Takhle tedy ne, přátelé :-)

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
kolombo

Příspěvek#1 » čtv 5. led 2017, 13:01

pavelg

Příspěvek#2 » čtv 5. led 2017, 13:45

Asi by to chtělo vědět, jak to celé bylo, protože v tom článku psali, že měl plynovku vytaženou proto, že se bál "skupinky jistých osob".
A funkce plynovky je právě ve vizuálním odstrašení, maximálně ještě slibuje cca 3s náskoku než si po prásknutí protistrana uvědomí, že to byl jen pšouk a nic z toho nelítá.
Takže formální znaky přestupku naplnil, je ale možné, že tím odvracel (snad jen domnělé) nebezpečí a mohlo by se to kvalifikovat jako přiměřená forma NO.

Anebo to byl debil, co si koupil plynovku a musel ji hned všem ukazovat.

kolombo

Příspěvek#3 » čtv 5. led 2017, 13:51

Pokud použiješ zbraň v KN nebo NO, tak to musíš hlásit policii.

To je zároveň i odpověď těm, co jsou toho názoru, že prosté vytažení zbraně se hlásit nemusí. Asi nemusí, ale pak je možné, že dorazí i zásahovka ...

DAveDOG

Příspěvek#4 » čtv 5. led 2017, 14:03

I zastrašení tím že zbraň jen vytáhnu je dle mého její použití, ne jen výstřel. A zvlášť pokud k tomu dojde na veřejném místě jako je třeba nádraží. Tím víc v současné době kdy jsou lidé na zbraně hodně citliví díky teroristickým útokům v zahraničí.

P.V.

Příspěvek#5 » čtv 5. led 2017, 14:06

Bál se, OK... Nádraží neznám, ale byl by velký problém někam odejít? :crazy:

jhora

Příspěvek#6 » čtv 5. led 2017, 14:07

Jestli si ještě pamatuju správně od zkoušek zákon, tak policii se hlásí až výstřel ze zbraně mimo místa k tomu určená (střelnice atd.). Pouhé vytažení si nepamatuju že by tam bylo, ale možná mě někdo znalejší opraví.

A u zbraně kategorie D možná není nutné ani to (ale to fakt nevím a ani nehodnotím, jestli to fakt někdo dělá).

pavelg

Příspěvek#7 » čtv 5. led 2017, 14:13

On to nebyl držitel ZP, tak zákon neznal (což neomlouvá) a jistě neměl pocit, že by "zbraň použil".
Nevíme prostě, co přesně s ní dělal a proč a kdo ho nahlásil policii a jestli skutečně měl hlásič obavy z něj (a ne z té skupinky, pokud existovala).

Mám ale strach, že se to nebude posuzovat s rozumem, ale spíš se vytvoří dva extrémní tábory, jak to tak bývá.

Antony30011

Příspěvek#8 » čtv 5. led 2017, 14:16

To vytažení už se tu jednou někde řešilo. Já bych taky vážný vytažení nahlásil. Než pak řešit, že někdo nahlásil mě se svou verzí příběhu.
Tohle byl očividně blbec :-)

Prcek

Příspěvek#9 » čtv 5. led 2017, 14:18

Co toto? ;)

5) Držitel zbraně kategorie D nesmí
a) zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném, nejde-li o místo a účel uvedené v odstavci 2 nebo 3, ...

jhora

Příspěvek#10 » čtv 5. led 2017, 14:23

Pravda, tohle to pokrývá celkem jasně :)

A jen pro pořádek - taky bych to radši asi hlásil, protože to už by musela být hodně vážná situace, abych se uchýlil k tomuhle řešení.

Patton

Příspěvek#11 » čtv 5. led 2017, 14:25

«Prcek» My to víme, ale ten klučina ne, teda už asi jo.

pavelg

Příspěvek#12 » čtv 5. led 2017, 14:39

Já jen chci upozornit na jiný způsob uvažování lidí bez ZP. Většině nedochází, že i když mají hračku "co nic nedělá", jsou okolím braní jako ozbrojení, nejen těmi, kterým tak chtějí připadat.
Samozřejmě nechci, aby u nás chodili lidi s pistolemi v rukách, ale je taky možné, že ten člověk měl dobrý důvod se té skupinky bát, a proto si pořizoval i tu plynovku.

Nevím, jestli je prodejce povinen seznámit kupujícího se zněním zákona .. zase ji mohl koupit od někoho nebo v bazaru.

Neberme to prostě natvrdo optikou lidí, co náhodou znají pár paragrafů jednoho zákona. Vemte jed na to, že se denně dopouštíte po formální stránce spousty přestupků aniž byste o tom věděli, protože zákony prostě neznáte. U většiny to nevadí, ale tady by to mohlo skončit i špatně. Spíš to chce vymyslet, jak zajistit, aby plynovkáři pochopili, co mají v ruce a jak se chovat.

Což teoreticky platí i pro Airsoft, ale u nich je to lepší, protože to jsou většinou kluci komplet vystajlovaní a každému rychle dojde, že to asi nebude zbloudilá jednotka SEAL, nýbrž AS fandové, takže ti by asi ani paniku nevyvolali.

P.V.

Příspěvek#13 » čtv 5. led 2017, 15:17

Pavelg: Že by si z důvodu obav skupinky na nádraží, kde čeká na další spoj (čímž rozumím - přestupuje), šel někam po okolí kupovat plynovku? Tady bych viděl lehkou nelogičnost. Spíš tu plynovku měl už z domova a tam jí jen vytáhl...

Jinak jo - já si plynovku koupil na nácvik na ZP přes net a v balíčku instrukce k nošení nebyly. :-) Stejně tak jsem jí prodal dál...

Quirinus

Příspěvek#14 » čtv 5. led 2017, 16:59

Nehlásit "pouhé" vytažení zbraně (Béčka) může mít tendenci jen ten, kdo špatně vyhodnotil situaci a zbraň tasil předčasně, kdy k tomu ještě nebyl úplně důvod, nebo kdy ji používal pouze k odstrašení potenciálního útočníka bez záměru střílet - to je samozřejmě blbost.

Pokud ji tahám ve chvíli, kdy jsem přesvědčený, že o okamžik později střílet budu (protože mi k tomu útočník dává důvod), tak to, že útočník přestane útočit a já nakonec nevystřelím přece neznamená, že celou situaci vyhodnotím "nic se vlastně nestalo a já nic nebudu PČR hlásit", ne? Stalo se, TČ ve stádiu pokusu.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » čtv 5. led 2017, 17:12

Ohledně hrozby palnou zbraní se tu někde povaluje vyjádření (odpověď na dotaz) MV, dle kterého se použitím myslí (a tedy nutno hlásit) až výstřel. Ve vyjádření jsou popsány jiné možné důsledky hrozby.
Bořík byl zřejmě spíš magor.

Zpět na