Nákup zbraně - Důvod žádosti
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1468
- Jarda.Jezek
Příspěvek#16 » ned 2. čer 2024, 08:08
Byla doba, kdy důvody pro povolení dlouhé samonabíjecí neumožňovaly získat povolení k nošení. Protože z té doby takové zbraně mám, přitom mám takové zbraně i z novější doby, kdy jakmile bylo možné si nošení nechat povolit, povolení jsem dostal, napadlo mě se zeptal na OSZBM, jestli mi umí říct, ke které zbrani mám jaká oprávnění.
Výklad jejich i marinakuse mi stále přijde, i po citátu zde uvedeném, jako velmi rozšiřující i dnešní znění. Pokud bych takovou zbraň chtěl začít nosit, přiměji OSZBM. aby šli do archivu a sdělili, co tam k takové zbrani mají. Pak bych případě k ní požádal o dodatečné povolení nosit.
Pro jistotu.
Výklad jejich i marinakuse mi stále přijde, i po citátu zde uvedeném, jako velmi rozšiřující i dnešní znění. Pokud bych takovou zbraň chtěl začít nosit, přiměji OSZBM. aby šli do archivu a sdělili, co tam k takové zbrani mají. Pak bych případě k ní požádal o dodatečné povolení nosit.
Pro jistotu.
- marinakus
Příspěvek#17 » ned 2. čer 2024, 10:07
Jarda.Jezek : Na skupinu C ti také dřív nepovolili krátkou a dnes ji na čisté C v držení mít můžeš, jen ji nesmíš nosit. Zákon se mění a jeho výklad také. Že vykládat zákon může jen soud je argument na dvě věci. Stejně je v první instanci při řešení přestupku tou nejvyšší MVČR a přece se s nimi nebudu hádat, když mají názor hovořící v můj prospěch.
- marinakus
Příspěvek#21 » ned 2. čer 2024, 18:43
K problematice nošení zbraně kat. B. Tak mi to nedalo, hledal jsem, a sypu si popel na hlavu. OBP tak trochu změnilo názor. Jejich pohled na věc lze dohledat na jejich webových stránkách. Je to poučení i pro mě se na jejich názory nespoléhat. Vypadá to, že je někdy mění jak ponožky.
- iloveguns
Příspěvek#22 » ned 2. čer 2024, 18:53
Jarda.Jezek píše:Byla doba, kdy důvody pro povolení dlouhé samonabíjecí neumožňovaly získat povolení k nošení. Protože z té doby takové zbraně mám, přitom mám takové zbraně i z novější doby, kdy jakmile bylo možné si nošení nechat povolit, povolení jsem dostal, napadlo mě se zeptal na OSZBM, jestli mi umí říct, ke které zbrani mám jaká oprávnění.
Pro jistotu.
Ze které doby to povolení máš? Já když jsem například někdy v roce 2002 žádal o povolení na dlouhou samonabíjecí a nezaškrtl jsem nošení, tak mi to tam sám zaškrtnul policista a tvrdil mi, že pokud z ní chci střílet na střelnici, tak musím mít povolení i k nošení, protože na střelnici ji budu mít v rukách nabitou, což je podle něj nošení.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1468
- Jarda.Jezek
Příspěvek#23 » ned 2. čer 2024, 20:12
Bylo to v době platnosti zákona z roku 1995. Tehdy držitel ZP G (dnešní E) směl nosit veřejně jen zbraně určené pro ochranu a to byly pouze krátké kulové. Dlouhé kulové se nosit nesměly pro ochranu a krátké brokové byly zakázané. Držitel ZP B směl nosit jen na střelnici. Což dnes není nošení. Všechno bylo jinak.
- JirkaCV
Příspěvek#24 » ned 2. čer 2024, 20:17
Tomu já říkám problém školení.
Pošlou vás na školení, tam přednáší někdo, koho všichni považují za autoritu. Ani ve snu vás nenapadne, že autorita nepřednáší skutečnost, ale svůj "profesionální" názor. Občas jsou to ale bláboly, ale nikdo s tím nepolemizuje a přenáší to dál.
Docela s tím bojuju ve své profesi.
Pošlou vás na školení, tam přednáší někdo, koho všichni považují za autoritu. Ani ve snu vás nenapadne, že autorita nepřednáší skutečnost, ale svůj "profesionální" názor. Občas jsou to ale bláboly, ale nikdo s tím nepolemizuje a přenáší to dál.
Docela s tím bojuju ve své profesi.
- iloveguns
Příspěvek#25 » ned 2. čer 2024, 21:45
Jarda.Jezek píše:Bylo to v době platnosti zákona z roku 1995. Tehdy držitel ZP G (dnešní E) směl nosit veřejně jen zbraně určené pro ochranu a to byly pouze krátké kulové. Dlouhé kulové se nosit nesměly pro ochranu a krátké brokové byly zakázané. Držitel ZP B směl nosit jen na střelnici. Což dnes není nošení. Všechno bylo jinak.
Pokud jsi měl skupinu B, tak ti do žádosti dali automaticky i nošení, protože se skupinou B jsi měl oprávnění zbraň nosit na střelnici.
- iloveguns
Příspěvek#27 » pon 3. čer 2024, 07:30
V povolení se nikdy neuvádělo, kde máš povoleno zbraň nosit. Měl jsi prostě povolení na nošení, a to ti tam určitě zůstalo. Kde ji můžeš nosit, to bylo rozděleno podle skupin, které jsi měl. Když jsi měl "G", tak jako já, tak jsi ji mohl nosit i na veřejnosti. Ale myslím, že tehdy se na veřejnosti ještě nenosily dlouhé. Ale v povolení jsi nošení měl zapsáno proto, že jsi měl skupiny B a C. A když později odpadlo omezení na nošení dlouhých na sebeobranu, tak již nebylo co řešit.
- vvitty
Příspěvek#28 » pon 3. čer 2024, 09:25
marinakus píše:K problematice nošení zbraně kat. B. Tak mi to nedalo, hledal jsem, a sypu si popel na hlavu. OBP tak trochu změnilo názor. Jejich pohled na věc lze dohledat na jejich webových stránkách. Je to poučení i pro mě se na jejich názory nespoléhat. Vypadá to, že je někdy mění jak ponožky.
Na tohle staci aby se vymenil urednik ktery je za danou oblast zodpovedny.
- iloveguns
Příspěvek#29 » pon 3. čer 2024, 09:49
Ještě perličku. Lidová tvořivost úředníků na PČR je někdy obdivuhodná. Když mi dali kdysi povolení na nošení dlouhé samonabíjecí, tak mi do PZ napsali "pouze pro sportovní účely". Za několik let mi volal další úředník který tam nastoupil po něm, a abych přinesl PZ na výměnu, že ta poznámka "pouze pro sportovní účely" tam nemá co dělat... 

- dan
Příspěvek#30 » sob 8. čer 2024, 09:05
K ochrane v rezimu NO muzes pouzit jakoukoliv zbran, i nelegalni, a ani z pohledu ZoZ to neni jinak. Ale bude se nasledne zkoumat jak se ta zbran na to misto/do tvych rukou dostala. A tam uz muze vzniknout ZoZ problem.marinakus píše:Nakonec k ochraně... mohu v nutné obraně použít ... jakoukoliv zbraň ... Nebavíme se o nelegální, tam je to z pohledu ZoZ jinak.
Spravny zaver, ale jsou pro nej vaznejsi duvody, nez to, ze OBP meni nazor. Muzes byt v situaci, kterou nebude posuzovat OBP, ale napriklad nektery z organu cinnych v prestupkovem nebo trestnim rizeni. A ty se budou ridit vlastnim nazorem, nikoliv nazorem OBP.marinakus píše:OBP tak trochu změnilo názor ... Je to poučení i pro mě se na jejich názory nespoléhat.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí