AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

antonspelec

Příspěvek#1846 » pát 12. čer 2020, 21:08

Machead píše:Tak tak vypredane a hodne dlho aj bude vypredane. Na nasom trhu co sa da kupit je toho malo, vacsinou 1 kus a ak natrafite na nieco prijatelne dobre za prijatelne prachy, mate stastie.

Az sa vypreda, nebude uz nic hodne dlhu dobu. Stale obmedzenia vo vyrobe, doprave kvoli Covid a panika v USA kde zbrane nakupuju aj doterajsi odporcovia zbrani nenapoveda, ze nove dodavky pridu v dohladnej dobe.

Predpokladam tak 1 rok, kym sa to upokoji. Co bude dovtedy a ako dopadne prijatie smernice v nasich koncinach tiez nevytvara pocit istoty. Kto fakt chce, nech kupi co je, lebo potom je mozne, ze nebude. Alebo bude musiet pouzivat 10 ranovy zasobnik co je na smiech.

Problemy s dostupnosti (a nejen zbrani, ale i dilu) zejmena a USA muzu potrvrdit. Aktualne koukam po plynove AR15 pro kolegu (a mozna i pro sebe) a posledni tyden jsem se bavil se dvema ruznymi prodejci/dovozci a oba mi potvrdili, ze co nemaji skladem (nebo neni skladem v Evrope), je aktualne s dostupnosti dost mizerie. Nektere dily na custom pusky udajne budou trvat i klidne 1 rok. Ale i standardni zbrane podle katalogu mnohem delsi dodaci lhuta-US trh je proste pro vyrobce priorita. A stran tech dilu-pry jsou problemy s dily z kovu od nekterych vyrobcu-nemaji udajne napr. dost hliniku na vyrobu.
Myslim, ze neni duvod k panice, ale kdo chce nejakou, co neni vyrobena v CR ci okoli, tak bud berte skladovky a nebo se smirte s dlouhou cekaci lhutou...

gabriel24

Příspěvek#1847 » sob 13. čer 2020, 14:18

zatial 250 nabojov bez zadrzky, ci ineho problemu... jediny, ale ten pripisujem zasobniku, ze obcas posledny naboj nezoberie, iba ostane zaver vzadu ako keby bol zasobnik prazdny...
inak naboj, ktory nevystrelim, iba ho vyhodim z komory ma na zapalke malu botku, priehlbinku od uderniku, to nevadi? ma to tak byt?

Machead

Příspěvek#1848 » sob 13. čer 2020, 15:26

Vycistil si riadne bcg a zavornik aj komoru pred prvym pouzitim? Nemalo by sa to diat ale nie je to nic nezvycajne, ak to fakt nejde do extremu.

Strelivo kupovane ci vlastne?

tomas fuk

Příspěvek#1849 » sob 13. čer 2020, 15:51

Vidim to uplne stejne, jako Machead. Taky se mi to stavalo, kdyz jsem pouzival nevhodne mazivo na BCG. Po nejakem mnozstvi vystrelenych naboju prestal dovirat zaver. On se vlastne dovrel uderem kladiva. Na zapalce nepatrny dulek od zapalniku. Po vymene maziva vse bez problemu.

gabriel24

Příspěvek#1850 » sob 13. čer 2020, 16:42

Machead píše:Vycistil si riadne bcg a zavornik aj komoru pred prvym pouzitim? Nemalo by sa to diat ale nie je to nic nezvycajne, ak to fakt nejde do extremu.

Strelivo kupovane ci vlastne?

nie :o :o :o
tak az teraz som to rozobral a vycistil a premazal balistolom...
prvych 100ran po kupe bez cistenia, potom som vycistil, neskutocne zasrate to bolo.... a dnes dalsia strelba cca 150 a skoro ziadne necistoty, asi od vyroby tam bol nejaky sajrajt... uvidim ci sa to bude diat znovu

gabriel24

Příspěvek#1851 » sob 13. čer 2020, 16:50

bcg treba komplet rozobrat a vycistit premazat? alebo ho staci vybrat prezistit a namazat? ako casto?cca... strielam PMC Bronze

izerS18

Příspěvek#1852 » sob 13. čer 2020, 17:29

Hele, u nove zbrane rozeberu, vylestim, namazu. Mam klid, ze je vse OK nespoleham, ze to udelal nekdo jiny. U DD cistim po 300 ranach a pohoda. U cca 400 rany se mi stalo, ze naboj nebyl odpalen, jen "razitko" na zapalce. Dalsich asi 30 rana dala v pohode. Po vycisteni uz dale vse ok. PMC mam taky, nijak nespini, takze tech 300 ran nebo po akci, kdy dam 400-450.

Machead

Příspěvek#1853 » sob 13. čer 2020, 17:32

Pri prvom pouziti treba rozobrat a vycistit – bezne rozobratie tzn. vybrat zaistovaci kolik udernika, udernik, zaistovaci cap zavornika, zavornik a riadne precistit. Mozu tam byt zvysky konzervacnej vazeliny, ktora moze byt zatuhnuta a udernik sa nemusi uplne vracat naspat.

Potom staci namazat vodiacu cast zavornika, zaistovaci cap, zlozit a namazat kolajnicky nosica zavornika (nie cely, to je zbytocne).

Cistit podla vkusu kazdeho sudruha, nemaj boj, dobre urobena AR-15 nema problem aj s 30 tisic ranami bez cistenia, ale ten sajrajt potom…
Ja cistim podla nalady, niekedy po par tisic,niekedy po tisicke. Zhruba po tej tisicke.

Sutaznu pusku cistim pred kazdou sutazou, tam ale skor ide viac o kontrolu sucasti nez o cistenie. kontrolujem plynove kruzky, ci nie su prasknute, ci tesnia (tzn. ak zavornik ide lahko sam naspat ked ho dam smerom nahor, tak to je ZLE). kontrolujem ci nie su praskliny na cape zavornika, na vytahovaci, ci ramena zavornika nenesu znamky mozneho praskania. Dobry zavornik musi vydrzat minimalne 10-20 tisic ran.

Hlaven cistim podla nalady, najdolezitejsia je korunka ak clovek vie ze ma kvalitnu presnu hlaven a presnost zacina klesat, obvykle tak po 1 tisicke.
Bacha, velmi opatrne a nie na hulvata nejakym nozikom!!! Chce to sadu mosadznych (nie ocelovych) cisteni pre AR-15.

gabriel24

Příspěvek#1854 » sob 13. čer 2020, 17:43

ok, vdaka, BCG som este nerozoberal, takze idem nato :mrgreen:

zarozak

Příspěvek#1855 » ned 14. čer 2020, 06:25

Ten důlek na zápalce je zcela normální u každého volně plovoucího zápalníku,tak samo to dělá kalach,kosa a určitě i mnoho dalších se najde.Samozřejmě to nesmí být kráter těsně před odpalem,coby důsledek váznoucího zápalníku

izerS18

Příspěvek#1856 » ned 14. čer 2020, 09:55

Ten dulek tam byl po tom, co jsem zmackl spoust;-) Kontroloval jsem, co se stalo, ze nebyl vystrel a bud proste chyba zapalniku nebo vadny naboj...

wolfdog22

Příspěvek#1857 » ned 14. čer 2020, 20:32

Čus,
nevěděl by někdo, kde v Česku sehnat tenhle typ předpažbí (carabine lenght drop-in prodloužený až před nosič mouchy) za rozumnou cenu (tak cca 2000 Kč) ?:
https://www.anod.cz/predpazbi_utg_pro_a ... MTU015SSM/

Cemada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1858 » ned 14. čer 2020, 20:37

Přímo UTG jej má za 115 USD => 2700 kč (aktuální kurz) + clo a DPH. To se na tvé 2tis asi nedostane.
Ale jestli bude nějaká alternativa...

wolfdog22

Příspěvek#1859 » ned 14. čer 2020, 20:55

Přímo UTG nevyžaduju. Zaujal mě koncept toho předpažbí, ale dávat skoro 4000 kč (quad rail verze) za předpažbí na norka se mi dávat nechce.

Cemada
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1860 » ned 14. čer 2020, 21:00

Jo, já se taky trochu přehlédl. Čumět celý den do PC asi není nic dobrého pro oči ani mozek :D

Ale googlím a hledám, třebas tohle:
https://www.armed.cz/predpazbi-pro-ar15-perun-arms/
https://www.wildgame.cz/predpazbi-imi-a ... _z1208295/

Ale to zase není až před mouchu...

Tak že by jeden kousek:
https://www.molle.cz/utg_m4_car_leng_ex ... T-HG416SE/

Zpět na