Povrchová úprava střel - výroba doma

Corwin_102

Příspěvek#181 » čtv 22. srp 2024, 21:00

Díky za vysvětlení - musím vyzoušet. možná zkusím simulovat nahřátí sluníčkem v troubě ;)
Pozn.:
Takovouhle produktivitu lití bych chtěl mít... Já dal na zátah zatím jen cca 450střel... ale nebylo moc času..
(mám kleště 6-ti kavita a 2x dvojkavita - různé hmotnosti střel).
Do ještě mám olova tak na 2tis než budu muset shánět další..

Redsnake

Příspěvek#182 » čtv 22. srp 2024, 21:08

já dávám pekáč střel na troubu, když se pečou předchozí...Hezky se vyhřejou.

Corwin_102

Příspěvek#183 » sob 7. zář 2024, 17:54

Ahoj.
zkusil jsem metodu podle Henryho s jarem a nahřátím (já v troubě) ale asi dělám někde chybu - střely mi vyšly zatím nejhorší. Ale možná tam byl vliv zbytku prášku z minulého pokusu "vlhkou cesto s izopropylem".

Zkusil jsem "mokrou cestu" - 15g barvy. 50ccm (g) acetonu, rozmíchat, střely dát do kelímku, nalít trochu barvy a štěrchat do odpaření acetonu.

A musím říct že výsledek vypadá asi zatím nejlíp. Dal jsem asi dost barvy - na střely se nachytalo asi 50% a jak se aceton odpařovat tak na dně zůstávala lepivá břečka a ta se krásně na střely nanesla...

Střely jsem vysypal na plech (vyrovnány až po zapečení) a zepekl... Myslím že by bylo nutné nechat ještě víc uschnout... zbavit se zbytku acetonu - takhle se asi trochu "vypotil" do puchýřků...

Tohle je po první vrstvě.. Na YT jsem viděl barvit 2x až 3x... Asi bych střely před pečením rovnal na prdelky - barva drží tak by to šlo bez pinzety rukou v rukavici.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Henry

Příspěvek#184 » sob 7. zář 2024, 18:08

Mám zkušenost ze co nezdělám barvu a a mel bych ji použit třeba za měsíc a i když jsme přisypal novou barvu tak mi to taky nechytalo tak vždy ten starý zbytek vyhodim a začínám s novou barvou.

Corwin_102

Příspěvek#185 » pon 23. zář 2024, 20:10

Na otázku k povrchovce v tématu přebíjení .38spec odpovídám zde. Přidávám i tam publikovanou fotku.

Barva: Epoxy-polyester prášková z Allegra (od farby-24.pl, říkají tomu "MIX" - lesklá) - mám ještě slonovou kost.

Postup:
Odmastil jsem v izopropanolu, trochu nahřál v troubě a pak "poštěrchal" v čerstvé práškové barvě (Henry - potvrzuju. "Stará" barva v pixle ničí výsledek) bez airsoft kuliček.
Vybral nejlepší střely, vysázel na plech pinzetou na prdelky. Zbytek střel co se mi nezdál jsem znovu poštěrchal, vybral ty nejlepší a tak dále a tak dále... :D Vysázení plechu střel (cca200ks) asi 15min - více méně než se dopčeče předchozí dávka. Výsledek fakt super.
Lil jsem současně s 200grs .45LC - abych doplnil plech tak jsem jich pár taky nabarvil. Bez odmašťování a nahřívání a výsledek byl prakticky stejný... :o Jen jsou tyhle velké střely náchylnější na stírání barvy jak se třou u sebe. S .38spec je to jednodušší. Výhodnější se ukázalo dát jich míň, poštěrchat a pak ještě "poválet" = musí být v pixle jen v jedné nekompletní vrstvě.

A pro vše - nedávat zbytečně moc prášku! Prostě ho musí být tak akorát....
Jak se mi líbila ta "mokrá cesta" tak kvalita suché je mnohem vyšší.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Henry

Příspěvek#186 » pon 23. zář 2024, 20:33

Dobra práce! Vypadají skvěle. A jak jsou s tou barvou přesný?

Corwin_102

Příspěvek#187 » pon 23. zář 2024, 20:37

Včera vyrobený. Nechám je teď 2-3týdny odstát na "vytvrzení" a otestuju.
S kleštěma se teprve sžívám. Mám Lee 6-ti kavity a při zavírání odstřihovacího elementu se mi stávalo že odtlačují kleště od sebe. Na některých střelách byl i malý výronek - ale hlavně to bylo znát na síle při kalibraci.
Budu na to muset dávat bacha (cca od poloviny lití jsem to hlídal). Střely už jsem nechal. Nemyslím si že by to z mého 2" na 5-7m měl být nějaký zásadní problém...
Každopádně příští dávka už bude určitě homogenější... :lol: 8-) ;)

PS: materiál olovo "range scrap" dle "tužkové metody" cca 11-12HB.
PPS: udělal jsem test i na ARES .45LC a překvapilo mne jak tam mají to olovo tvrdé. Odhaduji někam k 18-20 (-22)HB. Asi zbytečné pro tuhle ráži - ale asi berou slitinu ve velkém a nekomplikují si to.

Zpět na