Střelecký hlukoměr:

M82K

Příspěvek#16 » pon 7. črc 2025, 21:24

JirkaCV já v mobilu měřič krevního tlaku nikdy neviděl.
Pokud jde o hodinky třeba měření tepu je velice přesné - stejné jako u hrudního pásu. Co se týče dalších měření třeba hloubkoměr taky přesný po 10cm pod vodou, saturaci kyslíkem nemohu ověřit, km a nadmořská výška opět stejné jako u cyklocomputeru garmin.
Tak bych čekal ze i ten hlukoměr je cca v nějakých mezích přesný.

M82K

Příspěvek#17 » pon 7. črc 2025, 22:20

Ještě vycházím z toho - kdyby to mělo mít 160dB za pistolí což je dle mne z hlediska šíření zvuku blbost, dozadu tedy ke střelci se ten zvuk bude šířit nejmenší intenzitou - tak útlum sluchátek v průměru 30dB by byl silně nedostatečný, jelikož bychom se se sluchátky dostávali na 130dB - tedy v podstatě všichni by velmi rychle přišli o sluch.
Myslím tedy, nebo předpokládám, že ten výstřel za pistolí může mít tak 100 až 120 dB Max s tím, že útlum sluchátek udrží hluk někde kolem těch 70-90dB.

DesertEagle

Příspěvek#18 » úte 8. črc 2025, 11:19

To Jrka. Můžeš dát foto svých hodinech co měří tlak, rád bych si rozšířil obzory.
P.S. Jen pro info, tep a tlak začíná sice na stejné písmeno, ale jsou to 2 rozdílné veličiny.

M82K

Příspěvek#19 » úte 8. črc 2025, 11:45

Jinak já se koukal na své Apple Watch 10 a měření hluku - vestavěna aplikace - funguje do 120dB takže víc to neukáže.
Ale jinak souhlasím s tím že ten výstřel může být tak krátký že tu max špičku ty hodinky nemusí stihnout.
Nevim zda s jinou aplikaci by se šlo posunout třeba na 150dB nebo je 120dB proste limit mikrofonu.

Nicméně na mne jako střelce by mela jít menší intenzita jak 160dB co ma 9mm Luger na ústí hlavně.
Jen těžko odhadovat zda to bude treba 120 nebo 140dB.

Docela se divím ze se mi zatím nepovedlo najít nějaké měření tohoto hluku z pozice střelce.

JYbour

Příspěvek#20 » úte 8. črc 2025, 12:20

Jsem levák, takže pistole v levé ruce a na ní AW a málokdy ukážou víc než 110dB. Ten hluk podle mě velice rychle klesá směrem vzad od ústí. Když střílím luger z EVA a pak hned sáhnu po pistoli, je to jak kdybych měl kanón.

M82K

Příspěvek#21 » úte 8. črc 2025, 13:04

Já pravák hodinky na levé. Podle záznamů mám většinou 110-120 dB.
Si právě říkám, že to musí klesat protože hlasité zvuky mi obecně vadí a když si vemu nějaký průměrný utlum sluchátek 30dB tak kdybych měl mít ze 160-30 nějakých 130 dB tak bych to nevydržel. Výstřely mám ve sluchátkách hezky utlumený že mne nijak nevadí a neruší.

Héfaistos

Příspěvek#22 » úte 8. črc 2025, 19:53

Simvás, lidi! Přečtěte si ten můj příspěvek o stránku zpět! (viewtopic.php?f=72&t=17412#p318734)
To co tady s těma hodinkama/founama ap děláte jsou jen ODHADY a né měření...

M82K

Příspěvek#23 » úte 8. črc 2025, 20:44

Tak on to nikdo nepotřebuje změřit přesně, ve výsledku to nepotřebuji vůbec, ale zajímá mne kolik ten Luger může dát na úrovni střelce, tedy cca 50 cm za pistolí. No a na toto bohužel nikdo neodpověděl, ani se mi to nepovedlo dohledat - to jaké přístroje k tomu použít je pro mne zbytečné, jelikož si stejně žádný kupovat nebudu na to abych zjistil ,,aha je tu 120dB" tak a střílím dál.....

risa2000

Příspěvek#24 » stř 9. črc 2025, 10:55

M82K: Píšeš do vlákna, co se jmenuje "Střelecký hlukoměr", a když ti ostatní napíšou, že ho asi nemáš, tak tě to nezajímá. Zkus to příště lip.

DesertEagle

Příspěvek#25 » čtv 10. črc 2025, 20:55

Héfaistos to stále nepochopil. Nejsme idiodi, chápeme, že podobná měření jsou snůška domněnek. Potřebuji vidět jaký je rozdíl např. rána bez tlumiče a slumičem, podle modelu ve vývoji. Jistě pochopiš, že vozit každý prototyp kus profíkům není uplně levné ...

JirkaCV

Příspěvek#26 » čtv 10. črc 2025, 21:14

Ještě bych s dovolením ještě dodal.
Jako eletrikář jsem dost alergický na požadavek: Já to nepotřebuju tak přesně, mě to stačí zhruba (rozuměj, chci to zadarmo).
Už se mi fakt nechce vysvětlovat, že zadarmo změří leda houbeles, protože možnosti toho klumpu jsou naprosto mimo reálné hodnoty a přesnosti se to vlastně vůbec netýká. Asi jako kdybych chtěl dřevěným metrem změřit vůli na čepu. Taky zadarmo.

JirkaCV

Příspěvek#27 » čtv 10. črc 2025, 21:14

---
povolilo mi to odeslat dvakrát.

DesertEagle

Příspěvek#28 » čtv 10. črc 2025, 21:47

Víte kluci co se mi líbí ? Když mluvíme například o nákladech za střelivo, tak 80 procent lidí pojede přes půlku republiky pro usporu 20 halářu na střele. Když mluvíme o nákladech za měření v desítkách tis kč, tak najednou házíte hrozné patky ...

Jarda.Jezek

Příspěvek#29 » pát 11. črc 2025, 06:35

A co vzít studiový mikrofon s jasnou charakteristikou, ověřit, že definovaně a předvídatelně snímá třeba do 120db, píchnout ho do zvukovky s vysokou vzorkovací frekvencí a ty jednotlivé tlumiče nahrát, i z různých úhlů, v mrtvé komoře a pak porovnat záznam? I kdyby se to mělo koupit, tak to nebude likvidační cena. Jasně, umrtvit místnost už něco stát bude, ale tlumič půjde zkoušet v boxu a echo se na záznamu pozná snadno. Jde o první špičku a ta bude jen jedna.
A když 120db nebude stačit, tak se to pozná taky hned.

DesertEagle

Příspěvek#30 » pát 11. črc 2025, 10:23

Přesně tak, tady každý raději řekne "to nejde, to je složité, to nemá smysl" a dělá NIC. Cesta kterou zminuješ mi přijde rozumná. Bohužel ted ani nestíhám testovat vlastní tlumiče, proto na další pokusy není čas. Místo toho nás řada lidí otravuje at jim vyrobíme tlumič na .308 a podobne nesmysly ...

Zpět na