Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- cmk
Příspěvek#5656 » pát 21. črc 2017, 10:01
Zajimavosti:
- z teto normy vypadl "postup pri preruseni strelby"
- je vyslovne uvedeno bez dalsiho, ze nestaci slovni popis
- je vyslovne uvedeno, ze se vyhazuje bud za poruseni bezpecnosti, pri kterem se bezprostredne ohrozi bezpecnost, nebo za opakovane poruseni bezpecnosti (TEDY: pokud nekdo zapomene vyndat zasobnik pri vybijeni, zjisti to vcas, nikoho neohrozi, vynda ho a bezpecne dale vybiji, NENI TO DUVOD K VYHOZENI !!!)
Jinak obecne byly vyndany duplicity. V te 115ce reps. 221ce tolik praktickych zmen neni. Jsou tam zmeny v jinych vecech (evidence zbrani a streliva - zvlast datum porizeni a registrace apod...).
- z teto normy vypadl "postup pri preruseni strelby"
- je vyslovne uvedeno bez dalsiho, ze nestaci slovni popis
- je vyslovne uvedeno, ze se vyhazuje bud za poruseni bezpecnosti, pri kterem se bezprostredne ohrozi bezpecnost, nebo za opakovane poruseni bezpecnosti (TEDY: pokud nekdo zapomene vyndat zasobnik pri vybijeni, zjisti to vcas, nikoho neohrozi, vynda ho a bezpecne dale vybiji, NENI TO DUVOD K VYHOZENI !!!)
Jinak obecne byly vyndany duplicity. V te 115ce reps. 221ce tolik praktickych zmen neni. Jsou tam zmeny v jinych vecech (evidence zbrani a streliva - zvlast datum porizeni a registrace apod...).
- marinakus
Příspěvek#5658 » pát 21. črc 2017, 11:01
CMK : Honzo, a jak budeš ted hodnotit někoho, kde si nechtěně vystřelí bezpečným směrem nebo odloží zbraň s nábojem v komoře tím samým směrem. Je to zcela zásadní ale nikoho tím přece bezprostředně neohrozil. Ani prst na spoušti při míření do bezpečného směru přece nikoho neohrožuje.
- cmk
Příspěvek#5659 » pát 21. črc 2017, 12:40
Ja netvrdim, ze je to jednoznacny... Je to jen jednoznacnejsi a vzdycky se najde nekdo, kdo si to vylozi nejak "extremisticky" (jako ze zapomenuty zasobnik, i kdyz o krok pozdeji bezpecne vyndany, je ohrozeni, nebo naopak namireni s prstem na spousti mimo bezpecny uhel neni ohrozeni).
- marinakus
Příspěvek#5660 » pát 21. črc 2017, 12:45
Nebo to vezmeš opačně a pak nemůžeš vyhodit v podstatě za nic, pokud teda na tebe uchazeč zbraň přímo nenamíří. Já si svoji laťku nechám a pokud se to nebude vrchnosti líbit, ať mi noty seberou. Vždycky jsem musel zdůvodnit svůj postup především sám sobě. Na ostatní kašlu. V mém minulém povolání to ani jinak nešlo. A neodpověděl jsi mi.
- Petzold
Příspěvek#5661 » pát 21. črc 2017, 13:26
Já osobně sice nebudu muset měnit na zkoušce téměř naprosto nic a jestli si třeba někdo "řachne" do bezpečného směru při nabíjení zbraně, jde od zkoušky automaticky i nadále...ať si mně třeba před "Kachlíkárnou" veřejně upálí. 
I když ve vyhlášce zůstalo pár věcí, které se mi moc nelíbí, celou tu změnu kvituji kladně.

I když ve vyhlášce zůstalo pár věcí, které se mi moc nelíbí, celou tu změnu kvituji kladně.
- majlont
Příspěvek#5662 » pát 21. črc 2017, 14:11
Prst ruky na spoušti nebo v prostoru lučíku se považuje za porušení zásad bezpečné manipulace .....
Zkušební komisař zkoušku ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm „neprospěl“, pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním
a) poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž bezprostředně ohrozí, nebo by v praxi bezprostředně ohrozil bezpečnost osob, nebo
b) opakovaně poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem.
Nikde není definován pojem "..bezprostředně ohrozí, nebo by v praxi bezprostředně ohrozil..". Rozhodnutí je tedy plně v kompetenci komisaře s ohledem na danou situaci.
Můj výklad: Pokud mám zbraň připravenou k výstřelu, miřím do bezpečného prostoru, ale zrovna bezprostředně nestřílím a mám prst na spoušti/v lučíku, tak bezprostředně ohrožuji, protože například stačí, aby do mne někdo nechtěně vrazil a mohu nechtěně vystřelit i mimo bezpečný směr. Vzhledem k tomu, že "prst a lučík" mají svůj vlastní odstavec v předpisu, tak myslím, že toto zdůraznění spíše směřuje k výkladu, že je to ohrožující porušení zásad bezpečné manipulace. U ostatních prohřešků je to spíše diskutabilní a spíš tam bude muset být ta opakovanost.
Zkušební komisař zkoušku ukončí a v praktické části zkoušky ohodnotí žadatele stupněm „neprospěl“, pokud žadatel při praktické části zkoušky vlastním zaviněním
a) poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem, čímž bezprostředně ohrozí, nebo by v praxi bezprostředně ohrozil bezpečnost osob, nebo
b) opakovaně poruší zásady pro bezpečné zacházení se zbraněmi a střelivem.
Nikde není definován pojem "..bezprostředně ohrozí, nebo by v praxi bezprostředně ohrozil..". Rozhodnutí je tedy plně v kompetenci komisaře s ohledem na danou situaci.
Můj výklad: Pokud mám zbraň připravenou k výstřelu, miřím do bezpečného prostoru, ale zrovna bezprostředně nestřílím a mám prst na spoušti/v lučíku, tak bezprostředně ohrožuji, protože například stačí, aby do mne někdo nechtěně vrazil a mohu nechtěně vystřelit i mimo bezpečný směr. Vzhledem k tomu, že "prst a lučík" mají svůj vlastní odstavec v předpisu, tak myslím, že toto zdůraznění spíše směřuje k výkladu, že je to ohrožující porušení zásad bezpečné manipulace. U ostatních prohřešků je to spíše diskutabilní a spíš tam bude muset být ta opakovanost.
- cmk
Příspěvek#5663 » sob 22. črc 2017, 11:31
Co jsem mel osobni pohovor s vnitrakama, tak to bezprosredni je tam prave kvuli vyhazovacum za to, ze sice v jednom kroku zapomene vyndat zasobnik, ale v dalsim si to uvedomi a normalne to udela (a kvuli podobnym drobnostem)... Tak aby za to clovek nebyl hned vyhozen...
Ja taky nebudu menit vubec nic. V prumeru u me vyleti 50% lidi, z toho 35% na manipulaci, 10% na testech a tak 5% pri strelbe. A rozhodne nevyhazuju za voloviny... V podstate ten novej rad mi do toho nehrabne.
Ja taky nebudu menit vubec nic. V prumeru u me vyleti 50% lidi, z toho 35% na manipulaci, 10% na testech a tak 5% pri strelbe. A rozhodne nevyhazuju za voloviny... V podstate ten novej rad mi do toho nehrabne.
- majlont
- DJ Die
- majlont
Příspěvek#5670 » pon 24. črc 2017, 10:00
Stres samozřejmě dělá hodně, hlavně u dospěláků, kteří nejsou zvyklí, že by je někdo z něčeho testoval-zkoušel. Studenti VŠ dávají ZOZ bez problémů, protože jsou na učení i zkoušení zvyklí ze školy.
Myslím, že je to docela spravedlivé síto - pokud někdo nezvládne stres při zkouškách, těžko předpokládat, že by ho zvládl, když by se reálně dostal do situace, kdy by měl zbraň použít.
Myslím, že je to docela spravedlivé síto - pokud někdo nezvládne stres při zkouškách, těžko předpokládat, že by ho zvládl, když by se reálně dostal do situace, kdy by měl zbraň použít.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí