Rozborka
-
firestorm636 - Příspěvky: 40
- firestorm636
Příspěvek#1 » pon 21. úno 2022, 19:56
Zdravím, nenašel jsem jiné téma, kam dotaz rozumně připojit.
Mám před zkouškou, kromě střelby a testů trénuji hlavně manipulaci, jelikož mi to připadá jako největší kámen úrazu u zkoušek
Na mé střelnici mi byla předvedena rozborka s tím, že se prst slabé ruky (samozřejmě po kontrole zbraně) vložil do lučíku a po natažení závěru se ruka použila k fixaci závěru. Údajně je to tak v návodu k CZ 75…
Připadá mi to trochu zvláštní, četl jsem tu, že za to komisař někoho i vyhodil, jak to tedy je? Je to přípustné, nebo ne?
A co použití zásobníku k vytlačení čepu?
Moc děkuji za případné reakce
Mám před zkouškou, kromě střelby a testů trénuji hlavně manipulaci, jelikož mi to připadá jako největší kámen úrazu u zkoušek

Na mé střelnici mi byla předvedena rozborka s tím, že se prst slabé ruky (samozřejmě po kontrole zbraně) vložil do lučíku a po natažení závěru se ruka použila k fixaci závěru. Údajně je to tak v návodu k CZ 75…
Připadá mi to trochu zvláštní, četl jsem tu, že za to komisař někoho i vyhodil, jak to tedy je? Je to přípustné, nebo ne?
A co použití zásobníku k vytlačení čepu?
Moc děkuji za případné reakce

-
rumburak18 - Příspěvky: 1651
- rumburak18
Příspěvek#2 » pon 21. úno 2022, 20:01
Řešilo se už tady, je to v pořádku, i když někteří se naučili raději postup s pomocí hlavní ruky (chyt pod "bobřákem", odsuv závěru čtyřmi prsty ruky, vytahování čepu levou rukou) , aby nemuseli dávat žádný prst do lučíku. Výhoda je, že tohle funguje pak na Glocka, Walthera a mnoho jiných plasťáků a nemusí se člověk zabývat, co má zrovna v ruce.
viewtopic.php?f=57&t=586&start=6165#p263392
viewtopic.php?f=57&t=586&start=6165#p263392
- JirkaCV
Příspěvek#4 » pon 21. úno 2022, 20:23
Moc jsem nepochopil tu pasáž "po natažení závěru..."
Je potřeba uvolnit tlak závěru na sestavu úderníku. U CZ75 posunout závěr na rysky. To lze udělat tak, že vložím palec slabé ruky do lučíku před spoušť a ostatními prsty stáhnu závěr na rysky. Silnou ruku potřebuju na vytlačení čepu záchytu závěru.
Nebo chytím závěr palcem pod bobra silnou rukou. Pak se mi ale špatně manipuluje s čepem.
Na fotce je trošku jiná zbraň, kde se k rozborce nemusí použít vytlačení čepu (má to tak i Glock?), takže nemusím strkat palec do lučíku a stačí mi jedna ruka.
Pokud s tím má komisař problém, určitě vám to sdělí při brífingu. Já u zkoušky stahoval závěr s palcem v lučíku a problém s tím nebyl.
Je potřeba uvolnit tlak závěru na sestavu úderníku. U CZ75 posunout závěr na rysky. To lze udělat tak, že vložím palec slabé ruky do lučíku před spoušť a ostatními prsty stáhnu závěr na rysky. Silnou ruku potřebuju na vytlačení čepu záchytu závěru.
Nebo chytím závěr palcem pod bobra silnou rukou. Pak se mi ale špatně manipuluje s čepem.
Na fotce je trošku jiná zbraň, kde se k rozborce nemusí použít vytlačení čepu (má to tak i Glock?), takže nemusím strkat palec do lučíku a stačí mi jedna ruka.
Pokud s tím má komisař problém, určitě vám to sdělí při brífingu. Já u zkoušky stahoval závěr s palcem v lučíku a problém s tím nebyl.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- rumburak18
Příspěvek#6 » pon 21. úno 2022, 20:29
Nevím, k čemu je ta levá fotka, ale takhle bych teda s PPQ nemanipuloval ... já prostě prst do lučíku nedávám.
Pokud čep nejde jen palcem, můžeme ho vytlačit boční plochou zásobníku.
Prostě v principu, jak to je to zde s CZ75
https://youtu.be/nc1tfJPbKdI?t=900
(až na to šílené otočení, které dělá jen proto, aby bylo vidět co odkud bude vytahovat)
Pokud čep nejde jen palcem, můžeme ho vytlačit boční plochou zásobníku.
Prostě v principu, jak to je to zde s CZ75
https://youtu.be/nc1tfJPbKdI?t=900
(až na to šílené otočení, které dělá jen proto, aby bylo vidět co odkud bude vytahovat)

- JirkaCV
Příspěvek#7 » pon 21. úno 2022, 20:34
Ta levá fotka je názorná, jak se sahá na CZ75. Alternativa. Podle mě je nalevo správně u CZ75, napravo u PPQ (a podobných).
Já jí tak nerozebírám, je to zbytečná komplikace. Ale u CZ75 je to pakárna a prst v lučíku mi připadá lepší způsob. Závěr musím tahat podstatně dál (až na tu rysku) a musím ho i dýl držet - než vydloubnu čep. To u PPQ odpadá.
Já jí tak nerozebírám, je to zbytečná komplikace. Ale u CZ75 je to pakárna a prst v lučíku mi připadá lepší způsob. Závěr musím tahat podstatně dál (až na tu rysku) a musím ho i dýl držet - než vydloubnu čep. To u PPQ odpadá.
-
firestorm636 - Příspěvky: 40
- firestorm636
Příspěvek#9 » pon 21. úno 2022, 20:46
Ještě jedna (pro vás zkušené harcovníky určitě hloupá otázka
) když při zkoušce dostřílím poslední náboj, závěr zůstane v zadní poloze a kohout natažený, musím před odložení vypustit zásobník, spustit závěr a dát ránu jistoty?
Za blbé dotazy se omlouvám, střelba a testy mi nedělají problém, ale z manipulace jsem trochu nervózní
Děkuju!

Za blbé dotazy se omlouvám, střelba a testy mi nedělají problém, ale z manipulace jsem trochu nervózní

Děkuju!
-
- rumburak18
Příspěvek#10 » pon 21. úno 2022, 20:49
Ne, po výzvě k předložení zbraně ke kontrole vyndáváš zásobník, prázdný jej přikládáš k závěru, aby komisař hezky viděl do komory i na prázdný zásobník, to vše stále míříc do bezpečného směru a čekáš na další pokyn (odložení zbraně, způsob si řekne komisař, pokud neřekne nic konkrétního k odložení, odložil bych se závěrem vzadu a vedle bych odložil zásobník)
- Cemada
-
- rumburak18
Příspěvek#12 » pon 21. úno 2022, 21:46
Lučík je často námětem flejmu, proto jsem se sám od začátku naučil a učím to i dál, jak se mu pokud možno vyhnout. Shodnost postupu s dalšími moderními pistolemi je taky výhodná.
Navíc u "nelučíkového postupu" je i sníženo i riziko, že se u větší ruky malíček dostane před hlaveň.
Navíc u "nelučíkového postupu" je i sníženo i riziko, že se u větší ruky malíček dostane před hlaveň.
- JirkaCV
Příspěvek#13 » pon 21. úno 2022, 21:56
Je tam ještě jeden drobný rozdíl. CZ75 nemá na spoušti pojistku. Takže tam ten palec nemůže "odblokovat jistotu".
Prst do lučíku se při rozborce strká i u pušky 22LR, i když za spoušť.
U pistole Walther PPQ Classic (M1) se strká prst do lučíku při každém vyhazování zásobníku.
Prst do lučíku se při rozborce strká i u pušky 22LR, i když za spoušť.
U pistole Walther PPQ Classic (M1) se strká prst do lučíku při každém vyhazování zásobníku.
- Sud
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX