Zabezpečení zbraní během dovolené...
- matyman2
Příspěvek#1 » ned 20. kvě 2012, 09:58
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak to děláte se zbraněmi když potřebujete odcestovat. Myslím třeba týden dovolené, nebo tři dny služební cesta.... Dá se zbraně dát do úschovy na policii, nebo máte někdo zkušenost s uschováním zbraní u prodejce (někteří to nabízejí) a případně na kolik to vyjde? Jsem nováček, tak se možná ptám na samozřejmou věc, prosím neukamenujte mne...
- MarK
Příspěvek#2 » ned 20. kvě 2012, 10:55
Pokud máš zabezpečeno dle nařízení vyhlášky, není třeba nic víc. Spíše se soustředit na všeobecné věci proti vykradení (bezpečnostní dveře, okna, vybírání schránky sousedem apod., případně napojení na PCO).
Jinak úschovu nabízejí mnozí prodejci či střelnice, ale kvůli týdenní dovolené mi to nepřijde nutné.
Jinak úschovu nabízejí mnozí prodejci či střelnice, ale kvůli týdenní dovolené mi to nepřijde nutné.
- Vaki
Příspěvek#3 » ned 20. kvě 2012, 12:09
Jelikož mám (zatím) jednu krátkou, pokud cestuju po čr tak beru sebou. Pokud cestuju mimo čr, tak uzamykám (zámek zbraně + zamčený kufřík) a celé ukládám do velkého trezoru. Čistě teoreticky zákon nedefinuje jak přesně uskladnit jednu krátkou zbraň, ale víte jak... nechci riskovat.
- mobil-man
Příspěvek#4 » ned 20. kvě 2012, 12:34
Čistě teoreticky to zákon upravuje:
§ 58
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.
Můj názor je, že vaše zabezpečení je více než vhodné, ale muselo by se to asi posuzovat vzhledem k dalším okolnostem jako je místo uchovávání atd. - třeba jestli tímto způsobem uchováváte zbraň v bytě, kam má přístup velmi široký okruh lidí, nebo to je v domě, kde bydlí jen rodina a šlo by vymyslet mnoho případů, ale judikatura chybí. Každopádně výkladem by se asi došlo k tomu, že pokud je k uložení <10 zbraní třeba certifikovaný trezor, tak k uložení <2 zbraní budou ty požadavky nižší dle logického výkladu.
§ 58
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.
Můj názor je, že vaše zabezpečení je více než vhodné, ale muselo by se to asi posuzovat vzhledem k dalším okolnostem jako je místo uchovávání atd. - třeba jestli tímto způsobem uchováváte zbraň v bytě, kam má přístup velmi široký okruh lidí, nebo to je v domě, kde bydlí jen rodina a šlo by vymyslet mnoho případů, ale judikatura chybí. Každopádně výkladem by se asi došlo k tomu, že pokud je k uložení <10 zbraní třeba certifikovaný trezor, tak k uložení <2 zbraní budou ty požadavky nižší dle logického výkladu.
- Alcatraz
- matyman2
Příspěvek#6 » ned 20. kvě 2012, 14:36
Ačkoliv mám jen dvě krátké, mám na ně certifikovaný trezor. Já prostě i přes ten trezor a další věci nechci nechat zbraně po dobu 12 dní, kdy budeme na dovolené doma. Proto jsem se ptal jestli nemáte někdo zkušenosti s uschováním zbraní třeba u prodejce. Vím jak mi zákon udává zabezpečit zbraně, na to jsem se neptal
- Reyes
Příspěvek#7 » ned 20. kvě 2012, 15:04
A co třeba nějakej kámoš? Jasně, bylo by potřeba vyřídit nákupky a pořešit nějakou smlouvičku o zapujčení (co všechno je potřeba ošefovat se tu v nějakým tématu podrobně řešilo), ale osobně bych to viděl jako dobrou alternativu (pakliže je k dipozici někdo komu se dá věřit).
U Policie by to jít mělo. Pokud vím, tak nejde o žádnou standardní službu, ale spíš záleží na ochotě a domluvě s konkrétními policisty, kdyžtak zavolej na svoje oddělení a budeš vědět víc.
Jinak u těch podnikatelů v oboru zbraní to jde určitě, stačí pohledat ve svým okolí někoho kdo to nabízí (prodejci, střelnice apod.), nečekal bych nijak závratný částky - co jsem třeba teď narychlo našel cca do 100kč/týden.
U Policie by to jít mělo. Pokud vím, tak nejde o žádnou standardní službu, ale spíš záleží na ochotě a domluvě s konkrétními policisty, kdyžtak zavolej na svoje oddělení a budeš vědět víc.
Jinak u těch podnikatelů v oboru zbraní to jde určitě, stačí pohledat ve svým okolí někoho kdo to nabízí (prodejci, střelnice apod.), nečekal bych nijak závratný částky - co jsem třeba teď narychlo našel cca do 100kč/týden.
- matyman2
Příspěvek#8 » ned 20. kvě 2012, 15:12
Mě už taky napadlo to dát ke kamarádovi také střelci, ale zase toho papírování okolo je docela dost a času málo, pokusím se zavolat na náš zbrojní inspektorát a nějak se tam s nimi domluvit. To je ostatně varianta, která by mne během dovolené asi nejvíc zajistila ,,klidný spánek''
- Vaki
Příspěvek#9 » ned 20. kvě 2012, 17:58
Úschovu zbraní dále nabízí některé střelnice, je to samozřejmě růné kus od kusu, na komerčních zpoplatněno... ale i to je možnost. Dále tuto službu nabízí některé společnosti namátkou jsem jí viděl u několika bezpečnostních agentur ale tam je to zase otázka osobních preferencí, já bych do toho nešel 

- fíša
- speedee82
Příspěvek#11 » ned 20. kvě 2012, 20:51
Tak teď nevím,jaké papírování máš na mysli. Pokud necháš zbraň u kámoše (ideál v trezoru) tak splníš literu zákona. Pokud samozřejmě kámoš není blbec a nebude je tahat na procházky,nedej bože někde střílet. Ty musíš zabezpečit proti ztrátě,zneužití a odcizení. A je jedno,kde. Já mám taky zbraně u rodičů,kteří nejsou držiteli zbrojního průkazu. Manželka doma zbraně nechce a rodiče se ničeho nedopouští,protože klíče od trezoru mám jen já. Ty ty zbraně nepřenecháš,ani nezapůjčíš. Ty je tam jen bezpečně uložíš aby na ně nikdo nemohl. Opravte mě prosím,jestli se pletu.
- MarK
Příspěvek#13 » ned 20. kvě 2012, 22:54
Jen spekuluji, ale myslím, že pokud instituce nemá k tomuto účelu zbrojní licenci, není to zákonné uložení zbraně (svěření zbraně osobě (právnické) bez oprávnění danou zbraň držet).
Druhak jsem si celkem jist, že to prakticky všechny banky vylučují ve svých podmínkách (KB: bezpečnostní schránku nelze využívat pro úschovu zbraní, střeliva; UCB: nájemce je oprávněn užívat schránku k uložení ..., ne však k úschově zbraní, střeliva; ČS: jako nájemce bezpečnostní schránky má klient oprávnění používat schránku k úschově cenností a listin, nikoliv k úschově zbraní, střeliva atd.). Myslím, že opravdu není třeba vymýšlet krkolomné cesty, když existují možnosti úschovy u firem, které se zbraněmi zabývají.
speedee82: Myslím, že pokud jde o zbraň kat. B, tak ji jen tak ke kamarádovi dát nemůžeš, protože nemá oprávnění ji držet. U kat. C to problém není, pokud má kamarád platný ZP. Když máš zbraně u rodičů v trezoru, tak je tím máš zabezpečené před zneužitím i rodiči. Stejně by to bylo i u kamaráda, pokud u něj máš vlastní trezor, do kterého máš přístup jen ty.
Toť jen můj výklad litery zákona.
Druhak jsem si celkem jist, že to prakticky všechny banky vylučují ve svých podmínkách (KB: bezpečnostní schránku nelze využívat pro úschovu zbraní, střeliva; UCB: nájemce je oprávněn užívat schránku k uložení ..., ne však k úschově zbraní, střeliva; ČS: jako nájemce bezpečnostní schránky má klient oprávnění používat schránku k úschově cenností a listin, nikoliv k úschově zbraní, střeliva atd.). Myslím, že opravdu není třeba vymýšlet krkolomné cesty, když existují možnosti úschovy u firem, které se zbraněmi zabývají.
speedee82: Myslím, že pokud jde o zbraň kat. B, tak ji jen tak ke kamarádovi dát nemůžeš, protože nemá oprávnění ji držet. U kat. C to problém není, pokud má kamarád platný ZP. Když máš zbraně u rodičů v trezoru, tak je tím máš zabezpečené před zneužitím i rodiči. Stejně by to bylo i u kamaráda, pokud u něj máš vlastní trezor, do kterého máš přístup jen ty.
Toť jen můj výklad litery zákona.
- Gobey
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva