Co dál po získání zbrojáku

Ali90

Příspěvek#1 » stř 23. říj 2024, 14:05

Ahoj všem. Je to obsahově trochu barvitější téma a moc jsem netušil, kam ho zařadit, tak se kdyžtak předem omlouvám za nesprávné umístění.

Dostal jsem zbroják a přemýšlím, co dál. Snažím se k tomu přistupovat stejně jako po získání řidičáku na motorku, kdy si člověk nechce vytvořit špatné návyky tím, že se něco bude učit sám. Tohle je typ aktivity, který beru s obrovským respektem a nebudu si nalhávat, že se něco naučím sám z videí na netu.

Zbroják jsem pořizoval především pro účely sebeobrany s pistolí. Existuje kurz pro začátečníky, kteří mají čertvě po získání zbrojáku a chtějí se naučit ty nejlepší postupy a techniky střelby (best practices)? Pokud ano, můžete prosím takovýto konkrétní kurz doporučit?

Zároveň bych vás chtěl poprosit, jestli byste mohli sdílet svoje zkušenosti po získání zbrojáku. Kdybyste to dnes měli podstoupit znovu, co byste udělali líp, jinak, když to zpětně zhodnotíte? Třeba první nákup zbraně pro sebeobranu, podle čeho se rozhodovat (kromě peněz), jakých zlozvyků se vyvarovat atd.. Pro Pražáky: na jakou střelnici chodit jako nováček střílet, kde nejlíp poradí atd.

Díky moc za jakékoliv rady a sdílené zkušenosti.

JZFireworks

Příspěvek#2 » stř 23. říj 2024, 14:08

Ahoj, pokud ještě nemáš zbran, tak osahat a zkusit strelbu z co možná nejvíc zbrani lze :-D
Na sebeobranu pujdes asi do nějaké malé skladné zbraně.
Já třeba vybíral dlouho svoji první (P10C), na nošení mám Glock 43.

Na kurzy chodím ke ScorpionDefense.

Lonestar

Příspěvek#3 » stř 23. říj 2024, 14:31

Ali90 píše:Kdybyste to dnes měli podstoupit znovu, co byste udělali líp, jinak, když to zpětně zhodnotíte?

Když se ohlédnu za svými dvěma a čtvrt roky se zbrojákem, tak bych
- si udělal rovnou i Dčko ("které přece k ničemu nebudu potřebovat, měšťák ze mě nikdy nebude"), abych se teď nemusel učit na příští týden na zkoušky :(
- některé ze svých zbraní bych si už znova nekoupil (ano, byl jsme varován ze všech stran - ale když já je tehdy tak chtěl :lol: )
- některé ze svých zbraní bych si asi koupil dříve 8-)

Prcek

Příspěvek#4 » stř 23. říj 2024, 15:34

Ahoj, tady dostaneš co odpověď, to názor a zase to bude na tobě, poslal jsem ti pár bodů do SZ :-)

Blacky

Příspěvek#5 » stř 23. říj 2024, 16:47

Rozhodně nic neuspechej. I tak utratis hafo penez za blbosti, neco zae prodas, neco ne :) Cti, zajimej se. uč se. Chod na předváděcí akce osahávej a zkoušej. Na kurz taky jdi. Netreba se Bát, vetsina vetsich společností kdyz se priznas, ze jsi novacek ti dá vetsi porci. Co me pomohlo, nez jsme sel na kurz bylo si projit videa ke kurzum na YT. A tady mi prostě sedl Hard task. :) Zalezi odkud taky jsi. Aegis je super, Aspra taky. NTCS je specifickej ale treba ti sedne. Scorpion neznam ale lidi to chválej .)

Holt počítej, že te to bude stát dost penez, ale bude to super zábava.

kolombo

Příspěvek#6 » stř 23. říj 2024, 16:52

Z Prahy máš blízko do Brandýsa a na Oleško, tam dělá kurzy Hard Task. Profíci.
A na Dynamic Pistol 1 Ti HT dokáží půjčit i zbraň s dalším vybavením.

S nákupem první zbraně nespěchat, nekupovat první nápad a koupit raději něco na trénování, než rovnou na nošení. A doporučuji na běžné střelivo, tedy 9 Luger.

dan

Příspěvek#7 » stř 23. říj 2024, 17:39

Lonestar píše:si udělal rovnou i Dčko
S blizicim se novym zakonem se smysl teto rady pomalu vyztraci. Vsichni co maji po staru E nebo D budou mit po novu stejne "rozsirene opravneni" a uz se nepozna z jakych pismenek k nemu prisli.

Takze misto toho bych rad upozornil na jiny obecne rozsireny omyl. Naucit se bezpecne manipulovat se zbrani mezi lidmi, osvojit si spravnou techniku strelby a mit rychlost i presnost - to porad neznamena, ze se clovek bude schopen ubranit. I kdyz si to mnoho lidi mysli, a, jelikoz jsme bezpecna zeme, na svuj omyl nikdy neprijdou. Doporucuju zajit na neco jako je Home Defense od HT. Odpoledne tam jsou ctyri modelovky, na kterych si clovek muze vyzkouset reseni ruznych situace do kterych by se nekdy mohl dostat. Ja umrel trikrat a dost mi to ohledne "kam dal po ziskani zbrojaku" otevrelo oci.

Killing joke

Příspěvek#8 » stř 23. říj 2024, 19:14

Přesně tak. Šel jsem na jeden pistolový kurz, pak hned na Home Defense a velmi mi to otevřelo oči.
Pistoli jsem vybíral dlouho a pečlivě. Ale stejně šla z domu a mám tři další. Prostě kup něco nejrozšířenějšího a uč se. Časem zjistíš co ti sedne.

Bax

Příspěvek#9 » stř 23. říj 2024, 19:39

Zvol běžně dostupnou ráži :)

audis

Příspěvek#10 » stř 23. říj 2024, 19:51

Není to raketové inženýrství. Není třeba stresovat a hrotit. Přirovnal bych to k prvnímu sexu. Po letech také hodnotíš že dotazy tehdy byly řekněme přehnané a zbytečně pečovatelské.

MojeTikka

Příspěvek#11 » stř 23. říj 2024, 19:55

Jo, to je fakt. Preneseno do strileni - hlavni je strilet, strilet, strilet a pak postupne clovek zjisti, co se mu libi, co ne, co vymenit a co si nechat. Nejaky dlouhy badani na pocatku je jen ztrata casu, kterej se da pro...strilet.

Petr z Braníka

Příspěvek#12 » stř 23. říj 2024, 20:04

Ahoj! Pro kurzy obranné střelby HARD TASK, kurz Dynamic pistol 1, který tě určitě chytne a uděláš si všechny až do DP 4 :-)
První zbraň - buď ti je jedno jestli se ti něco líbí nebo nelíbí, prostě si koupíš Glock 19 a bude klid navždy... A nebo budeš osahávat, zkoušet co padne do ruky, přemýšlet a vybírat - v takovém případě si kup první takovou, která se ti prostě nejvíc líbí a ostatní vlastnosti začneš vyžadovat až nebo nastřílíš.

Lonestar

Příspěvek#13 » stř 23. říj 2024, 20:32

dan - potenciální zaměstnavatel mi do ledna 2026 nepočká...

dan

Příspěvek#14 » stř 23. říj 2024, 20:50

Ano, pokud behem 14 mesicu takova zmena zamestnani pripada v uvahu, pak to samozrejme smysl ma.

expres

Příspěvek#15 » stř 23. říj 2024, 21:26

Komisař dobře říkal vsem před zkouškou. Zbraní se nemáte bát, ale je dobre k nim mít respekt.
Netvrdím že to zní že se vyloženě bojíš, ale už ZP máš, tak to bude jak s autem. Nejspíš té čekají v zimě hodiny. Na 90km/h tomu stejně začneš šlapat na krk, neb už vedle tebe nesedí brzdič. Atd.
Koupíš zbraně a buď to bude co chceš, nebo je pošleš dál.
Měl jsem to úplně jinak než ty. Koupě dlouhé co čekala v rezervacce a pak hned obyčejná krátká. Střelivo, střelivo, střelivo a střelivo. Kurzy jsem nešel a podle toho mi to de. Ovšem plánují, ale bavi mě to i samotného.

Co bych doporučil:
Hlídat si manipulaci na střelnici, kdy člověk má tendence povolit rutinou...ZP už přeci má a chodí střílet. Něco jako zmiňované motorky. Už přeci jezdím na 300 tak si po roce koupím litr, když mi to tak de...
Repetetivne dělat jak guma kontrolu zbraně. Když nic, tak to zautomatizujes. Což mi přijde správný. Třeba, odlozim doma, du vedle do místnosti, vrátím a provedu kontrolu. Proč? Myslím že se může stát žes ji na poprvé vynechal a při zvedání telefonu pracovního zapomněl...
No a ještě mě ciste osobně při čištění vypadl ostrej, právě při tisíci první kontrole....Může se stát.
Tzn rozložil a "poskatulkovat" věci v trezoru, kde je jasne daný stav, který je stejný, neměnný. (Chyba u čištění pramenila s cvičení a skolnima nabojema/ostryma, kdy jsem věci měnil a přehazoval). Na Pikaču..

Zpět na