9x19 Luger

Johny_F

Příspěvek#91 » pon 18. srp 2014, 20:46

jirka911 píše:Když to tak čtu, tak jsem rád, že kupuju SB za 4,50 Kč a ještě si můžu vybrat ze dvou prodejen. :)

Muzu se zeptat kde, pokud to neni takne? :-) Ja se v Brne nedostal pod 4.90 s DPH.

jirka911

Příspěvek#92 » úte 19. srp 2014, 06:49

V Pardubicích, to máš z Brna trochu z ruky. Jinak ta cena je samozřejmě s daní. :-)

Johny_F

Příspěvek#93 » čtv 28. srp 2014, 10:35

Ještě doplním odpověď na barevné značení munice přímo z S&B:

Vážený pane.
Mezeru mezi zápalkou a zápalkovým lůžkem jsme dříve lakovali pro zajištění hermetizace prachové náplně tohoto náboje. Před krátkým časem jsme zavedli novou technologii výroby zápalek i nábojnic, která umožňuje udržovat rozměry obou polotovarů v užších výrobních tolerancích, Provedli jsme proto rozsáhlé zkoušky, zda je i u těchto daleko přesněji vyrobených polotovarů nutné lakovat spáru kolem zápalky. Zkoušky prokázaly, že je to zbytečné. Z tohoto důvodu jsme přestali spáru lakovat při dodržení původní záruční lhůty na náboj.

S pozdravem
Hykel
Sellier & Bellot.

Takže za mě - záhada objasněna! :)

jakolev3

Příspěvek#94 » pon 30. bře 2015, 10:19

aky je prakticky rozdiel medzi strelami FMJ 115 grs, 124 grs a 147/150 grs ?? a to "grs" znamena pocet granul strelneho prachu, alebo sa mylim? :o chapem, ze rozdiel bude predovsetkym vo vahe tychto nabojov, ale co rozdiely pri strelbe, priebojnost atd...

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#95 » pon 30. bře 2015, 10:27

jakolev3: grs značí váhu střely v grainech, přičemž 1 grain (grs)= 64,799miligramů (mg). Na krabičce nábojů např. od SB si můžeš všimnout, že uvádí obě hmotnosti 115grs, 7,5g.
Já radši střílim těžšími střelami, protože mi připadá, že se s nima líp trefuju. Ale asi to je dost subjektivní pocit :-D

jakolev3

Příspěvek#96 » pon 30. bře 2015, 10:39

dakujem za vysvetlenie... tym poctom granul som trosku prestrelil :oops: ale o hmotnostnej jednotke "grain" som este nikdy nepocul..

znamena to teda, ze hmotnost prachovej zlozky je pri tychto nabojoch rovnaka a ich rozdielna hmotnost spociva len v hmotnosti gulky?

Xerxes píše:Já radši střílim těžšími střelami, protože mi připadá, že se s nima líp trefuju. Ale asi to je dost subjektivní pocit :-D

presne taketo subjektivne porovnania som mal na mysli ! :) ked ich uz vyrabaju v rozdielnych hmotnostiach, tak predpokladam, ze sa nejako lisit svojimi vlastnostami musia, ale ako?

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#97 » pon 30. bře 2015, 10:53

Hmotnost prachu není stejná. Čím těžší střela, tím méně prachu se dává. Kdybys pod těžší střelou nechal stejně prachu jako pod tou lehkou, tlak v hlavni bude o dost větší (pokud bych v tomto uvedl nějakou mystifikaci, prosím ať mne nějaký zkušený přebíječ opraví :-D)
Čím vším se náboje liší taky nevím, resp. zastavovací účinek apod. To jsem nikdy neřešil, ale třeba nás někdo poučí...

charlie123

Příspěvek#98 » pon 30. bře 2015, 15:21

Chovanec měl pravdu ! Dneska má zbroják každý debil !!!!!

A ty si dáš na měsíc pauzu.

sided

sided
moderátor

Příspěvek#99 » pon 30. bře 2015, 15:41

Zjednodušeně, pokud bereme jako základní parametr střely výkon tak těžší bude pomalejší a lehčí rychlejší. Těžká má větší hybnost, tolik z opakování fyziky pro pátou třídu ZŠ. To že by jedny nebo druhý byly přesnější je nesmysl.

jakolev3

Příspěvek#100 » pon 30. bře 2015, 16:02

sided píše:To že by jedny nebo druhý byly přesnější je nesmysl.

nehcem to zpochybnovat, kedze sa v tomto velmi nevyznam, ale docital som sa, ze tazsia strela menej kope - ma mensi recoil a tym padom je "presnejsia" pri rychlej strelbe...

spomenul si tiez hybnost, ktoru ma tazsia strela samozrejme vyssiu - z toho mi logicky vychadza, ze by mala byt priebojnejsia (aj ked leti pomalsie) - to sa vsak rozchadza s tym, co na svojich strankach pisu niektori predajcovia - tazsia strela znizuje riziko priestrelu (nasiel som to konkretne pre S&B subsonic 140grs), resp. s mini-testom, ktory bol myslim ze na zaciatku tohto vlakna, kde S&B subsonic prestrelil najmenej zlatych stranok..

nazory su teda dost protichodne... trebalo by to nejak zjednotit :)

mikymoto

Příspěvek#101 » pon 30. bře 2015, 17:21

Ale kdepak. Zkus si přenásobit ty čísla a uvidíš.

střela 7,5 g, rychlost 357 m/s
střela 8,0 g, rychlost 329 m/s
střela 9,0 g, rychlost 295 m/s

údaje dle stránek Sellier & Bellot, FMJ, rychlost ve 25 m

franta599

Příspěvek#102 » pon 30. bře 2015, 17:33

takže jestli jsem pochopil dobre lehči střela mensi pruraznost o neco vic kope ale přesnost stejná ?? a samozrejme vetsi rychlost

Int1m1thy

Příspěvek#103 » pon 30. bře 2015, 18:14

kazda typ naboje dle navazky a strely ma jinej prubeh zpetnyho razu... lehci rychlejsi je spis takovej naraz pouze dozadu velmi rychlej... tezka strela je takova vic ze kopne i nahoru a a pruhebeh je takovej pomalejsi... je vtom proste pocitovej rozdil, kazdej at si sam zkusi...

Porad nechapu kdo rozsiril mezi streleckou komunitu famu ze Sub je nejlepsi, kdyz je to to nejhorsi co si kdo muze koupit na sebeobranu, diky male rychlost naboje se netvori skoro docasna dutina a naboj jenom prolitne a nic. Blbosti typu ze preda maximum energie se nedeje !!!! Nepreda skoro zadnou.

SUB JE NEJHORSI MOZNA VARIANTA NA SEBEOBRANU !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ma nejmensi ranivy ucinek

SUB .45 colt LFN predala 4x!!! min energie nez 9mm SP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a to je 2-2,5x tezsi strela !!!!
Obrázek

franta599

Příspěvek#104 » pon 30. bře 2015, 20:15

proč jsou 124 o tolik dražsi nez 115 nejaky zasadni rozdil v tom snad bude 0.o

ianraider

Příspěvek#105 » úte 31. bře 2015, 23:23

Inhimity - subsonické střely používám řadu let. nějak jsem si nevšiml, že by měla pomalejší průběh a víc kopala. Šíříš zde nesmysly......

Zpět na