Trocha teorie - vnější balistika

Co jinam nepatří...

michal123

Příspěvek#1 » ned 26. led 2020, 16:45

Ahoj,
nevím, pod jaké sub-forum tato problematika patří, proto to dávám mezi obecná témata.

Na internetu je spousta kalkulaček na odhad trajektorie letu střely, ale nikde jsem nenašel podrobnější postup, jak tyto výpočty vznikají.

Co vím:
Při pohybu prostředím působí na střelu odporová síla, která je úměrná dynamickému tlaku a velikosti plochy, na kterou tento tlak působí. To platí pro placatou střelu (wadcutter), pro střely jiných tvarů se výpočet mění a velikost plochy se přepočítává pomocí součinitele odporu (drag coefficient). Z historických důvodů se pro každou střelu nepočítá vlastní součinitel odporu, ale vyjadřuje se odchylka od součinitele odporu standardu (ballistic coefficient). Do dnešních dní přežily u ručních palných zbraní 2 standardy, G1 a G7. Tímto mé znalosti končí.

Střely, které používám, nemají přesný tvar střel G1 a G7, BC se s měnící se rychlostí mění a jednoduché kalkulačky, které jsou na internetu k dispozici nedávají uspokojivé výsledky. Napadlo mne zkusit si trajektorii střely extrapolovat sám, ale ...

Co bych chtěl vědět:
... i když se na internetu všichni odkazují na součinitel odporu standardů G1 a G7 (někde jsou dokonce na obrázku ukázány závislost velikosti součinitelů na rychlosti střely), nikde se mi nepodařilo najít výpočet těchto součinitelů a nebo vyjádření závislosti na rychlosti analytickou funkcí. Když neznám výpočty standardů, nemůžu je modifikovat pro výpočty vlastní.

Michal

greenhorn

Příspěvek#2 » ned 26. led 2020, 17:57

Zkus se obrátit na Univerzitu obrany v Brně, Fakultu vojenských technologií, Katedru zbraní a munice. ;)

Serz

Příspěvek#3 » ned 26. led 2020, 19:41

Na unobu se uci jen veeelmi zakladni balistika, k bc se ani nedostane

Serz

Příspěvek#4 » ned 26. led 2020, 19:42

Zpět na