Kolik lze přechovávat střeliva a jak zabezpečeného?
- jamira
Příspěvek#1 » ned 21. pro 2014, 11:17
Zákon o zbraních 119/2002 Sb., § 58 Zabezpečení zbraní a střeliva, odstavec 2), 3) a 4) mluví o zabezpečení mimo jiné střeliva v počtu 500ks, 10000ks nebo 20000ks.
Neřeší dle mého, jaký maximální počet kusů střeliva smí vlastník příslušného oprávnění mít uskladněno, samozřejmě vhodným způsobem.
Teoreticky, když budu mít certifikované trezory pouze na uskladnění střeliva (různých ráží dle typů vlastněných zbraní), tak pokud se mi do každého vejde dejme tomu 100tis.kusů střeliva v krabičkách, mohu mít takto uskladněno 300 tis. ks střeliva? Pomiňme, zda na to mám peníze...
Jinde se, např.v NV 338/2002 Sb., o počtu kusů střeliva a jeho přechovávání, nepíše.
Neřeší dle mého, jaký maximální počet kusů střeliva smí vlastník příslušného oprávnění mít uskladněno, samozřejmě vhodným způsobem.
Teoreticky, když budu mít certifikované trezory pouze na uskladnění střeliva (různých ráží dle typů vlastněných zbraní), tak pokud se mi do každého vejde dejme tomu 100tis.kusů střeliva v krabičkách, mohu mít takto uskladněno 300 tis. ks střeliva? Pomiňme, zda na to mám peníze...
Jinde se, např.v NV 338/2002 Sb., o počtu kusů střeliva a jeho přechovávání, nepíše.
- Piggy
Příspěvek#2 » ned 21. pro 2014, 11:44
Nečteš to správně. ZoZ skutečně neřeší max. množství, je odstupňovaný takto:
- do 500 ks stačí vhodně zabezpečit
- do 10000 ks musí být schránka (15 RU + zámek A dle ČSN EN 1300)
- do 20000 ks musí být trezor třídy I nebo místnost (ČSN EN 1143-1)
- více do libovolného množství navíc elektronické zabezpečovací zařízení
Takže i na těch 300 000 nábojů by ti stačil jeden komorový trezor.
Ale radši bych se podíval ještě do vyhlášek báňského úřadu.
- do 500 ks stačí vhodně zabezpečit
- do 10000 ks musí být schránka (15 RU + zámek A dle ČSN EN 1300)
- do 20000 ks musí být trezor třídy I nebo místnost (ČSN EN 1143-1)
- více do libovolného množství navíc elektronické zabezpečovací zařízení
Takže i na těch 300 000 nábojů by ti stačil jeden komorový trezor.
Ale radši bych se podíval ještě do vyhlášek báňského úřadu.

- jamira
Příspěvek#4 » ned 21. pro 2014, 17:13
Piggy, čtu to správně, ale asi jsme si nerozumněli...
To, co píšeš Ty, je mi taky jasné, mně jde spíše o to, zda je tam u soukromé osoby nějaký horní limit ve smyslu "nesmíš mít v součtu více než např. 100 tis. nábojů".
Tedy asi není. A s tím je spojena druhá otázka - pokud mám takový skládek střeliva v běžném městském bytě (samo vhodně zabezpečen dle zákona), můžu mít doma klidně stovky tisíc kusů střeliva... Je to tak? Měl by takový arzenál být hlášen IZS třeba pro případ požáru?

Tedy asi není. A s tím je spojena druhá otázka - pokud mám takový skládek střeliva v běžném městském bytě (samo vhodně zabezpečen dle zákona), můžu mít doma klidně stovky tisíc kusů střeliva... Je to tak? Měl by takový arzenál být hlášen IZS třeba pro případ požáru?
- Piggy
- marinakus
Příspěvek#6 » ned 21. pro 2014, 21:15
Hledal jsem a našel .... Český báňský úřad, Praha dne 31. října 2014
S ohledem na skutečnost, že se po výbuchu muničního skladu dne 16. října 2014 ve Vrběticích začaly objevovat spekulace o působnosti státní báňské správy, Český báňský úřad uvádí následující:
Státní báňská správa na základě zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, vykonává vrchní dozor nad nakládáním s výbušninami pouze pro civilní použití. Podle tohoto zákona se nakládáním s výbušninami rozumí výzkum, vývoj a zkoušení výbušnin, jejich výroba a zpracování, používání, ničení a zneškodňování, skladování, nabývání, předávání, dovoz, vývoz nebo tranzit, a jejich přeprava.
Skladovaní střeliva, resp. munice je na základě cit. zákona vyňato z působnosti státní báňské správy.
Tudíž pouze podle ZoZ a tam je to asi jednoznačné.
S ohledem na skutečnost, že se po výbuchu muničního skladu dne 16. října 2014 ve Vrběticích začaly objevovat spekulace o působnosti státní báňské správy, Český báňský úřad uvádí následující:
Státní báňská správa na základě zákona č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě, ve znění pozdějších předpisů, vykonává vrchní dozor nad nakládáním s výbušninami pouze pro civilní použití. Podle tohoto zákona se nakládáním s výbušninami rozumí výzkum, vývoj a zkoušení výbušnin, jejich výroba a zpracování, používání, ničení a zneškodňování, skladování, nabývání, předávání, dovoz, vývoz nebo tranzit, a jejich přeprava.
Skladovaní střeliva, resp. munice je na základě cit. zákona vyňato z působnosti státní báňské správy.
Tudíž pouze podle ZoZ a tam je to asi jednoznačné.
- mar.tan
Příspěvek#7 » čtv 24. bře 2016, 13:17
Zdravím,
V zákoně je řečeno "zápalky musí být uloženy odděleně v samostatné schránce". Jak si to vyložit prakticky, mohu mít černý prach a zápalky v jednom sejfu, jen perkusní zápalky navíc v extra krabičce (samy o sobě jsou v plastových krabičkách po 100)?
Co zákon neřeší vůbec je, zda mohu v sejfu mít současně černý prach, perkusní zápalky a běžné náboje? Předpokládám ze hlavní důvod pro oddělení je požár, pouhou přítomností pospolu to spolu nějak nereaguje...
V zákoně je řečeno "zápalky musí být uloženy odděleně v samostatné schránce". Jak si to vyložit prakticky, mohu mít černý prach a zápalky v jednom sejfu, jen perkusní zápalky navíc v extra krabičce (samy o sobě jsou v plastových krabičkách po 100)?
Co zákon neřeší vůbec je, zda mohu v sejfu mít současně černý prach, perkusní zápalky a běžné náboje? Předpokládám ze hlavní důvod pro oddělení je požár, pouhou přítomností pospolu to spolu nějak nereaguje...
- kk
- Sedmej
Příspěvek#11 » pon 15. srp 2016, 19:03
chápu správně, že pokud bych si pořídil dva trezory splňující 15 RU + zámek A dle ČSN EN 1300, můžu mít až 20 zbraní, aniž bych měl trezor třídy I?
a myslím si dobře, že trezory prodávané za "pár stovek" jsou vlastně k ničemu, protože tam stejně nejde mít víc jak 2 zbraně? nebo tu normu splňujé i ty obyčejné trezory?
je to jen teoretický dotaz. uchovávání mám vyřešené.
a myslím si dobře, že trezory prodávané za "pár stovek" jsou vlastně k ničemu, protože tam stejně nejde mít víc jak 2 zbraně? nebo tu normu splňujé i ty obyčejné trezory?
je to jen teoretický dotaz. uchovávání mám vyřešené.

- Enerccio
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX