Jak skladovat nábojnice pro pozdější přebíjení

HonzaLBC

Příspěvek#1 » ned 1. črc 2012, 13:56

Zdravím,
střílím 9 mm Luger, zatím nepřebíjím, takže prázdné nábojnice nechávám ležet na střelnici.
Ale už jsem o přebíjení párkrát začal uvažovat, tak mě napadlo, že bych je začal sbírat a udělal si zásobu a třeba za rok nebo někdy, až bych se rozhodl začít přebíjet, tak by se mi mohla hodit zásoba pár tisic prázdných nabojnic :-) A kdybych nikdy nezačal, tak bych je třeba daroval někomu, komu by to udělalo radost. Střílím ty přebíjenky od Marcínka, takže by to měly být vyhovující nabojnice na přebíjení.
Ale co teď s těma nábojnicema udělat?
1. Jenom posbírat, neřešit, nasypat do nějaké bedýnky a až někdy potom, až začnu přebíjet, tak s nima něco dělat.
2. Posbírat, nějak jednoduše vyprat, třeba na mokro v klasické pračce, nechat uschnout a do bedýnky. Nebo není žádný rozdíl v tom, když se vyperou čerstvě vystřelené nebo třeba až za dlouhou dobu uleželé špinavé?
3. Posbírat, odzápalkovat a vyprat jako v 2. a mít je potom připravené na přebíjení, k odzápalkování dotaz, lze to nějak lehce odzápalkovat s domácím vybavením bez lisu? (vytuknout kladívkem nebo tak něco?)

A uložení v bedýnce stačí někde v suchu nebo nějak konzervovat, stříknout tam trochu oleje nebo něco?

Díky za reakce.

netopyr

Příspěvek#2 » ned 1. črc 2012, 14:25

Bod č.1 je správě, ničím nekonzervovat.

Georg

Příspěvek#3 » ned 1. črc 2012, 21:28

Rozhodně nesouhlasím s netopyrem.
Osobně se přebíjením zabývám cca 7 let (čistě a pouze pro soukromé účely si přebíjím náboje 9mm Luger).
Z vlastní zkušenosti doporučuji bod č. 2 a to ještě "čertvě" zašpiněné. Před uložením do bedýnky doporučuji nastříkat na nějaký hadr trochu konzervačního oleje (zas to nepřehánět) a nábojnice před uložením promnout v takto naolejovaném hadříku. Důrazně varuji před přímým stříkáním oleje na nábojnice - olej by mohl stéct dovnitř nábojnice a při přebíjení by prach navlhnul a náboj by byl k ničemu !
Pokud uskladníš do bedny nevyprané nábojnice, záleží po jaké době je budeš prát, ale čerstvě znečištěné se perou lépe. A na toto praní ti dle mého bohatě stačí plastový kbelík od barev a trošku jaru. Je zbytečné mamině likvidovat pračku :lol:

Nedávno jsem ve sklepě našel cca 2-3 roky zapomenutou plastovou nádobu s nábojnicemi. Byly pouze vyprané (bez olejové "konzervace") a nasypané do 5-ti litrové PET flašky od sirupu. Vzhled nic moc, protože začaly zelenat - jedná se sice víceméně jen o vzhledový efekt, ale i tak putovaly do šrotu (mám jich pro své soukromé účely dost). Vnitřní prostor nábojnice nijak zvlášť neřeším.

netopyr

Příspěvek#4 » ned 1. črc 2012, 21:43

Pokud ti nábojnice zezelenaly, tak byly ve vlhku, Honza BC sám píše, že by je uskladnil v suchu.... Mám několik vojenských plných beden sezbíraných nábojnic už tak 4 roky a pomalu z nich odebírám a čistím je až teď. Nejsou zelené a čistí se v poho. Navíc si myslím, že pokud je teď namaže, tak až je bude čistit, tak si zasviní čistící médium olejem a dlouho mu nevydrží a pokud by kupoval komerčně vyráběné, tak se to pěkně prodraží.

Patrik
moderátor

Příspěvek#5 » ned 1. črc 2012, 23:08

Já hážu nábojnice do bedny odkud je v případě potřeby odebírám do pračky a zpracuji. Pokud nemám jistotu že vyprané nábojnice během měsíce nespotřebuji, tak neperu, nechci riskovat, že je budu muset prát znova.

Georg

Příspěvek#6 » ned 1. črc 2012, 23:25

Protože čerstvě špinavé nábojnice se dle mého čistí lépe, než ty "zaschlé", peru je co nejdříve, jak si na ně vzpomenu, cca do týdne. Po opláchnutí vodou s Jarem je "naolejuju" dle výše popsaného a pak už je nikdy neperu. Když mám čas, tak je odzápalkuju, nazápalkuju, ........

Že byly ve vlhkém prostředí a zezelenaly bylo proto, že jsem nepočkal s řádným vyschnutím PET láhve a nenaolejoval je. Nicméně už jsem učinil patřičné kroky, aby se to neopakovalo. Mimochodem v paneláku ve sklepě máme víceméně stálou teplotu a sucho.

Také tak trochu záleží, kde jsou ty nábojnice sesbírané. Já když jsem začínal, tak jsem sbíral všechny ("originály" i bůhví kolikrát přebíjené). A protože to bylo skoro vždy (99 %) na venkovních střelnicích, doma jsem pak vyhazoval i pár kilo hlíny a trávy :D

Nojono, každý začínal jinak a každý má už svoje postupy :)

fíša

Příspěvek#7 » ned 1. črc 2012, 23:29

Mám vyprané nábojnice ( vybračka a kukuřice ) ve sklepě uložené v plastových petflaškách více jak 15 let, postupně odebírám, postupně doplňuji. Pokud jsou suché a dobře uzavřené , tak se nic neděje.

sided
moderátor

Příspěvek#8 » pon 2. črc 2012, 06:29

Pohotovostní zásobu (asi 2-3 000) mám vyprane abych to nemusel řešit když se vyhrabu k přebíjení. Zbytek v bednách jak jsem je přivez.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » úte 23. říj 2012, 11:36

Čau, skladuju vyprané (vibračkou v kukuřici) v litrových vaničkách zmrzliny (modrá z Lídlu :D), u mě nestihnou být uskladněné dýl jak pár týdnů tak o problem..

Zpět na