Zborka rozborka zkouška odborné způsobilosti
- Libor48
Příspěvek#1 » čtv 10. lis 2016, 20:49
Při praktické zkoušce odborné způsobilosti mne komisař dvakrát ukončil zkoušku s výsledkem neprospěl. Poprvé jsem při přerušení střelby nedal pojistku, ale přes dva palce vypnul kohoutek a po druhé jsem po zborce, tedy po složení zbraně zbraň nenatáhl, a nezmáčkl spoušť. Říká se tomu ověření funkčnosti zbraně. Ja jsem funkčnost zbraně neověřil. Neudělal sem to proto že nás před zkouškou upozornili abychom nedělali nic navíc, a poslouchali komisaře co nám říká a dělali jen to co po nás chce. U druhé zkoušky jsem tedy neimprovizoval a neověřil jsem tak funkčnost zbraně. Vadí mi to, protože tam odsud člověk odchází z myšlenkou že je úplný outsider, přesto, že znám zákon i bezpečnou manipulaci se zbraní. Zkusím to za tři měsíce znovu a snad má zkušenost pomůže někomu dalšímu k úspěšnému ukončení zkoušky.
Naposledy upravil(a) Libor48 dne čtv 10. lis 2016, 21:01, celkem upraveno 1 x.
- P.V.
- marinakus
- cmd_
Příspěvek#7 » čtv 10. lis 2016, 21:48
Bohužel, oba dva příklady špatně. Jestli jsi před zkouškou měl kurz, tohle se snad učí úplně všude.
Nepíšeš, o jaké přerušení střelby šlo, ale kohout se na ozub při přerušení opravdu nespouští, a kontrola funkčnosti včetně mířené rány jistoty se dělá, pokud komisař neurčí jinak, po sborce vždy a to bez zvláštního povelu. Jedině kdyby komisař při instruktáži po testu výslovně řekl, že jí nechce, ale to je v případě kontroly funkčnosti dost nepravděpodobné.
Improvizovat ne, ale je třeba vědět, co se na jaký povel dělá. Když už sis nebyl jistý, tak ses měl komisaře po sborce zeptat, jestli vyžaduje kontrolu funkčnosti, možná by Ti to s odřenýma ušima prošlo.
Nepíšeš, o jaké přerušení střelby šlo, ale kohout se na ozub při přerušení opravdu nespouští, a kontrola funkčnosti včetně mířené rány jistoty se dělá, pokud komisař neurčí jinak, po sborce vždy a to bez zvláštního povelu. Jedině kdyby komisař při instruktáži po testu výslovně řekl, že jí nechce, ale to je v případě kontroly funkčnosti dost nepravděpodobné.
Improvizovat ne, ale je třeba vědět, co se na jaký povel dělá. Když už sis nebyl jistý, tak ses měl komisaře po sborce zeptat, jestli vyžaduje kontrolu funkčnosti, možná by Ti to s odřenýma ušima prošlo.
- SC1
- cmk
Příspěvek#9 » pát 11. lis 2016, 09:10
a) zajisteni - ja se na to neptam, protoze to je vec, ktera ma 1000 reseni... Dat prst mimo spoust a zamirit do mene ohrozeneho prostoru je taky reseni. Nektere zbrane pojistku nemaji... Je to proste takovy nahovnovaty ukol: "co udelate, kdyz vam do dopadove plochy vejde osoba". Kdyz uz bych se ptal, nelpel bych na 1 konkretnim reseni.
b) je to standardni postup - po slozeni zbrane se provede kontrola funkcnosti. proste se to dela. TECKA. (proc - to muzeme rozebrat jindy). Jestli je to okamzite duvod k ukonceni zkousky - no, muze byt. Zadatel SAMOSTATNE predvede manipulaci a nesmi nikoho ohrozit...
b) je to standardni postup - po slozeni zbrane se provede kontrola funkcnosti. proste se to dela. TECKA. (proc - to muzeme rozebrat jindy). Jestli je to okamzite duvod k ukonceni zkousky - no, muze byt. Zadatel SAMOSTATNE predvede manipulaci a nesmi nikoho ohrozit...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí