Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

PaF

Příspěvek#166 » pát 24. pro 2010, 13:54

No na akci a tim ani na grillovani nedoslo. Zbrane ani stavba pristresku se nevyzkousely. Putovani krajinou s tim, co si kdo chce vzit s sebou taky ne. Skoda.

Co se kanibalismu tyce, ja si zrovna mysim, ze skody na moralce by byly prilis velke.Jak verit nekomu, kdo je ochoten vas sezrat, kdyz usnete driv nez on. :roll:

Jina vec je, jestli by se nerozvinul "farmarsky" kan. (Cesta) nebo nepratelsky (Borneo)... Hlad by asi delal divy.

Jednu zajimavou zkusenost mam z dospivani. Parta protivniku kamosovi slohla psa, pichli ho, nalozili (coz jsme netusili) a za par dni mela byt usmirovacka mezi partami. Bylo pivecko, byl gulasek... Dobry! Kdyz nam pak s usmevy sdelili, ze to byl Haryk, doslo malem na noze. V tom vzteku jsme to ale nikdo ani nevyhodili. Prestoze kdyby mi nekdo rekl, ze sezerem Haryka, sel bych po nem. Bylo to fakt jako sezrat kamarada! :roll:
P.S. Jedina vec je "licence". Nevim uz, jak se ten pes opravdu jmenoval :oops:

PaF

Příspěvek#167 » sob 25. pro 2010, 13:18

alessio shooter

Příspěvek#168 » sob 25. pro 2010, 14:13

:shock: :shock: :shock:

MRAK

Příspěvek#169 » sob 25. pro 2010, 14:15

děsivé .... :shock:

Maximus

Příspěvek#170 » sob 25. pro 2010, 20:11

http://books.google.cz/books?id=UEpPo8I ... &q&f=false

Našel jsem na netu mnou výše "doporučovanou" knihu. Dobrou chuť :D

Při pohledu na to "počítadlo" mě na mysl hned přišli lumíci :evil:

Kolapsnik jr.

Příspěvek#171 » sob 25. pro 2010, 23:25

Ta statisticka stranka je moc pekna, ale nektere udaje jim tam dost faliruji, napr. maji nadsazene zasoby uhli..
Jinak kaprika jsem letos jedl rozvratovym stylem, jiho-indoneskeho tradicniho rybare (nekdy jsou o hladu musi jist ~akvarijni rybicky), tj. ozuzlane kosti na kost, zadne zbytky.. :mrgreen:

PaF

Příspěvek#172 » ned 26. pro 2010, 21:50

Kosti nadrtit, sezvykat, snist :roll:

Spock lone wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#173 » ned 26. pro 2010, 21:58

Při přemýšlení jestli a kdy odejít z města v případě problémů si zkuste představit, že se stalo právě ted, to co se stalo v Rusku (začátek reálný, zbytek spekulace).
Najednou nejde proud, v ulicích jsou posíleny oddíly policistů, za několik dní i vojskem. Jediné zprávy zvenku jsou přes oficiální kanály - improvizovaný místní rozhlas a noviny, které už budou mít kontrolovaný obsah, aby se zabránilo panice. Mobily bud už vybité, nebo v podstatě nefunkční kvůli částečně nenapájené a částečně přetížené síti. Elektřina už nejde druhý týden, vázne zásobování, vody je málo a musí se vozit v cisternách. Navzdory přítomnosti ozbrojených sil roste násilí a začíná rabování, je omezen pohyb z i do města, zákaz vycházení po setmění. Dodávku elektřiny se nedaří obnovit už tři týdny, počasí které to vše způsobilo stále nepřestává, nejde topení, zima, silný vítr a vrstvy ledu na všem. Není jasné jestli se počasí konečně umoudří za týden, za měsíc nebo i déle.
Tak co, zmizíte za těchhle podmínek? A kam? Nebo zůstanete s tím, že se to snad brzy spraví? V tomhle konkrétním případě víme, kvůli čemu ta elektřina nejde a je šance že se situace snad v dohledné době zlepší. Ale když to třeba najednou udělá prsk a tma tady, nemusí být vůbec šance zjistit skutečnou příčinu - a samozřejmě budou snahy, pokud bude příčina "neobyčejná" tuto vůbec nesdělovat a tajit, aby nedošlo k panice. A jako praví Murphy, když je nějaký problém, nebude to v létě kdy je i v noci 15 stupňů a pohodička, ale v zimě, jako je třeba teď...

