Povrchová úprava střel - výroba doma
- Sam Jr.
Příspěvek#166 » úte 16. led 2024, 21:20
Tome, mám na suché nanášení vyzkoušený červený lesklý polyester (Ral3000) od firmy Neokem. Jediný trable mám se vzdušnou vlhkostí, jak leze přes 50% nemá to ani cenu zkoušet, prášek pořádně nedrží (a něco sem se s tím natrápil, střely nechával naoxidovat, nahříval, vysoušel atd. a nikdy to nebylo ono) ideální je to teď v topné sezóně, kdy mám v dílně vlkost 25-30% a jde to úplně samo
Kdysi jsem dostal nějakej zbytek od známého, te'd jezdím do nejbližší lakovny s plastovou šroubovací pikslou a za 100-200kč vždycky pořídím
Kvrdlám teda s černejma airsoftovejm kuličkama, tak nějak se ty střely míň otíraj o sebe.

Kvrdlám teda s černejma airsoftovejm kuličkama, tak nějak se ty střely míň otíraj o sebe.
- tom
- Redsnake
- staM
Příspěvek#169 » úte 16. led 2024, 23:40
tom píše:Trochu to tu opráším.............
..........tak chci zkusit co je nejlepší z hlediska produktivity a následného výsledku kvality. Předem děkuju.
Tome,nejvyšší produktivitu v řádu tisíců kusů za víkendový den a vysokou kvalitu naneseného povrchu docílíš elektrostatikou.
- Sam Jr.
Příspěvek#171 » stř 17. led 2024, 08:05
Včelky dávám po jedné pinzetou (ještě oklepnu o hranu misky přebytečnej prášek) na prdýlku na pečící papír na starý plech na cukroví a peču 20min nan 180oC dle návodu. Produktivita je tak 300-500ks za hodinu, podlo toho jak se ti chce kmitat 
Jinak jsem jinou barvu nezkoušel, tahle prostě sedla, nikdy nic nezůstává v hlavni, polyester je na venkovní aplikace, epoxid se dává spíš do interiéru, takže pochybuju, že by měl nějaké lepší vlastnosti
Mám dokonce fotku svojí zachycené střely z gumové drtě z lapače ze střelnice, kde je vidět, jak dobře povlak drží
Taky testem kladivem prošel - vezmeš střelu a kladivem z něj uděláš placku - povlak musí pořád na olovu držet 

Jinak jsem jinou barvu nezkoušel, tahle prostě sedla, nikdy nic nezůstává v hlavni, polyester je na venkovní aplikace, epoxid se dává spíš do interiéru, takže pochybuju, že by měl nějaké lepší vlastnosti

- Henry
-
Corwin_102 - Příspěvky: 101
- Corwin_102
Příspěvek#174 » ned 18. srp 2024, 18:05
Po vyzkoušení odlití střel jsem zkusil i povrchovou úpravu.
Expoxypolyesterová barva, trouba z Lidlu.
Postup jako Sam Jr. - pinzetou na pečící papír.
Zkusil jsem dvě varianty. První varianta že jsem v dóze "poštěrchal" jen barvu se střelama a výsledek je níž. Výsledek není 100% - někde barva chybí
Vrstva je celkem slabá.
Říkal jsem si jesti to není zamaštěním střel - tak druhá varianta: střely odmaštěny v izopropanolu, nechané oschnout, "poštěrchané" s airsoft kuličkama a barvou. Navíc jsem vždycky vybral ty lépe potažený střely a zbytek znovu "doštěrchával"....
Výsledek je hodně podobný prvnímu případu.
Pokus se střelama namočenýma do Izopropanolu a za mokra hozené do prášku dopadla zle - tudy cesta nevede...
Pokud se nebudeme bavit o elektrostatickém nanášení tak ještě zbývá polomokrá cesta (?).
Ale v globálu si myslím že i takhle nedokonale by to mohlo celkem fungovat.... Máte někdo zkušenost s takhle vypadající povrchovkou?
Střely .45colt 200grs - ještě je budu kalibrovat na .452
PS: Ještě mne napadlo použít modelářský elektrostatický nanášeč na trávu (třeba pro modelovou železnici) - nezkoušel někdo? Nenašel jsem...
Expoxypolyesterová barva, trouba z Lidlu.
Postup jako Sam Jr. - pinzetou na pečící papír.
Zkusil jsem dvě varianty. První varianta že jsem v dóze "poštěrchal" jen barvu se střelama a výsledek je níž. Výsledek není 100% - někde barva chybí

Říkal jsem si jesti to není zamaštěním střel - tak druhá varianta: střely odmaštěny v izopropanolu, nechané oschnout, "poštěrchané" s airsoft kuličkama a barvou. Navíc jsem vždycky vybral ty lépe potažený střely a zbytek znovu "doštěrchával"....
Výsledek je hodně podobný prvnímu případu.
Pokus se střelama namočenýma do Izopropanolu a za mokra hozené do prášku dopadla zle - tudy cesta nevede...

Pokud se nebudeme bavit o elektrostatickém nanášení tak ještě zbývá polomokrá cesta (?).
Ale v globálu si myslím že i takhle nedokonale by to mohlo celkem fungovat.... Máte někdo zkušenost s takhle vypadající povrchovkou?
Střely .45colt 200grs - ještě je budu kalibrovat na .452
PS: Ještě mne napadlo použít modelářský elektrostatický nanášeč na trávu (třeba pro modelovou železnici) - nezkoušel někdo? Nenašel jsem...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Sam Jr.
- Henry
Příspěvek#177 » ned 18. srp 2024, 20:27
Cau ja to dělám ze odleju strely dam do kýble s teplou vodou a jarem potom proplachnu a nechám usušit na sluníčku jak vidíš oni se pěkne trosku nahrejou a začínám barvit a sypu to rovnou na plech jak to vidíš už ani nedávám ty kuličky je to k ničemu jak vidíš tu dozu od té zmrzliny v té jsme obarvil 8 tisíc střel na 3x z trouby to jde do vody a konec. Mas je pekny to bude litat dobře.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
Corwin_102 - Příspěvky: 101
- Corwin_102
Příspěvek#178 » pon 19. srp 2024, 22:09
Ahoj.
Díky všem za reakce a potvrzení cesty - rozhodně vyzkouším jak se bude chovat a i jiné modifikace. Možná i ta vzdušná vlhkost bude hrát roli..
@Henry - máš to parádní - kvalita takhle na těch fotkách mi přijde super... 1
Ale moc nerozumím tomu že jste v té dóze obarvili 8tis střel na 3x z trouby (?)
Byly tam tři vrstvy?
Nebo se to na třikrát barvilo - tzn. nasypat do přepravky 2600 střel najednou - to se mi nezdá.
Nebo na třikrát do trouby - tzn. na plechu vždy 2600střel?
I když to asi je 9L tak se mi to zdá hodně.
Díky za objasnění.
Díky všem za reakce a potvrzení cesty - rozhodně vyzkouším jak se bude chovat a i jiné modifikace. Možná i ta vzdušná vlhkost bude hrát roli..
@Henry - máš to parádní - kvalita takhle na těch fotkách mi přijde super... 1
Ale moc nerozumím tomu že jste v té dóze obarvili 8tis střel na 3x z trouby (?)
Byly tam tři vrstvy?
Nebo se to na třikrát barvilo - tzn. nasypat do přepravky 2600 střel najednou - to se mi nezdá.
Nebo na třikrát do trouby - tzn. na plechu vždy 2600střel?
I když to asi je 9L tak se mi to zdá hodně.
Díky za objasnění.
- Henry
Příspěvek#180 » úte 20. srp 2024, 06:19
Nene je to tak: Dřív jsem používal jinou dózu třeba od velkého jogurtu ale nevím jestli díky té vzdušné vlhkosti mi to po cca třeba 1000 střelách už nechtělo chytat ta barva na ty střely. Tento rok jsem zkusil to jak jsem psal střely do vody s jarem usušit nahrát na sluníčku proto to dělám v létě a sup do dózy od zmrzliny. No a s touto jedinou dózou jsem cca na 3x v červenci a v srpnu nabarvil postupně cca 8 tisic střel jestli to chápeš. Jinak když barvím tak do té dózy dávám tak 2,5 hrstě střel a zamíchám a sypu na plech jak to je na fotce a takto pokračuji třeba než udělám 2600 střel jedu na 3 plechy do trouby tak že to otočím tak 2x za jedno pečení a je hotovo.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí