Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

scorpions.cz

Příspěvek#5611 » stř 12. črc 2017, 11:15

Na nástřelnou máš nárok, tak by ti ji měl komisař automaticky nabídnout. Vzdát se jí samozřejmě můžeš, ale pokud nedáš tvoje chyba. Běžně si skoro nikdo nebere nástřel na broknu. Na svých zkouškách střelbám velím sám ,protože jako komisař za tu zkoušku zodpovídám.

mlok

Příspěvek#5612 » stř 12. črc 2017, 11:23

Mě totiž mate skutečnost, že v navržené opravené vyhlášce 315 je v § 5 odst. 4 celý škrtnutý a více se tam o nástřelu nehovoří. https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORNANBJ9JO2

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5613 » stř 12. črc 2017, 13:03

Ono se nekolik veci duplikovalo v 315/2011 a 115/2014, takze se novelizace tech predpisu vyuzije k tomu, ze se to ocisti od tech veci, ktere byly v obou predpisech.

rumcajs_tr

Příspěvek#5614 » stř 12. črc 2017, 14:41

Boci píše:Když dělám správce a příjde někdo koho neznám,tak si beru krajní pravej stav a když se jde k terčům tak míjìm všechny ostatní.Ale kontroluju jen toho nového.,protože většinu chlapů tam potkávám tejden co tejden přes 20let.Jinak standart závěr v zadní poloze,prázdnej zásobník mimo zbraň u revolveru vyklopenej prázdnej válec.Ty starý chlapy to dělaj automaticky.

Kdyz jsem na strelnici, kde se chodi k tercum, tak to resim tak, ze dostrilim, zasobnik ven, shodim zaver, rana jistoty a pistole k pasu do pouzdra (bez zasobniku). Pak jdu k tercum. Prece nebudu nechavat valet pistoli na stolecku 25m za svymi zady bez dozoru, notabene vedle krabicky naboju... proste bouchacku porad u sebe.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5615 » stř 12. črc 2017, 15:03

To plati do chvile, nez budes strilet kosou :-) Ta se taha blbe :-)
A nejde u ni pouzit to, co delavam s opakovackou s odsuvnym zaverem, kterej si beru pro jistotu sebou... To je pak jistota, ze me nikdo netrefi mozji zbrani.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#5616 » stř 12. črc 2017, 15:18

Opravuji svuj komentar, ze nova 315/2011 neumoznuje provedeni vypusteni kohoutu pres palce, protoze povoluje prst v luciku jen na strelbu a ranu jistoty. V textu narizeni je "napriklad", takze "napriklad" i pri spousteni kohoutu to dava smysl...

majlont

Příspěvek#5617 » stř 12. črc 2017, 17:32

To: scorpions.cz + cmk
315/2011 a 115/2014 se nejen duplikovala, ale také vylučovala navzájem - právě u těch nástřelných :-)

315/2011, §5 (4) Správnost nastřelení zbraně si žadatel ověří třemi výstřely, které se do výsledku praktické části zkoušky nezapočítávají.

115/2014, §6 (5) Před zahájením hodnocené střelby je žadatel o vydání zbrojního průkazu oprávněn ověřit si správnost nastřelení zbraně, a to v případě krátké kulové a dlouhé kulové zbraně třemi výstřely a v případě dlouhé brokové zbraně jedním výstřelem.

315-ka tedy určovala 3 nástřelné bez ohledu na typ zbraně, tedy i pro brokovnici. 115-ka má u brokny jen jednu nástřelnou. Oba předpisy stále platí (myšleno k dnešnímu dni = 12.7.2017). Upgradovaná 115 zatím neprošla ani vládou, tak je termín ve hvězdách. Upgradovaná 315 se nedostala do částky 76 Sbírky, tak mám obavu, aby se vůbec stihla do 1.8.2017 .... http://www.sbirka.cz/POSL4TYD/pohledr.htm

To: mlok
Formulace " žadatel je oprávněn ověřit si správnost nastřelení zbraně" interpretuji tak, že je to právo žadatele, nikoliv povinnost. Komisař ti nastřelení nabízet nemusí (resp. nemusí se ptát, zda nástřelnou chceš). Slušný komisař se obvykle zeptá, pokud si neřekneš sám. Ono to může být i případ od případu - když přijde k ZOZ žadatel, co dělá D a z průběhu manipulace je zřejmé, že už má hodně nastříleno, tak je zbytečné mu nástřelnou vnucovat. Když přijde vyklepanej uchazeč, co dělá E, tak je na místě i mírný nátlak (" ... pokud Vám mohu doporučit, tak si rozhodně vyzkoušejte nastřelení zbraně před střelbou ... "), aby si nástřelnou vzal.

rumcajs_tr

Příspěvek#5618 » stř 12. črc 2017, 18:31

Podle me cela ta diskuse kolem nastrelnych je ... no rekneme zvlastni... reknete mi jediny duvod, proc by mel nekdo nastrelnou serii odmitnout... jestli si to jeste dobre pamatuju, tak kdyz jsem delal zbrojak ja, komisar se ani neptal a rovnou velel nabit 3 naboje pro nastrelnou...

Serz

Příspěvek#5619 » stř 12. črc 2017, 18:35

Nekdo si treba fandi. S neznamou zbrani, neznamou spousti... stane se

mlok

Příspěvek#5620 » stř 12. črc 2017, 18:44

U nás na střelnici se zříká nástřelných skoro polovina uchazečů. Jako důvod uvádějí vyšší pravděpodobnost udělání chyby při manipulaci se zbraní, případně při odstraňování závady.

lebi

Příspěvek#5621 » čtv 13. črc 2017, 06:45

No a v mem pripade to bylo tak, ze komisar prohlasil, ze nastrelne jsou zbytecne a jde se strilet rovnou na ostro. Kdo chtel nastrelne, musel se o ne prihlasit dopredu. Tak jsme se na sebe vsichni vydesenymi pohledy podivali, nikdo strachy ani neceknul a vsichni sli strilet ihned na ostro :-)

Blacky

Příspěvek#5622 » čtv 13. črc 2017, 07:07

Mnoo u nás se taky ptal kdo má zájem. Myslím, že pár lidí si o to řeklo. Kdo byl na kurzu, měl tu CZ75 už "osahanou". .)

marinakus

Příspěvek#5623 » čtv 13. črc 2017, 07:13

lebi : Pak komisař tak trochu porušil zákonné předpisy a pokud by někdo nenastřílel a tím byl hodnocen jako neúspěný, byla by stížnost na postup při zkoušce určitě oprávněná. Já vždycky říkám, že nástřel z kulových zbraní doporučuji a pokud ho někdo chce i z brokovnice, má ho mít. Pokud nechce, jeho věc.

Střelka

Příspěvek#5624 » pát 14. črc 2017, 10:13

Na mých zkouškách se komisař každého jednotlivě ptal, zda chce nástřelnou (na CZ75). Já se jí vzdala, protože jsem z té konkrétní zbraně pár dní předtím střílela, takže jsem věděla, jak je nastřelená. Pokud by se však jednalo z braň, ze které jsem předtím nikdy nestřílela, asi bych si nástřelnou vzala - spíše pro jistotu, abych věděla, kam nese. Ale osobně si myslím, že když střelec nehrabe za spoušť, tak to v těch kruzích na 10 m musí být i bez nástřelné.

tequilla

Příspěvek#5625 » pát 14. črc 2017, 11:07

U nás se komisař na nástřelnou vůbec neptal a jsem za to zpětně docela rád. I bez nástřelné jsem totiž řešil na tom kopytu 3 závady, při kterých jsem zčásti nervozitou, zčásti vzteky, propotil i límečky u košile. Po mě šla zbraň od komisaře rovnou ke zbrojíři.

Zpět na