marish

Příspěvek#174 » ned 26. pro 2010, 22:13

To je přesně ono, za takové situace nemusí klapnout ani sebelépe naplánovaná soukromá evakuace, natož odjezd bez přípravy...
Uhájit domov se numusí podařit, ale alespoň mám k dispozici vše v něm, na cestě je člověk, tím spíš rodina, mnohem zranitelnější. Stačí aby na nevhodném místě přestalo jet auto, nebo jste někde uvízli (kolona na mostě/v tunelu, nehoda, závěje) - to do toho nepletu nějakou "nepřátelskou činnost".

MRAK

Příspěvek#175 » ned 26. pro 2010, 22:57

V podstatě souhlasím s riziky, o kterých píšeš, ale:
Pokud máš kam jet (nejedeš naslepo) a to místo máš připravené (dřevo na topení, zdroj vody, suchý záchod, zásoby potravin, oblečení, nástroje ...atd), ROZHODNĚ bych riziko podstoupil a rodinu odvezl.
Protože problémy ve městě (podle výše uvedeného scénáře) už nastaly, kdežto problémy na cestě mohou (ale nemusí) přijít. Pokud máš auto v dobré kondici, (nejlépe nějaké teréní), znáš dobře cestu, můžeš volit různé varianty. Doma sedíš na zadku, nemůžeš na záchod, nejde voda, jsi potmě, venku pobíhají pobudové a ty jen čekáš. Nejhorší je, že se musíš spolehnout na NĚKOHO, že to opraví, zařídí, udělá, .... kdežto v případě odchodu z města, bereš osud do svých rukou.
Můj názor - raději se spolehnu na sebe, i se všemi riziky.

Maximus

Příspěvek#176 » ned 26. pro 2010, 23:24

Nejlépe je samozřejmě sedět v domě schopného autonomního provozu - topení dřevem, vlastní studna s ručním čerpadlem. Vlastní elektocentrála s velkou zásobou paliva (mít připravenou úložnou kapacitu na PHM a v případě podobné situace zcela naplnit a zásoby doplňovat pokaždé, kdy se naskytne příležitost) je samozřejmě velká výhoda, protože umožúje udžovat jakýsi pomyslný "životní standart".

Pokud musí člověk žít ve velkém městě a navíc v nějaké králíkárně, tak bych doporučoval zmizet pryč raději zavčas. Lepší je se zmizet zbytečně brzo a pak se moct v klidu za pár dní vrátit, kdy bude jasné, že krize je zažehnána.

Alternativou je nouzová evakuace ve složité situaci vytvořené chaosem, cestami zatarasenými porouchanými či havarovanými auty, obecným nedostatkem PHM, policejními zátarasy... . V situaci, kdy vy ještě budete mít naději (auto, potraviny), tak se stanete cílem pro "lůzu" pološílenou strachem a strádáním z nedostatku bezpečí, jídla, tepla ... a budete ve velkém průšvihu snadno a rychle.

Pokud jste obyvatelem města, tak tedy zmizet na svoji či kamarádovu chalupu, nejlépe někde pěkně zapadlou stranou od hlavních cest a osídlení (musíte mít ale prostředek, jak se tam bezpečně dopravit). Není podle mne moc horších alternativ, než uvíznout s autem (ve kterém vezete rodinu a nejcennější majetek) v zimě, někde v neznámém prostředím plném zoufalých a nevypočitatelných lidí.

Nejlépe mít takové místo vytipované už dopředu (vědět kde jsou náhradní klíče a podobně) a tam se i s dalšími rodinnými příslušníky a přáteli setkat a společně vyčkat vývoje krize. Některé odlehlé chalupy fungují dodnes bez elektřiny a tak jsou primárně zařízené na takovouto situaci. Potřebujete ale vědět, že je tam připraveno dost dřeva na otop. "Dělat" dřevo až v situaci, kdy je vše pokryto 10 cm ledovkou je nesmysl.

Někdo může namítnout, že má nakřečkováno dost zásob doma v paneláku. Ale pokud je venku několik dní -20 °C, nejde proud (tedy většinou ani voda) ani plyn, tak u svých zásob v těchto teplotách dlouho nevydržíte.

Otík

Příspěvek#177 » pon 27. pro 2010, 00:31

Pánové, prozraďte mi - jak moc (a jakým způsobem) se vám doma daří prosadit alespoň minimální připravenost na případný výše zmiňovaný průser?

Co na to manželka, děti, rodiče - ? Já zatím doma marně zkouším prosadit zásoby na "přežití" alespoň jednoho týdne bez nakupování. Manželka příliš nechápe, proč bychom to měli dělat, když máme kolem sídliště v okruhu 3 - 15 minut chůze celkem 6 supermarketů. Stejně tak v autě teď vozím jakousi zimní výbavu (polní lopatku, plastovou skládací lopatu, pár kilo štěrkopísku, náhradní teplé oblečení, karimatku, spacák, atd.) jako jediný z rodiny. Zbylé příbuzenstvo usedá do auta i v současných mrazech jen v polobotkách a svetříku - vždyť přeci jedou "od baráku k baráku", a na 200 km cestu si mnohdy nevezmou ani flašku s vodou...

Nechci být v rodině za "doomsayera", a jsem si dobře vědom, že doma není nikdo prorokem - leč někdy mě jímá zoufalství z toho, jak moji nejbližší vždy očekávají pouze dobré konce... Jak je to u vás?

Maximus

Příspěvek#178 » pon 27. pro 2010, 10:53

Naštěstí moje manželka je daleko větší drsoň než já (na zimní přechody Beskyd, které pravidelně absolvuje každý rok, mě musela dost dlouho přesvědčovat) a má toho také sama dost procestováno. Jen dlouho bojovala proti zbraním v bytě, ale jak už byly doma, tak se cosi zlomilo a o ZP uvažuje sama :) . Paradoxně víc než krátké zbraně ji bere nejvíc moje "kosa" ala Novohradský.
Co se týká hromadění zásob, tak vzhledem k tomu, že co se týká prognóz dlouhodobého vývoje, tak je jen o trošku opimističtější, tak s "křečkováním" trvanlivých zásob nemá problém.

Stejně tak při plánované stavbě domu se se mnou zcela ztotožnila, že ušetřit na prvcích důležitých pro autonomní provoz a bezpečnost (výstavba bytelného sklepa, studna s alternativou ručního čerpadla, instalace sporáku na dřevo v kuchyni, samozřejmě i s indukčními sporákem a elektrickou troubou :D, bezpečnostní folie do oken, etc.) nemá smysl.

To Otík: Ten stav přehypermarketování této země má ničivý dopad na myšlení obyvatelstva. Ještě před pár lety bylo normální mít zásoby na x dní dopředu, ve sklepě hromadu kompotů, marmelád... . Dnes, když "hospodyňky" vidí tu přemíru tovaru v "hypersuper", tak jim vůbec nespíná varovný majáček, že může přijít doba, kdy si prostě nebudou moci zajít nakoupit. Moje máma je typický příklad. Ještě za komančů si zavařovala maso, hromadila zásoby na horší časy a teď má plnou snad jen ledničku. Hypermarket přímo u domu je opravdu hrozný "mor" :evil:

Od hlouposti jezdit jen tak mě řádně vytrestala jedna zima, kdy venku bylo - 15 °C a já si vyjel do sousední dědiny za dědou jen v domácích kalhotech, tričku s krátkým rukávem a lehkém svetru. Samozřejmě jsem dostal uprostřed cesty defekt a krátký klíč v tom mraze nestačil na povolení šroubů utažené nějakým de*ilem v autoservisu momenťákem "na krev". Takže jsem v tom mraze šlapal tři kilometry zpátky domů pro pořádný klíč. Podotýkám, že se mi to stalo před "érou mobilních telefonů" a na silnici za celou dobu neprojelo kolem jediné auto.

Od té doby tedy vozím pořádný "multifunkční" teleskopický klíč vždy sebou.
Deka, pracovní rukavice, upgradovaná lékárnička, pořádná automapa (ideální v kombinaci s GPS), 2kg hasící přístroj, čelovka, zápalky, hřbitovní svíčky, převodník 12V/220V (někdy dojde baterka v telefonu, foťáku či laptopu v tu nejméně vhodnou dobu), pití (raději víc než míň), pevný nůž, plechový hrnek (ne na všech benzínkách jde strčit petka do umyvadla a nabrat voda), lžíce (plechovka, třeba fazolí, nebo jogurt jde koupit snadno, ale sníst to jako člověk může být problém), železná zásoba potravin (několik sušenek a balení energetických bonbónů), igelitový pytlík s nashromážděnými pytlíčky s cukrem, solí a pepřem (přebytky z návštěv rychlých občerstvení a restaurací), sada nářadí (pořádné kombinačky, pinzetové kleštičky, "multi" klíč + základní klíče a šroubováky, jehlový pilník, sada imbusů), sluneční brýle, čepice, náhradní ponožky a spodní prádlo, dvě alumatky, malý monokulár (rád pozoruji přírodu a na cestách se setkám občas s dost zajímavými či unikátními živočichy), multifunkční nůž (takový reklamní, ucházející kvality, ale na nošení zbytečně těžký), různá lanka a pořádné tažné lano, druhý výstražný trojúhelník (ten originální je tak dobře zabudován ve dně kufru, že bych ho musel pokaždé skoro celý vyskládat a to se mi kvůli nějakým "optimistům", které vytahuji obcas z príkopy nechce - u nás na úzkých cestách je záhodno dát výstrahu v serpentinách a kopečkách i do protisměru), ruční řetězová pilka, skládací polní lopatka ČSA, trekový mikrovláknový ručník, toaletní taštička (zubní pasta, kartáček, malé mýdlo, holící jednorázový strojek, holící krém v malé tubě, deodorant, jedorázový pytlíček se šampónem), papírové kapesníčky, vlhčené ubrousky, toaleťák, několik velkých igelitových pytlů, ... to vše je pro silničního "cestovatele" dobrá pojistka pro případ třeba velké zimní kalamity (v zimě někdy přihazuji na dlouhé cesty spacák pro mne a manželku a v létě opalovací krém a repelent).
Část těchto věcí mám v batůžku v kufru, takže v případě potřeby mohu vyselektovat potřebné vybavení a vyrazit třeba na menší "tůru" nebo se jít ubytovat do motelu :D.

Venet

Příspěvek#179 » pon 27. pro 2010, 19:50

Otík: ja som manzelku naucil uplne mainstreamovo - pozerali sme spolu grylovaneho medvidka, a mal tam cast aj o urban survival, a hovoril som jej popri tom co je dobre a co naprd. No a tak nejak postupne prestala namietat nad zasobami (aj tak chodim nakupovat ja a ja kupujem co ja chcem - na to si uz zvykla) A samozrejme na formovanie manzelky je velmi dobry les... par vykendoviek v lese a je to.
Maximus to co mas za auto? :shock: Ze sa ty vozis na V3Ske? ;)

Maximus

Příspěvek#180 » pon 27. pro 2010, 21:11

To Venet: Temeř permanentně plně naložené Subaru Forester, takže pro "pár" praktických věcí se místo už najde :D . Když si dáš na hromadu ty věci, co jsem uvedl, tak toho zas tolik není a když to rozumně "rozprostřeš" po autě + batůžek v kufru, tak to ani nebere moc zbytečně místo. Také vem v potaz, že já trávím hromadu času na cestách (ročně přes 50 000 km a většinou trasy x00 km)
Nejméně skladný je ten hasičák, ale od té doby, co se moji kamarádi museli bezmocně dívat, jak mladý pár uhořel v autě, tak jsem tam dal alespoň tu dvoukilovku :evil:.

Zpět na