Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
- majlont
Příspěvek#5732 » čtv 24. srp 2017, 13:50
Pro žadatele o ZOZ jsem vyrobil dokument, který může dát žadateli rámcovou přestavu, co ho čeká (bez nároku na úplnost a správnost). Neberte text jako dogma - každý komisař si řídí průběh zkoušky sám a proto může použít odlišné povely, může mít odlišné požadavky ....
Text naleznete zde http://www.artav.cz/pdf/ZOZ_24_8_2017.pdf
Text naleznete zde http://www.artav.cz/pdf/ZOZ_24_8_2017.pdf
- cmk
Příspěvek#5733 » čtv 24. srp 2017, 14:02
Pekny, akorat skoro delsi, nez samotne narizeni vlady 
Kdo by chtel kratsi soupis, tak zde, strana 3
http://www.kops.cz/userFiles/zp_komplet-material.pdf
Vubec ted neresim, co je lepsi, horsi.. Jsou to proste 2 ruzne dokumenty o tom samem, ale v ruznem rozsahu vychazejici z jineho ucelu sepisovani... Beztak kdo ma rozum, projde si nekde kurzem.

Kdo by chtel kratsi soupis, tak zde, strana 3

Vubec ted neresim, co je lepsi, horsi.. Jsou to proste 2 ruzne dokumenty o tom samem, ale v ruznem rozsahu vychazejici z jineho ucelu sepisovani... Beztak kdo ma rozum, projde si nekde kurzem.
- cmk
Příspěvek#5734 » úte 29. srp 2017, 16:10
Realne zkusenosti píše: Komisař podrobně vysvětlil, co bude požadovat a za co bude vyhazovat. Téměř se omlouval, že nám to nemůže ukázat, ale jen popsat, protože mu to neumožňuje nový zákon. Nabádal k tomu, abychom se přes sklo dívali, jak to dělají ti před námi. Dělal jsem jen krátkou (ČZ 75), nechtěl ránu jistoty s tím, že to zbraním škodí a důvod pro to je jen u zbraní se skrytým kohoutem.
Jak je videt, zadny predpis i v tech mistech, kde je napsany jednoznacne, nedokaze vyloucit lidskou chybu

a) v postupu pri briefingu pred praktickou casti se NIC NEMENI - takze "jen popsat, protoze mu to neumoznuje novy zakon" je nesmysl
b) novy zkusebni rad jasne popisuje 4 regulerni povinne uznatelne moznosti ukonceni kontroly zbrane (a v podstate vylucuje jen zbran odlozenou se spustenym zaverem, natazenym bicim mechanismem a nezajistenou poijstkou) - takze "nechtel i pistole ranu jistoty" je blbost (i s ohledem na oduvodneni).
- marinakus
- cmk
- marinakus
Příspěvek#5737 » úte 29. srp 2017, 21:33
Tak ono kromě toho naprostého základu, který by se měl naučit každý, kdo není úplný dement, se do nepovinné části přesunulo skoro vše. Nebo je tolik variant, že je to skoro jedno. Nad některými fakt žasnu. Znalost zbraní a obecný alespoň nějaký přehled už není nijak žádoucí. Je úsměvné, jak sami dohlížející policisté jsou vyvaleni z toho, když jim vysvětlíš, co dle platné nové legislativy všechno nemůžeš nebo naopak musíš. Většinou si to nikde zatím neměli čas ani přečíst, protože jsou zavaleni jinými kravinami. Kam to spěje nějak nechápu a "jsem z toho poněkud rozpačitý".
- cmk
Příspěvek#5738 » úte 29. srp 2017, 21:51
Hele, jak rikam... Na moji zkousce se nemeni lautr nic (snad krome toho, ze nebudu vyzadovat ukazani bezpecneho spusteni kohoutu). "Znalost" zbrani a obecny prehled jsem sice ucil, ale nezkousel (a kdyz uz zkousel, tak jsem nevyhazoval na otazkach), nebot uz zkusebni rad platny do 31.7. mi nejen neprikazoval, ani neumoznoval nekoho vyhodit za to, ze neumel popsat princip blokace uderniku (priklad).
A mozna prave proto, ze odlisne od toho nekteri komisari zkouseli voloviny a vyhazovali za nesmysly, tak to dopadlo tak, ze nam zkousku v podstate predkreslili a mozna nas zrusej uplne
Nechci vnitraky branit vic, nez si zaslouzi, ten novy zkusebni rad neni uplne podle mych predstav, ale za to, ze takhle konkretne resili si bohuzel muzeme my komisari ;-( (resp. cast z nas).
A mozna prave proto, ze odlisne od toho nekteri komisari zkouseli voloviny a vyhazovali za nesmysly, tak to dopadlo tak, ze nam zkousku v podstate predkreslili a mozna nas zrusej uplne

- marinakus
Příspěvek#5739 » úte 29. srp 2017, 22:31
Nojo, fajn. Já tam měl dneska chlapa, který zápasil s rozborkou CZ75 snad 5 minut. No nakonec rozebral. Pak zápasil stejně se sborkou a já celou dobu jen přemýšlel o tom, jestli ho můžu vyrazit, páč to není nikde uvedeno jako manipulační chyba, když s tím zápolí půl dne a nevzdá to. Zbraň byla zkontrolovaná a na mě ji nenamířil. Bezpečný směr dle nového dokonalého předpisu zachovávat až tak moc po kontrole zbraně nemusí. Pak si sáhl dvakrát na spoušť a já ho měl konečně legálně z krku. Tak nevím, jestli není někde zakopaný pejsánek. Možná jsem jen pomalejší v chápání.
A nechoď tolik do teoretických otázek. Myslím to tak, že by měl vědět např, jaký náboj do zbraně patří. To je snad i z hlediska bezpečnosti. Ale nakonec, když nemusí kontrolovat hlavně brokovnice před nabitím, tak co. Snad mu to dojde v praxi včas.
A nechoď tolik do teoretických otázek. Myslím to tak, že by měl vědět např, jaký náboj do zbraně patří. To je snad i z hlediska bezpečnosti. Ale nakonec, když nemusí kontrolovat hlavně brokovnice před nabitím, tak co. Snad mu to dojde v praxi včas.
- marinakus
- DJ Die
Příspěvek#5741 » stř 30. srp 2017, 07:30
marinakus: Kdo tohle proboha vymyslel? Vždyť ten původní systém nebyl úplně špatný, jen si někteří komisaři hráli na bohy.
A jestli fakt zruší odbornou způsobilost tak asi úplně přestanu chodit na ulici.
Proč u těch méně nebezpečných věcí třeba nezavedli něco jako striky v baseballu? Prst na spoušti při rozebírání, ale po kontrole? No to není dobré, máte strike a už to nikdy nedělejte. Udělat něco takové 3x a konec?
A jestli fakt zruší odbornou způsobilost tak asi úplně přestanu chodit na ulici.

Proč u těch méně nebezpečných věcí třeba nezavedli něco jako striky v baseballu? Prst na spoušti při rozebírání, ale po kontrole? No to není dobré, máte strike a už to nikdy nedělejte. Udělat něco takové 3x a konec?
- Střelka
Příspěvek#5742 » stř 30. srp 2017, 08:28
marinakus: tak já radši už léta chodím jen na klubovou střelnici, kam veřejnost přístup nemá.
Chodí si tam jen občas vystřelit policisté, ale v tu dobu tréninky rušíme. Nemám nic proti policistům, ale když je vidím, jak manipulují se zbraní, mám strach si vedle nich stoupnout na stav. A představa, že by manipulaci u zkoušek zrušili úplně, mi nějak rozklepává kolena.

- Petzold
Příspěvek#5743 » stř 30. srp 2017, 08:48
Klid, on je zatím za "myšlenkou", že by se prokazování odborné způsobilosti nahradilo rozsáhlejší teoretickou částí a placeným "povinným proškolením" odborné způsobilosti hlavně "obchodní zájem".
Přeci jen, 30 - 50 % neúspěšných žadatelů z 27 000 přezkoušených za rok je v důsledku spousta "uniklých příležitostí".

Přeci jen, 30 - 50 % neúspěšných žadatelů z 27 000 přezkoušených za rok je v důsledku spousta "uniklých příležitostí".

- majlont
Příspěvek#5744 » stř 30. srp 2017, 09:55
To DJ Die:
Ale ono to tak je:
Zkušební komisař zkoušku ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm "neprospěl", pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž bezprostředně ohrozí, nebo by v praxi bezprostředně ohrozil bezpečnost osob, nebo opakovaně poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem.
Opakovaně je, podle mne, 2x .....
Ale ono to tak je:
Zkušební komisař zkoušku ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm "neprospěl", pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž bezprostředně ohrozí, nebo by v praxi bezprostředně ohrozil bezpečnost osob, nebo opakovaně poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem.
Opakovaně je, podle mne, 2x .....
- marinakus
Příspěvek#5745 » stř 30. srp 2017, 12:05
Majlont : Máš naprostou pravdu. Ostatně normy máš zvládnuté jako vždy dokonale. Ono to ale není jen o normách. Prostě je téměř naprosto vyřazen logický úsudek komisaře a vše je vztaženo jen na konkrétní obsah několika málo bodů. Ostatní může být zoufalost ale je to nepovinnou součástí zkoušky, takže ani nemá cenu o tom přemýšlet nebo jakkoliv to posuzovat (to ani nesmíš). V podstatě přesně toho jsem se bál. Pak je zde další možnost, a to doslovná interpretace zkušebního řádu a prováděcí vyhlášky. To je zase druhá strana pangejtu, pokud to někdo tak pojme.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí