Kolik zbraní aby musel být trezor

cipis

Příspěvek#61 » pát 2. říj 2015, 14:14

Ano, ale to vychází z toho, že nad tím uvažuje počítání 2+2+2+ ... Tedy proto uvádí, že tři blablabla, ale tím si už pomalu nabourává tu konstrukci počtu podle "zabezpečovacích zařízení". Protože úplně se stejnou logikou musíš dát 11 zbraní do zařízení pro 11-20, či 21 zbraní do zařízení >20. Tedy pak si celé stanovisko protiřečí.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#62 » pát 2. říj 2015, 14:16

http://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/s ... -ks-zbrani
Je třeba přečíst si to o cestování. Mám X zbraní doma v trezoru a dvě v hotelu v šuplíku. Analogicky tedy můžu mít X doma v trezoru a dvě doma v šuplíku (na byty/místnosti se přece nehraje).

Pokud by platil názor MM, nemohl by držitel více než dvou zbraní při cestování využít možnost "vhodně zabezpečit" jeden nebo dva kousky, co si veze... což je absurdní.

MM

Příspěvek#63 » pát 2. říj 2015, 14:47

Inak uz to bolo vcelku diskutovane tu http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=70&t=5076.
Ten trezor na dlhe som teraz kupoval prave z tohto dovodu (v 'malom' trezore este miesto je, ale Winchestrovku tam nestrcim :D). Inak chapem tvoje uvazovanie, ale je otazka co je spravny vyklad.

Cestovanie - kedze ide o iny objekt nez u tych co mam doma v trezore, staci tie dve co mam u seba v hoteli vhodne zabezpecit (teoreticky zamknuta izba?) - ked idem z izby. Takisto ak mam dva domy a chatu, v jednom z nich 10 zbrani v skrini do 10, v druhom dve zbrane ('vhodne zabezpecene') a na chate jednu ('vhodne zabezpecena'). Ziadnu absurdnost v tom nevidim - proste nie su v jednom objekte. Na rozdiel od situacie X v trezore + 2 'pod postelou' v jednom dome.

cipis

Příspěvek#64 » pát 2. říj 2015, 15:10

Ale právě v tom stanovisku je:"Je tedy zastáván názor, že pro odpovídající způsob zabezpečení je rozhodující počet zbraní uložených v jednom zabezpečovacím zařízení a nikoli celkový počet přechovávaných zbraní nebo počet zbraní v jednom objektu.".
Takže na objekty se to nepočítá, nepočítá se to také na celkový počet přechovávaných (to bys byl s tím počtem 3 ks jen tak v háji), počítá se to na "jedno zabezpečovací zařízení".
Takže jak jsem psal, to jejich stanovisko si defacto protiřečí. Na jednu stranu umožní rozpočítat zbraně na trezory, ale už nechtějí rozpočítat na zbraně po dvou. Argumentují úmyslem zákonodárce, no, tak by to chtělo asi dotaz na něj, jak to teda myslel. Mám za to, že tak, jak to prezentuji. Tedy dvě zbraně "vhodně zabezpečené" a zbytek zamčený v příslušných "zařízeních", po schválených počtech.

crossman

Příspěvek#65 » pát 2. říj 2015, 18:11

Taky se přikláním k cipis, a určitě by to mohli zodpovědět na lexu, když už tam ten článek je. A 2+2+2 je samozřejmě blbost, ale pokud mám jen dvě zbaně a stačí vhodně zabezpečit a pro 10+10 zbraní stačí dvě skříně do deseti zbraní. Tak analogicky 5 ve zabezpečené skříni + 2 vhodně zabezpečené je také v souladu.

Zloděj se dostane ke 2 zbraním, stejně jako v případě, že jsou doma jen dvě zbraně vhodně zabezpečené. A k dalším musí překonat zabezpečenou skříň. O co je tedy horší než v případě jen dvou zbraní doma? Zloděj by se k nim dostal taky a vše by bylo ok, ale pro případ 5 skříň + 2 je to špatně? To my nejde na rozum a v zákoně taky nějak k nevyčtení... Cestování a dlouhodobé opuštění domu, kde jsou uložené zbraně nepovažuji za stejnou situaci.

franta599

Příspěvek#66 » stř 21. říj 2015, 14:21

Měl bych dotaz pokud vlastním 3 zbrane dve mám v trezoru a jednu si nechám venku pro pripadnou NO jelikož otevrit trezor neni zrovna moc rychlé tak musim pokažde když jdu beze zbrane pryč ji opet dat do trezoru nebo mužu jednu nechat permanentně mimo trezor teoreticky "nezabezpečena" (pouze v zamčeném domě) by byla tím pádem pouze jedna

cipis

Příspěvek#67 » stř 21. říj 2015, 15:40

No přesně o tomhle se tu pár příspěvků bavíme a nějak se všichni neshodneme :) Dle mého názoru, pokud tu "volnou" vhodně zajistíš proti ztrátě, zneužití bla bla bla, tak ano. Nicméně je třeba si uvědomit, co je to vhodně zabezpečit. Nechat ležet na nočním stolku pistoli a jen zamčít vstupní dveře já nepovažuji za vhodně zabezpečit.

Piggy

Příspěvek#68 » stř 21. říj 2015, 15:50

Já bych ten § 58 četl tak (jen jeden z mnoha možných výkladů), že "zbraně do 10 kusů" (potažmo "do 20 kusů") smíš uložit pohromadě v jedné schránce/skříni, resp. trezoru, čili hromadění trezorů je možné. Výjimka je proto, abys nemusel kvůli jedné či dvěma zbraním pořizovat certifikovanou schránku. Takže pokud máš víc než dvě, měly by být všechny pod certifikovaným zámkem.
Uznávám, že to neřeší problém, pokud má někdo 11 či 12 (resp. 21 či 22 atp.) zbraní, kdy se dostává do stejné situace (další trezor kvůli jedné nebo dvěma zbraním).

P.S. Osobně mi přijde vhodnější překročit zákonnou kapacitu trezoru (což je zcela jistě přestupek) než nechat zbraně mimo, když už ten trezor mám (což je podle některých výkladů v souladu se zákonem).

franta599

Příspěvek#69 » stř 21. říj 2015, 16:44

moje představa je takova že bych mel nekde za skřiní v patře v ložnici schovanou naladovanou brokovnici pro tzv. připad nouze

marinakus

Příspěvek#70 » stř 21. říj 2015, 16:57

V tom ti nic nebrání když budeš doma. Pokud ale domov opustíš, měl bys mít zbraň uloženu dle zákona.

Bohuliby

Příspěvek#71 » stř 21. říj 2015, 17:02

No, do dvou zbraní nemusí být zabezpečení, nebo se pletu ? Podle mě stačí např. uzamknout do psacího stolu.

marinakus

Příspěvek#72 » stř 21. říj 2015, 17:03

nabité?????? :o

franta599

Příspěvek#73 » stř 21. říj 2015, 17:06

no sice je robustní ale jako palcát by mi moc platná nebyla (bydlím sám)

cipis

Příspěvek#74 » stř 21. říj 2015, 21:51

To víš, že se pleteš ...
Zabezpečení být musí, navíc ještě vhodné, tak, aby nedošlo ke zneužití, ztrátě či odcizení.

Bohuliby píše:No, do dvou zbraní nemusí být zabezpečení, nebo se pletu ? Podle mě stačí např. uzamknout do psacího stolu.

Bohuliby

Příspěvek#75 » stř 21. říj 2015, 22:09

Již se to tady zmiňovalo všechno mnohokrát, u mě to je jedno mám trezorů hned několik, ale občas mně zůstane některá nezamčená, ale rozhodně ne na nočním stolku.
Asi tak.

Zpět na