak zas vyrazím na střelnici 
Chtěl jsem se jen podělit s mojí nedělní střelbou s Makem. Samozřejmě na střelnici. Mám odnošeno spoustu hodin v jednom a tom samém textilním opaskovém pouzdře. A to jak pěšky, při jízdě na kole nebo autem a to třeba i 6 hodin v kuse. Neustále se mi osvědčuje široký a pevný opasek. Je stabilnější. No a vzhledem k tomu, že v podstatě jen nosím a co se týče samotné střelby, ostatní mají dohromady s mým Makem nastříleno víc jak já, rozhodl jsem se tuto neděli, že si tu krabku pošetřím jen pro sebe.
Takže jako první nastoupila mířenka na cca 8 metrů. Terč: tzv. "černý střed", průměr nejmenšího čísla 7 je 20 cm, průměr 10 je 5 cm. Mířím na střed, trefuji 9, 8, 7 vpravo nahoře, stranově v pohodě, jen výškově je to rozházené. Střílel jsem v tunelu při umělém osvětlení. Po asi 3 seriích po 5 ranách jsem se rozhodl, že si zatrénuju reál. Tzn. zbraň připravenou pod bundou v opasku tak, jak ji nosím - náboj v komoře, zajištěno. Po pomyslném odstartování vytahuji zbraň a střílím na vzdálenost cca 5-7 metrů rychlostřelbu na útočníky (někdy jeden, někdy tři).
No i zde jsem zjistil, že mám co dohánět, nicméně se mi terče dařilo zasahovat tak, že zbraň naprosto plní svůj účel. Po dostřílení mi nezůstával závěr vzadu, ale sklouzl dopředu. Vzpomněl jsem si na zdejší rady s držením a tak jsem zvolnil pevnost držení a ejhle

No není nad to, kdy si vše člověk vyzkouší sám. Jsem rád, že jsem si zde přečetl teorii a pak si ji se vším všudy vyzkoušel na vlastní ruce

- Bruno
Příspěvek#439 » úte 6. lis 2012, 23:01
To:Bohuliby
Kdysi jsem měl dvě krabičky těchto nábojů.V těch samých krabičkách. Nic bližšího o nich nevím.
Mám dojem že to byly vojenské náboje s ocelovým jádrem.Ne ocelové jádro s olověnou košilkou.
Ale celé jádro bylo ocelové.Aspoň myslím že mám pravdu,co si tak vzpomínám.
To:Georg.
To že Tě závěr seknul je opravdu velice špatným držením.Ještě jsem od mých známých co mají Maka neslyšel že by se jím to stalo.Mně také ne.Ale stát se může všechno.Něco jiného je
Walther PPK.
Tam se to stává často,i když mně také ne.Mám menší ruku.Asi to je tím.
Kdysi jsem měl dvě krabičky těchto nábojů.V těch samých krabičkách. Nic bližšího o nich nevím.
Mám dojem že to byly vojenské náboje s ocelovým jádrem.Ne ocelové jádro s olověnou košilkou.
Ale celé jádro bylo ocelové.Aspoň myslím že mám pravdu,co si tak vzpomínám.
To:Georg.
To že Tě závěr seknul je opravdu velice špatným držením.Ještě jsem od mých známých co mají Maka neslyšel že by se jím to stalo.Mně také ne.Ale stát se může všechno.Něco jiného je
Walther PPK.
Tam se to stává často,i když mně také ne.Mám menší ruku.Asi to je tím.
- Georg
Příspěvek#440 » úte 6. lis 2012, 23:45
Shodou okolností jsem v tu neděli z Waltra PPK (7,65) střílel také a tam to bylo v pohodě. Jenže jen asi 5 ran spíše mířených, v klidu, bez časového presu, takže na nějaké posuzování je to málo. Jinak u toho Maka to bylo tím, že jak jsem jej v rychlosti vytáhl, tak jsem jej držel co nejpevněji a střílel. Ta oděrka mi nevadí. Snažil jsem se totiž nasimulovat si reálnou situaci - nutnost rychlého vytažení, krátké zamíření a střelba na cíl. Někdy jeden, dva nebo tři - aby to bylo i s přenášením. Uznávám, že jsem jej "držel jak panna ocas", ale o tom to cvičení bylo - zjistit chyby a odstranit je. Po zjištění stavu jsem úchop upravil a v pohodě. I tak to stálo za to a byla to zajímavá zkušenost, kterou si chci co nejdříve zopakovat
Pořád jsem rád, že jsem do takové zbraně šel a vůbec toho nelituju. Naopak

- Bruno
Příspěvek#441 » stř 7. lis 2012, 12:46
Ano, to že trénuješ rychlé vytažení z pouzdra a následuje výstřel je výborná věc.
Také tak trénuji.Uvidíš že časem si vytvoříš návyk,a půjde to samo.Až budeš spokojen s výsledkem,
tím myslím jeden výstřel na terč,tak pak trénuj dva rychlé výstřely za sebou.Po Česku" dabla ".
Nemá cenu mačkat spoušť bezmyšlenkovitě.Škoda nábojů.
Dva výstřely rychle za sebou,a trefit se.To je to nejlepší co si můžeš natrénovat na obranu proti
jednomu případnému agresorovi.
Také tak trénuji.Uvidíš že časem si vytvoříš návyk,a půjde to samo.Až budeš spokojen s výsledkem,
tím myslím jeden výstřel na terč,tak pak trénuj dva rychlé výstřely za sebou.Po Česku" dabla ".
Nemá cenu mačkat spoušť bezmyšlenkovitě.Škoda nábojů.
Dva výstřely rychle za sebou,a trefit se.To je to nejlepší co si můžeš natrénovat na obranu proti
jednomu případnému agresorovi.
- Bruno
Příspěvek#442 » stř 7. lis 2012, 13:06
Ještě chci dodat.Maka nosím s nábojem v komoře.Pojistku v tomto případě nepoužívám.
Spoušť v DA je dostatečně tuhá,aby došlo k náhodnému výstřelu.Při vytahování z pouzdra natahuji zároveň kohout.První rána je tím pádem přesnější.Ano chce to trénink.
To se dá i trénovat doma,s nenabitou pistolí.
Věřím že každý má svůj způsob.Já to dělám zkrátka takhle
Spoušť v DA je dostatečně tuhá,aby došlo k náhodnému výstřelu.Při vytahování z pouzdra natahuji zároveň kohout.První rána je tím pádem přesnější.Ano chce to trénink.
To se dá i trénovat doma,s nenabitou pistolí.
Věřím že každý má svůj způsob.Já to dělám zkrátka takhle

- Bohuliby
- mmaass
Příspěvek#444 » stř 7. lis 2012, 21:09
Bohuliby: Naboje jsou opravdu vojenske/policejni. V Rusku se pouzivaji do dnes, asi tam toho maji porad mraky
. Studoval jsem VS v Rusku, takze jsem je tam videl docela casto (spis pokazde) na policejnich strelnicich, mel jsem na fakulte spoluzaka se kterym jsem tam chodil strilet, jelikoz mel otce s vysokou sarzi. Jinak v Rusku jsou strelne zbrane pro obycejne obyvatele naprosto zakazane.
Kdyz jsem si poridil Maka a sel jsem s nim prvne na strelnici a zkusil jsem ho rychle vytahnout (vnitrni Dasta) z pouzdra a vystrelit dablem, tak me taky kousl kloub na palci
Ale predtim jsem ji nikdy netasil. Pak uz se to nikdy nestalo, jelikoz po prichodu domu jsem to par hodin trenoval a bylo to v suchu. Mam tu pistolku proste rad 

Kdyz jsem si poridil Maka a sel jsem s nim prvne na strelnici a zkusil jsem ho rychle vytahnout (vnitrni Dasta) z pouzdra a vystrelit dablem, tak me taky kousl kloub na palci

- voky84
Příspěvek#447 » pát 9. lis 2012, 11:17
Jo ta stránka s těma nábojema je opravdu dobrá a obsáhlá, problém je že aby si se dostal opravdu ke všem informacím co tam maj (a že jich tam maj opravdu spoustu) tak se musíš zaregistrovat jako člen a platí se nějaký poplatek. Jen sem tam nikde nenašel kolik to je. A jelikož ti přihlašovací údaje posílají pošto tak to ještě nějaký čas trvá. Tu stránku sem objevil asi dva měsíce zpět.
- Patrik
Příspěvek#448 » pát 9. lis 2012, 13:10
Už tady máme o tom webu zmínku
viewtopic.php?f=31&t=2749
O registraci a poplatku : http://naboje.org/node/1272
viewtopic.php?f=31&t=2749
O registraci a poplatku : http://naboje.org/node/1272
- Bohuliby
- mmaass
Příspěvek#450 » čtv 29. lis 2012, 23:33
No cena je opravdu silena
. Pak sem hod echo co a jak a podle moznosti treba ten naboj i vyfot. Jestli ten naboj bude mit lak (proti navlhnuti) okolo zapalky a strely, tak se tam stavim a par krabicek si poridim. Rad chodim na nekolikadenni treky do prirody, Mak je samozrejme mym spolucestovatelem
.. a mam lepsi pocit kdyz je minimalizovana moznost navlhnuti strel.prachu i kdyz pravdepodobnost je asi mala. Ale par krat uz jsme se s nim i nechtene vykoupali v rece, takze jistota je jistota 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí