ZP a přestupek

kastanx

Příspěvek#1 » ned 31. kvě 2020, 20:12

Mám dotaz, před měsícem jsem při couvání porazil značku parkování pro invalidy. Zavolal jsem PČR a vyřešili jsme to na místě blokovou pokutou 300kc. Vím že podle zákona dopravní přestupky bez alkoholu nemají vliv na spolehlivost, přesto by mě zajímalo jestli tu je někdo kdo dostal ZP s podobným přestupkem.
Ještě by mě zajímalo jestli se bere jako přestupek pokuta od revizora bez přítomnosti MP. Tohle bylo asi rok zpátky. Tohle jsou moje jediné přestupky a i tak mám strach jestli to nebude vadit.
Děkuji za odpovědi

CzechJoker

Příspěvek#2 » ned 31. kvě 2020, 20:20

Viz zákon: https://zbranekvalitne.cz/zbrojni-pruka ... ro-ziskani
Jinými slovy, tyhle věci nemají vliv na posouzení bezúhonnosti.

mobil-man

Příspěvek#3 » ned 31. kvě 2020, 22:54

Pokuta od revizora není pokuta, je to přirážka k jízdnému (nejde o sankci, jde o "příplatek" k jízdence za jízdu bez jízdenky a vyplývá z přepravních podmínek). Z hlediska spolehlivosti, resp. vůbec správního trestání a přestupkového práva to má podobnou povahu jako nákup jízdenky ve vlaku s přirážkou, vs. nákup jízdenky ve stanici.

Ten přestupek dopravní nesouvisí s alkoholem, navíc pokud je bez bodů, zřejmě nebude ani na kartě řidiče. Musel bys opsat to konkrétní ustanovení § z bločku.

kastanx

Příspěvek#4 » pon 1. čer 2020, 00:05

Na bločku je 125c/1(špatně čitelné písmeno, podezření na k) což by mělo být tohle
https://www.kurzy.cz/zakony/361-2000-za ... graf-125c/
k) jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona.

Pak mi to nejvíce pasuje na paragraf 4 a) https://www.kurzy.cz/zakony/361-2000-za ... aragraf-4/

mbem

Příspěvek#5 » pon 1. čer 2020, 06:39

Do karty řidiče by se měly dostat všechny postihnuté přestupky proti bezpečnosti a plynulosti provozu, i ty nebodované. Avšak z těchto mají na posuzování spolehlivosti (pojem bezúhonnost se používá u trestných činů) skutečně vliv pouze ty alkoh/drogové. Správně je tu také uvedeno, že pokuta od revizora není přestupkem. Pokud je to všechno, co máte na svědomí, není se čeho bát. ;)

Blacky

Příspěvek#6 » pon 1. čer 2020, 08:16

Přesně. .) O tchýni v mrazáku nemluvte a šup na OZSBM pro přihlášku na zkoušky. :)

Branibor

Příspěvek#7 » pon 1. čer 2020, 20:15

kastanx píše:Na bločku je 125c/1(špatně čitelné písmeno, podezření na k) což by mělo být tohle
https://www.kurzy.cz/zakony/361-2000-za ... graf-125c/
k) jiným jednáním, než které je uvedeno pod písmeny a) až j), nesplní nebo poruší povinnost stanovenou v hlavě II tohoto zákona.

Pak mi to nejvíce pasuje na paragraf 4 a) https://www.kurzy.cz/zakony/361-2000-za ... aragraf-4/

Na bloku je kromě 125c/1k) pravděpodobně, ještě co si porušil. Tady nejspíš 5/1b) nevěnovaní se řízení.

JohnnyR

Příspěvek#8 » pát 28. srp 2020, 15:39

Zdravím, chci se zeptat mám za sebou úspěšně zkoušky na ZP. Chci se zeptat mám nějaké resty z mládí exekuce a nezaplacenou pokutu. Bude mi vydán ZP když mě připustili ke zkouškám nebo mě budou teprve lustrovat? Děkuji za odpověď.

Cemada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pát 28. srp 2020, 15:45

Lustrují až po podání žádosti o vydání ZP.

JohnnyR

Příspěvek#10 » pát 28. srp 2020, 15:52

Cemada píše:Lustrují až po podání žádosti o vydání ZP.

A budou přihlížet na dluhy?

Cemada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » pát 28. srp 2020, 16:16

Řeší spolehlivost (přestupky) a bezúhonnost (trestné činy). Jestli dluhy spadají do něčeho z tohoto, tak ano. Jinak asi nee.

krtek2k

Příspěvek#12 » pát 28. srp 2020, 19:15

Proč chceš ZP, když máš dluhy? Bude se ti hůř splácet, zbraně a střelivo stojí nemalý peníz (já jen střílení mám asi 3tis měsíčně). Radši nejdřív všechno splať a dluhům se zdaleka vyhni. Život s dluhy není život.

JohnnyR

Příspěvek#13 » pát 28. srp 2020, 19:42

krtek2k píše:Proč chceš ZP, když máš dluhy? Bude se ti hůř splácet, zbraně a střelivo stojí nemalý peníz (já jen střílení mám asi 3tis měsíčně). Radši nejdřív všechno splať a dluhům se zdaleka vyhni. Život s dluhy není život.

Právě je to taková propustka k lépe placené práci abych mohl vše doplatit.

KarelKos

Příspěvek#14 » čtv 12. srp 2021, 15:43

Zdravím, mám dotaz. V roce 2010 jsem přišel o RP za alkohol. Mohu si teď zažádat o ZP? Děkuji za odpověď.

marinakus

Příspěvek#15 » čtv 12. srp 2021, 15:52

Ano. Pokud to byl přestupek. Jednak to byl jen jeden přestupek, jednak už uplynula dávno potřebná doba a za třetí se do 1. 7. 2014 alkohol za volantem, pokud se jednalo o přestupek, do spolehlivosti k ZP nebral. U trestného činu opilství by to bylo trochu jinak a záleželo by především na verdiktu soudu. Ale i tam by již uplynulá doba od rozsudku měla být dostačující.

Zpět na