Oprávnění nošení zbraně kategorie B
- kubinator
Příspěvek#1 » ned 27. pro 2009, 16:26
Pěkný den, protože mám všechny potřebné zkoušky a prohlídky za sebou, půjdu si zažádat o vydání ZP skupiny A, B, E. Zároveň bych rád měl v ZP uvedeno právnění nosit zbraň kategorie B.
Můj dotaz je následující: Vydá mi PČR ZP i s tímto oprávněním, i když zatím ještě žádnou zbraň nevlastím? Koukal jsem se na patřičnou žádost - http://zbranekvalitne.cz/data/docs/zado ... voleni.pdf - a je zde poměrně hodně kolonek s konkrétními údaji, které ještě stále nevím (údaje o zbrani) ...
Nebo jen stačí vyplnit hlavičku a důvod žádosti?
Díky za info.
Můj dotaz je následující: Vydá mi PČR ZP i s tímto oprávněním, i když zatím ještě žádnou zbraň nevlastím? Koukal jsem se na patřičnou žádost - http://zbranekvalitne.cz/data/docs/zado ... voleni.pdf - a je zde poměrně hodně kolonek s konkrétními údaji, které ještě stále nevím (údaje o zbrani) ...
Nebo jen stačí vyplnit hlavičku a důvod žádosti?
Díky za info.
- Missak
Příspěvek#2 » ned 27. pro 2009, 16:46
Pokud si spolu s žádostí o vydání ZP nepodáš i "nákupku", tak ti do ZP to oprávnění nenapíší (většinou) a třeba za měsíc si budeš muset nechat vystavit nový ZP (až budeš mít zbraň). Proto je lepší dát zároveň i žádost ke koupi zbraně (pozor, platnost je 1 rok), uvést na ní, že chceš zbraň i na nošení, protože ji kupuješ na ochranu zdraví života a majetku. (mohl by jsi ji kupovat jen na sport a to ji potom nemůžeš nosit, nebude-li to uvedeno v žádosti).
podle nového zákona už nemusiš uvádět podrobnosti ke zbrani, pokud je neznáš. stačí tedy uvést např. "pistole samonabíjecí" nebo "revolver", podle toho, co chceš. pokud víš ráži, můžeš uvést, ale pokud si nejsi jistý, co koupíš, tak raději neuváděj. někde by s tím mohli mít problémy a mohli by chtít více, tak je odkaž na zákon, který ti to neukládá.
Nosit můžeš jen zbraň kat.B, na kterou ti bylo uděleno povolení, tedy jak jsem psal výše, musí to být uvedeno na nákupce (což je trochu paradox, protože v PZ to potom uvedeno není a teoreticky by jsi mohl nosit jakoukoliv vlastní zbraň B, ale bohužel tomu tak není), takže na to nezapomeň - v nákupce podtrhnout.
podle nového zákona už nemusiš uvádět podrobnosti ke zbrani, pokud je neznáš. stačí tedy uvést např. "pistole samonabíjecí" nebo "revolver", podle toho, co chceš. pokud víš ráži, můžeš uvést, ale pokud si nejsi jistý, co koupíš, tak raději neuváděj. někde by s tím mohli mít problémy a mohli by chtít více, tak je odkaž na zákon, který ti to neukládá.
Nosit můžeš jen zbraň kat.B, na kterou ti bylo uděleno povolení, tedy jak jsem psal výše, musí to být uvedeno na nákupce (což je trochu paradox, protože v PZ to potom uvedeno není a teoreticky by jsi mohl nosit jakoukoliv vlastní zbraň B, ale bohužel tomu tak není), takže na to nezapomeň - v nákupce podtrhnout.
- Patrik
- Jovah
Příspěvek#5 » čtv 14. led 2010, 12:36
To MarK: Měl bych poznámku k diskuzi o skrytém nošení. Myslím si, že text zákona .. zbraně a střelivo nesmí nosit viditelně .. jednoznačně říká, že nesmí být vidět, že u sebe máš zbraň, ať už bez, nebo v jakémkoli obalu. Nemluví totiž o neviditelné zbrani (např v pouzdře od P 08), ale o neviditelném nošení. Jedná se pořád o režim Nošení. Pro případ Držení totiž zákon dokonce povoluje viditelné nošení (např. cestou do revíru) když říká, že zbraň musí být v obalu, např. v tramvaji. Čili tady chce zbraň neviditelnou, ale povoluje viditelné přenášení.
- MarK
Příspěvek#6 » čtv 14. led 2010, 16:53
To je slovíčkaření a mezi pouzdrem na zbraň s jasnou siluetou přes koženou etuji až po ledvinku jsou dost subjektivní rozdíly.
Některé lidi nenapadne ani u zbraňového pouzdra, že jde o zbraň, jiným je při pohledu na danou ledvinku jasné, co ukrývá.
Stejně tak třeba boule pod tričkem - někdo pozná na první pohled, že jde o zbraň, další to bude považovat třeba za mobil. Je to pak "skryté"? A tak by se dalo pokračovat.
I proto se kloním spíše k výkladu o ne viditelné zbrani, protože to je mnohem zřejmější a jasně označitelné skryto/neskryto.
Pokud to někdo chcete přesně, tak napište dotaz na MVČR, tohle jsou dost subjektivní názory.
Některé lidi nenapadne ani u zbraňového pouzdra, že jde o zbraň, jiným je při pohledu na danou ledvinku jasné, co ukrývá.
Stejně tak třeba boule pod tričkem - někdo pozná na první pohled, že jde o zbraň, další to bude považovat třeba za mobil. Je to pak "skryté"? A tak by se dalo pokračovat.
I proto se kloním spíše k výkladu o ne viditelné zbrani, protože to je mnohem zřejmější a jasně označitelné skryto/neskryto.
Pokud to někdo chcete přesně, tak napište dotaz na MVČR, tohle jsou dost subjektivní názory.
- Kurt
Příspěvek#7 » čtv 14. led 2010, 18:59
Vznášet dotaz na MVČR zdá se mi býti nošením sov do Atén. Takový dotaz je tam již zodpovězen - pravda, týká se "starého" zákona, ale v tom aktuálním ke změně podmínek pro nošení nedošlo.
Odpověď MVČR: http://web.mvcr.cz/archiv2008/bezpecnos ... dp002.html
Odpověď MVČR: http://web.mvcr.cz/archiv2008/bezpecnos ... dp002.html
- Doolittle
Příspěvek#8 » sob 14. črc 2012, 18:57
Zdravím! Připravuji se zatím teoreticky na zkoušky k získání ZP a čtu úplně všechno, tak jsem narazil i na toto. Chci se zeptat, asi je to trochu hloupá otázka, ale když si pak zažádám o ZP a podám rovnou tu nákupku jak říkáte, za předpokladu že uvedu alespoň typ zbraně atd. co musím všechno zaškrtnout v tom řádku vlastnictví/držení/nošení??? Stačí to nošení, aby mi rovnou dali onu kouzelnou formulku na ZP nebo musím zaškrtnout i vlastnictví, abych mohl zbraň po schválení rovnou zakoupit? Omlouvám se, ale nechci tam pak vypadat divně 

- Vaki
- kasrman
Příspěvek#12 » sob 14. črc 2012, 19:46
já byl žádat ve středu.vyplnil sem to ve spolupráci s policajtem.chtěl sem mít nošení zbraně b a zároven i nákupku.já psal a on mě ditoval a pak skontroloval.pistoli mám na nošení a sport.a diktoval mě ntam nějaký paragrafy a pak si mám příjt a už to bude vše udělaný naráz.tak se uvidí
- Vaki
Příspěvek#13 » sob 14. črc 2012, 20:05
Ochota lidí na přepážce se dost liší, zatím jsem se ale vždy setkal s kladným a nápomocným přístupem. Když jsem žádal o první povolení, taky mi nadiktovali co tam mám napsat a obešlo se to i bez paragrafu, pouze "ochrana života, zdraví a majetku". O další nákupku budu žádat někdy na podzim tak se uvidí jak moc ochotní jsou letos 

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí