střelnice: AVIM Praha
- ianraider
Příspěvek#31 » stř 6. srp 2014, 08:00
Tak pánové - dost spekulací....Na daný děj mohou relevantně odpovědět účastníci ,kteří se nacházeli v okamžiku nešťastné události na střelnici. Kde stáli,jaké použili střelivo,kam zřejmě dopadla střela ,....... to ví jen oni a jistě se tím chlubit nebudou... Dle ústního hodnocení balistika je dopadiště na střelnici AVIM v pořádku.
-
volicplukovnik007 - Příspěvky: 1
- volicplukovnik007
Příspěvek#35 » čtv 7. srp 2014, 20:33
ianraider píše:Tak pánové - dost spekulací....Na daný děj mohou relevantně odpovědět účastníci ,kteří se nacházeli v okamžiku nešťastné události na střelnici. Kde stáli,jaké použili střelivo,kam zřejmě dopadla střela ,....... to ví jen oni a jistě se tím chlubit nebudou...
Kvůli tomuhle jsem si udělal registraci v této drbárně, protože to mám takříkajíc z "první ruky" a evidentně jsem nebyl sám - někdy v polovině června jsem připravoval kamaráda na zkoušky na velké střelnici - střelba z CZ75, standardní náboje z Vlašimi (žádná ocel, či přebíjenky). Nejdříve jsem stál vedle kamaráda po levici ve stejném boxu, pak mně ale štval ten hluk a taky jsem mu chtěl dát prostor a na posledních cca 10 ran jsem si stoupnul do boxu vedlejšího, který byl volný. Střílí, střílí a najednou jsem jen mžikem oka zahlédnul, jak na mně něco letí, štíplo mně to na krku těsně pod ohryzkem a na pultík něco spadlo...tak na to koukám a vona to střepina (prostě kus olova), kamarád koukal vyděšeně, já nevěděl, která bije...zabalili jsme to...a mazal jsem na hajzl to zkouknout...na krku modřina asi jako padesátník...při placení jsem to ukazoval správci spolu s tou střepinou...koukal jako vejr...a mně až pozdějc došlo, jakou sem měl z p*dele kliku

Takže doufám, že to tam dají do pucu...jinak bych tam už nejspíš nešel...
- ianraider
Příspěvek#36 » pát 8. srp 2014, 14:08
Na AVIM chodím pravidelně kolem 10 let. Za poslední dva roky jsem na této střelnici i několikrát týdně na střelecké přípravě. Mohu tak tvrdit,že ze zdejších pisatelů mám asi nejvíc na AVIMU nastříleno. Na prstech jedné ruky mohu spočítat,kdy se ,,něco vrátilo,, povětšinou ještě od střelců z jiných stavů ! Ostatně o kvalititě střelců, bezpečné manipulaci se zbraní,potažmo střelbě směrem do dopadiště svědčí prostřelené odkládací pulty ve stavech,prostřelený stropy,nastřelené tropní žaluzie,boky střeliště těsně za stavy.....To je samozřejmě v pořádku,a nebo snad né ?!? Pamatuji si na svůj jediný úraz,roztržená dlaň o miřidla..... Téměř na každé střelnici je možné riziko odražených fragmentů střely,i proto je povinná ochrana zraku . 

-
Návštěvník
- Návštěvník
Příspěvek#37 » pát 8. srp 2014, 16:38
Asi tak. Chodím tam nepravidelně asi sedm let. Cca 2x jsem dostal střepinou a jeden až dva případy jsem viděl. Překvapuje mne, že někoho překvapuje, že při střelbě na ocel (ať už terč, nebo dopadiště) se občas vrací fragmenty.
volic: jakou má tvá příhoda spojitost dočasného uzavření střelnice? Radši tam už opravdu nechoď, zbude víc místa pro ostatní
volic: jakou má tvá příhoda spojitost dočasného uzavření střelnice? Radši tam už opravdu nechoď, zbude víc místa pro ostatní

- Carloss
Příspěvek#38 » pát 8. srp 2014, 19:14
Tak že tam lítaj fragmenty, to považuju za vcelku normální. Jak se píše.. i proto máme ochranu zraku... Ale... Jsou fragmenty a fragmenty. Chodím pravidelně cca 2 roky? Možná dýl... Milimetrový kousky jooo... To je "normoš"... ale onen víkend před událostí... to ke mě lítaly 5mm kusance... To jsem nikdy před tím nezažil...
- ianraider
Příspěvek#40 » pon 11. srp 2014, 12:04
Je asi jasné,že konstrukce dopadiště je žaluziové (ocelové dopadiště ). Z toho vyplývá,že pokud střela při tak vysoké rychlosti narazí na dopadiště,tak se fragmentuje (rozloží) ztrácí energii,a většina fragmentů je svedena zakřivením žaluzií do bezpečného prostoru. Je možné,že se nějaký fragment občas odrazí jiným směrem.... Záleží přitom na mnoha veličinách, např. horizontální a vertikální úhel dopadu ,konstrukci,rychlosti a tvaru střely,úhelu dopadiště,....Pokud by se střela nerozpadla,a např. celá, byť zdeformovaná se vrátila - tak to by byl mazec.... Pro názornost ještě uvedu jeden příklad - osobně jsem zažil střelce,který si sám odléval a nějak nezvlédl tvrdost slitiny. Při každém nastřelu popera se vrátilo mnoho úlomků a zranili přihlížející střelce. Na další situaci dostal DQ za nebezpečné střelivo. Podobný jev jsem zaznamenal u jedné serie střel ARES, a to právě na střelnici AVIM.
- Mobster
Příspěvek#41 » pon 11. srp 2014, 12:22
No nevím teda. Už jsem byl na všech střelnicích v Praze a několika střelnicích mimo Prahu a nikde střepiny nelítaly. Na Avimu jsem byl několikrát a dostal jsem to dvakrát. Jednou do brýlí a jednou do tváře. Klika, že jsem měl v tom jednom případě brýle. Sice to nijak extrémně nebolelo, ale do oka bych to stejně koupit nechtěl. Při tom by to vyřešila hromada písku nebo nějaký měkký materiál, do kterého by se střely zavrtávaly.
- Carloss
- DanielX
Příspěvek#45 » úte 26. srp 2014, 07:42
Jen jsem nakouknul, ale nedá mi to. Podle jednoho z prvních příspěvků má tahle střelnice jen 18m. To se fakt vyplatí chodit střílet na takovou krátkou vzdálenost? Pistolová střelnice by měla mít minimálně 25m, kdo si zvykne střílet na takto krátkou vzdálenost bude asi při střelbě na obvyklých 25m dost překvapený. Jen mě to zajímá proč tam chodíte pravidelně střílet
(teď neřeším že je zavřená...)

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX