Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava
- ondra009
Příspěvek#739 » stř 25. říj 2023, 09:51
Nejsou, na tech starych strankach tam bylo v popise, ze soucati je situace MV nebo "Hodnocená střelba MVČR". Tady treba probehla jenom hodnocena: https://www.loslex.cz/contest/6 Ted uz je skoro ale skoro listopad, tak nevim jestli se ti podari nekam jeste dostat, zkus normalne zavolat treba do toho Znojma spravci strelnice, on ti rekne, porada toho hodne.
Tady je jeste na ukazku popis zavodu v te Trebici, kde byla situace, po cem se divat: https://los.zbranekvalitne.cz/zavody/1716/
Tady je jeste na ukazku popis zavodu v te Trebici, kde byla situace, po cem se divat: https://los.zbranekvalitne.cz/zavody/1716/
- strasidlo
Příspěvek#740 » čtv 26. říj 2023, 08:59
Hodnocené střelby možno shlédnout přímo http://www.hodnocenestrelby.cz/ nebo položit dotaz řediteli LOS. Ona je to stejná "vosoba".
Do závodu LOS se to strká, když se to organizačně hodí. Alespoň co jsem tak vysledoval.

Do závodu LOS se to strká, když se to organizačně hodí. Alespoň co jsem tak vysledoval.
- Jokinen
- Blacky
Příspěvek#744 » čtv 26. říj 2023, 13:41
PavelG: ale obsah tech kurzu vypsany je. Jen proste lidi, co zadnym neprosli nemaj predstavu, co to obnasi a pak sou s nima potize, sem tam odejdou sami, sem tam jsou "vylouceni". Ono priprava na zbrojak proste nenauci cloveka bezpecne manipulovat, prebijet a resit zavady.
Jokinen: Nikdo z nikoho nedela profiky. Ale holt to MV pojalo spis jako "doskolovaci" kurz a mylne predpoklada, ze ti lidi umi vic, nez ve stoje do bezpecneho prostoru rozebrat zbran a cekat 30 sekund, kdyz nevyjde rana. Kdo neni uplny pako to da, ale malokdo si sam trenuje pohyb se zbrani mezi lidma, prebijeni v casovem presu, reseni zavad apod. A protoze se proste ukazuje, ze je hodne problemu s lidmy co nemaj technicke a "takticke" mysleni od boha a jdou bez pripravy rovnou na MV kurzy, tak se holt dela všemozna osveta pro pripadne zajemce, aby si nejdriv zasli na skutecny kurz. To jim hodne pomuze a ostatnim na kurzu MV taky.
Jokinen: Nikdo z nikoho nedela profiky. Ale holt to MV pojalo spis jako "doskolovaci" kurz a mylne predpoklada, ze ti lidi umi vic, nez ve stoje do bezpecneho prostoru rozebrat zbran a cekat 30 sekund, kdyz nevyjde rana. Kdo neni uplny pako to da, ale malokdo si sam trenuje pohyb se zbrani mezi lidma, prebijeni v casovem presu, reseni zavad apod. A protoze se proste ukazuje, ze je hodne problemu s lidmy co nemaj technicke a "takticke" mysleni od boha a jdou bez pripravy rovnou na MV kurzy, tak se holt dela všemozna osveta pro pripadne zajemce, aby si nejdriv zasli na skutecny kurz. To jim hodne pomuze a ostatnim na kurzu MV taky.
- pavelg
Příspěvek#745 » čtv 26. říj 2023, 13:48
Viktor si ale nestěžuje, že by lidi nevěděli, co je budou učit, on si stěžuje, že ti lidi neumí něco, co on očekává, že by už umět/zvládnout měli a že by to měli promyslet, než se přihlásí.
Tak třeba kdyby napsal, že vyžaduje 1500m do 6 minut a nástřel 50 z pistole na 15m z 10 ran, tak by se líp zvažovalo.
Tak jestli někdo ví, co tím Viktor myslel, mohl by to napsat. Zatím to vypadá na špatnou mapipulaci, přebíjení a řešení závad.
Nebo se to nedá rozumně popsat?
Může být, do kursu kreslení taky může jít někdo s tím, že ho to tam naučí, ale lektor bude čekat lidi co už kreslit umí a bude problém specifikovat, že musí umět třeba kočku nebo pampelišku.
Tak třeba kdyby napsal, že vyžaduje 1500m do 6 minut a nástřel 50 z pistole na 15m z 10 ran, tak by se líp zvažovalo.
Tak jestli někdo ví, co tím Viktor myslel, mohl by to napsat. Zatím to vypadá na špatnou mapipulaci, přebíjení a řešení závad.
Nebo se to nedá rozumně popsat?
Může být, do kursu kreslení taky může jít někdo s tím, že ho to tam naučí, ale lektor bude čekat lidi co už kreslit umí a bude problém specifikovat, že musí umět třeba kočku nebo pampelišku.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#746 » čtv 26. říj 2023, 14:45
Píše mimo jiné o zvládnutí vlastní zbraně a to je jedna z věcí, kterou by účastník měl umět. Já prošel komplet akreditační kurzy a od té doby hafo dalších a toto je fakt alfa a omega. Jsi na střelnici a vedle tebe je zoufalec s nafouknutým egem, který si v pondělí koupil pušku, ve středu ji postavil na papíry v sobotu ti s ní míří na břicho. Kwa, tohle jsem zažil za poslední rok tolikrát, že už to ani nepočítám a jestli to už Vik nevydržel, protože to už zase nastalo (a ono to tam prý opět proběhlo), tak se mu vůbec nedivím. Ty kurzy asi byly zamýšlené pro střelce, kteří to se zbraní jakž-takž umí a nemusí je dvě hodiny učit základy jak se postavit, jak tasit apod.
Další věc je fyzický fond, nejde o to to nějak přežít, ale fungovat a nebýt za brzdu. Jakmile ti odejde hlava, je to průser a fakt jsem loni zažil ukončení kurzu poté, co si jeden expert vystřelil z "nenabité a zajištěné" zbraně... Prostě už byl mimo, jeho duše se vznášela nad propastí a nevěděl, co dělá.
Myslím, že ochota vycházet lidem vstříc má svoje limity a rok s idioty, jako jsem třeba já, by spolehlivě odrovnala i dalajmámu.
Další věc je fyzický fond, nejde o to to nějak přežít, ale fungovat a nebýt za brzdu. Jakmile ti odejde hlava, je to průser a fakt jsem loni zažil ukončení kurzu poté, co si jeden expert vystřelil z "nenabité a zajištěné" zbraně... Prostě už byl mimo, jeho duše se vznášela nad propastí a nevěděl, co dělá.
Myslím, že ochota vycházet lidem vstříc má svoje limity a rok s idioty, jako jsem třeba já, by spolehlivě odrovnala i dalajmámu.
- Killing joke
- Killing joke
Příspěvek#747 » čtv 26. říj 2023, 15:26
Je to podobné jako na běžných kurzech s ne tak nahuštěným obsahem. Hned je vidět kdo je sám sobě a ostatním nebezpečím. Pak jsou ty pomalejší jako já, kteří ale nikoho neohrozí a nezdržují, jen nejsou jako z filmu. No a nakonec jsou ti co mají vše najeté a hezky se na ně kouká 
Na 201 kde jsem byl byli vyloučeni hned 2 strejdové s 58čkama, který asi na mířenku super, ale v pohybu několikrát míření na ostatní a prst na spoušti. Poslední den bylo vidět, že tělo nemá fyzičku a hlava vypíná. Jiní i starší také s 58 a dobovým vybavením bez problémů. Na konci si strejdové stěžovali, že nevěděli co vše mají umět a že je to vlastně chyba instruktorů.
Další zase zvyklý na AK a šel s novým AR. Tak ani nevěděl jak se zachytí závěr, a že má natahovací páku pustit. Nakonec těsně prošel. O to těžší to měl.
Já jsem s manipulací a fyzičkou problém neměl, tak jsem si to značně ztížil balistikou. Pochopit složitější cvičení - co, kde a jak mi dalo zabrat dost.

Na 201 kde jsem byl byli vyloučeni hned 2 strejdové s 58čkama, který asi na mířenku super, ale v pohybu několikrát míření na ostatní a prst na spoušti. Poslední den bylo vidět, že tělo nemá fyzičku a hlava vypíná. Jiní i starší také s 58 a dobovým vybavením bez problémů. Na konci si strejdové stěžovali, že nevěděli co vše mají umět a že je to vlastně chyba instruktorů.
Další zase zvyklý na AK a šel s novým AR. Tak ani nevěděl jak se zachytí závěr, a že má natahovací páku pustit. Nakonec těsně prošel. O to těžší to měl.
Já jsem s manipulací a fyzičkou problém neměl, tak jsem si to značně ztížil balistikou. Pochopit složitější cvičení - co, kde a jak mi dalo zabrat dost.
- RedAce
Příspěvek#749 » čtv 26. říj 2023, 16:13
Když to je často těžký. To, že člověk musí nastřílet mířenku na X bodů a zaběhnout kilometr pod Y minut se definuje a ověřuje snadno. Ale když ten zásadní požadavek je "dobré zvládnutí a znalost zbraně, bezpečného zacházení a pohybu s ní", tak spousta lidí je naprosto nekriticky přesvědčena, že to zvládá a pak tam kolegům co pět minut přemíří břicho nebo zápasí s přebitím/závadou.
- JirkaCV
Příspěvek#750 » čtv 26. říj 2023, 16:30
Nikoho jsem nepřemířil, to už umím.
Když mi instruktor trošku předělal držení, nastal problém. Levá mi odskakovala od zbraně a v turánu jsem byl za d...
Po osmi hodinách drilu jsme jeli kombinaci nouzového a taktického přebití. Je to v hlavě, na tom se asi shodneme. V jednom okamžiku jsem zjistil, že netuším, v jakém stavu mám zbraň, co mám v zásobníku ani co mám v sumce. Takže stop, významný pohled na instruktora ...
Oba kurzy jsem dokončil, i když s odřenýma ušima.
Záleží na tempu, v jakém se to děje. Čím vic se budu snažit "nezdržovat", tím dřív přijde chyba.
Když mi instruktor trošku předělal držení, nastal problém. Levá mi odskakovala od zbraně a v turánu jsem byl za d...
Po osmi hodinách drilu jsme jeli kombinaci nouzového a taktického přebití. Je to v hlavě, na tom se asi shodneme. V jednom okamžiku jsem zjistil, že netuším, v jakém stavu mám zbraň, co mám v zásobníku ani co mám v sumce. Takže stop, významný pohled na instruktora ...
Oba kurzy jsem dokončil, i když s odřenýma ušima.
Záleží na tempu, v jakém se to děje. Čím vic se budu snažit "nezdržovat", tím dřív přijde chyba.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí