Nákup zbraně - Důvod žádosti
-
RegistrovanyUzivatel - Příspěvky: 44
- RegistrovanyUzivatel
Příspěvek#1 » sob 1. čer 2024, 12:55
Dobrý den, mám skupiny BE a chtěl bych nákupko pro samonabíjecí pistoli, kterou budu nosit. Takže samozřejmě zaškrtávám důvod "ochrana života, zdraví nebo majetku". Mám zaškrtnout i uskutečňování sportovní nebo jiné zájmové činnosti? Tady jsem četl, že zaškrtnutí této kolonky se musí dle zákona dokládat. https://rozpad.cz/viewtopic.php?f=14&t=2076
Přijde mi to jako blbost, co když má někdo jen skupinu B, nic jiného zaškrtnout přece nemůže. Děkuju za vysvětlení
Přijde mi to jako blbost, co když má někdo jen skupinu B, nic jiného zaškrtnout přece nemůže. Děkuju za vysvětlení
- Piggy
- dan
Příspěvek#4 » sob 1. čer 2024, 13:22
Dokladat nemusis nic. Pokud ale chces slevu z registracniho poplatku z titulu clenstvi ve sportovnim streleckem klubu, pak nektera OSZBM podminuji poskytnuti teto slevy tim, ze zbran registrujes pro sportovni cinnost (v tomhle ohledu ale ma kazde OSZBM podminky jine, takze se musis optat na svem konkretnim OSZBM jake maji podminky oni) ...
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1468
- Jarda.Jezek
Příspěvek#6 » sob 1. čer 2024, 15:14
Důvody jsou přeci pro vydání povolení, nikoliv pro registraci zbraně.
K danovi dodám, že jsou také OSZBM, které tvrdí, že když máš E, můžeš nosit i ty zbraně, na které nemáš povolení nosit. Respektive, na které jsi dříve povolení nosit pro ochranu ani neměl, pokud ti ho třeba při registraci zase vzali.. Ale tohle jim nevěřím. Tvrdili mi to, když jsem se ptal, jestli mi můžou říct, které zbraně mám povoleno nosit a které ne. Tak tohle nevěděli, prý to neevidují a museli by do archivu.
Tedy, je třeba číst legislativu a nevěřit všemu, co se říká..
K danovi dodám, že jsou také OSZBM, které tvrdí, že když máš E, můžeš nosit i ty zbraně, na které nemáš povolení nosit. Respektive, na které jsi dříve povolení nosit pro ochranu ani neměl, pokud ti ho třeba při registraci zase vzali.. Ale tohle jim nevěřím. Tvrdili mi to, když jsem se ptal, jestli mi můžou říct, které zbraně mám povoleno nosit a které ne. Tak tohle nevěděli, prý to neevidují a museli by do archivu.
Tedy, je třeba číst legislativu a nevěřit všemu, co se říká..
- marinakus
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1468
- Jarda.Jezek
Příspěvek#8 » sob 1. čer 2024, 15:27
No. A já měl za to, že můžu nosit na ochranu jen ty zbraně, na které mám povolení nosit na ochranu. Ale možná že to platilo podle legislativy z druhé poloviny devadesátých let a nyní se už může nosit všechno bez ohledu na to, jaké povolení k dané zbrani kdy bylo...
- Carloss
Příspěvek#9 » sob 1. čer 2024, 16:29
No.. jestli povolení nosit platí obecně, to nevím, ale na nákupku je povolení nosit výslovně uváděno: "... uděluje povolení nabytí vlastnictví, držení a nošení zbraně kat. B..." Z toho lze logicky vyvodit, že obecnější povolení k nošení neexistuje. To by nemuselo být uvedeno v nákupku. Ale klidně se mohu mýlit.
- marinakus
Příspěvek#10 » sob 1. čer 2024, 19:50
O účelu vydání povolení tam není ani slovo :
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A-I, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C,
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie A-I, na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C,
- Piggy
- dan
Příspěvek#12 » ned 2. čer 2024, 00:53
Prave. A na tom povoleni bylo napsano, jestli kryje i noseni nebo ne.marinakus píše:na kterou mu bylo vydáno povolení
Pokud mam zbran u ktere jsem o povoleni k noseni nepozadal nebo pozadal ale nedostal, rozhodne bych si pred jejim nosenim o takove povoleni pozadal. Bud' mi ho vydaji, nebo zadost odmitnou se zduvodnenim, ze uz ho mam. V obou pripadech mam v ruce pravomocne uredni rozhodnuti vydane organem, ktery je opravnen v teto veci rozhodovat. Takove rozhodnuti me kryje daleko lepe nez vyklad "nemusite zadat, ono vam to vzniklo tak nejak samo" poskytnute nekym, kdo k vykladu zakona neni opravnen ...
Dovedu si ale predstavit, ze nekdo se s takovym vykladem spokoji - a ani pozdeji nebude mit duvod toho litovat. To si kazdy musi rozmyslet sam.
- marinakus
Příspěvek#13 » ned 2. čer 2024, 05:50
dan : Vycházím z verze vyplývající z názoru OBP. Jinak lze logicky skutečně interpretovat obě možnosti. Samozřejmě, když už mám uvést důvod proč chci povolení na zbraň, uvedu všechny přípustné důvody, které mě nějak neomezují. A to je vlastně jen v případě výjimky na A-1 pro sport.
- marinakus
Příspěvek#15 » ned 2. čer 2024, 07:49
Piggy : Přesně tak. Z toho by ovšem logicky vyplývalo, že i když neuvedu jako důvod ochranu života, zdraví a majetku, mohu ji nosit, protože mě k tomu opravňuje skupina ZP. Proč ji vlastně nosím, do toho vlastně nikomu nic není. Nakonec k ochraně života, zdraví a majetku mohu v nutné obraně použít z hlediska trestního zákoníku jakoukoliv zbraň a ZoZ to také nikde nevylučuje. Nebavíme se o nelegální, tam je to z pohledu ZoZ jinak.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí