Prebijeni brokovych nábojů bez použití továrních nástrojů a lisu

lada1516

Příspěvek#106 » ned 20. zář 2015, 18:15

Tohle by asi nikdo na závody nebral :-) :-) .Černý prach 6gramů kaliberni koule a misto ucpavky hoblovačky. Bez uzavření, koule pouze zakapana voskem.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#107 » úte 29. zář 2015, 13:26

Ahoj, tak jsem si to tu pročetl a musím říct, že s přesností nemám potíže. Modifikuju náboje NSI DUE Trap 24, dle návodu co jsem už postoval, slug v něm drží OK, pokud s ním razantněji klepnu o stůl tak se slug lehce posune v košíčku, ale rozhodně by nevyjel ven - to jsem zkoušel do něj zavrtat vrut a tahat jej ven kombinačkama a fakt to nejde nijak lehce :) Co se přesnosti týče tak pokud střílím ze svého REM 870 18,5" bez zahrdlení případně s 1/4 zahrdlením tak na nějakých 50m nevyjdu z černých kruhů v pistolovém terči 50/20.
145580-slug-kule-jednotna-strela-na-prebijeni-raze-12-24-gramu--2.jpg

Zkoušel jsem s oporou na 80 metrů a výsledek nebyl o moc horší. Jinak s náboji NSI mi slugy létaly asi o 10-15 cm výš. takže jsem měl opačný problém něž Dancek. S klidnou dušičkou bych si je tedy vzal i na LOSku nebo jinej 4fun zavod protože mi rozhodně výsledky nepokazí. Už jich mám odstříleno několik stovek kusů a vnímám to jako super poměr cena/kvalita.
PS: na chronech jsem naměřil se slugem Lee 7/8 a nábojem NSI DUE Trap 24 380m/s +-5m/s
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

lada1516

Příspěvek#108 » úte 29. zář 2015, 15:59

Tak to ti blahopreju. Mozna jsi s těmi naboji trefil správný poměr tlouštky kosiku, prachove náplně nebo něčeho jineho. Ja jsem tyhle strely zavrhl. Na prebijeni trapek nebo skeetu v nouzi ok ale jinak mi nejdou dobře v žádné brokovnici. A ani kdyz jsem prebijel cely naboj a zkoušel různé navazky nebylo to ono. Mozna nekdy koupim krabicku těch tvych nábojů a zkusim to.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#109 » úte 29. zář 2015, 21:29

No není k čemu, nejsem jediný komu to chodí takto dobře...

smates

Příspěvek#110 » pon 19. říj 2015, 15:17

Stal jsem se majitelem brokovnice raze 12x76 a chtel bych taky zacit prebijet slugy.Co se mi povedlo najit a nevim jestli je to pravda je delana raze 12x76 na vetsi tlaky nez 12x70?Zaroven bych potreboval poradit s vyberem prachu,prebijet bych zacal pro zacatek Lee 1oz slug a strilelo by se z delky hlavne 50cm takze by to asi chtelo rychlejsi prach.Nasel jsem si Lovex D013,LovexS015,Accurate Nitro100,Accurate Solo 1000.Ktery by byl nejvhodnejsi?Dale bych se chtel zeptat jestli je mozny posadit Slug od Lee primo na prach bez kosiku nebo ucpavky,moje teorie je takova ze se tlakem vystrelu roztahne v hlavni a bude tesnit jako kompresni strela.Vychazim z poznatku z predovkove strelby a strele minie kterea takto funguje.Jestli je to nesmysl tak me nekamenujte.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#111 » pon 19. říj 2015, 15:54

- 12/76 má vyšší tlaky, zrovna nedávno jsem jinde linkoval CIP tabulku http://www.cip-bobp.org/homologation/en ... _type_id=7
- prach mám na podobné pokusy Vectan AS, 5kg od alsa pro by bylo za dobrou cenu
- lee bobek natvrdo mi připadá jako naprosto hazardní pokus z více důvodů
- pokud to budeš dělat bez lisu a matric, tak v podstatě si lze pomoci jakýmkoli nářadím, ale je třeba řešit kalibraci, jinak se patronám nechce do komory (s výjimkou patron ze stejné zbraně) - na "kalibraci" lze použít třeba vhodně vybranou mosaznou vnitřní spojku na potrubí 3/4"
- celkově si zvaž počet kroků operace kompletního přebití a zjistíš, že konverze sporťáků vyjde cenově nastejno a je nepoměrně jednodušší a rychlejší

A nakonec odkaz na jeden výživný příspěvek k tématu: http://www.strelectvi.cz/forum/prebijen ... ml#p380653

smates

Příspěvek#112 » pon 19. říj 2015, 16:48

Tak 5kg prachu kupovat nebudu na zacatek mi staci jedna pixla.Nabojnice budu pouzivat jen vlastni vystrelena ale neni problem vytocit nejakou trubku na kalibraci.Vim ze ta konverze trapu vyjde nejednodussi ale me ty experimenty bavej,do budoucna pocitam i s vyrobou vlastni kokily.Proc ti ten Lee slug natvrdo prijde hazardni?Muzes to trochu rozvest?Diky.

lada1516

Příspěvek#113 » pon 19. říj 2015, 21:08

Taky čekám na odpověď a nic. Asi neni čas. Ja si myslím ze tvuj záměr ti asi nevyjde :-). Posadit podkaliberni slug přímo na prach klidně můžeš ale při výstřelu ho v pohodě uvidíš jak ti leti max 30 m. Pokud jsi ten lee slug viděl tak ti musi byt jasné že roztahovat se kvuli vnitrniho žebra nebude. S minii to nic společného nemá. Ta se navic nemusi roztahovat o nejméně 2 mm jako tenhle slug. Mohl bys ho tedy v nouzi obalit papirem a utěsnit ale stejne to nic neresi. Vlastně bys měl strelu vraženou kousek nad kovanim. Obětuj par korun a rozřizni si originalni náboj. Hodne věci ti pak dojde

smates

Příspěvek#114 » pon 19. říj 2015, 21:24

No jeste mam v planu udelat jinej stred na ty Lee kleste kterej odstrani to zebro a mozna bych ho o par mm prodlouzil a smerem ke konci zeslabil stenu.Pak by se to melo vystrelem podle me roztahnout.

lada1516

Příspěvek#115 » úte 20. říj 2015, 07:40

Škoda práce. I kdybys pouzil nejměkši olovo tak to nezatesni. Spis si rovnou poriď kokilu na neco kaliberniho a nejake roztazeni neřes. Brokovnice ma kvůli velkemu prumeru rychly pokles tlaku a pokud ti neco hned po vystrelu unikne kolem strely,uz nebude tlak na roztazeni.

Dancek

Příspěvek#116 » úte 20. říj 2015, 10:08

Podle CIP by tlaky měly mít maxima jak uvedl Ladaj, ale podle toho co píše v odkazu JPP není samozřejmé, že brokovnice s komorami 73 mm nebo delšími jsou zkoušeny na vyšší tlak. JPP naopak tvrdí, že jsou brokovnice s komorami 12/76, které nemají vyšší tlakovou zkoušku a jsou zkoušeny pouze na 740 barů + 30%, tj. stejně jako 12/70. Ten pán ví o zbraních a střelivu skutečně hodně, věřím, že má pravdu.
Nějak si celý ten náboj neumím představit, to bys chtěl LEE slug usadit přímo na prach (jenže na sebe nepasují průměry, v okamžiku zápalu by to netěsnilo a tlak by ufoukl mezi slugem a nábojnicí, mezera mezi slugem a nábojnicí by byla po celém obvodu asi 1 mm!) nebo čím bys jej chtěl vlastně utěsnit? Ten slug je prostě navržený tak, aby se nabíjel do košíku.
Možné řešení je upravit kokilu tak, aby z ní vycházely kaliberní střely podle obrázku, jenže i tyto střely potřebují nějakou ucpávku a vůbec netuším, kolik takto upravený slug váží ani jaké má balistické vlastnosti.

smates

Příspěvek#117 » úte 20. říj 2015, 11:19

Kokilu na neco kaliberniho jsem nikde nenasel,jediny co jsem nasel tak od Lymana koule raze .715 a i to je o 0,15mm mensi nez vyvrt.Nehlede na to ze 2700Kc je vic nez jsem za to ochotnej dat.

Dancek - Je to moderni sluzebni opakovaci brokovnice 12x76 se zkouskou i na ocelove broky neverim tomu ze by byla tlakovka osizena.Vzdyt to by se z toho nemohly pak strilet naboje 12x76 a pokud ano tak by je vsichni vyrobci musely delat osizeny na vykonu.Kokilu bych si nejradeji udelal vlastni jako jsem kdysi delaval na predovkove strileni ale bohuzel uz na to neni to spravne zamestnani.Jinak ten slug o Lee neni takovej problem upravit kolik bude po uprave zazit je mi jedno upravi se podle toho laborace.Spis by me zajimal ucel toho zebra.

Dancek

Příspěvek#118 » úte 20. říj 2015, 13:49

Zda Tvoje brokna má nebo nemá vyšší tlakovou zkoušku – nejjednodušší by bylo, kdyby ses podíval na zkušební značky. Také si myslím, že ji nejspíš bude mít, ale jistota je lepší než domněnka. Konečně i kdyby vyšší zkoušku neměla, předpokládám, že omlácené rameno Tě odradí od střelby náboji 12/76 dřív než jí stačíš ublížit.
Žebro uvnitř LEE slugu jednak celou střelu zpevňuje a také zvětšuje plochu, kterou slug při výstřelu působí na dno plastového košíku a brání tak jeho protlačení, viz obrázek košíků po vystřelení slugu.

Dancek

Příspěvek#119 » úte 20. říj 2015, 13:51

Zda Tvoje brokna má nebo nemá vyšší tlakovou zkoušku – nejjednodušší by bylo, kdyby ses podíval na zkušební značky. Také si myslím, že ji nejspíš bude mít, ale jistota je lepší než domněnka. Konečně i kdyby vyšší zkoušku neměla, předpokládám, že omlácené rameno Tě odradí od střelby náboji 12/76 dřív než jí stačíš ublížit.
Žebro uvnitř LEE slugu jednak celou střelu zpevňuje a také zvětšuje plochu, kterou slug při výstřelu působí na dno plastového košíku a brání tak jeho protlačení, viz obrázek košíků po vystřelení slugu.

lada1516

Příspěvek#120 » úte 20. říj 2015, 13:54

Účel toho žebra je jediny. Ma zabránit deformaci dna košíku do ktereho se vkládá. Někdy se podívej jak jsou vnitrky košíku vevnitr omackane. Pokud by jsi dělal slug bez žebra je vhodné zesilit dno podlozkou z tvrdeho papíru. Proč resis tlaky dost nechapu. Pokud mas tormentaci na ocel broky tak neni co řešit

Zpět na