Je nutno skříň na zbraně kotvit?

kolemjdoucí

Příspěvek#76 » ned 1. zář 2024, 19:31

Super. Jen ze zvědavosti - je tu někdo, kdo má skříň na zbraně (15 RU + zámek třídy A, nikoliv trezor vyšší třídy), kdo má v návodu k použití napsáno, že musí kotvit? Sám si myslím, že žádná taková neexistuje, ale rád se nechám přesvědčit o opaku. Prosím o fotku návodu. Díky.

DVII

Příspěvek#77 » ned 1. zář 2024, 20:10

cipis píše:Jak to, že je důkazní břemeno na mé straně?
Já prohlásím, že to splňuje, "oni" musí dokázat, že nesplňuje.

Pokud jde o trestný čin, pak máš pravdu, ale nejsem si jistý pokud se jede podle správního řádu...

dan

Příspěvek#78 » ned 1. zář 2024, 20:18

To je stejne. Jiny pripad je pojistovna - ta proste plneni odmitne a zaloba, a tudiz dukazni povinnost, bude na tobe.

kolemjdoucí

Příspěvek#79 » ned 1. zář 2024, 20:41

Jen doplním, že skříň na zbraně (15 RU + zámek A) - bez kotvení - vyhovuje pouze ZOZ, tzn. splňuje povinnost pro uložení zbraní do 10 ks. Pojišťovně stačit nebude. Pojišťovna bude chtít trezor nějaké třídy, tedy vždy s kotvením. Jen aby se tu nemíchaly dvě věci.

Sud

Příspěvek#80 » ned 1. zář 2024, 20:54

kolemjdoucí: já si myslím, že moje plechovka od Justry kotvení v návodu měla. Dokonce přišly v příbalu šrouby a hmoždinky. Jsem teď na dovolené, ale až za 14 dní vrátím domů, zkusím si na to vzpomenout, návod najdu a podívám se

DVII

Příspěvek#81 » ned 1. zář 2024, 21:18

Šrouby se objednávají zvlášť

DVII

Příspěvek#82 » ned 1. zář 2024, 21:33

dan píše:To je stejne. Jiny pripad je pojistovna - ta proste plneni odmitne a zaloba, a tudiz dukazni povinnost, bude na tobe.

Máš recht, spletl jsem to s finačákem, kdy on může mít pouhé pochyby a ty musíš dokazovat..

charvi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#83 » úte 3. zář 2024, 21:01

Sobiho píše:2 Charvi: opravdu v dobrém :-) jako profesionál a odborník máš provozní slepotou. Já ji ve svém oboru mám taky! Koukáš na to jako profík, ale ne jako občan/zákazník.

Tedy zakon po mne chce nějakou certifikaci, tak se kouknu na výrobky co dle dodaného certifikátu je splňují. V návodu nic o nutnosti kotvení z důvodu splnění podmínek pro platnost certifikátu není. Tak já jsem splnil povinnost. Pokud to tam je a já neukotvil, tak jsem nesplnil požadavky návodu a tedy nemám certifikovaný výrobek z pohledu ZoZ. Pokud se musí kotvit dle nějakého předpisu a normy (nevím nejsem z oboru) tak pokud to neuvedeš v návodu tak jsi nesplnil ty svoje povinnosti a nikoliv zákazník. A pozor, pokud dáš návod na kotvení a neuvedeš, že je to nutné z důvodu platnosti certifikátu, tak to znamená to samé jako když to nenapíšeš vůbec, protože tohle je pouze na vůli zákazníka. Takže pokud se trezory musí kotvit, aby splnily podminky certifikace. Dej to návodu k užívání s tím, že je to nutné pro splnění certifikace, tak budeš v pohodě i ty. Na druhou stranu sám jsi uvedl příklad s Frantou, protože i toto může nastat. Zákazník nemá povinnost studovat normy a předpisy pokud si kupuje takový výrobek co už něco splňuje a tu povinnost v par.9 ZoOS nelze na zákazníka přenést.

Snad jsem Tě na začátku neurazil s tou slepotou :-) je to spíše naopak! :-)

V pohodě. Jsem rád za každý i kritický komentář. Oceňuji přínosné postřehy nezaujatých stran. Takže děkuji.

Piggy

Příspěvek#84 » pát 6. zář 2024, 12:20

Sud

Příspěvek#85 » sob 21. zář 2024, 08:32

Díval jsem se do návodu od Justry, jak jsem slíbil. A mýlil jsem se. V návodu se doslova píše

"pro vyšší bezpečnost doporučujeme kotvit ke štěně nebo podlaze".

Povinnost návod ani certifikát nezmiňuje.

Jiri_t

Příspěvek#86 » sob 21. zář 2024, 09:31

To já má v návodu od Justry uvedeno: " Všechny uvedené typy jsou certifikovány zkušebnou ve třídě bezpečnosti Z2 a splňují certifikaci skříně na zbraně (min. 15RU). Jako takové musí být však ukotveny. .......... Dle zákona by měl být trezor ukotven minimálně na čtyřech bodech. "

Jarda.Jezek

Příspěvek#87 » sob 21. zář 2024, 10:46

Který zákon požaduje kotvení minimálně na čtyřech bodech?

cipis

Příspěvek#88 » sob 21. zář 2024, 10:56

Zákon na ochranu spotřebitele ...

Carloss

Příspěvek#89 » sob 21. zář 2024, 15:29

Uka...

JirkaCV

Příspěvek#90 » sob 21. zář 2024, 15:31

Pokyny výrobce. Ty jsou na úrovni zákona, pokud s ním nejsou v rozporu.
Nedodržím pokyny, nebude mít ta skříň vlastnosti ověřené zkušebnou. A už jsme v rozporu se Zákonem (ZoZ).

Zpět na