AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

izerS18

Příspěvek#151 » úte 31. led 2017, 14:23

To sedi. 16,5" by tam byla sardinka narvana. Ja hledam jiny kufr.

soumrak

Příspěvek#152 » úte 31. led 2017, 17:20

Vem 14,5, přinejhorším to budeš do trezoru rozkládat. Máš to kompromis, kdy se dá s puškou ještě rozumně manipulovat a zároveň neztrácíš energii.
Když na to dáš kolimátor a popruh, tak si můžeš na střelnici hrát na "operátora", když dvojnožku a puškohled, tak na snipera, jelikož na většině střelnic nebudeš ani omezen ráží vzhledem k délce střeliště.

Osobně můžu V-AR doporučit, jenom si dej pozor, že je skutečně poměrně těžká - s optikou, baterkou a případnými tacticool kravinkami jsi velice snadno na 4,5 kg, takže nějaké delší pobíhání a přenášení je na fyzičku náročnější než holá kosa.

kapopista77

Příspěvek#153 » úte 31. led 2017, 17:39

Osobne mám objednanú tiež V-AR 14,5 po porade s predajcom som o dlhšej hlavni neuvažoval, akurát som investoval do nerez hlavne. Na väčšie vzdialenosti planujem niečo v inej ráži :-).

Elado

Příspěvek#154 » úte 31. led 2017, 17:39

osobne by som už do kratšej hlavne ako 14,5 nešiel. Mal som 20 palec, 16, 14,5 a teraz mám 10,5, ktorú čoskoro vymením práve za 14,5.
Tie kratšie hlavne vyzerajú fajn na CQB, ale vadí mi relatívne veľký plameň pri výstrele.

izerS18

Příspěvek#155 » úte 31. led 2017, 17:50

Tak 17,75" je jeste bez priplatku, ale nerez hlaven, vzal bych. Je to krasne. Ale musel bych cekat a to se mi fakt nechtelo:)
Jelikoz si budu delat strelivo, tak se mi 17,75" bude hodit na semtam sniper mode.
Plamen mam docela maly. Povedlo se mi ho i zachytit na mobil diky segmentovemu foceni. 127 fotek na jeden vystrel, aby bylo pekne videt, co jde z hlavne.

kurvajz

Příspěvek#156 » čtv 9. úno 2017, 09:45

Máte někdo prosím zkušenosti s V-AR v ráži 7,62x39??? Zvažuju pořízení AR-15 a řeším ráži...a jelikož náboje 7,62x39 se dají koupit za bratru 6 CZK

https://www.nabijetapalit.cz/28-762x39

a .223 Remington stojí od 9 CZK výše, tak nákladově je to jasná volba. A asi i kdyby se nedej bože něco semlelo, tak se v našich končinách spíše člověk dostane k 7,32x39 než .223.
Jde mi teďka o to, jak se ta zbraň v té "sovětské ráži" chová, jak moc kope, jak je přesná, jakou má životnost hlaveň atd.

A ještě jeden dotaz - na tohle letáku:

http://www.v-ar.cz/download/V-AR%20CZ_2.pdf

jsou uvedeny délky hlavní a celkové délky zbraně. Mně by ale zajímalo, kolik měří zbraň po rozložení. Je mi jasné, že se to liší podle délky hlavně, ale kdyby mohl nějaký laskavý vlastník udělat rozborku a uvést délku dvou hlavní dílů, byl bych mu zauzlován. Délku toho hlavňového u jiných délek hlavně si pak dopočítám podle rozměrů v letáku
Zajímá mně to proto, že vnitřní rozměr trezoru budu mít na výšku 60 cm, případně na štorc 69 cm, tak abych ji tam nacpal. Na trezor na dlouhé zbraně nemám místo.

izerS18

Příspěvek#157 » čtv 9. úno 2017, 10:28

Ahoj. V razi AK jsou problemy se zasobniky. Pan Vosatko mi rikal, ze do 17 naboju to je ok, ale u vice v zasobniku nejake problemy. Nejlepe udelas, kdyz mi zavolas/napises.
U me je delka 17,75", pak jeste odhadem 15cm k rozpuleni. Tak si to muzes spocitat. Zmerit to mohu presne zitra odpo.

Petzold

Příspěvek#158 » čtv 9. úno 2017, 10:44

To, že jsou 7,62x39 teď za "bratru 6 CZK" neznamená, že budou za půl roku, rok, dva roky... vcelku nedávno se daly pořídit za 3,50 CZK, místní zásoby vyschly a dá se predikovat, že už budou jenom dražší.
Pokud se nebudeš spoléhat na čínské "surplusy" cena obou nábojů se logicky začíná vyrovnávat a s přihlédnutím k množství "materiálu" jednou prostě budou .223 o něco levnější.

Taky zvaž dostupnost a cenu spolehlivých (!) magů v 7,62x39 , zatím jsem neviděl nižší cenu než cca 1100 -1200 za ProMagy, které se nedají v téhle ráži označit zrovna za etalon spolehlivosti.

Byť jsou VAR skvělé zbraně, určitě nejsou v poměru užitná hodnota/cena 2,3,4 x lepší než osvědčené a spolehlivé klony AK nebo 58 . Ale to je, přiznávám, věcí subjektivního názoru.

kurvajz

Příspěvek#159 » čtv 9. úno 2017, 10:46

A kolik je kapacita plného zásobníku? To se teda panu Vosátkovi moc nepovedlo...prodávat flintu za 50k a nemít vychytané zásobníky :-(
A Ty máš jakou ráži?
Jo pokud bys to mohl změřit, tak by to bylo fajn! Prostě délka těch dvou hlavních částí v centrimetrech :-)

KarlosP.

Příspěvek#160 » čtv 9. úno 2017, 10:48

2 kurvajz: za 6Kč koupíš zcivilněné vojenské střelivo u kterého pravděpodobně budou korozivní zápalky a ani za kvalitu střel bych pokaždé nadal ruku do ohně. Navíc jejich cena bude spíše stoupat než klesat, vzhledem k tenčícím se zásobám. Nově vyráběné 7.62 jsou pak dražší než 233, Takže pokud nemáš nějaký zdroj na super levné samopaláky, tak "ekonomicky" mi AR v 7,62 příjde jako nesmysl.

223 Barnaul z ocelovou hylznou seženeš pod 8Kč.

kurvajz

Příspěvek#161 » čtv 9. úno 2017, 10:50

Díky za názor! Já jsem pistolář, takže puškové náboje šly až do teďka mimo mně a tak co o tom vím je výsledkem rychlého průzkumu na netu :-) Rád si dám poradit.

Naznačuješ, že 7,62x39 nejsou všechny spolehlivé? Takže tu čínu nebrat? A na kolik teda pak přijdou nějaké solidní?

No jasně, že ta cena oproti AK/58 je někde jinde...ale to už mám v sobě vyřešené :-) Jednak si můžu vybrat ráži...a taky dám rád vydělat tuzemskému výrobci

kurvajz

Příspěvek#162 » čtv 9. úno 2017, 10:54

Barnaul je ruskej náboj? Ocelová nábojnice není problém? Jak jsou ty náboje spolehlivé?
Jako já budu jenom rád, když 223 vyjde jako lepší varianta - ta flinta je o cca 10% lacinější než v 7,62x39 :-)

P.V.

Příspěvek#163 » čtv 9. úno 2017, 11:00

Navíc v 223 Rem jsou i některé lovecké pušky, takže kdyby náhodou došlo k zákazu určitého střeliva (např. další finta EU - zbraně si nechte, ale zakážeme střelivo), tak tady je větší šance, že bude...

KarlosP.

Příspěvek#164 » čtv 9. úno 2017, 11:01

Ty zcivilněné náboje jsou spolehlivé, z kosy jsem jich vystřílel tisíce ke své velké spokojenosti, ale do VARky za 50tis. bez tvrdochromu bych je uprčitě nedával.
Nové 7.62 stojí kolem 13Kč.

Ano Barnaul je Ruskej, ocelová nábojnice může maximálně více namáhat vytahovač, ale to je "spotřební" díl. Spolehlivé jsou a do 300m bych řekl i celkem přesné.

kurvajz

Příspěvek#165 » čtv 9. úno 2017, 11:03

Ještě mně napadla jedna věc - já jsem sice pravák, pistolema střílim pravou rukou, ale pušky přikládám k levému rameni a střílím jako levák (neptejte se proč, prostě to tak je). Není problém s vyhazováním nábojnic do xichtu v případ střelby z levého ramene? Koukám, že V-AR se dělá i opačná, tj. s výhozním okénkem na levé straně, ale zase beru v potaz, že ji budu třeba někdy prodávat...a tak to je lepší normální provedení...

Zpět na